Dodaj do ulubionych

Warszawa/Berlin

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:35
Berlin :
zadłużenie : ponad 60 mld euro
stopa bezrobocia : ponad 17 %
ilość mieszkańców stale żyjących z socjalu: ponad 50 %

jaki sens w związku z tym ma porównywanie cen warszawskich do berlińskich i
twierdzenie , że w stosunku do nich są zawyżone ?

Obserwuj wątek
    • Gość: zgoda Re: Warszawa/Berlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:42
      Podobnie jaki sens jest porównywać z Londynem czy Paryżem ?
      • Gość: Otto Re: Warszawa/Berlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:46
        PKB liczacego 3,5 mln mieszkancow Berlina odpowiada mniej wiecej 35% PKB
        prawie 40 mln Polski.To i tak postep ,bo w 1939 roku PKB miasta Berlin byl
        wyzszy niz PKB calej Polski:-))))))))
        • Gość: haha Bez komentarza:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:51

Polska - ludnosc 38mln
          GDP (official exchange rate):
          $337 billion (2006 est.

Irlandia - ludnosc 4mln
          $202.9 billion (2006 est
          Norwegia -4,5 mln

$261.7 billion (2006 est

Irlandia

• Gość: kkk Re: Warszawa/Berlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:09
          ok - a jaka część tego pkb jest ,,wytwarzana,, przez sztyczne pompowanie kasy z
          zachodnych landów

pyt drugie - jaka jest dynamika rozoju Berlina a jaka Warszawy ?
          • Gość: haha polenwitze:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:18
            Stolice 3 potegi gospodarczej swiata porownywac ze stolica najbiedniejszego
            kraju UE:-)
            Prosty przyklad Helmut wybrodukowal w zeszlym roku 1000 guzikow ,a w tym roku
            planuje zwiekszyc produkcje do 1002
            Z kolei jego sasiad Zbychu wyprodukowal 100 guzikow ,a w tym roku ma w planie
            wyprodukowac 106 guzikow.Ciekawe kiedy Zbychu dogoni Helmuta:-) Ile mu to
            zajmie 100,200 a moze 1000 lat:-)
            • Gość: dobra hahhahahahhahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:19
              spadłem z krzesła
            • Gość: haha Re: polenwitze:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:20
              Ja tez spadam z krzesla jak czytam ,ze w 2039 roku Polacy beda mieli mniej
              autostrad jak Niemcy w 1939 roku:-)
              • Gość: kkk Re: polenwitze:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:25
                Gość portalu: haha napisał(a):

> Ja tez spadam z krzesla jak czytam ,ze w 2039 roku Polacy beda mieli mniej
                > autostrad jak Niemcy w 1939 roku:-)

FAKTYCZNIE !

podobnie jak obozów koncentracyjnych :]
                • Gość: haha Re: polenwitze:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:33
                  Z Niemcami juz tak jest ,ze za co sie nie wezma to i tak beda
                  najlepsi.Obojetne czy to sport,filozofia,fizyka,budowa autostrad czy obozow
                  koncentracyjnych:-)
                  Kiedys chyba Gary Lineker powiedzial ,ze caly swiat gra w pilke ,ale to Niemcy
                  wygrywaja.Tak jest w prawie kazdej dziedzinie:-)
                  • Gość: haha Re: polenwitze:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:35
                    "Football is a simple game; 22 men chase a ball for 90 minutes and at the end,
                    the Germans always win"
                    • Gość: kkk ale na szczęście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:38
                      z wojnami wychodzi im trochę gorzej ;)
                      • Gość: dlaczego ? Re: ale na szczęście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:46
                        Dwie przegrali a i tak są 50 lat przed nami
                        • Gość: kkk Re: ale na szczęście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:47
                          > Dwie przegrali a i tak są 50 lat przed nami

a to myśmy jakąś wygrali od 1920 ?
                          • Gość: dlaczego ? Re: ale na szczęście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 00:04
                            podobno dwie ...
                            • Gość: kkk ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 00:07
                              Gość portalu: dlaczego ? napisał(a):

> podobno dwie ...

a to ciekawe ....
                              • Gość: noe Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:04
                                Niemcy przegrali wojne ,stracili znaczna czest terytorium ,kraj byl
                                zrujnowany,a juz 15 lat pozniej byli potega gospodarcza.
                                Polska 18 lat po upadku komunizmu jest najbiedniejszym krajem Unii:-)
            • Gość: kkk Re: polenwitze:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:24
              Gość portalu: haha napisał(a):

> Stolice 3 potegi gospodarczej swiata porownywac ze stolica najbiedniejszego
              > kraju UE:-)

taka z Berlina stolica, jak z koziej d... trąbka ;)
              może i tak się nazywa, ale ze stołecznością funkcjonalną to zbyt wiele on nie ma
    • Gość: jarek Re: Warszawa/Berlin IP: 88.156.80.* 11.05.07, 22:51
      porownaj do np hanoveru łosiu
      masz tu stronke co se mozesz po polsku obczaic co i za ile
      www.immopool.de/
      a jak masz kiepele to juz dzioba stulisz :)
      • Gość: haha A co do bezrobocia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:53

Polacy zapomnieli ,ze w chwili wejscia Polski do UE wynosilo ono ponad 20%
        obecnie spadlo o prawie milion do 14%,ale tylko dlatego ,ze 2 mln ludzi zwialo
        na Zachod:-)
      • Gość: kkk jarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:58
        generalnie do ludzi ze wsi nie mam nic , ale ty jesteś typowym przypadkiem
        chłopa oderwanego świezo od pługa vel buraka przywiezionego pekaesem

w kazdym poście mi ubliżasz

wyjmij słomę z butów chamie, choć i tak wieś z ciebie będzie wychodziła jeszcze
        długo, długo, znacznie dłużej niż trwało twoje wyjście z niej, którym
        najwyraźniej nadal jesteś zachłyśnięty

bez szacunku

• Gość: jarek Re: jarek IP: 88.156.80.* 11.05.07, 23:07
          wstawilem buzke " :) " na koncu lnijki .
          czemu myslisz wiec ze ci ublizam ? taka rozesmiana buzka kaze nie traktowac
          słów przygany serio.
          jesli czujesz sie urazony mimio to ,to przepraszam .
      • Gość: Amarez Re: Warszawa/Berlin IP: *.acn.waw.pl 13.05.07, 12:20
        własnie wszedłem na tą stronę i widzę ceny:
        wybrałem Koln - 2 pokoje 66m2 - cena po przeliczeniu na PL 318 tys zł,
        taniej niż już chyba w Jabłonnie.
        W stanie developerskim (nowe): 49m2 (2pokoje) - cena: 102800 Euro (395 tys zł),
        więc niestety ceny Warszawy dosięgły miast Europy Zach. (jeszcze nie stolic)
        Ale są również i takie oferty z tego samego miasta:
        Centrum: 92m2 - 2 pokoje - cena: 255900 Euro (985 tys zl, 10 700zł m2) czyli
        też nie drogo jak na Polskie realia.

Wydaje mi się że ceny już powoli w Warszawie osiągają kres co nie znaczy że
        będzie jakaś korekta
    • Gość: haha Re: Warszawa/Berlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:05
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=404236
    • poszi Re: Warszawa/Berlin 11.05.07, 23:25
      A co powiesz na Frankfurt nad Menem? Najwyższy PKB na głowę w całej Europie:
      www.citymayors.com/business/eurocities_gdp.html
      Największe miasto 6 mln Hesji, której PKB jest tylko kilkanaście procent
      mniejszy niż całej Polski.

Średnie ceny rzędu 2000 EUR/m2

www.immowelt.de/Immobilien/PreisStatistik/Auswertung.aspx?1=1&GeoID=10806412&ESR=1&EType=1&SVal=2,3
      • Gość: kkk pzostańmy na chwilę jednak przy Berlinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:27
        Poszi - jeśli mogę Cię prosić - odnieś się do Berlina i tego, jak wg Ciebie mają
        się podane przeze mnie dane do wartości nieruchomości mieskzaniowych w tym
        mieście wg Ciebie

z góry dziękuję :)
        • poszi Re: pzostańmy na chwilę jednak przy Berlinie 11.05.07, 23:59
          A co to ja jestem burmistrzem Berlina, że mam się tłumaczyć z bezrobocia?

Gdybyś nie wiedział, to już parę razy, np. tu
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=50407260&a=50433701
          pisałem, że Berlin ma problemy i gdyby tylko ceny w Berlinie były niższe, to
          można by to było usprawiedliwić bezrobociem. Ale ceny warszawskie mają niemal
          całe (z wyjątkiem Monachium) Niemcy zachodnie.

Tak nawiasem mówiąc, czy to Ty nie byłeś czasem zwolennikiem tezy, że nie liczy
          się, ile może zapłacić przeciętny mieszkaniec, ważne, ile mogą zapłacic bogaci?
          Według tej tezy bezrobocie nie miałoby wpływu na ceny mieszkań. Bogatych w
          Berlinie nie brakuje.

Jeśli nie zrozumiałeś aluzji, to tak bezrobocie ma wpływ na ceny, obniżając
          dochody ludzi i zmniejszając poczucie bezpieczeństwa tych, co mają pracę. I
          dlatego można tam kupić mieszkania i po 500 EUR/m2, a średnia cena jest niższa
          niż na zachodzie Niemiec.
          • Gość: kkk Re: pzostańmy na chwilę jednak przy Berlinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 00:16
            poszi napisał:

> A co to ja jestem burmistrzem Berlina, że mam się tłumaczyć z bezrobocia?
            >

podejrzewam, że sprawdziłbyś sie lepiej od tego cieplaka

> Według tej tezy bezrobocie nie miałoby wpływu na ceny mieszkań. Bogatych w
            > Berlinie nie brakuje.

w porównaniu do innych miast Rzeszy, ich udział jest raczej niski ( tak
            słyszałem, nie wiem, na ile to prawdziwa informacja )

zresztą - wynajem może być opłacalny chyba tylko tam, gdzie najemcy nie żyją w
            znacznej masie z zasiłków ?

> Jeśli nie zrozumiałeś aluzji, to tak bezrobocie ma wpływ na ceny, obniżając
            > dochody ludzi i zmniejszając poczucie bezpieczeństwa tych, co mają pracę. I
            > dlatego można tam kupić mieszkania i po 500 EUR/m2, a średnia cena jest niższa
            > niż na zachodzie Niemiec.

zrozumiałem i dlatego wracam z uporem maniaka do mojej ,,tezy przewodniej,, ,
            że głównym i najważniejszym czynnikiem cenotwórczym nie są tak naprawdę dochody
            ani porównania pkb i różnych takich ( ;) ) , ale nastroje konsumenckie - a te
            póki co są w Polsce dobre i coraz lepsze ( przynajmniej gdy chodzi o największe
            osrodki a w szczególności Warszawę ) i na najbliższych kilka lat do dekady moim
            zdaniem nic nie wskazuje na to aby się miały zmienić na złe
            • poszi Re: pzostańmy na chwilę jednak przy Berlinie 12.05.07, 00:36
              > podejrzewam, że sprawdziłbyś sie lepiej od tego cieplaka

Po niemiecku to on jednak na pewno lepiej mówi ode mnie ;)

Swoją drogą współczuje burmistrzowi Berlina, bo tamte problemy sa strukturalne.
              Berln Zachodni to było miasto-fikcja i ono z definicji żyło na garnuszku reszty
              Niemiec. Berlin Wschodni też był chorym miastem.

> zresztą - wynajem może być opłacalny chyba tylko tam, gdzie najemcy nie żyją w
              > znacznej masie z zasiłków ?

Przy takim porównaniu cenowym, wynajem bezrobotnym w Berlinie jest bardziej
              opłacalny niż zatrudnionym w Warszawie (poza tym, nie chcę mi się grzebac, ale
              nie dziwiłbym się, gdyby zasiłek dla bezrobotnych w Berlinie był wyższy niż
              płaca w Warszawie).

> zrozumiałem i dlatego wracam z uporem maniaka do mojej ,,tezy przewodniej,, ,
              > że głównym i najważniejszym czynnikiem cenotwórczym nie są tak naprawdę
              >dochody ale nastroje konsumenckie - a te

A ja z oporem maniaka będę powtarzał, że to, co twierdzisz to "nowa ekonomia".
              Nastroje się liczą wyłącznie w krótkim terminie. Nastroje to kompletnie
              efemeryczna rzecz. Dla dotcomów nastroje teź były świetlane. W długim terminie
              liczą się zaś wyłacznie dochody. I tak było w każdym kraju. Boom może "na
              kredyt" uciec cenowo antycypując poprawę warunków, ale jeśli ona nie przychodzi
              w takim stopniu, jak oczekiwano, to ceny spadają.

> i na najbliższych kilka lat do dekady moim
              > zdaniem nic nie wskazuje na to aby się miały zmienić na złe

Pożyjemy, zobaczymy. Dobrej sytuacji gospodarczej w Polsce to jestem pewien
              tylko na rok do przodu. Z dekadą to bardzo bym uważał. W każdej dekadzie lubi
              czyhać recesja. Polska poza tym, to papierowy tygrys. Oczywiście może się
              jeszcze zreformuje, ale przy takiej strukturze gospodarczej (najwyższy
              obciążenie ZUS w Europie, najmniejsza partycypacja w rynku pracy, niska
              mobilnośc teraz jeszcze bardziej zagrożona wysokimi cenami mieszkań, itd.), to
              daleko nie zajdzie. Największy atut Polski, to tania siła robocza, ale to jest
              nie do pogodzenia z poprawa zarobków.
              • Gość: czesiek Re: pzostańmy na chwilę jednak przy Berlinie IP: *.chello.pl 12.05.07, 20:59
                dobra rada - zacznijcie podrózowac po swiecie. Porównywac Warszawe do berlina i
                twierdzic ze warszawa jest metropolia bo sie szybciej rozwija to jest gwałt na
                zdrowym rozsadku. zamiast kazdy weekend spedzac u rodziców w Cześkowie Dolnym
                moze wybierzcie sie do berlina? no chyba ze was nie stac bo splacacie
                apartamenty na kabatach.
                • Gość: Zdzichu Warszawa to najbrzydsza i najbiedniejsza stolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 08:57
                  Europy.

Stolice innych panstw wschodnioeuropejskich wygladaja o wiele lepiej.Odwiedzcie
                  takie miasta jak Praga,Budapeszt,Ryga,Kijow to sie zdziwicie:-)

A co do rozowoju to Irak w zeszlym roku mial ponad 50% ,a afrykanski Czad
                  prawie 40% wzrost gospodarczy:-) Zacofane Niemcy ze swoim 2% wzrostem pozostaly
                  daleko w tyle:-))))))))))))0
                  • Gość: kkk Re: Warszawa to najbrzydsza i najbiedniejsza stol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 11:00

> Stolice innych panstw wschodnioeuropejskich wygladaja o wiele lepiej.

jakie to wogóle ma znaczenie ? a jaki ładny jest Kazimierz nad Wisłą - no i co z
                    tego ?

poza kompleksiarstwem niektórych Polaków oczywiście
                    • Gość: bez komentarza:-) Re: Warszawa to najbrzydsza i najbiedniejsza stol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 11:17
                      PKB w 2005
                      Czechy-74% sredniej UE
                      Wegry-63%
                      Slowacja-57%
                      Polska-50%
                      Slowenia-82%

Regiony
                      Najbogatsze w Polsce Mazowsze-77% sredniej UE
                      Region Praski -157% sr UE
                      Bratislavsky Kraj-129%

• Gość: kkk polscy kompleksiarze ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 11:33
                        niestety nadal ich tak wielu

co z tego, że rozijamy się szybciej niż sąsiedzi, mimo, że startowalismy z
                        niższego pułapu.
                        co z tego, że oni teraz tkwią w problemach, które mamy za sobą

niestety nadal jest znaczna grupa Polaków, która zawsze znajdzie sobie dowód na
                        to, że Polska i Polacy są gorsi

niestey to się zmieni dopiero, gdy to dziadowskie pokolenie wymrze

• Gość: :-) Rozwijamy sie szybciej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 11:44
                          Wzrost gospodarczy

Polska
                          2001-1,1%
                          2002-1,4%
                          2003-3,8%
                          2004-5,3%
                          2005-3,5%
                          2006-5,8%

Czechy-
                          2001-2,5%
                          2002-1,9%
                          2003-3,6%
                          2004-4,2%
                          2005-6,1%
                          2006-6,1%
                          Slowacja
                          2001-3,2%
                          2002-4,1%
                          2003-4,2%
                          2004-5,4%
                          2005-6,0%
                          2006-8,3%

I na koniec dane z 2006 roku
                          Estonia-11,4%
                          Lotwa-11,9%
                          Litwa-7,5%
                          • Gość: :-) 5 najbiedniejszych regionow UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 12:03
                            Podkarpacie 35,4%
                            Lubelskie-35,2%
                            Podlaskie-37,9%
                            Warminsko-Mazurskie-39,4%
                            Swietokrzyskie-39,3%
                            • Gość: kkk Re: 5 najbiedniejszych regionow UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 12:06
                              co ma Podkarpacie do Warszawy, Gańska czy Poznania ?
                          • Gość: kkk Re: Rozwijamy sie szybciej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 12:05
                            dorzuć teraz do tego porównanie gługu publicznego w stosunku do pkb kazdego z nich
                            i odpowiedz sobie na pytanie jaką cenę zapłacą za ten wzrost np Bałtowie
                            • Gość: :-) Straszna cene placa Baltowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 12:41
                              Widac to zwlaszcza w zrujnowanej Rydze:-)
                              www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=145120
                              www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=252985
                              • Gość: kkk Re: Straszna cene placa Baltowie IP: *.crowley.pl 13.05.07, 16:54
                                nie wiem o czym mają świadczyc te fotki, poza tym, że nie potrafisz odpowiedzeć
                                na pytanie
                                • Gość: :-) Re: Straszna cene placa Baltowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 18:42
                                  A swiadcza o tym ,ze postsowiecki liczacy 2 miliony mieszkancow kraj ma
                                  europejska stolice.A Polacy w przyplywie pomrocznosci jasnej porownuja Warszawe
                                  jak nie z Berlinem to z Barcelona ,a jak nie z Barcelona to znowu z Londynem i
                                  tak w kolko.I nie potafi taki zrozumiec,ze 7 milionowa Katalonia ma PKB
                                  nieznacznie mniejszy od 38 mln Polski.Rownie dobrze mozesz porownywac Legie
                                  Warszawa do Bayernu Monachium ,a Wisle Krakow do Realu Madryt i udowadniac ,ze
                                  polskie kluby sa lepsze:-)
                                  • Gość: kkk Re: Straszna cene placa Baltowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 19:24
                                    Gość portalu: :-) napisał(a):

> A swiadcza o tym ,ze postsowiecki liczacy 2 miliony mieszkancow kraj ma
                                    > europejska stolice

acha - w sumie masz rację - i o tym świadczą te fotki kilku budynków :D
                                    super - w Warszawie są takich także dziesiątki

PS
                                    musisz się strasznie wstydzić , że stąd pochodzisz chyba...
                                    • zefel.knefel Macie palac kultury im.Stalina i kilka budynow 13.05.07, 21:26
                        • Gość: :-) Re: polscy kompleksiarze ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 11:51
                          Bezrobocie

Polska-13,8%
                          Czechy-7,1%
                          Wegry-7,5%
                          Slowacja-13,4%
                          Slowenia-6,0%
                          Rumunia-7,3%
                          Litwa-5,6%
                          Lotwa-6,8%
                          Estonia-5,9%

• Gość: :-) Na Slowacji maja nawet nizsze bezrobocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 12:23
                            i spada ono bez masowej emigracji.

www.statistics.sk/webdata/english/tab/une/une07.htm
                            www.statistics.sk/webdata/english/tab/une/une06.htm
                            www.statistics.sk/webdata/english/tab/une/une05.htm
                            www.statistics.sk/webdata/english/tab/une/une04.htm
                            www.statistics.sk/webdata/english/tab/une/une03.htm
                            • Gość: kkk :D IP: *.crowley.pl 13.05.07, 16:57
                              nasze tzw ,,bezrobocie,, możesz sobie spokojnie podzielić przez dwa
                              wiedzą o tym nawet dzieci w przedszkolu
                      • Gość: kkk Re: Warszawa to najbrzydsza i najbiedniejsza stol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 11:39
                        > Regiony
                        > Najbogatsze w Polsce Mazowsze-77% sredniej UE
                        > Region Praski -157% sr UE

napisz jeszcze jaki sens ma porównywanie Mazowsza obejmującego również ubogie
                        wioski i miasteczka z regionem praskim, obejmującym własciwie same najblizsze
                        okolice Pragi ???
                        • Gość: kkk Re: Warszawa to najbrzydsza i najbiedniejsza stol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 12:07
                          dokładnie to samo dotyczy ,,Bratysławskiego kraju,,
                • Gość: thelima Re: pzostańmy na chwilę jednak przy Berlinie IP: *.aster.pl 13.05.07, 10:13
                  Też mówię to od miesięcy... Groch o ścianę.

lima
    • Gość: jarek Re: Warszawa/Berlin IP: 88.156.80.* 13.05.07, 13:20
      ano takie ze w berlinie zyje sie lepiej (infrastruktura) i zarabia wiecej
      (realna sila nabywcza ) a zycie na socjalu jest u nich lepsze niz u nas za
      srednia pensje krajowa.i w warszawce jeszcze dlugo tak nie bedzie.
      pewnie nieprawda co ?

i z jednym sie zgadzam .
      niema co porównywac cen warszawskich do berlinskich ,czy szerzej polskich do
      niemieckich bo to jak porównywac ceny z pcimia dolnego do wawy.
      • zefel.knefel Polskie gorole znowu gupiejom 13.05.07, 21:24
        Jezeli w waszej Warszawie tak dobrze to czemu 170 tysiecy Polakow mieszka w
        zasyfionym Berlinie i codziennie prbybwaja nowi.Widac lepiej byc bezrobotnym w
        Berlinie jak miec robote za 600zl na reke.
        Podejrzewam ,ze w Warszawie lacznie z pracownikami niemieckiej ambasady mieszka
        moze ze 200 Niemcow hehe
        • zefel.knefel Re: Polskie gorole znowu gupiejom 13.05.07, 21:32
          Czy Polacy wiedzą, że mają najbrzydszą stolicę Europy? - zapytał mnie Zbigniew
          Brzeziński, patrząc ze wzgórza zamkowego na Budapeszt.

- Nie wiem, czy wiedzą - odparłem. Ale ja niestety wiem. Są tysiące gotowych
          odpowiedzi, skąd wzięła się ta obojętność na urodę rzeczy, krajobrazów, domów i
          miast. Nie da się zwalić całej winy na brzydotę i szarość komuny. Są inne byłe
          kraje satelickie, które mimo że podlegały bardziej represyjnym reżimom, nie
          pozwoliły na zohydzenie swojej przestrzeni i na taką pogardę dla własnej
          tradycji
          www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=2291
          • berliner21 gross domestic product 14.05.07, 09:20
            Niemcy-2207 mld euro
            Polska-204 mld euro
            Berlin-79,2 mld euro
            Mazowsze-41,6mld euro

epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,39140985&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=detailref&language=en&pr
            oduct=Yearlies_new_regio&root=Yearlies_new_regio/F/fa/fab/fab10000
        • Gość: kkk Re: Polskie gorole znowu gupiejom IP: *.crowley.pl 14.05.07, 12:31
          schowaj te swoje hanysowskie uprzedzenia do kieszeni
          • Gość: jarek Re: Polskie gorole znowu gupiejom IP: 88.156.80.* 14.05.07, 12:50
            przeciez prawde napisal
          • zefel.knefel Ino ze Hanysy som normalne 14.05.07, 13:33
            Jesce zodyn Hanys niy bol taki gupi coby za staro rudera placic 150000 euro
            We Katowitz-nojwiynksza 3,5 milionowa aglomeracja w Polsce cena metra to ino
            3000 zl,a zarobki minimalnie nizsze jak w stolycy......
            Gorole niy myslom ,a poznij bydom plakac ,ze im zle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka