Dodaj do ulubionych

Eko Development Polska

IP: *.aster.pl 27.01.07, 15:22
W Eko mają taką samą umowę co Developer House. A wczoraj był głośny program w
TVN o Developer House i zakazanych klauzulach w umowach developerów. W EKO
również nie ma możliwości zmiany treści umowy, ja zrezygnowałem po
konsultacjach z prawnikiem. Nie miałem żadnej gwarancji, że dom powstanie i w
jakim terminie, Kary, oraz w przypadku problemów administracyjnych budowa
może się ciągnąć w nieskończoność. Nie ma nic na temat udzielanych gwarancji
i rękojmi. Co Państwo zrobią po roku mieszkania jak pojawi się grzybek lub
coś gorszego.
Dziwią mnie wypowiedzi na forum odnośnie wielkości działek, a nie zapisów w
umowach jaki Państwo podpisali - zapytajcie każdego prawnika.
ODRADZAM I EKO DEVELOPMENT I DEVELOPER HOUSE TEŻ.
Obserwuj wątek
    • raash Re: Eko Development Polska 28.01.07, 12:42
      1. Podaj przykład "nielegalnych klazur" w umowach Eko ??
      2. Może by się tak podpisać ;-) ??
      Pozdr
      • Gość: olo Re: Eko Development Polska IP: *.aster.pl 28.01.07, 20:20
        Oto przykłady:par. 8 pkt. 1 odsetki za nieterminowe wpłaty klienta - patrz Twoje
        : 0.05% od wartości umowy, par. 9 pkt. 2 0,01% od wpłacony kwot na rzecz
        KupujAcego - czyli Ciebie- za każdy dzień
        - par. 9 pkt. 4- jak nie będą mieli zgłoszenia do użytkowania np. to kiedy
        skończą budowę, podpisując taki zapis nie masz pojęcia kiedy twój dom będzie
        gotowy do zamieszkania - a jak nie będą mieli pozwolenia na położenie
        gazociągu - z przyczyn administracyjnuch - to po co Ci taki domek.
        A jak nie będzie ostatecznego podziału - bo w paragrafie 1 pkt.8 jest napisane,
        że jest projekt podziału- to co zrobisz - będziesz miał współwłasność i
        dodatkowe koszty ubezpieczenia kredytu, ponieważ nie masz swojej Księgi
        Wieczytej. To chyba wystarczy by tej umowy nie podpisywać, chyba, że masz inne
        zdanie lub Twój prawnik.
        Pozdrawiam wszyskich co podpisali takie umowy.
        olo
        • raash Re: Eko Development Polska 28.01.07, 23:42
          Kurcze mogłeś napisać, że chodzi Ci o umowę rezerwacyjną ... Spędziłem bez sensu
          czas wertując nie tą umowę ;-/ Wszystkie poniższe przykłady podaje dla
          notarialnej umowy przedwstępnej sprzedaży.

Gość portalu: olo napisał(a):

> Oto przykłady:par. 8 pkt. 1 odsetki za nieterminowe wpłaty klienta - patrz
          > Twoje : 0.05% od wartości umowy, par. 9 pkt. 2 0,01% od wpłacony kwot na rzecz
          > KupujAcego - czyli Ciebie- za każdy dzień -

Co do odsetek zgadzam się z tym, że 0.05 od kwoty raty, a 0.01 od wartości
          budynku. Chyba, że zakładasz regularne przeciąganie płatności rat. BTW: odsetki
          od nieterminowej płatności rat mam ograniczone wartością ustawową w umowie
          notarialnej, tylko po co ??

> par. 9 pkt. 4- jak nie będą mieli zgłoszenia do użytkowania np. to kiedy
          > skończą budowę, podpisując taki zapis nie masz pojęcia kiedy twój dom będzie
          > gotowy do zamieszkania - a jak nie będą mieli pozwolenia na położenie
          > gazociągu - z przyczyn administracyjnuch - to po co Ci taki domek.
          > A jak nie będzie ostatecznego podziału - bo w paragrafie 1 pkt.8 jest
          > napisane, że jest projekt podziału- to co zrobisz - będziesz miał
          > współwłasność i dodatkowe koszty ubezpieczenia kredytu, ponieważ nie masz
          > swojej Księgi Wieczytej.

Troszkę dużo rzeczy na raz, więc po kolei:
          - ostateczny plan podziału mają obowiązek przedstawić przy podpisaniu umowy
          końcowej sprzedaży (max termin oddania (31.12.2007) + 21 dni) umowa, nie później
          niż do 31.03.2008 (ale przy oddaniu po terminie już płacą odsetki).
          Aha rozumiem, że kupując mieszkanie od developera za jakieś 500 tys będziesz
          oczekiwał księgi wieczystej ?? Bez urazy, ale powodzenia.
          - zgłoszenie do użytkowania to 21 dni od zakończenia budowy i zawiadomienia,
          nadzoru budowlanego o zakończeniu budowy,
          - co do "przyczyn administracyjnych" odnośnie doprowadzenia gazu, żaden
          developer Ci się tak nie podłoży, żeby brać odpowiedzialność za nie terminowość
          urzędników. Domki 30-40 metrów od początku osiedla i bliższe w okolicy Chopina
          mają gaz. BTW: Uwierz czy nie domki bez gazu już widziałem działają, rachunki za
          ogrzewanie w zimie nie różnią się od rachunków za gaz :-)
          - Eko ma 7 dni na poinformowanie mnie o każdym opóźnieniu (administracyjnym
          również).

> To chyba wystarczy by tej umowy nie podpisywać, chyba, że masz inne zdanie lub
          > Twój prawnik.

Cóż nam nie wystarczyło :-)
          BTW: Czemu nie poprosiliście o wzór umowy notarialnej ? Poważnie nic się nie
          dało zmienić w umowie rezerwacyjnej .. kilka rzeczy widziałem zmienionych.
          Nie mam zamiaru eko jako developera bronić, ale jak na razie większych wpadek
          nie zaliczyli, do momentu kiedy spadł śnieg byli znaczenie do przodu z
          harmonogramem prac, zobaczymy jak im pójdzie przy modyfikacjach.
          Z natury jestem pesymistą więc raczej spodziewam się najgorszego, ale nie można
          popadać w paranoje.
          Aha stan aktualny masz tutaj: www.zielonelomianki.prv.pl , sąsiad kilka
          fotek pstrykął (jak na termin oddania 31.12.2007 to moim zdaniem nieźle).
          Wierz mi widziałem dużo gorsze przypadki ;-)
          BTW Prawnik o projektach zmiany VAT'u od 1 stycznia 2008 Cię poinformował ??
          Kiedyś projekt był na stronach Ministerstwa Transportu i Budownictwa, ale się mu
          znikło ... Ciekawe czy będzie jak tutaj www.pzfd.pl/read.php?id=10123 czy
          też jak zwykle (czyli wszyscy dostaną po nosie).

> Pozdrawiam wszyskich co podpisali takie umowy.
          Dzięki i również pozdrawiam. Mam nadzieje, że coś ciekawego udało Ci się kupić :-)
        • raash Re: Eko Development Polska 29.01.07, 00:59
          Sorrki, ale siłą rozpędu założyłem, że chodzi o budowę w Łomiankach ;-?
          A budują również w Wawrze (na Strzygłowskiej or smlt), bo z "Sosnowy Zakątkiem"
          to już chyba są na finish'u (małe rozeznanie ich inwestycji zrobiłem ;-P)
          Pozdr
          Ra-Ash
          • niemnozko Re: Eko Development Polska 31.01.07, 13:09
            na wawrze bylismy w momencie podpisywania rezrwacyjnej - czyli w listopadzie
            chyba - i juz zaczynali oddawac. budowe rozpoczeli 1. kwietnia ;)
            fajne te domki tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka