Dodaj do ulubionych

przegrzany rynek apartamentow...

IP: 194.205.246.* 27.06.07, 11:39
pisza o tym nawet pismaki z rednet wiec jednak musi byc cos na rzeczy i podaz
mieszkan wystawianych spekulacyjnie musi sie znaczaco zwiekszac....nagle
panowie stali sie obronca uciesnionych, ktorych nie stac na mieszkania....

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070627/ekonomia/ekonomia_a_8.html
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek Re: przegrzany rynek apartamentow... IP: 88.156.80.* 27.06.07, 14:03
      ciekawe na ile wiarygodny jest wskażnik sprzedazy mieszkań z rynku pierwotnego
      w dniach ?(na dole artykuliku)
      • poszi Re: przegrzany rynek apartamentow... 27.06.07, 15:11
        > ciekawe na ile wiarygodny jest wskażnik sprzedazy mieszkań z rynku pierwotnego
        > w dniach ?(na dole artykuliku)

Tak, jak to opisuja w artykule (jako czas potrzebny na sprzedanie wszystkich
        mieszkań), to jest czysta "fikcja literacka". Nie wiem, czy tę fikcję stworzył
        człowiek z redNet, czy pismak zbierający jego wypowiedzi, ale nawet w zeszłym
        roku zostawały "resztówki", które sprzedawały się dłużej, mimo że pierwsze 90%
        mieszkań mogło się sprzedać szybko.

Natomiast jeśli to liczono sensowniej, jako stosunek łacznej liczby ofert do
        łącznego poziomu sprzedaży, to choć oni zapewne mają lepszy dostęp do danych, 69
        dni wydaje mi się również nieprawdopodobne. Wg. moich (przybliżonych i zapewne
        niedoskonałych) szacunków na podstawie znikania ofert, ten czas wyniósł w I kw.
        nieco ponad pół roku dla woj. mazowieckiego (nie jestem jednak w stanie
        wyseparować mieszkań 2-3 pokojowych, jak to sugerują w artykule, ale nie na
        wykresie). W drugim kwartale to się wydłużyło do ok. 9 miesięcy. Bardzo jest
        jednak nierówny rozkład. Są inwestycje na peryferiach, gdzie mieszkania znikają
        w przyzwoitym tempie (np. dla Derby 15 w ciągu 2 miesięcy zniknęły ogłoszenia
        dotyczące 60% mieszkań), a są takie, gdzie znikają góra 1-2 mieszkania
        miesięcznie (na kilkadziesiąt) lub żadne. Główne kryterium to nie wielkość
        mieszkania, ale łączna cena. "Apartamenty" to już nie są przegrzane, ale
        skrajnie przegrzane.

Jak już wcześniej pisałem widać to też po tym, że rośnie szybko liczba ogłoszeń
        dla Warszawy, podczas gdy nie dla woj. mazowieckiego bez Warszawy. Wysokie ceny
        "wycisnęły" ludzi do najtańszych z możliwych miejsc, co sugeruje barierę popytową.
        • Gość: as podaj zrodlo IP: *.chello.pl 27.06.07, 15:41
          są takie, gdzie znikają góra 1-2 mieszkania
          > miesięcznie (na kilkadziesiąt) lub żadne. Główne kryterium to nie wielkość
          > mieszkania, ale łączna cena. "Apartamenty" to już nie są przegrzane, ale
          > skrajnie przegrzane.
          • poszi Re: podaj zrodlo 27.06.07, 16:21
            > są takie, gdzie znikają góra 1-2 mieszkania miesięcznie

Tabelaofert.pl. Pobieżny przegląd (to na pewno nie są wszystkie takie):

Hubertus - I etap, ECO CLASSIC
            07.12.2006 54 oferty
            21.02.2007 46 ofert
            26.06.2007 45 ofert. Ostatnia aktualizacja 21.05.2007

Apartamenty Cybernetyki
            2007-03-14 32
            2007-05-11 29
            2007-06-26 28 (aktualizacja 2007-06-18)

Rezydencja Królewska, Delpha Investments Group Sp. z o.o.
            2007-03-14 52
            2007-05-29 49
            2007-06-26 49 (aktualizacja 2007-06-18)

Górczewska Park, J.W. Construction Holding S.A.
            2007-04-16 54
            2007-06-26 50 (aktualizacja 2007-06-19)
            • Gość: ghr Re: podaj zrodlo IP: *.189.72.18.e-plan.pl 27.06.07, 16:28
              poszi a wiec hubertus sie sprzedaje cybernetyki tez , ja nie do konca rozumeim
              skad pomysl ze powinny sie sprzedawac szybciej przeciez tam ponizej 1000.0000
              to rzadko co jest.oczekiwanie ze bedzie sprzedwalo sie 100 w dwa miesiace
              jest chore, sprawdz sobie jak domy po 150.000.000 sie sprzedaja tam bedzie
              jeszcze slabiej , albo lepiej przypminam ci rowniez za nie dalej jak
              kilak miesiecy temu milonga sprzedala sie w pare dni wiec wsyztsko zalezy
              inwestycji11
              • Gość: jarek Re: podaj zrodlo IP: *.wro.vectranet.pl 27.06.07, 17:18
                czy twoje uwagi dotyczą tez pozostałych dwu wymienionych przez posziego
                inwestycji ?
                • Gość: ghr Re: podaj zrodlo IP: *.189.72.18.e-plan.pl 27.06.07, 17:30
                  eheheh znow niecelnie :(

Rezydencja Królewska, Delpha Investments Group Sp. z o.o.

drogo od czapy irlandusy wiec nic dziwnego ze sie nie sprzedaja

Górczewska Park, J.W. Construction Holding S.A.

hehe slawa JW do wroclawia nie dotarla? chyba nie chcial bym miec
                  popielniczki robieionej rpzez te firem a co dopeiro apartament

przepraszam ale zawsze sie sam podlozysz zawsze:)

• Gość: jarek Re: podaj zrodlo IP: *.wro.vectranet.pl 27.06.07, 17:45
                    > przepraszam ale zawsze sie sam podlozysz zawsze:)

poprostu spytałem :)
                    pozatym kiedy to sie "podłożyłem"?
                    to ze uważam ze ceny np we wrocku czy w wawie poważnie spadną nie znaczy
                    jeszcze ze uważam ze wszystko co powiedzą osoby o innym zdaniu jest nieprawdą
                    czy głupotą (choć czesto tak jest ;)).
                    co do popytu to ogólnie zdaje sie ze poszi juz mówił ze nadal sie utrzymuje
                    dość duzy.
                    co do tych przykładów to pudło :) zobacz na jak zadane pytanie stanowią one
                    odpowiedz .
                    najpierw sie prosi by podał przykłady przegrzanych apartamentów a potem ma sie
                    do niego pretensje ze podaje przykłady przegrzanych apartamentów .
                    jesteś kobietą ?;)
                    • Gość: ghr Re: podaj zrodlo IP: *.189.72.18.e-plan.pl 27.06.07, 17:57
                      > > przepraszam ale zawsze sie sam podlozysz zawsze:)
                      >
                      > poprostu spytałem :)
                      > pozatym kiedy to sie "podłożyłem"?

pamietasz hisotrie o lizaku?

> co do tych przykładów to pudło :) zobacz na jak zadane pytanie stanowią one
                      > odpowiedz .
                      > najpierw sie prosi by podał przykłady przegrzanych apartamentów a potem ma sie
                      > do niego pretensje ze podaje przykłady przegrzanych apartamentów .
                      > jesteś kobietą ?;)

alez ja nie mamd o nikogo pretensji, te przykaldy nic nie mowia -dlaczego to juz
                      tlumaczylem-ale jesli chesz postaram sie w formie bajki moze bedzie latwiej
                      i znow bedziemy dalej rozmawiac :)
                      • Gość: jarek Re: podaj zrodlo IP: *.wro.vectranet.pl 27.06.07, 18:04
                        pamietam o tym lizaku :) było śmieszne :) glupie ,bez związku ale śmieszne :)

> alez ja nie mamd o nikogo pretensji, te przykaldy nic nie mowia -dlaczego to
                        juz tlumaczylem-ale jesli chesz postaram sie w formie bajki moze bedzie latwiej

a czy ja mówie że te przykłady coś mówią ?poproszono go to i podał .mówi sie
                        dziękuje i juz :)

• Gość: thelima Re: przegrzany rynek apartamentow... IP: *.inetaccess.pl 27.06.07, 17:09
      Uwielbiam takie statementy jak poniżej ;)):

Prawdopodobnie dopiero za siedem lat rynek mieszkaniowy wejdzie w fazę
      dekoniunktury, a pierwsze oznaki osłabienia popytu mogą się pojawić w 2011 r. -
      twierdzą analitycy z redNet Property Group. Swoje wnioski opierają przede
      wszystkim na badaniach demograficznych. Ale pierwsze oznaki uspokojenia można
      zauważyć już teraz - w największych miastach ceny metra kwadratowego rosną
      wolniej - na przykład w Warszawie czy we Wrocławiu zaledwie o kilka punktów
      procentowych miesięcznie, dochodzi nawet do nieznacznych przecen na rynku wtórnym.

Uśmiałem się setnie.

lima
    • Gość: ghr Re: przegrzany rynek apartamentow... IP: *.189.72.18.e-plan.pl 27.06.07, 17:43
      g prawda prawdziwie dobre lokazliacje i inwestycje trzymaj sie mocno jak
      chinczyki. owszem hehe pewna nowa dzielnica warszaway znaczaco stracila dzieki
      sprtyny mykom inwestora.do waszje widmosci jest tendencja ze ludzi spod
      miasta wracaja do wawy bo im sie nudzi w samochodach po 3 h dziennnie
      stac!!!!!!!!!!

• Gość: jarek Re: przegrzany rynek apartamentow... IP: *.wro.vectranet.pl 27.06.07, 17:51
        . owszem hehe pewna nowa dzielnica warszaway znaczaco stracila dzieki
        > sprtyny mykom inwestora.do waszje widmosci jest tendencja ze ludzi spod
        > miasta wracaja do wawy bo im sie nudzi w samochodach po 3 h dziennnie
        > stac!!!!!!!!!!

jakim mykom inwestora?
        czyzby jednak jakis spadek ? ktoś tu ciągle chcial przykładu spadków :) kto to
        qrde był ??:)
        • Gość: ghr Re: przegrzany rynek apartamentow... IP: *.189.72.18.e-plan.pl 27.06.07, 17:59
          ojeje nie nie jesetm na etacie a zyczliwa uprzejmosc i podawanie wszytskiego w
          formie dostepnych bajeczek meczy.
          • Gość: jarek Re: przegrzany rynek apartamentow... IP: *.wro.vectranet.pl 27.06.07, 18:07
            krócej by było :"niewiem bo tak se tylko plote "
            o te przykłady to pytał twój kolego "gm" moze mu zamelduj :) pewnie sie
            ucieszy ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka