kluczysz 18.10.07, 20:46 Wątek dla osób które kupiły tu mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chlukasz Re: Walendia w Walendowie IP: 62.148.94.* 19.10.07, 11:43 kluczysz.... jestem ciekawy jak twoje rozważania i oceny osiedli w tej okolicy... zrezygnowałeś już z tematu Park Agat?? Przyznam że z zainteresowaniem czytałem Twoje opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
kluczysz Re: Walendia w Walendowie 19.10.07, 23:44 z agatu mam już u prawnika papiery... ale mam kilka uwag a ponieważ słyszałem że w jakiś sposób te osiedla sa powiązane to popatrze też za segmentem w walendii. Nawet wykonawca ten sam jest na obu osiedlach. W końcu cos muszę wybrać - ale natłok spraw służbowych i wyjazd za granicę zabiły mi resztę wolnego czasu. Dlatego taki wątek tu i może ktoś już ma jakieś zdanie o Walendii - pomijając boksowanie na forum ventany ;).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leśnik Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 20.10.07, 00:07 byłem kilka tygodni temu ... domy wyglądają ładnie, wydaje mi się jednak, że trochę są za mocno zagęszczone ... być może efekt zaniknie jak pojawi się zieleń między domami za parę(naście) lat, osiedle trochę na "odludziu" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 13:40 Dlaczego "boksowanie" (chodzi mi o Ventanę)? Przecież będziemy sąsiadami i ja przynajmniej nie mam zamiaru krytykować Walendii a chętnie poznam przyszłych Walendowiczów. Ten temat mam obcykany, więc jeśli się zastanawiasz nad kupnem, to nie odpowiem Ci na pytania dot. samego osiedla Walendia, ale wiem sporo o okolicy. Więc jeśli w tym temecie chcesz coś wiedzieć, może będę mogła pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Walendia w Walendowie IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.07, 11:21 Ja osobiście jestem Walendowem zauroczona. Zarówno Walendia jak i Ventana prezentują się pięknie. Już niebawem będzie to bardzo elegancka okolica. Tereny przylegające do osiedla Walendia przeznaczone są pod budownictwo jednorodzinne i jak tylko gmina podciągnie kanalizację indywidualni inwestorzy (do których się zaliczam) ruszą z budową swoich ślicznych domeczków :) i będzie jeszcze piękniej :D Mam tylko nadzieję, że budowa szkoły nie zakończy się tylko na planach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 08.11.07, 16:44 witam, fajnie ze powstalo takie forum. czyzbyl bym pierwszy (na forum) co nabyl lokum na osiedlu Walendia? Powiem Wam, ze mam mieszane uczucia po zakupie... Nie wiem czy dobrze zrobilem - okaze sie w przyszlosci. Jedyne co mnie przeraza to jednak odlegosc do wawy nie jest taka mała... codziennie korki w raszynie i druga obawa to.... docelowo coś ok 600 jednostek mieszkalnych - juz widze jak rano jadac do pracy stoje godzine w korku zeby wyjechac z osiedla, a potem godzine zeby wjechac na krakowską albo katowicką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Ludzie toz to wiocha zakuta !!! IP: *.centertel.pl 08.11.07, 23:49 Czy wyscie powariowali ? Zwiedzalem wszytkie te "nadarzynskie" lokacje. Jedno slowo - wiocha. Nie ma infrastruktury, dojazd do wawy to koszmar. Niekonczace sie budowy w okolicy. Jak to zasiedla to nawet do krakowskiej sie nie dojedzie. Mieszkaniec zadupia to chyba zadupianin ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Ludzie toz to wiocha zakuta !!! IP: *.icm.edu.pl 09.11.07, 12:18 Gość portalu: sam napisał(a): > > Czy wyscie powariowali ? > Zwiedzalem wszytkie te "nadarzynskie" > lokacje. Jedno slowo - wiocha. > Nie ma infrastruktury, dojazd do wawy > to koszmar. Niekonczace sie budowy w okolicy. > Jak to zasiedla to nawet do krakowskiej sie > nie dojedzie. > Mieszkaniec zadupia to chyba zadupianin ? cześć (prawdziwy) wsioku, tu jest o tobie dobry artykuł. Pozdrawiam buraku ze stolycy: www.gazetawyborcza.pl/1,82709,4646899.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 11:11 Witam! Ja kupiłam w Ventanie. Miejsce w przyszłości będzie bardzo prestiżowe, dzięki Ventanie i Walendii, na razie zgadzam się, że to zadupie. Drogi dojazdu stamtąd do Warszawy to trasa katowicka i krakowska. Katowicka będzie poszerzana (ok. 2009) i będzie jeszcze jedna droga ekspresowa do centrum Warszawy w przeciągu kilku lat. Na razie rzeczywiście będzie ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 11:52 NO tak bedzie droga od Wolicy tylko wydaje mi sie ze bedzie problem dostac sie do tej drogi. Na jakim odcinku ma być poszerzona katowicka? Ja natomiask slyszalem ze jak powstnie droga ekspresowa to Krakowska na wysokosci Raszyna ma być drogą lokalna i chca ja zwezic do 1 pasa a na obecnie drugim chca zrobic sciezke rowerową i szerszy chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 11:55 Sencha widze ze w Ventanie sa ponumerowane domy, napisz gdzie bedziesz mieszkała :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:12 Ponumerowane są tylko działki, o numerach jeszcze nic nie wiem. Na osiedle Ventana są dwa wjazdy (dwie bramy). Jeden bliżej klasztoru i Walendii, drugi bliżej trasy katowickiej i baru Karpik (wspaniałe ryby, polecam, choć tłumy tam walą!). Mój dom jest drugi od bramy wjazdowej od strony trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 14:25 Wg mapki na stronie Ventana www.ventana.pl/pl/?t=s&id=2 to bedzie nr 48? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:41 Aha. A Ty który dom kupiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 14:48 hmmm w Walendi nie ma ponumerowane :/ Bliźniak (na mapce na wysokosci literki E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 15:03 O jakiej literce E mówisz? gdzie mam jej szukać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 15:09 literka E od osi pokazujacej kierunki świata. Jest na planie osiedla Walendia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 15:34 Ok, tak własnie myślałam ;-) No i przy okazji obejrzałam dokładnie mapkę czterech etapów Walendii i zastanawiam się, czuy te 600 domów nie spowoduje olbrzymich korków na szosach prowadzących do tras: krakowskiej i katowickiej. Zakładajac, że prawie każdy dorosły będzie miał tam samochód (średnio dwa na rodzinę) to daje 1200 samochodów!!! I jak to wszystko ma codziennie dojeżdżać stamtąd do Warszawy? Moje osiedle będzie dużo mniejsze, ale i tak samochodów będzie ze dwieście. Cienko to wygląda :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 15:36 no wlasnie ja sie tego obawaim. O 4 rano bede wstawal do pracy, albo...... trzeba nabyć helikopter :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 15:55 Wiesz, na planie Twojego osiedla widać, ze większym powodzeniem cieszą się domy bardziej na obrzeżach niż w środku osiedla. To jest zrozumiałe, stamtąd będzie jeszcze ciężej wyjechać. Myślę, że oba osiedla będą miały podobne problemy z komunikacją. A z innej beczki: czytałam na innym wątku tego forum, że w Walendii krzywo patrzą na zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 16:04 to nie prawda z tymi zwierzetami. W akcie notarialnym nie ma zadnego zdania na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 16:15 A kiedy planujesz się wprowadzić? Ja już w kwietniu, jako jedna z pierwszych. A za miesiąc odbieram dom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 16:19 ja mam odbiór w maju wiec najwczesniej na przyszle świeta, czyli jakos za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 217.153.131.* 09.11.07, 16:17 ile u Was na osiedlu bedą wynosiły miesięcznie koszta na utrzymanie terenów wspólnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 16:31 Deweloper twierdzi, że ok. 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Sasha dlaczego ? IP: *.centertel.pl 09.11.07, 23:42 Jak mozna tak przeplacic za taka lokalizacje ? To nawet nie jest wies. To szczere pole. Wiesz jak mnostwo jest tam jeszcze gruntow wokolo pod zabudowe. Jezeli juz godzisz sie na brak czegokolwiek, fatalny dojazd, straszna okolice - to mozesz za taka kase kupic od gminy kilka razy wieksza dzialke i wybudowc wille z basenem. Co cie napadlo by tak przeplacac ? Ci ktorym nabijasz kieszen nigdy by tam nie zamieszkali - i dlatego oni maja kase a ty domek w polu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Sasha dlaczego ? IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.07, 00:26 jeżeli chodzi o mnie to obecnie mieszkam w domu z duzą dzialka (5000m2) i wcale dla mnie nie jest to fajne (ciezko utrzymac porzadek, wiecznie gdzies w koncie jakies niepotrzebne rzeczy, koszenia trawy tez jest zbyt duzo i bardzo nie mam kiedy biegać z kosiarką - wolalbym inaczej spedzic ten czas)zawsze chcialem mieszkać na osiedlu zamknietym wiec zobacze jak to jest, a jak mi sie nie spodoba to mam alternatywne dzialki w innych lokalizacjach wiec sprzedam tu a wybuduje gdzie indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Sasha dlaczego ? IP: *.centertel.pl 10.11.07, 11:38 Idac tym torem myslowym dzialka tym lepsza im mniejsza, a najlepsza jest kawalerka bo dzialki nie ma w ogole. Do tego miejsca nie dojedzie w rozsadnym czasie zaden ambulans ani policja. Jakbys sam budowal to za roznice ceny mialbys na pare lat ogrodnika i wlasnego ochroniarza. Jak ci sie nie spodoba to bez strat nie odsprzedaz bo o losia nie tak latwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Sasha dlaczego ? IP: *.merinet.pl 10.11.07, 18:27 a gdzie Ty budujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Sasha dlaczego ? IP: *.aster.pl 11.11.07, 17:47 Wiesz, Sam, może byś uszanował decyzje innych, gdzie chcą mieszkać i co kupują. A na tym forum, pozwól, dyskutować będą ludzie, którzy zdecydowali się tam zamieszkać i chcą nawiązać znajomość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 13:10 Ventana zaczyna oddawać pierwsze domy. A jak w Walendii? Jakie są terminy oddawania domów w pierwszym etapie? Bo widziałam dużo domów gotowych, pomalowanych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nola Re: Walendia w Walendowie IP: *.itsa.pl 03.12.07, 15:32 Witaj, Ja kupiłam dom w Walendii. Z tego co wiem, pierwsze odbiory już chyba były, pod koniec listopada. Ja odbieram niestety dom dopiero w kwietniu 2007. Miło poznać przyszłych sąsiadów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 16:37 Witaj przyszła sąsiadko! Bardzo mi miło poznać. Mogę się podzielić wieloma informacjami o Walendowie, drogach i innych sprawach dot. zamieszkania tam, bo zrobiłam szczegółowy wywiad. Mam nadzieję, ze animozje, które ktoś kreuje na forum gazety między Ventaną i Walendią nie przeniosą się na stosunki sąsiedzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nola Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 03.12.07, 21:05 Witaj, Wiem, widziałam, co się tam dzieje.. Nawet chciałam coś napisać, ale zrezygnowałam. Wdawanie się w tego typu idiotyczne potyczki słowne to dla mnie "strata prądu". Chociaż muszę przyznać, że kilka wypowiedzi mnie zdrowo rozśmieszyło! Podziel się koniecznie info, tak tak! Szczególnie jestem ciekawa, co z drogami? Jest to chyba najbardziej gorący temat, bo to, co się dzieje teraz na drodze wyjazdowej czy też wjazdowej do miasta - to są sceny dantejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 03.12.07, 21:18 No więc z ostatnich newsów dwa są optymistyczne. Już w 2008 roku zaczną robić drogę ekspresową poprowadzoną od trasy krakowskiej przez Wolicę (wieś na trasie do W-wy) do Jerozolimskich. Objazd Raszyna i Alei Krakowskiej, więc koniec z przebijaniem sie tamtą trasą. Po drugie, jeśli znasz trasę katowicką i zjazd na Walendów przy Cenrum Maximus, ma tam być zbudowany wiadukt. Czyli trasa katowicka będzie na tym odcinku od Wolicy w kierunku Nadarzyna już drogą ekspresową, a przy Maximusie Ci co skręcają w kierunku Walendowa będą jechac wiaduktem. Na razie są korki w tym miejscu bo są światła, potem ich nie będzie. Szkopuł tkwi na razie w tym, że pod budowę tej trasy przez Wolicę jeszcze nie wykupiono wszystkich gruntów, a co do wiaduktu - brak wykonawcy podobno jest z tym duży problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nola Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 03.12.07, 21:50 Dzięki za info, podniosłaś mnie na duchu. Ja wiedziałam co prawda o planowanej drodze ekspresowej do Jerozolimskich, ale nie miałam pojęcia o tym wiadukcie. A to bardzo ważna informacja, bo już teraz długo się stoi na światłach na wiadomym skrzyżowaniu. Prawdę mówiąc, drżałam na myśl o tym, co będzie gdy do Walendowa sprowadzą się mieszkańcy obu osiedli (no i też ich samochody :-) Oczywiście zastosowałam metodę Scarlett, czyli "pomyślę o tym później" ;-) Wydaje mi się jednakowoż że to szybkie połączenie z Jerozolimskimi nie powstanie tak szybko, chyba w 2012 około ma być ukończone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 03.12.07, 21:55 Ale dobrze, że w ogóle powstanie ;-). Ja też myslałam o tych tabunach samochodów, które co rano będą się przebijać od nas w kier. Warszawy. Walendia będzie gigantyczna, Ventana "tylko" 150 domów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 83.238.11.* 04.12.07, 12:37 Wczoraj w TV mowili ze za max 4 lata ma byc wybudowana droga od grojca do wawy maja budzet 1,5 miliarda zł.Droga ta bedzie równoległa do krakowskiej....wiec moze odciąży troche krakowska, tylko nie wiem w ktorym miejscu bedzie "wpadac" do warszawy, ale chyba gdzies od konstancina i piaseczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 15:07 Cześć Negro! Dzięki za dobre informacje wrzucane na to forum. Miejmy nadzieję, ze w perspektywie kilku lat nie będziemy mieć wielkich problemów z dojazdem do centrum W-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: 83.238.11.* 07.12.07, 08:57 Czesc Sencha ! Mam takie pytanie. Jak duzo na Twoim osiedlu jest obcokrajowców z dalekiego wschodu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 10:52 Hej! Wśród tych, co kupili w pierwszym etapie jest jeden (Indie). Z tego co wiem, oczywiście. Nie słyszałam, by byli jeszcze inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Re: Walendia w Walendowie IP: *.merinet.pl 29.12.07, 16:32 Hej Sencha, jak tam parapetówka już była?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sencha Re: Walendia w Walendowie IP: *.aster.pl 30.12.07, 13:21 Hej! Parapetówa bedzie latem, ale jestem juz po odbiorze domu. Wszystko poszło w miarę gładko, poprawek bardzo mało i to drobnych. Tego samego Ci życzę z okazji Nowego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2236 Wykończenia wnętrz i adaptacje 08.01.08, 22:31 Nasza firma działa na terenie Piaseczna i okolic. Wykonujemy kompleksowe wykończenia mieszkań i domów deweloperskich w zakresie: - wykończenia kuchni i łazienek, - instalacje wodno-sanitarne i elektryczne, - gładzie gipsowe i płyty k/g, - montaż sufitów podwieszanych, - układanie glazury, terakoty, kamienia i gresu, - układanie podłóg, montaż drzwi i parapetów, - prace murarskie, inne prace wnętrzarskie - według uznania i pomysłu klienta. DYSPONUJEMY WOLNYMI TERMINAMI NA LUTY 2008 r. Najwyższa jakość wykonania i fachowe doradztwo! Serdecznie zapraszamy! ;-) Kontakt 0-607-066-918 ; biuro@remlux.eu Odpowiedz Link Zgłoś