Dodaj do ulubionych

SM PRAGA - Myśliborska/Światowida

IP: *.cu.com.pl 29.11.01, 14:37
Czy ktoś mógłby podzielić się informacjami na temat SM PRAGA i jej budową na
rogu Myśliborskiej i Światowida ?
Nie za bardzo rozumiem, o co chodzi z udziałem w gruncie ? Czyżby grunt miał
pozostać własnością spółdzielni ?

Z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • joannak2 Re: SM PRAGA - Myśliborska/Światowida 30.11.01, 08:56
      zastanawialm sie czy nie kupic od nich tam mieszkania - ostatecznie jednak
      kupilam w innej firmie, ale w bliskiej okolicy. Zrazily mnie nastepujace rzeczy:
      - brak jasnosci co do gruntu
      - nie chcieli mi dac umowy do przeczytania w domu (tylko na miejscu w biurze)
      - chcieli za to, by najpierw wplacic 20% wartosci mieszkania w pozniej przyjsc
      podpisac umowe
      - indeksacja stopa kredytu lombardowego
      - pani z dzialu sprzedazy (taka starsza) byla bardzo wygadana i pewna siebie
      wychodzac z zalozenia, ze to ona robi mi laske chcac cokolwiek pokazac.
      Dodam, ze bylam tam wiosna roku 2000 (juz wtedy byly ogloszenia w prasie)i
      budowa miala sie zaczac w czerwcu 2000. Ostatecznie rozpoczela sie duzo
      pozniej, ale jak widac idzie do przodu. Mozliwe, ze dzisiejsza sytuacja na
      rynku budowlanym zmienila troche ich podejscie do klienta i sa teraz bardziej
      elastyczni/konkurencyjni - tego nie wiem. Znajomi mieszkaja na osiedlu przy
      Kaminskiego (to tez byla ich inwestycja)i na jakosc wykonania nie narzekaja.
      • Gość: kasia Re: SM PRAGA - Myśliborska/Światowida IP: *.dialup.medianet.pl 07.12.01, 13:01
        joannak2 napisał(a):

> zastanawialm sie czy nie kupic od nich tam mieszkania - ostatecznie jednak
        > kupilam w innej firmie, ale w bliskiej okolicy.

A, jeśli można wiedzieć, to gdzie kupiłaś? Ja też kupiłam w pobliżu i miałam te
        same odczucia co Ty dowiadując się w RSM Praga.
        Pozdrawiam
        • joannak2 Re: SM PRAGA - Myśliborska/Światowida 07.12.01, 14:08
          kupilam w MSM Nowy Dom 82 - budowa przy Ceramicznej/Milenijnej. A ty?
          pozdrowienia,
          Joanna
          • Gość: kasia Re: SM PRAGA - Myśliborska/Światowida IP: *.dialup.medianet.pl 07.12.01, 16:20
            joannak2 napisał(a):

> kupilam w MSM Nowy Dom 82 - budowa przy Ceramicznej/Milenijnej. A ty?
            > pozdrowienia,
            > Joanna

No niestety, tam też się przymierzałam. Interesowały mnie 3 pokoje ale rozkład
            mieszkań jaki mieli niepodobał mi się (pokoje długie a wąskie).Ostatecznie
            wybrałam spółdzielnię "Budowlani" (naprzeciw RSM Praga).
            Pozdrawiam

• Gość: beata Re: SM PRAGA - Myśliborska/Światowida, do kasi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.01, 21:04
              Ja tez kupilam w Budowlani, ale troche sie niepokoje, bo nie chca wpuszczac na
              teren budowy, poza tym ciagle maja niesprzedane 5 mieszkan, czy ty moze
              sprawdzalas ich bilans i ksiege wieczysta, ja tego nie zrobilam i teraz
              zaczynam sie obawiac czy nie popelnilam bledu, pozdrawiam.
              • Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.dialup.medianet.pl 10.12.01, 11:42
                Gość portalu: beata napisał(a):

Witam Cię serdecznie.
                Bardzo się cieszę, że nareszcie mam pierwszą sąsiadkę. W której klatce będziesz
                mieszkać?

> Ja tez kupilam w Budowlani, ale troche sie niepokoje, bo nie chca wpuszczac na
                > teren budowy,

Niemożliwe. A kto Cię niechciał wpuścić? Ja nie miałam z tym żadnego problemu.
                Byłam w środku w listopadzie, jeszcze przed założeniem okien.

>poza tym ciagle maja niesprzedane 5 mieszkan,

W porównaniu z innymi bliskami spółdzielniami wydaję mi się, że nie jest tak źl
                (niedawno było ich znacznie więcej).

>czy ty moze sprawdzalas ich bilans i ksiege wieczysta, ja tego nie zrobilam i
                teraz zaczynam sie obawiac czy nie popelnilam bledu, pozdrawiam.

Nistety bilansu nie sprawdzałam. Mój mąż potrzebował mnóstwo papierów do wzięcia
                kredytu z KM. Nie pamiętam dokładnie co dostał ze spółdzielni, ale wydaje mi się,
                że odpis z KW (ale nie jestem do końca pewna, musiałabym to sprawdzić).A co
                powoduje Twoje obawy? Może jest coś czego ja nie wiem.

A tak ogólnie jesteś zadowolona? Czy wykupiłaś miejsce parkingowe w garażu?
                Jedna rzecz, która mi się nie podoba to to, że mają byc zsypy w bloku. Większość
                spółdzielni już tego nie stosuje budując wolnostojące śmietniki poza budynkiem.
                Nie wiem jak Ty, ale ja będę dążyć do tego żeby napewno nie były udostępniane w
                bloku.
                Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, czekam.
                Pozdrawim
                Kasia

• Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.dialup.medianet.pl 10.12.01, 11:49

Witam Cię serdecznie.
                Bardzo się cieszę, że nareszcie mam pierwszą sąsiadkę. W której klatce będziesz
                mieszkać?

> Ja tez kupilam w Budowlani, ale troche sie niepokoje, bo nie chca wpuszczac na
                > teren budowy,

Niemożliwe. A kto Cię niechciał wpuścić? Ja nie miałam z tym żadnego problemu.
                Byłam w środku w listopadzie, jeszcze przed założeniem okien i nawet oglądałam
                swoje mieszkanie.Z tego co obserwuję budowa idzie im dość szybko a i wykonawca
                (GAWROSZ)wg. mnie nie jest najgorszy (właśnie skończyli budowę nowego komisariatu
                na Tarchominie).

>poza tym ciagle maja niesprzedane 5 mieszkan,

W porównaniu z innymi spółdzielniami, które znajdują się w pobliżu wydaję mi się,
                że nie jest tak źl(niedawno było ich znacznie więcej).

>czy ty moze sprawdzalas ich bilans i ksiege wieczysta, ja tego nie zrobilam i
                teraz zaczynam sie obawiac czy nie popelnilam bledu, pozdrawiam.

Nistety bilansu nie sprawdzałam. Mój mąż potrzebował mnóstwo papierków do wzięcia
                kredytu z KM. Nie pamiętam dokładnie co dostał ze spółdzielni, ale wydaje mi się,
                że odpis z KW (ale nie jestem do końca pewna, musiałabym to sprawdzić).A co
                powoduje Twoje obawy? Może jest coś czego ja nie wiem.

A tak ogólnie jesteś zadowolona? Czy wykupiłaś miejsce parkingowe w garażu?
                Jedna rzecz, która mi się nie podoba to to, że mają być zsypy w bloku. Większość
                spółdzielni już tego nie stosuje budując wolnostojące śmietniki poza budynkiem.
                Nie wiem jak Ty, ale ja będę dążyć do tego żeby napewno nie były udostępniane w
                bloku.
                Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, czekam.
                Pozdrawim
                Kasia

• Gość: beata Re: Budowlani- do Beaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.01, 23:15
                  Nie chcial mnie wpuscic kierownik budowy, a ostatnio nawet bylam w niedziele
                  zeby moze dozorca mnie wpuscil i tez sie nie udalo. A nie chodzi mi o to, ze to
                  duzo 5 nie sprzedanych mieszkan, ale ze w spoldzielni wczesniej slyszalam ze
                  zostalo tylko jedno?! Gdy pytalam o bilans jeszcze przed kupnem to powiedzieli
                  ze wszystko jest o.k. i nie trzeba sprawdzac. Mam nadzieje ze jest o.k. ale moi
                  znajomi maja teraz klopoty ze spoldzielnia wlasnie dlatego ze takich rzeczy nie
                  sprawdzili i ja rowniez zaczelam sie martwic o moje mieszkanie. Co do zsypow to
                  moge cie chyba pocieszyc bo rozmawialam kiedys z prezesem i twierdzil ze
                  smietniki beda jednak na zewnatrz ze zsysp nie bedzie uzywany. A mialabym
                  prosbe gdybys mogla sprawdzic w "papierach" i podac mi ewentulanie nmer ksiegi
                  wieczystej bylabym wdzieczna. Pozdrawiam.
                  • Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.dialup.medianet.pl 11.12.01, 10:43

> Nie chcial mnie wpuscic kierownik budowy, a ostatnio nawet bylam w niedziele
                    > zeby moze dozorca mnie wpuscil i tez sie nie udalo.
                    Ja wzięłam ze sobą na wszelki wypadek umowę, pokazaliśmy dozorcy i bez problemów
                    wpuścił.Może trzeba mu dać jakieś piwko?

> Mam nadzieje ze jest o.k. ale moi
                    > znajomi maja teraz klopoty ze spoldzielnia wlasnie dlatego ze takich rzeczy nie
                    > sprawdzili i ja rowniez zaczelam sie martwic o moje mieszkanie.
                    A czy możesz bliżej mi opisać jakiego to są rodzaju problemy? Czy to chodzi o
                    jakieś inne osiedla przez nich już wybudowane?Czy mają kłopoty finansowe? Będę
                    wdzięczna za info.

> Co do zsypow to moge cie chyba pocieszyc bo rozmawialam kiedys z prezesem i
                    > twierdzil ze smietniki beda jednak na zewnatrz ze zsysp nie bedzie uzywany.
                    Co do tego to mam ciąglę wątpliwości. Z mężem pytaliśmy się chyba już ze 100 razy
                    na ten temat. Za każdym razem odpowiedź była inna. Raz p. Ania mówiła, że będą
                    wybudowane wolnostojące. Potem rozmawialiśmy z prezesem (tym młodszym).
                    Powiedział, że śmieci będzie sie wrzucać w komorach zsypowych w bloku na dole a
                    dziury (te do zrzucania śmieci) będą zabetonowane. Ostatnio wpłacaliśmy na garaż
                    i nie omieszkałam zapytać się po raz kolejny o ta sprawę. No i odpowiedź znowu
                    była inna. Tym razem usłyszałam, że to wszystko będzie zależało od mieszkańców po
                    oddaniu budynku. Będzie kierownik administracji i z nim to trzeba będzie
                    uzgadniać. Martwi mnie tylko jedna rzecz, że z info spół.niektórzy nabywcy nie
                    zgadzają się na noszenie gdzieś tam śmieci.Chyba są głupi!!!

> A mialabym prosbe gdybys mogla sprawdzic w "papierach" i podac mi ewentulanie
                    > numer ksiegi wieczystej bylabym wdzieczna. Pozdrawiam.
                    Nie ma problemu. Poszukam i jutro Ci dam znać.
                    Pozdrawiam
                    Kasia

• Gość: Beata Re: Budowlani- do Beaty IP: 193.0.68.* 11.12.01, 12:27
                      Nie nie chodzi tu o Spoldz. Budowlani ale inna, ale to co im sie przydarzylo
                      moze spotkac kazdego z nas, dlatego zaczelam sie nieopokoic. Spoldzielnia (ich)
                      powazna, duza etc. a tu nagle stoi na granicy upadlosci... Dzieki ze poszukasz
                      tego numeru ksiegi, pozdrawiam.
                      • Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.dialup.medianet.pl 11.12.01, 12:52
                        Gość portalu: Beata napisał(a):

> Nie nie chodzi tu o Spoldz. Budowlani ale inna, ale to co im sie przydarzylo
                        > moze spotkac kazdego z nas, dlatego zaczelam sie nieopokoic. Spoldzielnia(ich)
                        > powazna, duza etc. a tu nagle stoi na granicy upadlosci...
                        No to mnie uspokoiłaś, bo już myślałam, że chodzi o nich a ja nic nie wiem.
                        Kasia

• Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.dialup.medianet.pl 12.12.01, 10:37
                          KW NR 236899
                          Wpisu dokonano w dn. 23.11.2000 r.

Pozdrawiam
                          Kasia
                          • Gość: beata Re: Budowlani- do Beaty IP: 193.0.68.* 12.12.01, 11:29
                            Dziekuje ci bardzo, czy wpis jest jednoznaczny z zalozeniem ksiegi? Jak ja
                            sprawdze to dam znac. Pozdrawiam.
                            • Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.dialup.medianet.pl 12.12.01, 12:06

> Dziekuje ci bardzo, czy wpis jest jednoznaczny z zalozeniem ksiegi? Jak ja
                              > sprawdze to dam znac. Pozdrawiam.

Ok.Jeśli czegoś się dowiesz napisz.
                              Pozdrawiam
                              Kasia
                              • Gość: beata Re: Budowlani- do Beaty IP: 193.0.68.* 13.12.01, 12:23
                                sprawdzilam ksiege nie ma tam zadnych obciazen!!!!!!!!!!!!! /hurra. W
                                porownaniu z ksiega wiecz. ta terenie gdzie moi znajomi kupili mieszkanie ta
                                jest po prostu dziewicza. Sprawdzalam ja wczoraj, zaangazowalam sie rowniez w
                                sprawdzanie spoldzielni moich znajomych i stad moje wizyty tak czeste w sadzie
                                hipotecznym, ale jak ten sad funkcjonuje to jest to po prostu porazka, wszedzie
                                kolejki, a jawnosc ksiag wieczystych jest fikcja wiekszosci ich nie ma (chodzi
                                glownie o ksiegi firm, bo indywidualne np. jesli zalozysz sobie na wlasne
                                mieszkanie to w zasadzie caly czas jest w archiwum), jak chcesz sie czegos
                                dowiedziec w info to robia ci laske, taka ta polska rzeczywistosc, moze juz po
                                swietach wybiore sie do spoldzielni jeszcze sprawdzic bilans, zeby miec
                                jasnosc. Pozdrawiam.
                                • Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.dialup.medianet.pl 13.12.01, 14:14
                                  Witam!
                                  Cieszę się, że mogłam Ci pomóc.
                                  Tak jak myślałam, spółdzielnia ta jest raczej ok. Mam znajomych, którzy
                                  mieszkają na ich osiedlu na Erazma. Nie mają z nimi żadnych problemów.
                                  Także cieszy mnie fakt, że i u nas papiery są w porządku. Oby tak dalej!!!
                                  A jeszcze jedno. Dowiedziałam się, że na wiosnę spół. ma zorgaznizować dni
                                  otwarte na budowie.
                                  P.S.Czy Ty z czegoś zrezygnowałaś? Podobno do końca grudnia miał się ktoś
                                  odezwać w sprawie m.in.kolorystyki terakoty itp.
                                  Pozdrawiam w ten mroźny dzień
                                  Kasia
                                  • Gość: beata Re: Budowlani- do Beaty IP: 193.0.68.* 14.12.01, 16:05
                                    Nie na razie nie rezygnowalam z niczego, w koncu udalo mi sie obejrzec
                                    mieszkkanie i jest o.k. ale teraz przerobilabym sciane w kuchni ale chyba jest
                                    juz za pozno, musze sie jeszcze zorientowac, pozdrawiam.
                                    • Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.dialup.medianet.pl 14.12.01, 17:06

> Nie na razie nie rezygnowalam z niczego, w koncu udalo mi sie obejrzec
                                      > mieszkkanie i jest o.k. ale teraz przerobilabym sciane w kuchni ale chyba jest
                                      > juz za pozno, musze sie jeszcze zorientowac, pozdrawiam.

No właśnie, ja też myślałam o małych przeróbkach. Muszę zadzwonić do spół. i
                                      dowiedzieć się czy jest jeszcze taka możliwość. Jeśli Ty się czegoś dowiesz daj
                                      mi też proszę znać.
                                      Kasia

• Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.dialup.medianet.pl 14.12.01, 17:12

> ale teraz przerobilabym sciane w kuchni ale chyba jest
                                      > juz za pozno, musze sie jeszcze zorientowac, pozdrawiam.

A jeszcze jedno. Rozumiem, że byłaś tam teraz ostatnio.Na jakim etapie są teraz
                                      prace? Czy są już ścianki działowe?
                                      PZDR

• Gość: beata Re: Budowlani- do Beaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 22:29
                                        Taksa scianki dzialowe i nawet instalacje elektryczne i co. Nie ma tynkow, maja
                                        podobno montowac drzwi zewnetrzne, wyjezdzam juz na swieta wroce po nowym
                                        roku , to sie odezwie, wszystkiego dobrego, pozdrawiam.
              • Gość: Mena SM PRAGA -Myśliborska/Światowida do Kasi i ... IP: *.elektrim.pl 21.12.01, 12:24
                Tuż obok SM Praga i na przeciwko Budowlanych jest budowa spółdzielni
                Wardom (zielone bloki). Czy interesowałyście sie ta budową?
                Ciekawa jestem co spowodowało że wybrałyście inne firmy?
                Pa
                Mena
                • Gość: kasia Re: SM PRAGA -Myśliborska/Światowida do Kasi i ... IP: *.dialup.medianet.pl 21.12.01, 13:59
                  Gość portalu: Mena napisał(a):

> Tuż obok SM Praga i na przeciwko Budowlanych jest budowa spółdzielni
                  > Wardom (zielone bloki). Czy interesowałyście sie ta budową?
                  > Ciekawa jestem co spowodowało że wybrałyście inne firmy?
                  > Pa
                  > Mena

Ja szukałam mieszkania tak aby było oddane ok. czerwca 2002 r. Wpłacałam w
                  grudniu 2000 r bo chciałam się załapać na obowiązujace do końca grudnia tego roku
                  przepisy. Dzwoniłam do spółdzielni i niestety w tym czasie sprzedawali tylko
                  mieszkania, które mają byc oddane w grudniu 2001r. Na późniejsze terminy nie
                  zapisywali wtedy a 12.2001 nie odpowiadał mi. Nie podobaja mi się również, że
                  balkony wychodza na podwórko, które jest strasznie małe.Drugą rzecza jaka
                  wybrałam to to, że Budowlani oferuja wykończenie pod klucz.I to tyle.
                  PZDR
                  Kasia
    • Gość: kasia Re: Budowlani- do Beaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 16:14
      Cześć,
      Czy masz jakieś nowe wieści?
      Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka