Dodaj do ulubionych

Walendia w Walendowie

18.10.07, 20:46
Wątek dla osób które kupiły tu mieszkania
Obserwuj wątek
    • Gość: chlukasz Re: Walendia w Walendowie IP: 62.148.94.* 19.10.07, 11:43
      kluczysz.... jestem ciekawy jak twoje rozważania i oceny osiedli w tej
      okolicy... zrezygnowałeś już z tematu Park Agat?? Przyznam że z zainteresowaniem
      czytałem Twoje opinie.
      • kluczysz Re: Walendia w Walendowie 19.10.07, 23:44
        z agatu mam już u prawnika papiery... ale mam kilka uwag a ponieważ
        słyszałem że w jakiś sposób te osiedla sa powiązane to popatrze też
        za segmentem w walendii. Nawet wykonawca ten sam jest na obu
        osiedlach. W końcu cos muszę wybrać - ale natłok spraw służbowych i
        wyjazd za granicę zabiły mi resztę wolnego czasu. Dlatego taki wątek
        tu i może ktoś już ma jakieś zdanie o Walendii - pomijając
        boksowanie na forum ventany ;)..
        • Gość: leśnik Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 20.10.07, 00:07
          byłem kilka tygodni temu ...
          domy wyglądają ładnie, wydaje mi się jednak, że trochę są za mocno
          zagęszczone ... być może efekt zaniknie jak pojawi się zieleń między
          domami za parę(naście) lat, osiedle trochę na "odludziu" ...
        • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 13:40
          Dlaczego "boksowanie" (chodzi mi o Ventanę)? Przecież będziemy
          sąsiadami i ja przynajmniej nie mam zamiaru krytykować Walendii a
          chętnie poznam przyszłych Walendowiczów. Ten temat mam obcykany,
          więc jeśli się zastanawiasz nad kupnem, to nie odpowiem Ci na
          pytania dot. samego osiedla Walendia, ale wiem sporo o okolicy. Więc
          jeśli w tym temecie chcesz coś wiedzieć, może będę mogła pomóc.
    • Gość: jola Re: Walendia w Walendowie IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.07, 11:21
      Ja osobiście jestem Walendowem zauroczona. Zarówno Walendia jak i Ventana
      prezentują się pięknie. Już niebawem będzie to bardzo elegancka okolica. Tereny
      przylegające do osiedla Walendia przeznaczone są pod budownictwo jednorodzinne i
      jak tylko gmina podciągnie kanalizację indywidualni inwestorzy (do których się
      zaliczam) ruszą z budową swoich ślicznych domeczków :) i będzie jeszcze piękniej :D
      Mam tylko nadzieję, że budowa szkoły nie zakończy się tylko na planach ...
      • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 08.11.07, 16:44
        witam, fajnie ze powstalo takie forum.
        czyzbyl bym pierwszy (na forum) co nabyl lokum na osiedlu Walendia?
        Powiem Wam, ze mam mieszane uczucia po zakupie... Nie wiem czy
        dobrze zrobilem - okaze sie w przyszlosci. Jedyne co mnie przeraza
        to jednak odlegosc do wawy nie jest taka mała... codziennie korki w
        raszynie i druga obawa to.... docelowo coś ok 600 jednostek
        mieszkalnych - juz widze jak rano jadac do pracy stoje godzine w
        korku zeby wyjechac z osiedla, a potem godzine zeby wjechac na
        krakowską albo katowicką.
        • Gość: sam Ludzie toz to wiocha zakuta !!! IP: *.centertel.pl 08.11.07, 23:49

Czy wyscie powariowali ?
          Zwiedzalem wszytkie te "nadarzynskie"
          lokacje. Jedno slowo - wiocha.
          Nie ma infrastruktury, dojazd do wawy
          to koszmar. Niekonczace sie budowy w okolicy.
          Jak to zasiedla to nawet do krakowskiej sie
          nie dojedzie.
          Mieszkaniec zadupia to chyba zadupianin ?
          • Gość: qwerty Re: Ludzie toz to wiocha zakuta !!! IP: *.icm.edu.pl 09.11.07, 12:18
            Gość portalu: sam napisał(a):

>
            > Czy wyscie powariowali ?
            > Zwiedzalem wszytkie te "nadarzynskie"
            > lokacje. Jedno slowo - wiocha.
            > Nie ma infrastruktury, dojazd do wawy
            > to koszmar. Niekonczace sie budowy w okolicy.
            > Jak to zasiedla to nawet do krakowskiej sie
            > nie dojedzie.
            > Mieszkaniec zadupia to chyba zadupianin ?

cześć (prawdziwy) wsioku, tu jest o tobie dobry artykuł. Pozdrawiam
            buraku ze stolycy:

www.gazetawyborcza.pl/1,82709,4646899.html
        • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 11:11
          Witam!
          Ja kupiłam w Ventanie. Miejsce w przyszłości będzie bardzo
          prestiżowe, dzięki Ventanie i Walendii, na razie zgadzam się, że to
          zadupie. Drogi dojazdu stamtąd do Warszawy to trasa katowicka i
          krakowska. Katowicka będzie poszerzana (ok. 2009) i będzie jeszcze
          jedna droga ekspresowa do centrum Warszawy w przeciągu kilku lat. Na
          razie rzeczywiście będzie ciężko.
          • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 11:52
            NO tak bedzie droga od Wolicy tylko wydaje mi sie ze bedzie problem
            dostac sie do tej drogi. Na jakim odcinku ma być poszerzona
            katowicka? Ja natomiask slyszalem ze jak powstnie droga ekspresowa
            to Krakowska na wysokosci Raszyna ma być drogą lokalna i chca ja
            zwezic do 1 pasa a na obecnie drugim chca zrobic sciezke rowerową i
            szerszy chodnik.
          • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 11:55
            Sencha widze ze w Ventanie sa ponumerowane domy, napisz gdzie
            bedziesz mieszkała :-)
            • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:12
              Ponumerowane są tylko działki, o numerach jeszcze nic nie wiem. Na
              osiedle Ventana są dwa wjazdy (dwie bramy). Jeden bliżej klasztoru i
              Walendii, drugi bliżej trasy katowickiej i baru Karpik (wspaniałe
              ryby, polecam, choć tłumy tam walą!). Mój dom jest drugi od bramy
              wjazdowej od strony trasy.
              • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 14:25
                Wg mapki na stronie Ventana www.ventana.pl/pl/?t=s&id=2 to
                bedzie nr 48?
                • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:41
                  Aha. A Ty który dom kupiłeś?
                  • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 14:48
                    hmmm w Walendi nie ma ponumerowane :/ Bliźniak (na mapce na
                    wysokosci literki E)
                    • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 15:03
                      O jakiej literce E mówisz? gdzie mam jej szukać?
                      • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 15:09
                        literka E od osi pokazujacej kierunki świata. Jest na planie osiedla
                        Walendia :)
                        • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 15:34
                          Ok, tak własnie myślałam ;-)
                          No i przy okazji obejrzałam dokładnie mapkę czterech etapów Walendii
                          i zastanawiam się, czuy te 600 domów nie spowoduje olbrzymich korków
                          na szosach prowadzących do tras: krakowskiej i katowickiej.
                          Zakładajac, że prawie każdy dorosły będzie miał tam samochód
                          (średnio dwa na rodzinę) to daje 1200 samochodów!!! I jak to
                          wszystko ma codziennie dojeżdżać stamtąd do Warszawy? Moje osiedle
                          będzie dużo mniejsze, ale i tak samochodów będzie ze dwieście.
                          Cienko to wygląda :-(
                          • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 15:36
                            no wlasnie ja sie tego obawaim. O 4 rano bede wstawal do pracy,
                            albo...... trzeba nabyć helikopter :-)
                            • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 15:55
                              Wiesz, na planie Twojego osiedla widać, ze większym powodzeniem
                              cieszą się domy bardziej na obrzeżach niż w środku osiedla. To jest
                              zrozumiałe, stamtąd będzie jeszcze ciężej wyjechać.
                              Myślę, że oba osiedla będą miały podobne problemy z komunikacją.
                              A z innej beczki: czytałam na innym wątku tego forum, że w Walendii
                              krzywo patrzą na zwierzęta.
                              • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 16:04
                                to nie prawda z tymi zwierzetami. W akcie notarialnym nie ma zadnego
                                zdania na ten temat.
                                • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 16:15
                                  A kiedy planujesz się wprowadzić?
                                  Ja już w kwietniu, jako jedna z pierwszych. A za miesiąc odbieram
                                  dom
                                  • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 16:19
                                    ja mam odbiór w maju wiec najwczesniej na przyszle świeta, czyli
                                    jakos za rok.
                              • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 16:17
                                ile u Was na osiedlu bedą wynosiły miesięcznie koszta na utrzymanie
                                terenów wspólnych?
                                • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 16:31
                                  Deweloper twierdzi, że ok. 500 zł.
                                  • Gość: sam Sasha dlaczego ? IP: *.centertel.pl 09.11.07, 23:42

Jak mozna tak przeplacic za taka
                                    lokalizacje ? To nawet nie jest
                                    wies. To szczere pole. Wiesz jak mnostwo
                                    jest tam jeszcze gruntow wokolo pod zabudowe.
                                    Jezeli juz godzisz sie na brak czegokolwiek,
                                    fatalny dojazd, straszna okolice - to mozesz
                                    za taka kase kupic od gminy kilka razy wieksza
                                    dzialke i wybudowc wille z basenem.
                                    Co cie napadlo by tak przeplacac ?
                                    Ci ktorym nabijasz kieszen nigdy
                                    by tam nie zamieszkali - i dlatego oni
                                    maja kase a ty domek w polu.
                                    • Gość: negro Re: Sasha dlaczego ? IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.07, 00:26
                                      jeżeli chodzi o mnie to obecnie mieszkam w domu z duzą dzialka
                                      (5000m2) i wcale dla mnie nie jest to fajne (ciezko utrzymac
                                      porzadek, wiecznie gdzies w koncie jakies niepotrzebne rzeczy,
                                      koszenia trawy tez jest zbyt duzo i bardzo nie mam kiedy biegać z
                                      kosiarką - wolalbym inaczej spedzic ten czas)zawsze chcialem
                                      mieszkać na osiedlu zamknietym wiec zobacze jak to jest, a jak mi
                                      sie nie spodoba to mam alternatywne dzialki w innych lokalizacjach
                                      wiec sprzedam tu a wybuduje gdzie indziej...
                                      • Gość: sam Re: Sasha dlaczego ? IP: *.centertel.pl 10.11.07, 11:38

Idac tym torem myslowym dzialka tym lepsza im
                                        mniejsza, a najlepsza jest kawalerka bo dzialki nie ma
                                        w ogole.
                                        Do tego miejsca nie dojedzie w rozsadnym czasie
                                        zaden ambulans ani policja.
                                        Jakbys sam budowal to za roznice ceny mialbys
                                        na pare lat ogrodnika i wlasnego ochroniarza.
                                        Jak ci sie nie spodoba to bez strat nie odsprzedaz
                                        bo o losia nie tak latwo.

• Gość: negro Re: Sasha dlaczego ? IP: *.merinet.pl 10.11.07, 18:27
                                          a gdzie Ty budujesz?
                                        • Gość: Sencha Re: Sasha dlaczego ? IP: *.aster.pl 11.11.07, 17:47
                                          Wiesz, Sam, może byś uszanował decyzje innych, gdzie chcą mieszkać i
                                          co kupują. A na tym forum, pozwól, dyskutować będą ludzie, którzy
                                          zdecydowali się tam zamieszkać i chcą nawiązać znajomość.
    • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 13:10
      Ventana zaczyna oddawać pierwsze domy. A jak w Walendii? Jakie są
      terminy oddawania domów w pierwszym etapie? Bo widziałam dużo domów
      gotowych, pomalowanych...
      • Gość: Nola Re: Walendia w Walendowie IP: *.itsa.pl 03.12.07, 15:32
        Witaj,
        Ja kupiłam dom w Walendii. Z tego co wiem, pierwsze odbiory już chyba
        były, pod koniec listopada. Ja odbieram niestety dom dopiero w
        kwietniu 2007. Miło poznać przyszłych sąsiadów :-)
        • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 16:37
          Witaj przyszła sąsiadko!
          Bardzo mi miło poznać. Mogę się podzielić wieloma informacjami o
          Walendowie, drogach i innych sprawach dot. zamieszkania tam, bo
          zrobiłam szczegółowy wywiad.
          Mam nadzieję, ze animozje, które ktoś kreuje na forum gazety między
          Ventaną i Walendią nie przeniosą się na stosunki sąsiedzkie.
          • Gość: Nola Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 03.12.07, 21:05
            Witaj,
            Wiem, widziałam, co się tam dzieje.. Nawet chciałam coś napisać, ale
            zrezygnowałam. Wdawanie się w tego typu idiotyczne potyczki słowne to dla mnie
            "strata prądu". Chociaż muszę przyznać, że kilka wypowiedzi mnie zdrowo
            rozśmieszyło! Podziel się koniecznie info, tak tak! Szczególnie jestem ciekawa,
            co z drogami? Jest to chyba najbardziej gorący temat, bo to, co się dzieje teraz
            na drodze wyjazdowej czy też wjazdowej do miasta - to są sceny dantejskie.
            • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 03.12.07, 21:18
              No więc z ostatnich newsów dwa są optymistyczne.
              Już w 2008 roku zaczną robić drogę ekspresową poprowadzoną od trasy
              krakowskiej przez Wolicę (wieś na trasie do W-wy) do Jerozolimskich.
              Objazd Raszyna i Alei Krakowskiej, więc koniec z przebijaniem sie
              tamtą trasą.
              Po drugie, jeśli znasz trasę katowicką i zjazd na Walendów przy
              Cenrum Maximus, ma tam być zbudowany wiadukt. Czyli trasa katowicka
              będzie na tym odcinku od Wolicy w kierunku Nadarzyna już drogą
              ekspresową, a przy Maximusie Ci co skręcają w kierunku Walendowa
              będą jechac wiaduktem. Na razie są korki w tym miejscu bo są
              światła, potem ich nie będzie. Szkopuł tkwi na razie w tym, że pod
              budowę tej trasy przez Wolicę jeszcze nie wykupiono wszystkich
              gruntów, a co do wiaduktu - brak wykonawcy podobno jest z tym duży
              problem.
              • Gość: Nola Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 03.12.07, 21:50
                Dzięki za info, podniosłaś mnie na duchu. Ja wiedziałam co prawda o planowanej
                drodze ekspresowej do Jerozolimskich, ale nie miałam pojęcia o tym wiadukcie. A
                to bardzo ważna informacja, bo już teraz długo się stoi na światłach na wiadomym
                skrzyżowaniu. Prawdę mówiąc, drżałam na myśl o tym, co będzie gdy do Walendowa
                sprowadzą się mieszkańcy obu osiedli (no i też ich samochody :-) Oczywiście
                zastosowałam metodę Scarlett, czyli "pomyślę o tym później" ;-)
                Wydaje mi się jednakowoż że to szybkie połączenie z Jerozolimskimi nie powstanie
                tak szybko, chyba w 2012 około ma być ukończone?
                • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 03.12.07, 21:55
                  Ale dobrze, że w ogóle powstanie ;-). Ja też myslałam o tych
                  tabunach samochodów, które co rano będą się przebijać od nas w kier.
                  Warszawy. Walendia będzie gigantyczna, Ventana "tylko" 150 domów.
                  • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 83.238.11.* 04.12.07, 12:37
                    Wczoraj w TV mowili ze za max 4 lata ma byc wybudowana droga od
                    grojca do wawy maja budzet 1,5 miliarda zł.Droga ta bedzie
                    równoległa do krakowskiej....wiec moze odciąży troche krakowska,
                    tylko nie wiem w ktorym miejscu bedzie "wpadac" do warszawy, ale
                    chyba gdzies od konstancina i piaseczna.
                    • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 15:07
                      Cześć Negro!
                      Dzięki za dobre informacje wrzucane na to forum.
                      Miejmy nadzieję, ze w perspektywie kilku lat nie będziemy mieć
                      wielkich problemów z dojazdem do centrum W-wy.
                      • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 83.238.11.* 07.12.07, 08:57
                        Czesc Sencha !
                        Mam takie pytanie. Jak duzo na Twoim osiedlu jest obcokrajowców z
                        dalekiego wschodu??
                        • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 10:52
                          Hej! Wśród tych, co kupili w pierwszym etapie jest jeden (Indie). Z
                          tego co wiem, oczywiście. Nie słyszałam, by byli jeszcze inni.
                          • Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: *.merinet.pl 29.12.07, 16:32
                            Hej Sencha, jak tam parapetówka już była??
                            • Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 30.12.07, 13:21
                              Hej! Parapetówa bedzie latem, ale jestem juz po odbiorze domu.
                              Wszystko poszło w miarę gładko, poprawek bardzo mało i to drobnych.
                              Tego samego Ci życzę z okazji Nowego Roku!
                              • Gość: 1 Re: Walendia w Walendowie IP: *.crowley.pl 02.01.08, 13:05
                                1
                              • Gość: lukas Re: Walendia w Walendowie IP: *.crowley.pl 02.01.08, 13:06
                                lukas
                    • gosia2236 Wykończenia wnętrz i adaptacje 08.01.08, 22:31
                      Nasza firma działa na terenie Piaseczna i okolic.
                      Wykonujemy kompleksowe wykończenia mieszkań i domów deweloperskich w
                      zakresie:
                      - wykończenia kuchni i łazienek,
                      - instalacje wodno-sanitarne i elektryczne,
                      - gładzie gipsowe i płyty k/g,
                      - montaż sufitów podwieszanych,
                      - układanie glazury, terakoty, kamienia i gresu,
                      - układanie podłóg, montaż drzwi i parapetów,
                      - prace murarskie,
                      inne prace wnętrzarskie - według uznania i pomysłu klienta.
                      DYSPONUJEMY WOLNYMI TERMINAMI NA LUTY 2008 r.
                      Najwyższa jakość wykonania i fachowe doradztwo!

Serdecznie zapraszamy! ;-)
                      Kontakt 0-607-066-918 ; biuro@remlux.eu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka