Dodaj do ulubionych

ulga budowlana

IP: *.*.*.* 15.12.01, 11:33
Czesc

Moz ktores z Was mi wyjasni jak to jest dokladnie ze stara ulga. Jesli w tym
roku kupie mieszkanie ale nie mam dostatecznie wysokich dochodow, zeby dostac
pelny zwrot (czyli ok 30000), to czy w przyszlym roku nie wydajac juz nic na
mieszkanie moge sobie dalej je odpisywac od podatku?

Marcin Filipiak
Obserwuj wątek
    • Gość: stewald Re: ulga budowlana IP: *.*.*.* 15.12.01, 14:23
      Ze starej ulgi budowlanej będzie można korzystać przez 4 lata czyli do 2004
      roku.
    • Gość: er Re: ulga budowlana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 00:59
      Z ulgi mozna korzystac do jej wyczerpania (jej limit w przyszlym roku zostal
      podniesiony do 35,91 tys.), jedynie okres z ktorego wydatki beda dawaly prawo
      do ulgi zostal ogranicziny do czterech lat.
    • Gość: Michał Re: ulga budowlana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 01:24
      Witam Drogich Forumowiczów!
      Proszę o pomoc. Mam pytanie w kwestii dużej ulgi budowlanej. W tym roku
      wpłaciłem 100% wartości mieszkania (kredyt jedną transzą) i oczywiście nie
      starczy mi podatku do odliczenia całości, więc będę odliczał w przyszłych
      latach. Czy w przyszłym roku będę mógł dokonać zwiększenia odliczenia (wzrasta
      ulga do wysokości wydatku ok. 189.000 zł) mimo, że w przyszłym roku już nic nie
      wydam. Czy mogę odliczać tylko do wartości tegorocznego limitu wydatków (ok.
      161.000 zł).

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
      • Gość: er Re: ulga budowlana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 20:39
        Uga dotyczy wydatkow poniesionych w danym roku, wiec w przyszlym roku mozna
        odliczyc tylko wydatki w nim poniesione.
        Przenosic mozna (o czym wyzej napsalem) tylko nieznajdujace pokrycia w naleznym
        podatku odliczenie z tytulu wydatkow do wysokosci limitu z roku ich poniesienia.
        Aby skorzystac z pelnego limitu musialbys w przyszlym roku doplacic 28 tys,
        nawet jesli w tym zaplaciles ponad 189 tys.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka