Dodaj do ulubionych

MARIPOL - vis a vis

IP: localhost:* 05.05.03, 14:34
Co to za firma??? Czy ktoś sprawdzał tę inwestycję? Wiem, że buduje Warbud i
prace idą szybko. Wiem też, że ceny należą do wysokich, zwłaszcza jak na
lokalizację z prawego brzegu. Czy warto? Dziękuję za odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • Gość: Amnesiac Re: MARIPOL - vis a vis IP: *.man.polbox.pl 06.05.03, 11:07
      Gość portalu: yanek napisał(a):

> Co to za firma??? Czy ktoś sprawdzał tę inwestycję? Wiem, że buduje Warbud i
      > prace idą szybko. Wiem też, że ceny należą do wysokich, zwłaszcza jak na
      > lokalizację z prawego brzegu. Czy warto? Dziękuję za odpowiedzi...

Co to znaczy "sprawdzał tę inwestycję"? "Papiery" są w porządku. "Maripol"
      tworzona jest przez zagranicznych inwestorów. Inwestycję na Pradze realizuje
      ściśle rzecz biorąc spółka Centralux, której działalność - o ile wiem -
      ogranicza się do budowy kompleksu vis a vis (co raczej jest zaletą). Wysoka
      cena bierze się prawdopodobnie ze znakomitej lokalizacji, zresztą rozpiętość
      cen poszczególnych mieszkań jest ogromna. Są elastyczni w negocjacjach dot.
      wysokości kolejnych rat. Jak się zdecydujesz, to może będziemy sąsiadami. ;-)
      K.
      • Gość: kcia Re: MARIPOL - vis a vis IP: localhost:* 06.05.03, 15:28
        Są elastyczni w negocjacjach dot.
        > wysokości kolejnych rat.

A co to za rewelacja??? Wszyscy deweloperzy są elastyczni pod tym względem.
        • Gość: MarcePan Re: MARIPOL - vis a vis IP: 193.0.68.* 06.05.03, 17:37
          > Są elastyczni w negocjacjach dot.
          > > wysokości kolejnych rat.
          >
          > A co to za rewelacja??? Wszyscy deweloperzy są elastyczni pod tym względem.

A czy Twój poprzednik napisał, że to rewelacja??? Po prostu przekazał
          informację. BTW nie jest prawdą, że wszyscy developerzy są elastyczni pod tym
          względem.
      • mandra Re: MARIPOL - vis a vis 15.05.03, 14:34
        Gość portalu: Amnesiac napisał(a):

> Co to znaczy "sprawdzał tę inwestycję"? "Papiery" są w
        porządku. "Maripol"
        > tworzona jest przez zagranicznych inwestorów.
        Inwestycję na Pradze realizuje
        > ściśle rzecz biorąc spółka Centralux, której
        działalność - o ile wiem -
        > ogranicza się do budowy kompleksu vis a vis (co raczej
        jest zaletą). Wysoka
        > cena bierze się prawdopodobnie ze znakomitej
        lokalizacji, zresztą rozpiętość
        > cen poszczególnych mieszkań jest ogromna. Są elastyczni
        w negocjacjach dot.
        > wysokości kolejnych rat. Jak się zdecydujesz, to może
        będziemy sąsiadami. ;-)
        > K.

czesc, znalazlam ten watek juz po utworzeniu swojego...
        interesuje mnie ta inwestycja, mozesz napisac cos wiecej?
        jaka zycza sobie pierwsza wplate? jak bardzo sa
        elastyczni? :))
        nie jestem z warszawy, wiec poza tym interesuje mnie, czy
        to jest w miare cicha okolica... zwlaszcza od strony
        florianskiej, bo na te wychodza mieszkania, ktore mi
        odpowiadaja.

dzieki
        pozdrawiam

mandra
        • Gość: Amnesiac Re: MARIPOL - vis a vis IP: *.man.polbox.pl 15.05.03, 16:36
          > czesc, znalazlam ten watek juz po utworzeniu swojego...
          > interesuje mnie ta inwestycja, mozesz napisac cos wiecej?
          > jaka zycza sobie pierwsza wplate? jak bardzo sa
          > elastyczni? :))

Pierwsza wpłata to 10 proc. w ciągu 7 dni od podpisania umowy. Całą resztę
          można negocjować. Koniec inwestycji: kwiecień-czerwiec 2004, do tego czasu
          należy uregulować wszystkie płatności, np. w 3 równych ratach (jak u mnie).
          Cena jest stała, ale w dolarach. Próbuj negocjować cenę mieszkania. Nie
          zapominaj, że do cen, które podają, należy doliczyć 7 proc. VAT. Jakby co, łap
          mnie na priv (amnesiac_wawa@interia.pl).

> nie jestem z warszawy, wiec poza tym interesuje mnie, czy
          > to jest w miare cicha okolica... zwlaszcza od strony
          > florianskiej, bo na te wychodza mieszkania, ktore mi
          > odpowiadaja.

Jest cicho, jak na tę część Warszawy. Z oddali słychać co prawda gwar z Al.
          Solidarności (w końcu to jest ok. 100 m), ale MZ nie jest to uciążliwe. Weź pod
          uwagę, że budynek będzie stał "bokiem" do Floriańskiej, zaś front będzie się
          znajdował wzdłuż projektowanej ul. Nowojagiellońskiej. Zgodnie z
          dotychczasowymi ustaleniami, ta ulica ma przebiegać na tym odcinku w tunelu,
          ale... wszystko się może zdarzyć (np. brak kasy), choć MZ straszliwym
          barbarzyństwem byłoby przecinanie ruchliwą ulicą starej Floriańskiej.

Pozdrawiam,
          K.
    • Gość: kicia Re: MARIPOL - vis a vis IP: localhost:* 06.05.03, 15:26
      Niestety nie będziemy sąsiadami. Ceny mieszkań są megawysokie jak na tę okolicę
      (było nie było jest to Praga, choć faktycznie okolica sama w sobie przyjemna),
      a plany - przynajmniej w interesującym mnie metrażu - mocno takie sobie. Jesli
      pozycjonują się jako firma z górnej półki, niech załatwią sobie projektantów z
      wyobraźnią i polotem (patrz Skanska).

Nie wiem jak z wiarygodnością tego developera. Ale obawiam się, że tworzenie
      oddzielnych spółek do każdej inwestycji ma też swoje złe strony. Jeśli (odpukać
      w niemalowane) coś pójdzie nie tak, firma straci pieniądze, to klienci ich nie
      odzyskają. Chyba lepiej, żeby za każdą inwestycję odpowiadała całym, swoim
      majątkiem. A gadka o większej przejrzystości uskuteczniana przez
      przedstawicieli Mavipolu, raczej mnie nie przekonuje.
      • Gość: Mat Re: MARIPOL - vis a vis IP: waprx* / 192.168.14.* 06.05.03, 16:56
        > Niestety nie będziemy sąsiadami. Ceny mieszkań są megawysokie jak na tę
        > okolicę (było nie było jest to Praga, choć faktycznie okolica sama w sobie
        > przyjemna),

Koleżanko. Jeśli się znajdą pieniądze na odnowienie zabytkowych kamienic (a
        prędzej czy później się znajdą) to to będzie jedno z najbardziej prestiżowych
        miejsc w mieście. I najładniejszych. Deweloper to doskonale rozumie. Stąd ceny.
        Normalność po prostu.

• Gość: kicia Re: MARIPOL - vis a vis IP: localhost:* 06.05.03, 17:40
          Gość portalu: Mat napisał(a):

> Jeśli się znajdą pieniądze na odnowienie zabytkowych kamienic (a
          > prędzej czy później się znajdą)

-
          • Gość: MarcePan Re: MARIPOL - vis a vis IP: 193.0.68.* 06.05.03, 17:49
            > -
          • Gość: Mat Re: MARIPOL - vis a vis IP: waprx* / 192.168.14.* 06.05.03, 23:51
            ... ale to jednak Ząbkowską jako jedyną do tej pory ulicę w mieście stara się
            doprowadzić do przedwojennego piękna, a nie Mokotów. Mój brat mieszka na
            Narbutta w przedwojennej kamienicy - sorry, ale to jest zupelny slums. Totalna
            rudera pełna emerytów z sikającymi po kątach kotami. I bez żadnej wartości
            architektonicznej ani estetycznej - jak dla mnie za 10 - 20 lat takie kamienice
            na Mokotowie pójdą pod kilof, a nie stara Praga.

Pozdrowienia z Pragi
            Mat

PS: Ja bym od Maripolu nie kupił, ale tylko dlatego że 1) już mam mieszkanie i
            2) za drogo.
        • Gość: MarcePan Re: MARIPOL - vis a vis IP: 193.0.68.* 06.05.03, 17:40
          > Koleżanko. Jeśli się znajdą pieniądze na odnowienie zabytkowych kamienic (a
          > prędzej czy później się znajdą) to to będzie jedno z najbardziej prestiżowych
          > miejsc w mieście. I najładniejszych. Deweloper to doskonale rozumie. Stąd
          ceny.

Dodajmy do tego, że jakieś 300-400 m. od tego miejsca powstanie centrum Port
          Praski.
      • Gość: MarcePan Re: MARIPOL - vis a vis IP: 193.0.68.* 06.05.03, 17:35
        > Nie wiem jak z wiarygodnością tego developera. Ale obawiam się, że tworzenie
        > oddzielnych spółek do każdej inwestycji ma też swoje złe strony. Jeśli
        (odpukać
        >
        > w niemalowane) coś pójdzie nie tak, firma straci pieniądze, to klienci ich
        nie
        > odzyskają. Chyba lepiej, żeby za każdą inwestycję odpowiadała całym, swoim
        > majątkiem.

Całym swoim majątkiem? Czyli - znaczy się - innymi rozbebranymi inwestycjami?
        Jeśli firma "całym swoim majątkiem" będzie odpowiadała za "każdą inwestycję",
        to klienci będą w dużo gorszej sytuacji, "jeśli pójdzie coś nie tak".
        Developerzy, gdy zaczynają popadać w tarapaty, podejmują "manewry księgowe": za
        pieniądze za Twoje mieszkanie będą budować mieszkanie Twojego poprzednika, na
        które z jakichś powodów nie starczyło kasy. Gdy mimo to firma nie stanie na
        nogi, najczęściej do podziału tortu będzie więcej osób niż w przypadku "firmy
        jednoinwestycyjnej".
      • Gość: diesel Re: MARIPOL - vis a vis IP: *.dmpbk.com.pl 18.06.03, 17:27
        Pozdrawiam wszystkich...
        od 4 lat pracuje w banku w nieruchomosciach (tyle ze komercyjnych). moj bank
        nie sfinansuje inwestycji, jezeli nie jest to spolka celowa, ktorej jedynym
        majatkiem jest budowana/finansowana nieruchomosc. Dodatkowo spolka nie powinna
        zatrudniac zadnych pracownikow, by w sytuacji windykacji uniknac jakichkolwiek
        roszczen ze strony pracownikow, ktre maja pierszenstwo przed bankiem. pod tym
        wzgledem to standard...
    • Gość: YYY Re: MARIPOL - vis a vis IP: *.gallery.devs.futuro.pl 02.06.03, 12:12
      Mam coś dla Was ciekawego !!!!

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_030602/nieruchomosci_a_9.html
      Pozdrawiam
      • Gość: ala Re: MARIPOL - vis a vis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.03, 20:31
        Od 12 lat mieszkam w tej okolicy (Jagiellońska/Okrzei)i od 12lat się mówi, że
        Praga ma się zmienić na lepsze. Prawda jest taka:
        * po zmierzchu najlepiej w ogóle nie wychodzić z domu bo ulicami rządzi praski
        plebs (alkocholicy, złodzieje, ćpuny, itp)
        * uwaga na torebki! wyrywają z rąk w biały dzień, wyciągają z samochodu gdy
        stoisz na światłach, dobrze jak cię przy okazji nie skatują
        * samochody kradną i okradają na twoich oczach
        * wchodząc do sklepu spożywczego można się potknąć o zalanego w trupa klienta
        * policja pojawia się czasami na głównych ulicach, nigdy nie widziałam patrolu
        w bocznych zaułkach, których tu pełno
        * poziom nauczania w szkołach rejonowych jest niski ze względu na dzieci
        praskiego plebsu(odrażający, brudni, żli)
        • Gość: M. Re: MARIPOL - vis a vis IP: 157.25.84.* 17.06.03, 11:20
          Bardzo interesowałam sią tą inwestycją i byłam zdecydowana na zakup. Niestety,
          mimo iż rozumiem, że ceny w nowych budynkach są wysokie, tutaj ceny
          zdecydowanie były zbyt wygórowane, zwłaszcza że mieszkania fizycznie jeszcze
          nie ma (w moim przypadku zakup wiąże się ze sprzedażą poprzedniego, co utrudnia
          sprawy ;)). Moją nieufność wzbudziło to, że przy każdej z trzech wizyt
          kosztorys mieszkania był coraz wyższy, a elastyczność sprowadzała sie do
          zaprononowania, że jeżeli nie dyposnuej w tej chwili całą sumą, to mogą zlecić
          wystawienie w banku ... weksla in blanco. Gdybym faktycznie dysponowała dużą
          sumą pienieędzy to pewnie bym się zdecydowała (okolica faktycznie mi się
          spodobała, ale mam tu na myśli wyłącznie ul. Floriańską - dalej jest niestety
          dużo gorzej), ale ok. 300 tys zł. (plus opłata skarbowa)za mieszkanie 56-
          metrowe (z widokiem z jednej strony na gołą ohydną ścianę starej kamienicy)bez
          wykończenia i białego montażu jest zdecydowanie zbyt wysoka. Po drugie, ważna
          jest także to, że okoliczny grunt należy do gminy i planowana jest droga tuż
          przed budynkiem jako połączenie z portem praskim (i co z tego, że podobno ma
          być w tunelu). Fakt, że w ostatnim czasie w agencjach pojawiają się liczne
          oferty sprzedaży mieszkań w tej okolicy, może wskazywać, że coś jest na rzeczy.
          Kolejną kwestię stanowi także wysokość czynszu- obawiam się, że może być bardzo
          wysoki (podawana kalkulacja 4 zł za metr to właściwie tylko monitoring). Dla
          mnie ważna jest także wysokość lokalu- tutaj wynosi ona tylko 260, co niewiele
          przekracza standard...
          Inwestorem jest grupa prywatnych przedsiębiorców z Izraela.
      • Gość: diesel Re: MARIPOL - vis a vis IP: *.dmpbk.com.pl 18.06.03, 17:34
        .......chetnie bym przeczytal, ale dostep jest platny. czy moglbys "wstawic"
        ten artykul na forum?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka