Dodaj do ulubionych

DOR Group Wilanów Residence

27.06.07, 21:08
witam,
poszukuję mieszkańców inwestycji budowanych przez DOR.
Zamierzam kupić mieszkanie w inwestycji DOR na Wilanowie i chciałbym poznać
zdanie klientów DORa - jak buduje, czy solidnie, czy rzeczywiście ma
podwyższony standard, jak z terminami? Oraz wszystkie inne sprawy jakie Was
spotkały z tym deweloperem.
zarada@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • czarneslonce Re: DOR Group Wilanów Residence 28.06.07, 00:35
      Ze standardem bywa różnie - Szucha Residence to bardzo wysoki standard, Park
      Anielin w Pruszkowie to jak na miejscowość podwarszawską też, ale porównując z
      Warszawą to już średnia (może troszkę wyższa średnia).
      Nad Jeziorem na Bemowie w zasadzie nie odbiego od przeciętnych warszawskich
      klocków...

Wilanów zapowiadał się na inwestycję porównywalną standardem z Szucha i jeśli
      nadal tak jest, to na pewno będzie nieźle.
      • Gość: zdziwiona Re: DOR Group Wilanów Residence IP: 193.0.116.* 28.06.07, 16:48
        Czarne slonce - nie oswieciles zainteresowanej osoby - o kompletnym braku
        terminowosci dora... o niekompetentnej obsludze, ktora obiecuje, czaruje - a
        potem ani nie odpowiada na maile, ani na telefony...
        wystarczy poczytac forum do. Bemowa... aby dowiedziec sie masy kwiatkow nt.
        tego dewelopera...
        • czarneslonce Re: DOR Group Wilanów Residence 28.06.07, 20:37
          Przepraszam, faktycznie pominąłem te kwestie. Późno było, kiedy to pisałem,
          skoncentrowałem się na standardzie i wyleciało mi z głowy wszystko pozostałe.

Ale przyznaję rację - terminowość do bani, kontakt z panią Agnieszką (zwłaszcza,
          ale pani Magda nie lepsza) nie należy do najprzyjemnieszych przeżyć.
          Nie wiem, kto ma być kierownikiem kontraktu w Wilanowie, ale np. pan Cezary z
          Pruszkowa to był dramat...
          Pan Andrzej, który zajmował się (mówię w czasie przeszłym, bo nie wiem, czy jest
          dalej) Bemowem trochę lepiej wypadał pod tym względem...
          No i współczuję wszystkim, którzy chcą przeprowadzać jakiekolwiek zmiany w
          mieszkaniach... Kto to robił, zwłaszcza w Pruszkowie, ten wie;]

No i bardzo nieprzyjemna sprawa, czyli negocjacje umowy - nie raz zdarzało się,
          że kupujący najpierw słyszał 'oczywiście, te punkty, o których Pan/Pani mówi,
          zmienimy'. A kiedy przychodziło do podpisywania, żaden punkt zmieniony nie był.
          I przy próbie zwrócenia uwagi można było usłyszeć, że 'taką decyzję podjął
          prezes, a jak się Panu/Pani nie podoba, to nie ma obowiązku kopna':/

Tak więc przyznaję zdziwionej rację - tak jak w niektórych inwestycjach standard
          faktycznie jest wysoki, tak standard obsługi w każdej dramatycznie niski.
          • zarada Re: DOR Group Wilanów Residence 02.07.07, 14:06
            widzę zaglądając też na forum inwestycji nad jeziorem, że z umową trzeba będzie
            powalczyć. poza tym ciekawe kto będzie generalnym wykonawcą, bo teraz to już
            loteria, nawet dobre firmy mają problemy z podwykonawcami.
            co do inwestycji na Wilanowie, DOR dał sobie sporo czasu - oddanie inwestycji
            sierpień 2009.
            Poza tym patrząc na plany inwestycja wygląda na obszerną a działeczka troszkę
            mała...
            Kto już kupił mieszkanie w tej inwestycji??
            • niunia071 Re: DOR Group Wilanów Residence 16.07.07, 11:17
              Witam, mam też pytanie dotyczące tej inwestycji, chodzi o ceny, czy
              orientujecie się jak się one kształtują?
              • Gość: Bemowiak Re: DOR Group Wilanów Residence IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 12:12
                Takie sprawy to chyba wie najlepiej deweloper.!!!

Pozdr.

Ps.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany tą firmą i jej inwestycjami, to jak na razie
                budowa na bemowie idzie pełną parą, było trochę perturbacji natury formalno -
                prawnej, ale generelanie deweloper nie najgodrszy, no może kontakty i
                korespondencja czasami kuleją, choć powiem szczerze że ostatnio się zmnieniło
                na plus. Standard nie najgorszy, potknięcia się zdarzają ale ogólna ocena myślę
                że 4. Przynajmniej nie ma tysiąca postów negatywnych lub kategorycznie
                odradzających tą firmę.

Pozdr.

Bemowiak

• Gość: Gosia.Park Anielin Re: DOR Group Wilanów Residence IP: 81.210.83.* 07.08.07, 09:57
      Zapraszam na forum Parku Anielin w Pruszkowie.
      www.parkanielin.pruszkow.pl/forum/
      Przeczytajcie uważnie. Zwłaszcza jak DOR załatwił nas z garażmi.
      Czynsz w Pruszkowie:
      7,28 PLN za metr mieszknia i za metr garazu oraz komórki
      Co daje przy 70 m mieszkniu z garażem i komórką jakieś 750 PLN
      miesięcznie.
      Polecam lekturę zwłaszcza HYDE PARK
      Dopiero potem pomyślcie o zawieraniu umów z DORem
      • Gość: rada Re: DOR Group Wilanów Residence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 23:10
        Witam wszystkich zainteresowanych współpracą z Dorem.Ostrzegam
        Was,trzymajcie się jak najdalej,jeżeli jeszcze to możliwe.Jeżeli
        juz podpisaliście umowę,to trzymam za Was kciuki.Nie uzgadniajcie
        niczego na tak zwaną gębę,wszystko musicie mieć na piśmie,bo
        inaczej biada,nie wierzcie żadnemu pracownikowi,a zwłaszcza
        pracownicy,nie dajcie się uśpić!!!!!
        • zarada Re: DOR Group Wilanów Residence 24.08.07, 20:18
          a dlaczego jesteś taki życzliwy i na jakiej podstawie ostrzegasz nas przed
          DORem, masz lub miałeś jakieś niemiłe doświadczenia?
          • Gość: rada Re: DOR Group Wilanów Residence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 20:30
            Witam!niestety mialem niemile doswiadczenia,nawet bardzo
            niemile,zostalem oszukany w perfidny sposob przez pracownika tej
            firmy,a prezes tez nie moze sie pochwalic wysoka kultura
            osobista,dlatego ostrzegam te osoby,ktore maja juz podpisane umowy.
          • Gość: rada Re: DOR Group Wilanów Residence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 20:39
            swoja droga,ciekaw jestem czy ktos wytoczyl im sprawe w sadzie,bo
            ja chyba tak zrobie,nie rozliczyli sie ze mna,sa mi winni kase i
            nie maja ochoty jej oddac.Miedzy innymi uwazam,ze ta mila atmosfera
            i przesympatyczna i "uczynna" pani X z biura to zwykla
            obluda.Powtarzam jeszcze raz nie masz jakis ustalen na pismie,
            jestes w dupie.Trzeba trzymac ich za krotko za morde.
            • zarada Re: DOR Group Wilanów Residence 24.08.07, 20:45
              ale kupiłeś w końcu u nich mieszkanie czy nie? nie zwrócili Ci kasy za co?
              napisz w czym tkwi Twój problem z DORem?
              • Gość: rada Re: DOR Group Wilanów Residence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 20:58
                zerwali ze mna umowe z dnia na dzien,mimo,ze wczesniej jedna
                panienka zapewniala mnie,zeby si nie martwic,bo mialem opuznienie 7
                dni z wplata nastepnej raty.jak rozwiazali umowe to skonczyly sie
                usmiechy,odbieranie tel,generalnie mieli mnie w d...,bo nie mialem
                ich zapewnien na pismie,dlatego zastanawiam sie nad sadem,moze ktos
                mi pomoze,moze ktos juz sie z nimi sadzi albo ma taki zamiar?
                • zarada Re: DOR Group Wilanów Residence 24.08.07, 21:05
                  ok, no to rzeczywiście trzeba uważać, ale w sumie każdy developer może się tak
                  zachować jeśli się nie dotrzymuje terminów wpłat. Ja Ci nie pomogę,bo dopiero
                  zamierzam kupić mieszkanie.
                  • Gość: rada Re: DOR Group Wilanów Residence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 21:26
                    to jezeli chcesz u nich kupic to wez sobie moje slowa do
                    serca.jezeli nie masz jeszcze kasy z banku(kredytu)bo bank tlumaczy
                    sie,ze ma co robic,i twoj wniosek nie jest jeden,a deweloper mowi
                    ci ,ze nie ma sprawy,bo nie jestem jedynym klientem i wiedza jakie
                    opoznienia maja banki i moga jeszcze poczekac,to ciekaw jestem czy
                    bys wplacil lub wplacila nastepna rate.Wydaje Ci sie,ze rozmawiasz
                    z doroslymi ludzmi,ktorzy sa uczciwi,a okazuje sie ,ze to banda
                    lobuzow
                    • Gość: Bemowiak Re: DOR Group Wilanów Residence IP: *.spray.net.pl 24.08.07, 22:05
                      Kolego, to standardowe działanie, nie tylko Dora, dużo już się o tym
                      poisało, głównie na forum inwestycji nad jeziorem na Bemowie. To że
                      spóżniłeś się z wpłatą to niestety Twój błąd, który deweloper
                      wykorzystał, bo ceny rosły jak szalone. Z drugiej strony to też
                      naiwność ludzka, podpisują umowę przedwstępną i liczą że w 2
                      tygodnie załatwią kredyt i pieniążki wpłyną na konto dewelopera.

Takie sytuacje miały miejsce w przypadku dora, generalnie powiem
                      jedno, nie jest to może super uczciwy deweloper, ale jak dotąd
                      większych problemów nie było, na forach też raczej mało było
                      ewidentnie negatywnych opini. Główne problemy to komunikacja z
                      Paniami z biura, głównie wynika to z nawału pracy i pewnie po części
                      ze złej organizacji. W każdym razie jeżeli ktoś przestrzega zapisów
                      umowy to nie jest jeszcze tak najgorzej - odpukać.

Co do zakupu mieszkania, Dor nie godzi się na umowę w formie aktu,
                      przynajmniej tak było za mojej umowy, obecnie w życiu nie zdecydował
                      bym się na współpracę z deweloperem który nie wyraża na powyższe
                      zgody.

Ogólna ocena dewelopera to 4-.

Wiem że mieszkańcy inwestycji w Pruszkowie narzekali na jakość
                      niektórych elementów np. drzwi wejściowych, ale niestety to nie
                      tylko przypadłość Dora.

Przykre jest to że Dor oszukał kolegę i wykorzystał zapisy umowy
                      pomimo zapewnień, ale niestety takie jest życie, tak jak przedmówca
                      zauważył, wszystko na piśmie nic na gębę, ta zasada, szczególnie w
                      biznesie musi być number one.!!! A umowy gentelmeńskie, mogą
                      niestety odbić się czkawką!!!
                      Pozdr

bemowiak
                      • Gość: rada Re: DOR Group Wilanów Residence IP: 217.153.242.* 27.08.07, 13:38
                        Witam!Wybaczcie mi ale nie rozumiem Waszego toku
                        myslenia.Piszecie,ze kazdy deweloper oszukuje ludzi i
                        ok.Oszukuja,bo my-klienci na to pozwalamy.Drogi Bemowiaku,ja mialem
                        kase i pytalem sie tej madrali z biura,ze moze wplace kase nie
                        czekajac na bank,to mi powiedziala,ze nie mam takiej potrzeby,a jak
                        wplace kase to trzeba bedzie zmieniac wniosek kredytowy itd itp a
                        to opozni jeszcze bardziej cala procedure udzielania kredytu,wiec
                        mialem nie wplacac bo ona nie chciala.Jednym slowem od poczatku
                        wiedzieli co kombinuja.Ja owszem jestem wsciekly na siebie,ale czy
                        kazdego wokol siebie nalezy traktowac jak zlodzieja?Swiat oszalal.
                        Szczerze zycze Wam powodzenia,bo mimo wszystko to osiedle jest b
                        fajne i ladne,pozdrawiam
                        • zarada Re: DOR Group Wilanów Residence 29.08.07, 21:06
                          trochę sie martwię, bo mieli z końcem sierpnia zaczynać budowę, a tu ani widu,
                          ani słychu na działce - jak była zarośnięta tak jest i nic nie wskazuje żeby
                          zaczynali pracę. bank zakwestionował mi ich pozwolenie na budowę wydane w
                          grudniu 2006 i twierdzi, że to nie solidna firma, bo mieli problemy z
                          terminowością na Bemowie. i co tu o nich sądzić?
                          • Gość: Bemowiak\ Re: DOR Group Wilanów Residence IP: *.spray.net.pl 30.08.07, 07:09
                            Witam!

Fakt, na bemowie mieli problemy z rozpoczęciem budowy, podobnie jak
                            dziesiątki firm budowlanych, był to okres szczególnie trudny, bo
                            brakowało firm budowlanych a ceny gwałtownie ruszyły do góry.

Dziwne że bank zakwestionował pozowolenie na budowę, niby dlaczego
                            jak ważne jest 2 lata od daty wydania, a na bemowie budowa idzie
                            całkiem sprawnie.

W Pruszkowie też inwestycja ostatecznie zakończona, może nie bez
                            problemów, ale na której inwestycji ich nie ma.

W każdym razie dziwię sie bardzo, że bank odmówił Ci kredytu,

Pozdr.

Bemowiak
                            • Gość: Niedoszły klient Kant na metrażu mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 20:44
                              Witam

Jakiś miesiąc temu oglądałem mieszkanie w inwestycji Nad Jeziorem.
                              Miła pani Magda dała mi plan sytuacyjny z wymiarami pokoi wzór umowy
                              wstępnej i dokumentację projektową. No i siadłem w domu do tego i
                              dla ciekawości porównałem wymiary pokoju z projektu ( na podstawie
                              tego co było w umowie, że bierzemy powierzchnię bez tynków) z
                              powierzchnią na planie. No i okazało się, że z obliczeń wyszło mi o
                              około 2,5% więcej powierzchni niż napisane było na planie. Kumpel
                              budowlaniec wytłumaczył mi, że są jakieś dwie normy obmiaru
                              powierzni pomieszczeń stara bez tynku i nowa z tynkiem. Powiedział
                              mi też, że to stary numer stosowany przez developerów aby okantować
                              klienta na dodatkowe parenaście tysięcy

Nawet nie oddzwoniłem, bo i po co jak tak się zaczyna
                              • Gość: Bemowiak Re: Kant na metrażu mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.07, 08:41
                                Kolego, nie do końca tak jest jak mówisz. Powierzchnie mieszkania
                                można mierzyć z zastosowaniem jednej z II norm, jedna z nich mówi o
                                mierzeniu lokalu w stanie surowym, bez tynków druga po otynkowaniu,
                                Deweloperzy zazwyczaj stosują tą pierwszą, ale nie dlatego że
                                kantują, poprostu projekty wykonawcze i wymiarowanie dokonywane jest
                                bez uwzględnienia tynków i tą powierzchnie deweloper podaje jako
                                powierzchnia do sprzedaży. Niestety po otynkowaniu okazuje się że
                                lokal ma faktycznie trochę mniejszą, ale nie jest to takie znaczące.

Zresztą możesz próbować sie dogadać aby ostateczna cena wynikała z
                                obmiaru powykonawczego.

Pozdr

Bemowiak
                                • Gość: Niedoszły klient Re: Kant na metrażu mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 20:56
                                  Szanowny Panie

Pan nie zrozumiał mojego posta. DOR sprzedaje mieszkania podając do
                                  umowy wymiary według normy z tynkami (czyli tej nowej), a potem
                                  dokouje wyceny na podstawie powierzchni uzyskanej według normy (bez
                                  tynków). To powoduje "cudowny" przyrost powierzchni o około 2,5% za
                                  którą trzeba w ostatecznym rozrachunku dopłacić

Mieszkanie którym byłem zainteresowany miało według projektu o 1,3
                                  metra kwadratowego mniej niż wyliczyłem sobie z planu w PDF-ie na
                                  podstawie zapisu w umowie (pomiar bez tynków). Znaczy to, że zamiast
                                  za 54 metry zapłaciłbym za 55,3 metra co przy cenie 8KPLN z metra
                                  daje kwotę +10KLPN na co muszę pracować 3 miesiące.

Nie miałbym do nikogo pretensji, gdyby w biurze powiedziano mi
                                  wyraźnie o tym kruczku. Ale do czorta jasnego stosowanie praktyki, w
                                  której klientowi pokazuje się projekt z wymiarami pomieszczeń według
                                  jednej normy, a potem mierzy się powierzchnię faktyczną według innej
                                  (mniej korzystnej dla klienta z punktu widzenia powierzchni) jest
                                  niczym innym jak wprowadzeniem w błąd, a może nie.

Co więcej na podstawie załącznika do umowy z powierzchnią
                                  pomieszczeń nie byłbym w stanie zauważyć tej różnicy (można ją
                                  zauważyć tylko po przeliczeniu powierzchni z PDF-a z projektem
                                  mieszkania.

Chyba, że Pan jest pracownikiem DOR-a, bo z poprzednich wypowiedzi
                                  wynika, że oszukiwanie klienta jest normą, a nie patologią

Niedoszły klient DOR-emu, -lewu czy jak tam ta firma się nazywa
                                  • Gość: rada Re: Kant na metrażu mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 20:22
                                    BRAWO BRAWO BRAWO!!!przestałem ostrzegac potencjalnych klientow
                                    firmy Dorem,bo tak samo jak Ty mam wrażenie,że albo to forum
                                    prowadzone przez Panią Magdę i jej współtowarzyszy ze wspaniałej
                                    firmy,albo Ci ludzie nie potrafią czytać tekstu z jego jednoczesnym
                                    zrozumieniem.Jestem z Ciebie dumny Niedoszły Kliencie za Twoje
                                    wypowiedzi,aczkolwiek jak sam trafnie zauważyłeś z niektórymi
                                    ludźmi jest cos nie tak.My ich ostrzegamy z dobrego serca, a oni
                                    jak w sekcie twierzą,że to my mamy niepokolei,do momentu, kiedy
                                    sami dostaną po tyłku, a wtedy może być za późno, ale na szczęście
                                    tylko dla nich, nie dla nas!!!Brawo i popieram
                                    • Gość: snowblind Re: Kant na metrażu mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 22:29
                                      Popieram ostrzegających w pełni.
                                      I mam drobne pytanko, z czystej ciekawości - czy w DOR dalej pracuje pani
                                      Agnieszka P.?[ustawa o ochronie danych osobowych]
                                      • Gość: Bemowiak Re: Kant na metrażu mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 14:54
                                        Kolego w umowie mam zapis że kupuje 50 m 2 liczone w bez tynków i
                                        taką samą normą będzie robiony obmiar do ostatecznej wyceny, jeżeli
                                        nawet by miała miejsce sytuacja że dor podawał metraż w swietle
                                        tynków a potem wyliczał po stanie surowym czyli bez tynków to fakt
                                        dopłata by była, ale związane jest to prawdopodobnie z pomyłką, gdyż
                                        w umowie mialem jasno obok normy napisane że obiar jest bez tynków.

Z resztą mało to istotne dla mnie obecnie, bo mam umowę po
                                        określonej cenie, i zależy mi na zakupie mieszkania na uzgodnionych
                                        warunkach a ewentualna dopłata - jeżeli będzie uzasandniona
                                        zwiększeniem powierzchni lokalu to mały problem, nawet lepiej bo
                                        jeżeli okaże się że mieszkanie ma więcej metrów to dopłacę po starej
                                        cenie.

Nie ma o co kopi kruszyć, z resztą normalną praktyką jest że do
                                        umowy idzie metraż bez tynków a dostaje się de facto lokal o
                                        zmniejszonej o tynki powierzchni i już. Z resztą, czy ktoś jest w
                                        stanie zauważyć te 2 %....

bemowiak
                                      • Gość: rada Re: Kant na metrażu mieszkań IP: 217.153.242.* 06.09.07, 15:37
                                        Witam kolege.z tajnych zrodel wiem,ze Pani Madga i Agnieszka nadal
                                        nakrecaja ludziom makaron na uszy,zreszta wystarczy poczytac posty
                                        Pana Bemowiaka.Albo jest pracownikiem,albo ma ogromne uszy!!!
                                        • Gość: snowblind Re: Kant na metrażu mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 17:10
                                          Dziękuję za info:)
                                          Co do nakręcania ludziom makaronu przez p. Agnieszkę, to się nie dziwię, bo
                                          zawsze tak robiła - pamiętna sytuacja z Pruszkowa, kiedy przez większą część
                                          trwania inwestycji mieszkania były sprzedawane bez obowiązkowego miejsca w
                                          garażu. A na jednych targach zorientowała się, że w większości inwestycji jednak
                                          garaże są obowiązkowe więc wprowadzamy to w Pruszkowie. I wszystko ok,
                                          zrozumiałe, że firma zmienia zasady marketingowe. Ale nawet klienci, którzy już
                                          byli poumawiani na umowy przedwstepne dowiadywali się, że 'jednak muszą Państwo
                                          kupić ten garaż za jedyne 26 000 plnu'. No i oczywiście decyzja podjęta przez p.
                                          Agnieszkę, ale do klienta dzwoni pracownik, bo 'no przecież ja nie będę do tych
                                          ludzi dzwonić, tak?'
                                          :/

I takie tam...;)
                                        • Gość: M Re: Kant na metrażu mieszkań IP: *.bphleasing.pl 26.09.07, 10:44
                                          Kurde - czy ktorykolwiek developer jest wogole godny polecenia???
                                          Wlasnie szukam mieszkania i na jakie forum bym nie zajrzala to
                                          wszyscy sadza joby...no ale dobrze znac sytuacje
                                          Pan BEMOWIAK faktycznie wydaje sie podejrzany i co najmniej malo
                                          obiektywny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka