Gość: Ewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.03, 10:04 Jakie informacje o developerze powinnam uzyskać żeby mieć pewność że nie zostanę oszukana? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doodo Re: Jak ocenić developera? 02.06.03, 11:24 Na poprzedniej stronie znajdziesz posty szukam firmy sprawdzającej developera - poczytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Jak ocenić developera? IP: 193.109.127.* 02.06.03, 11:41 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Jakie informacje o developerze powinnam uzyskać żeby mieć pewność że nie > zostanę oszukana? Jak nie kupisz w JWC zwiekszysz swoje szanse o jakies 90%:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Jak ocenić developera? IP: *.zefa.pl 02.06.03, 11:53 hmmm ktos sie pode mnie podszywa... A wlasnie ze ja kupilam w JWC na Dębowym Parku i jest ok! Dajcie już spokuj z tym JWC, kolejny wątek zejdzie na ten temat i skończy się wzajemnymi obelgami to już dawno sie zrobiło nudne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggina Re: Jak ocenić developera? IP: 81.15.215.* 02.06.03, 11:48 polecam artykuł w www.infor.pl "jak bezpiecznie kupić mieszkanie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MGW Re: Jak ocenić developera? IP: *.idea.pl 02.06.03, 21:01 A ja polecam majowy numer Profitu. Jest tam prawie wszystko co "mały ryzykant" wiedzieć powinien. Można od razu poprosić InfoNet KIG Sp. z o.o. o sprawdzenie developera. Jak juz coś namierzy - można zadzwonic do Krajowej Izby Gospodarczej do działu porad prawnych i poprosić o prawnika, który zajmie się sprawą. Kosztuje to dużo (ok 1% wartości inwestycji) ale co to jest za koszt w porównaniu z możliwością straty takich pieniędzy plus zafundowania sobie długów developera do spłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna ewa Re: Jak ocenić developera? IP: 212.87.3.* 04.06.03, 09:20 Raczej starac sie kupic mieszkanie ktore juz fizycznie istnieje, jak kupujesz ogrodzony teren to zawsze jest szansa ze nawet jak firma ma dobra kondycje dzis to za pare miesiecy moze miec duzo gorsza. Ja sprawdzalam na wlasna reke wszytko co moglam, tj przyjecie inwestycji przez gmine, poprosilam o zaswiadczenia w ZUSie ze developer nie ma zaleglosci, o informacje z Banku w ktorym developer mial kredykt o tym jak go splaca. Zadzwonilam do notariusza ktory prowadzil sprawy developera zadaja pytania kiedy i ile mieszkan sprzedawal, rozmawialam z przeszlymi sasiadami. A i tak mialam troche strachu i stresu ale to chyba nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MGW Re: Jak ocenić developera? IP: *.idea.pl 04.06.03, 23:26 Ewa, Jeżeli nie masz dostępu do majowego Profitu o którym pisałam, to przede wszystkim powinnaś prosić o: 1. KW nieruchomosci, 2. KRS developera 3. Zaświadczenie z US, że developer nie zalega z podatkami, 4. Wypis z planu zagospodarowania terenu i koniecznie wstepne warunki zabudowy (w nich znajdziesz info, jakie jest przeznaczenie działki - podobno to decyduje o przeznaczeniu gruntu, nawet nie wpis do KW ani wypis z rejestru gruntów) - wiem to od Bebiaka ;-) 5. Decyzje o pozwoleniu na budowę - z uzasadnieniami. Zwróć uwage na to kto jest właścicielem gruntu, dla kogo była wydana decyzja, itp. 6. Jeśli spółka zmieniała nazwy - akt notarialny o zmianie nazwy, najlepiej zobacz stare RHB (obecnie KRS) czy jest kotynuacja działalności. 7. Żadne mapki o terenie i domu - plan architektoniczny mieszkania. 8. Umowę daj do prawnika - szkoda tu wysiłku wszystkich opisywania ile pułapek jest w umowie. Zadzwoń do Krajowej Izby Gospodarczej - niech ci polecą prawnika. Koszt niemały ale pomyśl o kwocie, którą ryzykujesz. Odpowiedz Link Zgłoś