Dodaj do ulubionych

Biała Lista Developerow

IP: *.unused.zigzag.pl 29.07.03, 15:46
Witam!

Przeczytalem watek "Czarna lista developerow" i normalnie jestem przerazony.
Jedyne co pozostaje, to kupic dzialke, ogrodzic sie, okopac i tak siedziec ;-
). Byc moze ktos moze powiedziec cos pozytywnego o niektorych developerach?
Nosze sie z zamiarem zakupu mieszkania i juz po prostu nie wiem co mam
zrobic... Myslalem o BARC'u, ale teraz to juz sam nie wiem... Wiadomo, ze
zawsze bedzie cos na co mozna ponarzekac, ale czy na prawde nie znajdzie sie
nikt, kto moglby polecic jakias konkretna firme, w ktorej nie mial az tak
duzych i tragicznych problemow z zakupem i serwisem mieszkania? Osobiscie
interesuje mnie Warszawa, ale zgodnie z tematem moze to byc watek generalny
na temat przypadkow rzetelnosci firm developerskich (o ile takie wystapily).
Obserwuj wątek
    • Gość: kenny Re: Biała Lista Developerow IP: 194.158.3.* 29.07.03, 15:58
      Polecam ci Ebejot z Warszawy. Pare dni temu byl tu watek na ich temat i nikt
      nie powiedzial zlego slowa o deweloperze. Buduja w Ursusie (Skorosze). Jesli Ci
      to odpowiada, sprobuj.
      • Gość: Venus MSM NOWY DOM 82 IP: *.pkobp.pl 30.07.03, 12:29
        Proponuję zajrzeć na www.nowydom82.com.pl
        Spółdzielnia wybudowała dotychczas sporo mieszkań i nie słyszałam, żeby ktoś
        narzekał na zarządzanie przez nią. Poza tym, kupuję u nich mieszkanie i jak
        dotychczas, mimo trudności różnej natury, budowy idą do przodu, chociaż trochę
        opóźnia się termin oddania niektórych etapów. Widać jednak, że spółdzielnia
        coś robi, a i umowy z nią zawierane na budowanie mieszkania są "ludzkie", i
        podejście ludzi ze spółdzielni do spraw członków wygląda na w porządku (mam
        mały staż :)
        Trzeba tylko rozmawiać o kłopotach, trudnościach i starać się zrozumieć też
        stanowisko drugiej strony. Uważam, że jest w porządku.
        • Gość: SAINT Re: MSM NOWY DOM 82 IP: *.crowley.pl 30.07.03, 13:04
          Witam

Co do MSM NOWY DOM 82 mam zupełnie inne zdanie.
          Miałem kupić u nich mieszkanie ale dzięki Bogu tego nie zrobiłem.
          Umowa broniła interesy spółdzielni, żadnych kar za opóźnienie w niej nie było.
          Już teraz wiadomo dla czego.

> Spółdzielnia wybudowała dotychczas sporo mieszkań i nie słyszałam, żeby ktoś
          > narzekał na zarządzanie przez nią. Poza tym, kupuję u nich mieszkanie i jak
          > dotychczas, mimo trudności różnej natury, budowy idą do przodu, chociaż
          trochę
          > opóźnia się termin oddania niektórych etapów.

A możesz podać więcej szczegółów. Np. ile mają opóźnienia dla poszczególnych
          etapów

> Widać jednak, że spółdzielnia
          > coś robi, a i umowy z nią zawierane na budowanie mieszkania są "ludzkie", i
          > podejście ludzi ze spółdzielni do spraw członków wygląda na w porządku (mam
          > mały staż :)
          > Trzeba tylko rozmawiać o kłopotach, trudnościach i starać się zrozumieć też
          > stanowisko drugiej strony.

To jest ciekawe starać się zrozumieć stanowisko drugiej strony. Szczególnie gdy
          ta druga strona nie wywiązuje się z terminów. To jest chore przecież to dzięki
          takiemu podejściu nierzetelne spółdzielnie tak dobrze się mają.

> Uważam, że jest w porządku.

A ja nie. Nie uważam żeby nieterminowe oddawanie budynków było w porządku.

Aby nie zabrzmiało to zbyt pesymistycznie ja polecam Mostostal-invest np.
          Osiedle ISKRA. Kupiłem mieszkanie w pierwszym etapie. Nie mają opóźnień. W
          umowie wpisane mają kary za niedotrzymanie terminu.
          Nie jest to co prawda wzorcowy Developer zaskoczył mnie podczas budowy paroma
          niemiłymi niespodziankami, ale gdy jest się zdeterminowanym i ma się w ręku
          dobrze zredagowaną umowę da się od nich wyegzekwować jej przestrzeganie.

Pozdrawiam
          Przemek
          • Gość: Venus Re: MSM NOWY DOM 82 IP: *.pkobp.pl 30.07.03, 13:49
            Gość portalu: SAINT napisał(a):

> Witam
            >
            > Co do MSM NOWY DOM 82 mam zupełnie inne zdanie.
            > Miałem kupić u nich mieszkanie ale dzięki Bogu tego nie zrobiłem.
            > Umowa broniła interesy spółdzielni, żadnych kar za opóźnienie w niej nie
            było.
            > Już teraz wiadomo dla czego.
            >
            Wielu deweloperów i spółdzielni dotknęła recesja, jedni padli, inni ciągną,
            przezwyciężając trudności. Nie trzeba mieć olbrzymiej wyobraźni, żeby
            wiedzieć, że bez wsparcia finansowego (w przypadku spółdzielni) z zewnątrz
            budowa tak dużych osiedli jest trudną rzeczą. Nowy Dom 82 prowadzi
            równocześnie dwie inwestycje, w których część lokali jest niesprzedanych, a
            budowę finansują właśnie środki ze sprzedaży mieszkań. Polecam odrobinkę
            wspomnianej wyobraźni. Szkoda, że niektórzy zagubili gdzieś pokorę z lat
            komunizmu, byłoby im teraz łatwiej. Moi rodzice i tak czekali krótko na
            mieszkanie (kilka lat), ale musieli za nie zapłacić, nie tak jak inni, którzy
            dostali komunalne lub kwaterunek! Potrafię czekać na realizację mieszkania
            mego życia. Wolę też poczekać, niż odebrać chatkę np. z niewyschniętym
            tynkiem, który spadnie mi potem na głowę, jak to się czasem zdarza na innych
            budowach - ale to już kwestia z innej bajki.
            > > Spółdzielnia wybudowała dotychczas sporo mieszkań i nie słyszałam, żeby kt
            > oś
            > > narzekał na zarządzanie przez nią. Poza tym, kupuję u nich mieszkanie i ja
            > k
            > > dotychczas, mimo trudności różnej natury, budowy idą do przodu, chociaż
            > trochę
            > > opóźnia się termin oddania niektórych etapów.
            >
            > A możesz podać więcej szczegółów. Np. ile mają opóźnienia dla poszczególnych
            > etapów
            >
            mogę się pomylić, bo terminy się przesuwały, ale spróbuję. W dniu podpisywania
            przeze mnie umowy były chyba takie:
            I etap - kl. ABCDI - II kwartał 2003
            II etap - kl. EFGH - III kwartał 2003
            teraz są:
            I etap ABCI - sierpień/wrzesień 2003, kl. D jest opóźniona, bo figuruje jako
            ostatnia w tym etapie - chyba oddanie wrzesień/październik 2003
            II etap EF - termin oddania 31.12.2003 (praca wre, są duże szanse na
            dotrzymanie terminu)
            III etap GH - termin 31.12.2004.
            W związku z rozbiciem II etapu na II i III część osób przeniosła się do klatek
            nowego I i II etapu. Nieliczni pozostali przy III etapie, który jest tak
            naprawdę połową inwestycji, z odległym obecnie terminem oddania, stąd też
            braki finansowe i przejściowe kłopoty w zeszłym roku - budowa niemal stanęłą
            na kilka miesięcy (przecież doprowadzono kanalizację, spłacony jest kredyt na
            zakup gruntu itp. - czyli duża część środków poszła na rzeczy nie związane
            ściśle z danym lokalem mieszkalnym: konstrukcja budynku, okna, tynki, drzwi
            itp.).

> > Widać jednak, że spółdzielnia
            > > coś robi, a i umowy z nią zawierane na budowanie mieszkania są "ludzkie",
            > i
            > > podejście ludzi ze spółdzielni do spraw członków wygląda na w porządku (ma
            > m
            > > mały staż :)
            > > Trzeba tylko rozmawiać o kłopotach, trudnościach i starać się zrozumieć te
            > ż
            > > stanowisko drugiej strony.
            >
            > To jest ciekawe starać się zrozumieć stanowisko drugiej strony. Szczególnie
            gdy
            >
            > ta druga strona nie wywiązuje się z terminów. To jest chore przecież to
            dzięki
            > takiemu podejściu nierzetelne spółdzielnie tak dobrze się mają.
            >
            Taaak? A jeślibyś posiedział trochę w spółdzielni i pogadał z interesantami,
            to byś się dowiedział, ile osób ma problemy z zapłatą kolejnych rat na
            mieszkanie, bo np. któs stracił pracę. Przez to budowa się opóźniała, bo były
            zaległości we wpłatach ze strony przyszłych mieszkańców. Spółdzielnia po
            ludzku podeszła do sprawy, czekała. Teraz rozwiązuje umowy z takimi
            kupującymi, chyba że te osoby wreszcie zaczęły płacić. Kombinatorów też nie
            brak, jak zwykle. Ale z powodu opóźnień w budowie ja aneksowałam swoją umowę i
            ustaliłam nowe terminy płatności dla poszczególnych rat. Podchodzę do tego
            tak: budują, płacę i nie marudzę; nie budują - aneks.

> > Uważam, że jest w porządku.
            >
            > A ja nie. Nie uważam żeby nieterminowe oddawanie budynków było w porządku.

A ja uważam, że lepszy partner, który nie mami obietnicami bez pokrycia.
            Wszystko trwa, negocjacje i przetargi na wykonawstwo też. Trochę wyobraźni,
            ludziska. Może po prostu sam się zatrudnij w takiej "firmie" i zobacz, jakie
            to proste - prowadzić biznes. Poza tym, nie słyszałam o usterkach na oddanych
            już kilka lat temu budowach, a to też ma swoją cenę.
            >
            > Aby nie zabrzmiało to zbyt pesymistycznie ja polecam Mostostal-invest np.
            > Osiedle ISKRA. Kupiłem mieszkanie w pierwszym etapie. Nie mają opóźnień. W
            > umowie wpisane mają kary za niedotrzymanie terminu.
            > Nie jest to co prawda wzorcowy Developer zaskoczył mnie podczas budowy
            paroma
            > niemiłymi niespodziankami, ale gdy jest się zdeterminowanym i ma się w ręku
            > dobrze zredagowaną umowę da się od nich wyegzekwować jej przestrzeganie.
            >
            A ja nie polecam. Przeczytaj dobrze swoją umowę. Tak się składa, że znam jej
            treść :) Jakoś tak więcej kar jest po stronie kupującego za coś tam. Rozpatrz
            też przypadek rezygnacji z mieszkania :)
            A poza tym, ciesz się, że mieszkasz, bo właśnie zaczynają się opóźniać.
            >
            > Pozdrawiam
            > Przemek
            Ja też Cię pozdrawiam, nie bierz tak wszystkiego do siebie, ja po prostu może
            mam innego rodzaju doświadczenia, inaczej patrzę na prowadzenie biznesu, inne
            mam też warunki obecne mieszkaniowe, niż niektórzy z kupujących (mieszkam u
            rodziców, nie wynajmuję, bo szkoda mi kasy, ale za to mamy zagęszczenie 6 osób
            na 38m2, w tym mały wszędobylski brzdąc - jest ... fajnie ciasno).
            Myśl o własnym M dodaje mi sił i nastraja optymistycznie. Więc czekam i staram
            się zaoszczędzić cokolwiek na wyposażenie oczekiwanego M.
            • Gość: Venus Do Przemka IP: *.pkobp.pl 30.07.03, 13:52
              Sorki, nie mieszkasz, bo tam jeszcze nie gotowe, przeoczyłam ten fakt :)
            • Gość: SAINT Re: MSM NOWY DOM 82 IP: *.crowley.pl 30.07.03, 17:32

> Wielu deweloperów i spółdzielni dotknęła recesja, jedni padli, inni ciągną,
              > przezwyciężając trudności. Nie trzeba mieć olbrzymiej wyobraźni, żeby
              > wiedzieć, że bez wsparcia finansowego (w przypadku spółdzielni) z zewnątrz
              > budowa tak dużych osiedli jest trudną rzeczą. Nowy Dom 82 prowadzi
              > równocześnie dwie inwestycje, w których część lokali jest niesprzedanych, a
              > budowę finansują właśnie środki ze sprzedaży mieszkań. Polecam odrobinkę
              > wspomnianej wyobraźni.

No właśnie a Mostostal-invest wziął kredyt u swojego „wielkiego brata”
              Mostostal Warszawa na część investycji. Więc postępy w pracy nie zależą tu od
              ilości kupionych mieszkań. Jest to już coraz bliżej standardów UE gdzie
              Deweloper buduje za własne pieniądze a nie za pieniądze przyszłych mieszkańców.

> Szkoda, że niektórzy zagubili gdzieś pokorę z lat

Jaką pokorę. Płacąc regularnie chyba mam prawo wymagać aby oddano mi mieszkanie
              zgodnie z terminem. Czy to tak wiele.

> komunizmu, byłoby im teraz łatwiej. Moi rodzice i tak czekali krótko na
              > mieszkanie (kilka lat), ale musieli za nie zapłacić, nie tak jak inni, którzy
              > dostali komunalne lub kwaterunek! Potrafię czekać na realizację mieszkania
              > mego życia. Wolę też poczekać, niż odebrać chatkę np. z niewyschniętym
              > tynkiem, który spadnie mi potem na głowę, jak to się czasem zdarza na innych
              > budowach - ale to już kwestia z innej bajki.

Ale komunizm się już skończył. Chyba ze się mylę. Jest gospodarka rynkowa Płacę
              i wymagam. I to nie tylko terminowego oddania ale i odpowiedniej jakości.

> mogę się pomylić, bo terminy się przesuwały, ale spróbuję. W dniu
              podpisywania
              > przeze mnie umowy były chyba takie:
              > I etap - kl. ABCDI - II kwartał 2003
              > II etap - kl. EFGH - III kwartał 2003
              > teraz są:
              > I etap ABCI - sierpień/wrzesień 2003, kl. D jest opóźniona, bo figuruje jako
              > ostatnia w tym etapie - chyba oddanie wrzesień/październik 2003
              > II etap EF - termin oddania 31.12.2003 (praca wre, są duże szanse na
              > dotrzymanie terminu)
              > III etap GH - termin 31.12.2004.
              > W związku z rozbiciem II etapu na II i III część osób przeniosła się do
              klatek
              > nowego I i II etapu. Nieliczni pozostali przy III etapie, który jest tak
              > naprawdę połową inwestycji, z odległym obecnie terminem oddania, stąd też
              > braki finansowe i przejściowe kłopoty w zeszłym roku - budowa niemal stanęłą
              > na kilka miesięcy (przecież doprowadzono kanalizację, spłacony jest kredyt na
              > zakup gruntu itp. - czyli duża część środków poszła na rzeczy nie związane
              > ściśle z danym lokalem mieszkalnym: konstrukcja budynku, okna, tynki, drzwi
              > itp.).
              >

Nic dodać nic ująć jedno opóźnienie goni drugie. Podziwiam tylko cierpliwość
              przyszłych mieszkańców.

> Taaak? A jeślibyś posiedział trochę w spółdzielni i pogadał z interesantami,
              > to byś się dowiedział, ile osób ma problemy z zapłatą kolejnych rat na
              > mieszkanie, bo np. któs stracił pracę. Przez to budowa się opóźniała, bo były
              > zaległości we wpłatach ze strony przyszłych mieszkańców.

Zaraz zaraz zaraz a co to obchodzi mieszkańców płacących terminowo. O ile się
              dobrze orientuję w umowie z tą spółdzielnią nie było uzależnienie postępów prac
              od wpłat mieszkańców.

Spółdzielnia po
              > ludzku podeszła do sprawy, czekała. Teraz rozwiązuje umowy z takimi
              > kupującymi, chyba że te osoby wreszcie zaczęły płacić. Kombinatorów też nie
              > brak, jak zwykle.

Ale to jest problem spółdzielni a nie kupujących mieszkania

> Ale z powodu opóźnień w budowie ja aneksowałam swoją umowę i
              > ustaliłam nowe terminy płatności dla poszczególnych rat. Podchodzę do tego
              > tak: budują, płacę i nie marudzę; nie budują - aneks.
              >

No tak ale termin oddania został przesunięty i spółdzielnia nie poniosła
              żadnych konsekwencji.

> A ja uważam, że lepszy partner, który nie mami obietnicami bez pokrycia.
              > Wszystko trwa, negocjacje i przetargi na wykonawstwo też. Trochę wyobraźni,
              > ludziska. Może po prostu sam się zatrudnij w takiej "firmie" i zobacz, jakie
              > to proste - prowadzić biznes.

A skąd ty tyle wiesz o tej spółdzielni ?? Czyż byś tam pracował/a ?
              Ja tak się składa pracuję w kilkanaście razy większej firmie i myślę że jeśli
              ktoś nie jest wstanie ocenić kiedy zakończy dany projekt (budowę) to nie
              powinien się za niego brać.

> A ja nie polecam. Przeczytaj dobrze swoją umowę. Tak się składa, że znam jej
              > treść :) Jakoś tak więcej kar jest po stronie kupującego za coś tam.

Tak kary jest więcej po stronie kupującego za opóźnienia ale płaci je Mostostal-
              Invest za każdy dzień zwłoki i po trzech miesiącach można zerwać umowę i dostać
              pieniądze plus kary. Nigdy nie twierdziłem że MI jest idealne i że umowa jest
              wspaniała. Ale w twojej nie ma w ogóle kar wiec nie rozumiem tego stwierdzenia.

>Rozpatrz
              > też przypadek rezygnacji z mieszkania :)

To akurat jest sprawiedliwe jak ja zrezygnuję dostaję kary i jak MI zrezygnuje
              z wykonywania investycji też płaci kary.

> A poza tym, ciesz się, że mieszkasz, bo właśnie zaczynają się opóźniać.

A na jakiej podstawie tak twierdzisz. Jak na razie wszystko idzie z planem.
              Rozmawiałem niedawno z MI i w najgorszym wypadku oddadzą mieszkania miesiąc
              później. Wiec podaj proszę swoje źródło informacji ??

> Ja też Cię pozdrawiam, nie bierz tak wszystkiego do siebie, ja po prostu może
              > mam innego rodzaju doświadczenia, inaczej patrzę na prowadzenie biznesu, inne
              > mam też warunki obecne mieszkaniowe, niż niektórzy z kupujących (mieszkam u
              > rodziców, nie wynajmuję, bo szkoda mi kasy, ale za to mamy zagęszczenie 6
              osób
              > na 38m2, w tym mały wszędobylski brzdąc - jest ... fajnie ciasno).
              > Myśl o własnym M dodaje mi sił i nastraja optymistycznie. Więc czekam i
              staram
              > się zaoszczędzić cokolwiek na wyposażenie oczekiwanego M.

Też pozdrawiam. I też nie bierz wszystkiego do siebie. Ja wynajmuję mieszkanie
              i nie małe pieniądze co miesiąc na wynajem. Co do prowadzenia biznesu ja nie
              mam żadnego pojęcia nigdy żadnego nie prowadziłem. Ale nie widzę żadnego
              związku między prowadzeniem biznesu a deweloperami.

Przemek
              • Gość: Venus Do Przemka IP: *.pkobp.pl 31.07.03, 10:08
                Mam nadzieję, że niczego nie przeoczę, próbując odpowiedzieć na Twoje pytania
                i wątpliwości:
                1/ nie pracuję w spółdzielni, a "jedynie" kupuję tam mieszkanie
                2/ pracuję w firmie nieporównanie większej od spółdzielni
                3/ nigdy nie prowadziłam własnego biznesu, ale się do tego przymierzałam i
                póki co stwierdzam, że lepiej jednak jest pracować u kogoś - kto inny martwi
                się o kasę, sprzedaż, marketing, rozliczenia księgowe itp., znaczy się - cała
                rzesza pracowników, a nie tylko ja. Nawet ja siedzę po godzinach, to znajduję
                tę odrobinę czasu dla rodziny.
                Spółdzielnię prowadzi też grupa ludzi, nie jeden, ale mimo to, jest to inny
                charakter styczności z "żywym" biznesem, niż jak się pracuje "u kogoś".
                4/ opóźnienia - mieliśmy trudny czas dla budownictwa, trzeba to zrozumieć,
                cała branża przeżywała kryzys, teraz chyba już wychodzimy z marazmu. Poza tym,
                co to da opóźnianie się we wpłatach rat, bo nie budują tak szybko, jak nam się
                widzi - nic, dalsze spowolnienie robót. Nasi sąsiedzi chyba to wreszcie
                zrozumieli po ostatnim zebraniu członkowskim, bo budowa idzie, może nie tak
                szybko, jak byśmy chcieli, ale jednak stale posuwa się do przodu, chyba
                przestali się denerwować i po prostu zaczęli wpłacać wg umowy (mam na myśli
                tylko tych spóźnialskich, oczywiście), a spółzielnia z kolei sprawniej
                nawiązuje kontakty z wykonawcami/podwykonawcami.
                5/ kary - mam w umowie zapisane, że opóźnienia w płatnościach będą karane
                naliczaniem odsetek ustawowych, ale spółdzielnia nie jest bardzo rygorystyczna
                pod tym względem, różnica kilku/nastu dni nie powoduje czepiania się o odsetki.
                Gdyby tak było, ludzie przyczepiliby się do terminowości oddawania lokali -
                jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.
                6/ moje źródło info o Twojej budowie - koleżanka z pracy, biurko obok :)
                7/ rozumiem Twoje rozgoryczenie z powodu opóźnień w stosunku do umowy,
                wynajmujesz - to płacisz niemałą kasę komuś innemu i nic z tego nie masz. Mam
                nadzieję, że Twój deweloper będzie miał więcej szczęścia z dotrzymaniem
                terminu (ma jakieś dofinansowanie - to bardzo pomaga), niż moja spółdzielnia.
                Może trochę przesadzam z tymi czasami komunistycznymi, mamy tę gospodarkę
                rynkową, ale nagle ludzie przerzucili się na inne myślenie, a może to po
                prostu inne pokolenie, że nie chce czekać i niemalże za wszelką ceną domaga
                się uznania swoich praw (mówię o tej konkretnej sytuacji - budownictwie).
                Ja też nie mogę się doczekać momentu wejścia do mieszkania - chyba usiądę
                wtedy z wrażenia, na tej pozbawionej wykończenia podłodze.
                Życzę miłego dnia, obyśmy tak szybko, jak to możliwe, dostali wreszcie te
                upragnione klucze do M.
                • Gość: gorkai Re: Do Venus IP: 217.153.45.* 20.02.04, 11:38
                  To gratuluję, ten MSM Nowy Dom rozłożyłaś na całego. Nie można komuś bardziej
                  spaprać opinii...
                  A poza tym, Deweloper nie buduje za PIENIĄDZE przyszłych LOKATORÓW, tylko za
                  WŁASNE, np. biorąc kredyt.
    • mooj Re: Biała Lista Developerow 30.07.03, 14:01
      ogranicz ryzyko - kupuj co stoi i jest oddane do użytku (na tym polega
      developerka a nie na zbieraniu pieniędzy na projekty)
      pomimo zastrzeżeń co do wielu drobiazgów mam dobrą opinię o Turret Poland.
      Szkoda że tych drobiazgów tak dużo, ze nie można z czystym sumieniem powiedziec
      że to profesjonaliści. Ale źle nie jest, moż enawet całkiem dobrze.
      pozdrawiam
      • Gość: pisiu Re: MSM ND 82 IP: 217.153.60.* 30.07.03, 14:07
        A ja dołączę się do głosu Venus (pozdrawiam)
        i dodam że MSM ND 82 prowadzi dwie inwestycje
        - Słoneczny Stok przy Al. Stanów Zjednoczonych
        - Os. Millenium ul. Ceramiczna (Tarchomin) - oddane dwa bloki - trzeci jest
        właśnie wykańczany.
        • Gość: Venus Do: Pisiu IP: *.pkobp.pl 30.07.03, 15:34
          Dzięki za pozdrowionko.
          Wreszcie Cię wyśledziłam i dowiedziałam się, że ... jesteś mężczyzną.
          Dobrze więc, że nie pisałam w formie osobowej, bo myślałam, żeś Ty kobitka :)
          Pozdrawiam Cię serdecznie,
          Renata
      • Gość: zz_nowy Re: Biała Lista Developerow IP: 193.178.143.* 31.07.03, 10:28
        Potwierdzam. Na dodatek zgodzili się na moją wersję podpisywania umowy i
        dokonania zapłaty.

Nie są święci ale ogólnie godni polecenia.
        • beatka33 Re: Biała Lista Developerow 27.08.03, 11:25
          Gość portalu: zz_nowy napisał(a):

> Potwierdzam. Na dodatek zgodzili się na moją wersję podpisywania umowy i
          > dokonania zapłaty.
          >
          > Nie są święci ale ogólnie godni polecenia.

u mnie też zgodzili się na zmiany
    • dean08 Re: Biała Lista Developerow 30.07.03, 16:41
      Gość portalu: Judge Dredd napisał(a):

> Witam!
      >
      > Przeczytalem watek "Czarna lista developerow" i normalnie jestem przerazony.
      > Jedyne co pozostaje, to kupic dzialke, ogrodzic sie, okopac i tak siedziec ;-
      > ). Byc moze ktos moze powiedziec cos pozytywnego o niektorych developerach?
      > Nosze sie z zamiarem zakupu mieszkania i juz po prostu nie wiem co mam
      > zrobic... Myslalem o BARC'u, ale teraz to juz sam nie wiem... Wiadomo, ze
      > zawsze bedzie cos na co mozna ponarzekac, ale czy na prawde nie znajdzie sie
      > nikt, kto moglby polecic jakias konkretna firme, w ktorej nie mial az tak
      > duzych i tragicznych problemow z zakupem i serwisem mieszkania? Osobiscie
      > interesuje mnie Warszawa, ale zgodnie z tematem moze to byc watek generalny
      > na temat przypadkow rzetelnosci firm developerskich (o ile takie wystapily).

Idea ok poza możliwym desantem pracowników developerów ;). Szczerze -
      developerka zbyt często polega na budowaniu za kasę przyszłych mieszkańców.
      Mieszkanie kupiłem od developera wtedy gdy już stało gotowe - i tego będę się
      trzymał jeśli kupię kiedyś drugie na rynku pierwotnym. Lepiej zapłacic ciut
      więcej ale mieć święty spokój. Nie mam nerwów na bój z oszustami, którzy biorą
      ode mnie pieniądze a potem mówią - "Podpisz Pan aneks z podwyżką ceny i
      opóźnieniem odbioru bo nici z aktu a i pieniędzy dotąd wpłaconych Pan nie
      zobaczy."
    • sc77 Re: Biała Lista Developerow 30.07.03, 16:45
      Zdecydowanie jestem za kupowaniem mieszkan juz oddanych do uzytku.

Moge polecic Turret Poland.
      Ja kupowalem juz gotowe mieszkanie. Etap A byl oddany zgodnie z planem.
      Etap B byl troche opozniony, ale juz zostal oddany bez zadnych problemow.
      • Gość: vodnik Re: Biała Lista Developerow IP: *.neostrada.pl / 10.0.40.* 30.07.03, 17:01
        ja podpisalem niedawno umowę z SIM Ursynów i wszystko wskazuje na to ze są
        solidni. Do tej pory budowali wszystko w terminie, ilość usterek była w normie.
        Jak na warunki warszawskie to umowa całkiem przyjazna np. klient moze się
        wycofać w każdej chwili z umowy i otrzymuje bezwarunkowo całą wpłaconą kasę (co
        prawda dopiero po 60 dniach, ale za to nie ma żadnych potrąceń czy kar) jest
        zapis traktujący równo developera i klienta jeśli chodzi o odsetki od
        przeterminowanych platnosci. cena w umowie jest ostateczna i w ich poprzednich
        inwestycjach jesli zdarzaly sie roznice to na korzysc klientow. ceny jak na
        ursynów atrakcyjne.
        minusy oczywiscie są, ale skoro jest to BIAŁA LISTA to nie będę ich tutaj
        przytaczał bo zostało to juz opisane na forum ich inwestycji - Zielony Nugat.

jak na razie polecam, mądrzejszy będę parę miesięcy po odbiorze mieszkania.

vodnik
        • miriam_73 Re: Biała Lista Developerow 01.08.03, 16:33
          Sprawdźcie na Nugacie, czy na pewno aboslutnie wszystkie sprawy gruntowe sa
          uregulowane. Na KENie akty notarialne miłay być w kwietniu, jest sierpień i nie
          wiadomo kiedy bedą, bo się okazało, że są jakieś roszczecia spadkobierców osób
          niegdyś wywłaszczonych. Poprzednia inwestycja tzn. KEN 94 też miała opóźnienia
          z aktami o prawie rok.
          • Gość: Vodnik Re: Biała Lista Developerow IP: *.neostrada.pl / 10.0.40.* 01.08.03, 17:24
            miriam_73 napisała:

> Sprawdźcie na Nugacie, czy na pewno aboslutnie wszystkie sprawy gruntowe sa
            > uregulowane. Na KENie akty notarialne miłay być w kwietniu, jest sierpień i
            > nie wiadomo kiedy bedą, bo się okazało, że są jakieś roszczecia spadkobierców
            > osób niegdyś wywłaszczonych. Poprzednia inwestycja tzn. KEN 94 też miała
            > opóźnienia z aktami o prawie rok.

Zgadza się, toczą się podobno boje a co ciekawe sprawa dotyczy właściwie
            skrawka ziemi. chociaż teoretycznie mieszkańców nie powinno to dotyczyć. w
            końcu w cenie mieszkania zapłacili oni za grunt, miejmy nadzieję że sprawa
            zostanie załatwiona tak jak w przypadku pozostałych inwestycji na Ken.
            Jeśli chodzi o Nugat sprawa podobno wygląda tak. Kilka lat temu toczone były
            jakieś spory z właścicielami gruntów i ostatecznie sprawa została załatwiona w
            ten sposób że grunty zostały właścicielom przekazane a następnie od nich
            odkupione i aktualnie żadnych roszczeń prawnuków byłych właścicieli nie ma i KW
            jest czysta.
            vodnik
      • Gość: jasiek11 Re: Biała Lista Developerow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 18:35
        Mowisz ze bez problemow???

zapytaj mieszkancow etapu B ile czekali chociazby właczenie pradu do lokali.Na
        marginesie : nie spowodowal tego stoen

pozdrawiam - jasiek
        • mooj Re: Biała Lista Developerow 30.07.03, 21:06
          a wiesz ilu klientów innych developerów chciałoby miec takie kłopoty? albo np
          ze trawa jest podlewana w południe a nie rano?
          zamiast zastanawiac się co łasciwie kupili (brak księgi) na jakim gruncie
          (spółdzielnie w większości) za ile (czy będzie 10 czy 40% drożej) kiedy
          (opóźnienie 1 czy może 4 kwartały) i kiedy w końcu będzie droga dojazdowa bo w
          tym błocie to .. zeby choć światło włączyli :0
          pozdrawiam
        • beatka33 Re: Biała Lista Developerow 27.08.03, 11:33
          Gość portalu: jasiek11 napisał(a):

> Mowisz ze bez problemow???
          >
          > zapytaj mieszkancow etapu B ile czekali chociazby właczenie pradu do
          lokali.Na
          > marginesie : nie spowodowal tego stoen
          >
          > pozdrawiam - jasiek

Jestem mieszkanką etapu B i wcale długo na prąd nie czekałam. A mieszkanie
          kupiłam gdy dopiero wylewali fundamenty. Usterek prawie nie miałam a te co były
          zostały w ciągu 2 tyg. usunięte bez mojego upominania.
          Ci co czekali to ci którzy nie podpisali umowy albo też praiwe wszyscy rzucili
          się jednego dnia i stoen nie nadążał z podłączeniami liczników.

• Gość: kenny Re: Biała Lista Developerow IP: 194.158.3.* 30.07.03, 16:59
      A ja polecam Ebejot. Tez mozna u nich kupic mieszkania gotowe do uzytku. Na
      przyklad w budynku c2 na Skoroszach. Ja tak zrobilem :)
      • Gość: jędrek Re: Biała Lista Developerow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 21:17
        ja z kolei mam pozytyne doświadczenia z Polnordem - zamieszkałem przy
        Sikorskiego. Bez żadnych kłopotów.
        pozdrawiam
        • Gość: ewa Re: Biała Lista Developerow IP: 212.87.3.* 01.08.03, 12:32
          Kupilam od Cataliny tez nie bylo problemow. Kupowalam
          gotowe mieszkanie. Wsrod gotowych mieszkan wybor jest
          wpawdzie mniejszy niz gdy kupujesz 'plan mieszkania' ale
          mnie nie bylo stac na kupowanie kota w worku ;-)
          • Gość: A Re: Biała Lista Developerow IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 22.08.03, 20:00
            Gość portalu: ewa napisał(a):

> Kupilam od Cataliny tez nie bylo problemow. Kupowalam
            > gotowe mieszkanie. Wsrod gotowych mieszkan wybor jest
            > wpawdzie mniejszy niz gdy kupujesz 'plan mieszkania' ale
            > mnie nie bylo stac na kupowanie kota w worku ;-)

Czesc
            Mnie nie bylo stac kupowac od Cataliny. Cena w USD byla niezla.
    • Gość: polecam Re: Biała Lista Developerow IP: 80.51.246.* 21.08.03, 18:36
      ebejot osiedle skorosze, ursus
    • Gość: Luna Re: Biała Lista -TERENIX IP: *.murator.com.pl 27.08.03, 11:03
      Z całą pewnością poleciłaby Terenix, bez problemów, dotrzymują słowa i nieźle
      wykonują swoją robotę
    • Gość: karmelek Re: Biała Lista Developerow IP: 213.17.227.* 27.08.03, 17:04
      Polecam Ebejot. Żadnych opóźnień, żadnych niemiłych niespodzianek. Jestem
      zadowolona, już mieszkam i następne mieszkanko też kupuję od nich.
      • Gość: gość Re: Biała Lista Developerow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 21:17
        To raczej uważaj bo kupujesz w tzw.obszarze ograniczonego użytkowania.
    • Gość: Basia Re: Biała Lista Developerow IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 07:48
      Cześć!
      mogę polecić Ronsona , co prawda nie sa najtańsi ale solidni, I i II etap na
      Ochocie był oddany przed terminem i nie słyszałam o tym żeby były tam jakieś
      problemy
      Teraz zaczynają nową inwestycje na Kabatach i tam maja bardziej realne ceny
      czyba się tam zdecyduje na jakiś zakup
      pozdrawiam
    • Gość: Iwona Re: Biała Lista Developerow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 20:40
      A co sądzisz o developerze Budimex Nieruchomości - budują na Zawiszy i na
      Targówku / Zacisze Bis /. Po wpłacie zaliczki wpłaca się 10%, a przy odebraniu
      kluczy 90%. Także jest to raczej plus. Umowa też nie jest chyba najgorzej
      sformułowana
      • Gość: Karol Re: Biała Lista Developerow IP: *.crowley.pl 23.02.04, 11:24
        Wiem, ze maja certyfikat developera. Jak narazie nie mam zadnych problemow,
        warunki finansowe rzeczywiscie super. Z mojego punktu widzenia sa ok.
      • kubulek2002 Re: Biała Lista Developerow 23.02.04, 14:50
        i ja polecam Budimex Nieruchomosci :)
        • Gość: Iwona L. Re: Biała Lista Developerow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 15:10
          Czy mieszkasz /już/w mieszkaniu wybudowanym przez BN,czy może dopiero zamówiłaś
          jakieś mieszkanko tej firmy np. na Zawiszy lub Targówku?
          • kubulek2002 Re: Biała Lista Developerow 23.02.04, 15:15
            Zamowilismy domek w Lomiankach :))) a ogladalismy domki wykonczone juz - u
            sasiadow - wszystko super.
    • bouka Re: Biała Lista Developerow 27.02.04, 16:13
      a ja na białą liste chętnie wpisałabym CATALINĘ - właśnie podpisałam z nimi
      umowę na nowy projekt na Sadybie i przyznam, że dawno nie widziałam tak
      fachowej obsługi, moi znajomi też mieszkają w ich inwestycjach i jak na razie
      każdy jest zadowolony, wiadomo po drodze czasami występują jakieś problemy -
      ale w ich przypadku nie było tego za dużo. Różnych rzeczy się tu naczytałam o
      nich - ale jak na razie jest OK- oby tak dalej. Wynegocjowałam cenę, rozłożyłam
      raty a teraz czekam. Mam tylko nadzieję, że z Białej Listy nie będę ich musiała
      wpisać na Czarną:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka