Dodaj do ulubionych

Odbiór Lokalu

15.10.07, 13:34
Witam!!

Właśnie dotarłem do komputera. Z kluczami do mojego mieszkania w
ręku. Wrażenia z odbioru lokalu generalnie pozytywne. W mieszkaniach
od czau ostatniej wizyty nic sie nie zmienilo (przynajmniej u mnie).
Oczywiscie sa jakies niedorobki ale minimalne. Wlaczyli juz grzanie
ale "na pol gwizdka" tzn. nie wszedzie jeszcze kaloryfery dzilaja.
(co do pytania w spawie zdjecia zalaczenia kaloryfera przy kladzeniu
plytek, to kazdy ma w lokalu zawór i moze sobie zakrecic CO w celu
manipulacji na grzejniku.) Przy "bezusterkowym" odbiorze lokalu
klucze dostaje sie do reki.

pzdr. Kazik
Obserwuj wątek
    • zarloczek Re: Odbiór Lokalu 15.10.07, 13:57
      Gratuluję odbioru!!!
      Napisz proszę, którędy wchodzi się teraz do bloku, bo niebieskie
      ogrodzenie przed schodami dzisiaj jeszcze widziałam.
      • kazikss Re: Odbiór Lokalu 16.10.07, 09:35
        W moim przypadku (klatka C) wchodzi się od strony kwiatkowskiego
        (takie drzwi kolo garazu) kawałeczek schodami na dół i później do
        windy (na poziome -1). Ja już wczoraj wrzuciłem czesc rzczy do
        mieszkania, dziś druga partia a od środy ogień:)

pzdr.
        • zarloczek Re: Odbiór Lokalu 16.10.07, 12:01
          No tak od Kwiatkowskiego nie jst ogrodzone. Czy klatki są jakoś ze
          sobą połączone? Wiesz coś na ten temat?
          Nie powiem, że nie zazdroszczę możliwości prowadzenia prac
          wykończeniowych. Do mojego odbioeu technicznego został tydzień ale
          dni ciągną się coraz bardziej

Pozdrawiam Katarzyna
          • kazikss Re: Odbiór Lokalu 16.10.07, 13:50
            Nie mam pojęcia czy klatki są jakoś połączone ale myśle że przez
            parking da się dotrzeć do wszystkich trzech (nigdy nie byłem w
            pozostałych dwóch), od "mojego" wejścia da się dojsć tylko do
            parkingowego wejścia do windy, drzwi na praking sa otwart więc może
            tamtędy.

Co do prac wykończeniowych to rzeczywiście się ciesze że mogę się za
            to zabierac juz teraz (wszystko przygotowane tylko wnieść i zacząć
            robić). Chwilowo jednak czekam jeszcze na otrzymanie kluczyka do
            szafki z zaworami od zimnej wody (zawór od ciepłej jest w domu, od
            zimnej na zewnatrz don't ask me why), więc skupiam się na wnoszeniu
            (wczoraj klej, wylewki itp. dziś będą wchodziły kafelki kible i
            gres). Od srody (kiedy będe miał ten kluczyk) jade w ogień.

pzdr. kazik
            • zarloczek Re: Odbiór Lokalu 16.10.07, 17:28
              OK, dzięki za wiadomości i powodzenia!!!
    • anet6p Re: Odbiór Lokalu 15.10.07, 14:56
      Rozumiem, że wraz z odebraniem kluczy możesz nawet jeszcze w dniu
      dzisiejsztm wejść do mieszkania z robotnikami i szykować swoje
      gnizdko?? Czy acciona nakłada na nas jakiś termin, w którym możemy
      rozpocząć remonty?? Gratuluję serdecznie odbioru mieszkania, przede
      mną jeszcze miesiąc :/
    • s.weronika Re: Odbiór Lokalu 15.10.07, 15:13
      No gratulacje :) szczerze zazdroszczę :)
      czy to znaczy, ze już możesz chodzić sobie po budynku i czuć sie jak u siebie?

pozdrowienia, Weronika
      • lady.stardust Re: Odbiór Lokalu 15.10.07, 15:55
        My też już po odbiorze. Wszystko trwało niecałą godzinę. Niestety
        kluczy jeszcze nie dostaliśmy, bo znaleźliśmy 1 usterkę, którą mają
        w najbliższych dniach poprawić i wtedy odbierzemy klucze.
        Sprawdzaliśy wszystko - ściany, podłogi, podłączenia, wentylację
        itd itp - wszystko OK! Naprawdę super wykończone mieszkanko.
        Strasznie się cieszę i już nie mogę się doczekać, kiedy zaczniemy
        tam coś robić :)))
        • maaarcinek Re: Odbiór Lokalu 15.10.07, 19:47
          Cześć,

my mamy jutro odbiór.

Czy wszystkie kaloryfery mieliście na swoim miejscu??

mm
          • lady.stardust Re: Odbiór Lokalu 15.10.07, 20:26
            U nas wszystkie kaloryfery zgodnie z planem. Udanego odbioru
            jutro :)
            • talula19 Re: Odbiór Lokalu 15.10.07, 21:20
              No to gratuluje!;) Czy są jakieś ograniczenia w liczbie osób przy odbiorze technicznym, tak jak było podczas ogladania mieszkań? Pytam, bo pani w accionie cos o tym wspominała, ale jeszcze nie wiedziała jak to bedzie.
              • lady.stardust Re: Odbiór Lokalu 16.10.07, 00:43
                Chyba nie ma żadnych ograniczeń, nam w każdym razie nic o tym nie
                mówili... My byliśmy we dwie osoby. Od nich też były dwie: pani
                architekt i pan z Mostostalu. Obok mieszkanie odbierali sąsiedzi i
                widziałam, że byli we troje + 1 osoba z acciony i jedna z
                mostostalu.
              • katiusza1981 Re: Odbiór Lokalu 16.10.07, 13:45
                Ale wam zazdroszczę, ja jeszcze będę czekać ponad miesiąc!
                Fajnie, że jeśli nie wykrywa się usterek można od razu klucze dostać
                do rączki :-)
                Jeśli u kogoś odpukać wystąpią jakieś niedoróbki, to napiszcie na co
                zwracać uwagę!
                • karo_ka1 Re: Odbiór Lokalu 18.10.07, 14:35
                  Zwracajcie uwagę na wszystko - czy podłoga i ściany nie są krzywe,
                  czy okna są prawidłowo zamontowane, czy ramy nie są brudne w środku,
                  sprawdzajcie gniazdka telefoniczne, antenowe, elektryczne - czy
                  wszędzie jest prąd. Ostatnie piętra - czy nie ma podejrzanych plam
                  ma sufitach zamalowanych na prędce, itp. śladów przemokania z dachu.
                  Jak zamontowane są drzwi wejściowe, czy nie ma szpar na dole, i z
                  boku. Tarasy - czy ściany przy drzwiach balkonowych nie są wilgotne.

Pozdrawiam :)
                  • allika Re: Odbiór Lokalu 19.10.07, 10:10
                    Witam wszystkich,
                    Jesteśmy po odbiorze technicznym, bezusterkowym. Mamy klucze,
                    spisane liczniki itd. Z euforii wyrwała mnie wczoraj pani architekt
                    mówiąc że:
                    -budynek jest czynny codziennie od godz. 7-20. O 20 jest zamykany
                    przez ochronę i nie ma możliwości dostania się do środka. W
                    niedziele budynek jest zamknięty cały dzień.
                    -w godz. 20-7 nikt nie ma prawa przybywać w budynku (np. nie mogą
                    spać ludzie z ekipy remontowej, a w moim przypadku tak miało być, bo
                    ekipa przyjedzie aż z Mazur)
                    -o to kiedy będzie można się wprowadzić do swoich mieszkań mamy się
                    dowiadywać UWAGA! Pod koniec listopada! I to najwcześniej, bo prace
                    budowlane zostały zakończone z końcem września i na początku
                    października Acciona złożyła wniosek o inspekcję mającą orzec o
                    możliwości użytkowania budynku, a to trwa
                    - no i najlepsze na koniec: za okres od odbioru technicznego do
                    momentu wprowadzenia płacimy czynsz za mieszkanie w wysokości 7,5
                    zł/m2. Rozumię , że jest to tak jak napisano w naszych umowach
                    opłata zryczałtowana. Pani Architekt powiedziała, że po odbiorze
                    budynku przez chyba nadzór budowlany (nie wiem dokładanie kto tego
                    dokonuje, więc mogę palnąć głupotę) właściwy czynsz naliczy nam
                    spółdzielnia. Tylko skoro 7,5 zł/m2 to opłata zryczałtowana to ile
                    będzie wynosiła właściwa??????
                    No i finał odbioru technicznego był taki, że musieliśmy podpisać
                    zobowiązanie, że nie wprowadzimy się wcześniej niż będzie wolno,
                    nikt z ekipy nie będzie w naszym lokalu nocował, no i że będziemy
                    płacić za mieszkanie.
                    Ale przynajmniej od poniedziałku możemy zacząć prace
                    wykończeniowe....
                    • m371 Re: Odbiór Lokalu 19.10.07, 12:59
                      ja też jestem załamana bo to co miało wyglądać tak pięknie wcale takie nie jest.
                      też miałam odbiór bez usterek, ale co z tego jak dopiero gdzieś za 2 mies.
                      bedziemy mogli wprowadzić się do naszych mieszkań. ekipa remontowa też miała
                      nocować i spokojnie sobie robic, a tu proszę... jeszcze ta opłata... gdybym o
                      tym wiedziała, nie wiem czy bym się cieszyła że odbiór mam tak wcześnie. już od
                      dwóch miesięcy korzystam z dobrego serca znajomych u których nocuję ale jak się
                      wkurzę to pójdę mieszkać do mojego mieszkania....chyba kobiety w ciąży nie
                      wyrzucą :(
                      • barbi9001 Re: Odbiór Lokalu 19.10.07, 13:43
                        Z tym nocowaniem to nawet ich rozumiem. Skoto blok jeszcze nie
                        został odebrany przez jakąś tam inspekcję, to nie może w nim nikt
                        nocowac - pewnie ze względów bezpieczeństwa. Mam tylko nadzieję że
                        czynsz nie będzie dużo większy od opłaty zryczałtowanej (7,50 /m2).
                        • pietur Re: Odbiór Lokalu 22.10.07, 12:28
                          Dowiedzialem sie dzisiaj, ze jak na razie nie wiadomo jeszcze kiedy bedziemy mogli sie wprowadzic. Nie wiem, czy pani z biura Acciony byla poirytowana moim pytaniem, czy faktycznie cos w tym jest, ale odpowiedz brzmiala: "Nic na razie nie wiadomo, byc moze za miesiac byc moze dopiero za rok...".
                          • navianna Re: Odbiór Lokalu 23.10.07, 08:44
                            Straszne rzeczy opowiadacie, a ja juz tak sie cieszyłam;/
                            Mam pytanie, kogo zabieraliscie na odbior techniczny? mozecie polecic jakiegoś specjalitę od odbiorów? wolałabym zdać się na kogoś, bo sama sie na tym nie znam. Będę wdzięczna za namiary.
                            • s.weronika Re: Odbiór Lokalu 24.10.07, 16:19
                              Podaje kontakt do osoby, ktora zna sie na odbiorach, ja juz jestem z nia
                              umowiona, podobno nie przepusci zadnej usterki!
                              Pan Marcin Gajewski kom. 605 331 033, nie wiem jak stoi z czasem, ale warto
                              sprobowac.
                              Pozdrowienia, Weronika.
                          • kazikss Re: Odbiór Lokalu 23.10.07, 11:26
                            Cześć,

Bez paniki nie jest tak źle. Roboty w budynku da się prowadzić a
                            ochroniarze też są ludzmi i pozwalają zostawać trochę dłuzej. Co do
                            mozliwosci zamieszkania to sprawa wyglada tak ze budynek musi zostac
                            odebrany przez społdzielnie i przekazany do uzytkowania. Do tego
                            czasu musza zostac uruchomione wszystkie podzespoly w tym miedzy
                            innymi w pelni musi zostac uruchomione grzanie itd. to troche trwa
                            (zona pracuje w firmie budowlanej i stad wiem ze to nie jest takie
                            hop-siup) z tego co wiem oddanie budynku przewidziane jest na 15
                            listopada br. czyli za jakies 3 tygodnie do tego czasu na pewno nie
                            uda sie wszystkiego wykonczyc wiec raczej nie ma z tym bolu. Co do
                            ekip to o ile nie beda zapalali swiatla zbyt dlugo i zgodza sie byc
                            zamknieci na noc to nikt przeciez ich nie zauwazy:). Ja co prawda
                            wykanczam miekszanie z tesciem wiec na noc jedziemy do domow ale
                            jezeli ktos ma problem z miejsem zamieszkania ekipy to moze byloby
                            to rzowiazanie.
                            • j_ustynka Re: Odbiór Lokalu 24.10.07, 17:41
                              Witam wszystkich!! Ja też dziś odebrałam swoje mieszkanko. Odbiór
                              przebiegł szybko i bezproblemowo. Na szczęście nie było żadnych
                              usterek:))No i powiedzieli, że będziemy mogli wprowadzić się:
                              a)optymistyczna wersja-koniec listopada
                              b)pesymistyczna wersja-połowa grudnia
                          • mika1969 Re: Odbiór Lokalu 25.10.07, 00:41
                            pani z acciony to w ogole jest poirytowana jak sie o cokolwiek petent pyta.
                            Niestety stare panie awansowaly a nowe to by sie na poczte nadaly a nie do
                            sprzedazy dobr luksusowych jak te mieszkania na przyklad;)
                            a na powaznie to podstawowe pytanie keidy bedzie pozwolenie na uzytkowanie
                            budynku bo to oznacza mozliwosc mieszkania i meldowania sie.
                            • pietur Re: Odbiór Lokalu 25.10.07, 11:16
                              Teraz widac, ze radosc z wczesniejszego odbioru kluczy byla raczej przedwczesna. Efekt jest taki ze placimy 7,5 zl za lokale w ktorych nie mozemy na razie mieszkac. Fakt, ze potrzeba zawsze czasu na zrobienie odbieranego mieszkania, ale mala kawalerke mozna zrobic w tydzien i zrezygnowac wtedy np. z wynajmu.
                              Miejmy nadzieje, ze wszystko sprawnie pojdzie.
                              • zarloczek Re: Odbiór Lokalu 25.10.07, 13:08
                                Witam!
                                Ja też jestem już po odbiorze. Na pierwszy rzut oka lokal wyglądał
                                ok. Poszło szybko i sprawnie. Niestety przy oglądaniu na spokojnie
                                okazało się, że dwie szyby w oknie mam spryskane przy spawaniu. Małe
                                brązowe kropki, które wyglądają jak zwykły brud. Są to jednak
                                opiłki, które powtapiały się w szkło. Uważajcie na to.
                                Jeśli natomiast chodzi o to kiedy będziemy mogli się wprowadzać, to
                                budynek jest teraz odbierany przez straż pożarną. Pan, który był z
                                nami na odbiorze powiedział, że nie powinno to potrwać dłużej niż do
                                końca listopada.
                                Pozdrawiam
    • pietur Re: Odbiór Lokalu 29.10.07, 13:29
      Czy cos moze juz wiadomo kiedy bedziemy mogli sie wprowadzic?
      • allika Re: Odbiór Lokalu 30.10.07, 08:33
        pietur napisał:

> Czy cos moze juz wiadomo kiedy bedziemy mogli sie wprowadzic?

Wiadomość z wczoraj z biura Acciony: na św. Mikołaja (czyli 6
        grudnia).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka