Dodaj do ulubionych

Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiślańskie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 15:23
Czy ktoś coś słyszał o developerze Ponar Real Estate Sp. z o.o.
Obecnie buduje na Zeraniu "Osiedle Nadwiśańskie"????? na bilboradch
osiedle wygląda na ładne, kameralne. Mieszkania maja ciekawe
rozkłady ale zastanawiam sie czy taki mały(nieznany) developver ma
szanse utrzymania sie na terażniejszym rynku.
Czy może kupił ktoś już tam mieszkanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla IP: *.sferia.net 01.08.08, 11:21
      wlasnie podpisalismy umowę kupna, póki co bez zastrzeżeń, zobaczymy jak będzie z
      terminem oddania i jakością, aż się boję, jak czytam o tych wszystkich wadach u
      innych deweloperów
      • kensio Ponar RE - what da fuck / someone is nuts ??? 02.08.08, 12:15
        Gratulujemy odwagi, po ile z meterka za te produkta?

No to poczytajmy se cio to za firemka (ze strony głownej):

"Ponar Real Estate to firma deweloperska i zarządcza działająca na
        polskim rynku.
        Pierwotnie spółka działała pod nazwą Osiedle Krzyżówki Sp. z o.o.
        W lipcu 2007 r. Ponar Holding, spółka-córka Ponar Wadowice S.A.
        kupiła całość udziałów spółki od dotychczasowego udziałowca –
        M.Invest Sp. z o.o. W związku z planowanym rozszerzeniem zakresu
        działalności firmy władze spółki zdecydowały o zmianie nazwy na
        Ponar Real Estate Sp. z o.o.

Obecnie Ponar Real Estate Sp. z o.o. realizuje kameralny projekt
        mieszkaniowy Osiedle Nadwiślańskie na Białołęce. Założeniem
        właścicieli firmy jest dynamiczny rozwój w branży nieruchomości. W
        najbliższym czasie planowane są kolejne inwestycje mieszkaniowe i
        komercyjne, nie tylko na terenie Warszawy, ale i w całej Polsce.

Kapitałem spółki są ludzie, dlatego też firma zatrudnia
        najlepszych specjalistów w swojej branży. Zarząd spółki przykłada
        dużą wagę do tego, by załoga realizowała wizję firmy z pełnym
        zaangażowaniem i pasją."

I dalej:

"2007-07-18 Osiedle Nadwiślańskie zmienia właściciela
        W lipcu Osiedle Krzyżówki Sp. z o.o. - spółka celowa odpowiedzialna
        za inwestycję przy ul. Krzyżówki na warszawskiej Białołęce zmianiła
        właściciela. Wszystkie udziały zostały zakupione przez Ponar
        Holding, spółkę giełdową, która planuje liczne inwestycje
        deweloperskie w całej Polsce.

Wszystkie dotychczasowe rezerwacje mieszkań, jak również inne
        zobowiązania spółki automatycznie przechodzą na nowego właściciela.
        Nowa spółka przejęła również całe zaplecze logistyczne jak i kadrowe.

W najbliższym czasie zostaną powołane nowe władze spółki, które z
        dużym zaangażowaniem będą pracować nad realizacją projektu Osiedla
        Nadwiślańskiego."

Czyli firemka składak z producenta maszyn rolnych i spólki wydmuszki
        upadającej firemki pseudodeveloperskiej (nie całej firmy tylko
        spólki celowej załozonej pod konkretną inwestycje).

Co to jest za gófno do kuffy nędzy? Los takich ulepków zazwyczaj nie
        jest długi a ryzyko ogromne. Jak wybudują i odbiorą ten wspaniały
        produkt - kupuj. Chyba że masz kilkaset tysia do wywalenia w błoto...
        • Gość: property man nie ma jak koszerna firma z Izraela ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 12:18
          Kolego - to ze placa ci Izraelczycy nie jest powodem do takich nieetycznych dzialan.
          • kensio Re: nie ma jak koszerna firma z Izraela ? 03.08.08, 03:37
            I znowu sie moje skromne posty krzempkowi nie podobają...
      • lizavieta1 Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla 03.08.08, 12:01
        Ponar jest s-ką notowaną na giełdzie, w celu zrealizowania tej inwestycji
        powołała s-kę celową.
        Miałam ochotę na mieszkanie tamże, jednak powstrzymały mnie:
        a) ceny (do 9 tys. za m2)
        b) kwestie ekologiczne - bliskość cementowni i elektrowni oraz Polfy
        c) dojście z Modlińskiej zajmuje ok. 15 min, jest ok. 700-800 m, okolica osiedla
        to puste tereny przemysłowe, niezamieszkałe, sama okolica jest trochę
        niebezpieczna, bloki (stare) przy Kowalczyka
        • kensio Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla 03.08.08, 12:29
          Ponar notowane na GPW to nie to samo co Ponar real estate sp. zoo.
          Tamci robią maszyny rolnicze, a spóleczka zależna ma za zadanie
          pobawic sie w "diveloperkę". Przy obecnym rynku, nie mysle zeby
          długofalowo chcieli finansowac straty ze spółeczki - córki. Jak
          pojdzie cos nie halo - co wysoce prawdopodobne to po prosu odetną
          sie od tego i tyle... A klienci? A wuj z klientami... Napiszą wtedy
          ze chcieli uratowac spólke bankrutująca, ale niestety sie nie udało
          i po bólu.
          • Gość: Piotr Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla IP: *.chello.pl 20.11.08, 09:16
            Narazie to spółka matka ma nieliche problemy:
            gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5967053,Fortis_Bank_Polska__Ponar_Wadowice_utracil_zdolnosc.html?skad=rss
    • akolendo Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla 01.09.08, 21:20
      zdecydowalem sie jakis czas temu na mieszkanie na tym osiedlu; nie
      zamierzam nikogo namawiac bo jest to indywidualna sprawa; spolka
      zaciagnela kredyt w bre na dokonczenie inwestycji co wydaje
      uwiarygodniac inwestycje - BRE nie udzielilo by kredytu jesli
      uwazaloby inwestycje za ryzykowna. wieciej pytan odpowiem na priv,
      pozdrawiam
      • Gość: wazne Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 15:36
        powiem tak jak na razie nie chce zachwalac zeby niezapeszyc ale jest ok poza tym
        moge kontrolowac jak ida prace - jak do tej pory godni polecenia ze az wierzyc
        sie nie chce!!!

www.ponar-re.pl/?id=dziennik_budowy&of=1
    • diablica.mala Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla 19.11.08, 09:45
      Mieszkam niedaleko tej inwestycji. Nawet zastanawiałam się z mężem,
      czy nie kupić tam mieszkania. Juz nawet wypatrzyłam sobie jedno ;)
      Na "nie" był dojazd, a raczej dojście do bloków, troche
      niebezpiecznie tam jest :/ a druga sprawa to to, że jest to
      deweloper krótko utzymujący się na rynku, nie ukończył jeszcze
      żadnej inwestycji, jest to ich pierwsza od podstaw, poprzednia
      wykupili i tylko dokończyli. Przy obecnym stanie na rynku, woleliśmy
      nie ryzykować.
      • Gość: łowca naganiaczy Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 16:49
        ...i kupiliśmy na Banderii :)
        Wiemy wiemy wszyscy developerzy są be a na Banderii trzeba się spieszyć bo zaraz
        zabraknie ;D
        Tak - cieszymy się że developerzy zaczynają się obrzucać błotem
        • arekpanfil Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla 03.02.09, 09:24
          Witam
          Sam zastanowialem sie nad zakupem mieszkania u tego developera, ale poszukalem
          trochę informacji i narazie wstrzymalem sie z zakupem.
          Zalaczam link mowiacy o stanie firmy i o przekretach jakie robi jej zarzad
          www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=96b0c707-2201-4c3b-b833-defb3eb09d96
          www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=c32ea627-b549-4d19-8108-82cb84b52eec
          wadowice24.pl/pieniadze/biznes/213-prokuratura-bierze-sie-za-papiery-ponaru
          Pozdrawiam
          arekpanfil
          • leszek_1981 Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla 28.05.09, 12:10
            Czy ktoś jeszcze tam kupił mieszkanie?
            Może coś powiedzieć?

Pozdrawiam
            Leszek
            • Gość: gość Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 10:08
              Tak, My kupilismy ;) jak na razie wszysko jest w porządku. Nie możemy się juz doczekac odbioru kluczy. Z tego co wiem i widać na stronie Ponar-u zostało jeszcze troche wolnych mieszkań.więc najlepiej zadzwonić do nich i porozmawiac.
              • leszek_1981 Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla 30.05.09, 14:12
                A w jakim okresie kupiliście to mieszkanie? Czy umowę przedwstępną podpisywaliście w postaci aktu notarialnego?
                Zastanawiam się czy w okolicy powstanie jakieś dodatkowe osiedle, które by miało jakiś sklep i inne punkty usługowe.
                • Gość: jam Re: Ponar Real Estate Sp. z o.o."Osiedle Nadwiśla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 22:08
                  witam
                  chyba poszły do dołu ceny, nie mylę się chyba.
              • Gość: maro PONAR - Nieuczciwy developer IP: *.aster.pl 11.07.09, 01:15
                Mieszkanie kupiłem na tym osiedlu jak była jeszcze dziura w ziemii
                (listopad 2007 roku) Byłem jednym z pierwszych klientów, bardzo
                spodobał mi się projekt osiedla i okolica.

Problemy rozpoczęły sie na etapie zmian lokatorskich, w marcu 2008
                roku. Wpierw okazało się, że nie mogę otworzyć ciemnej kuchni na
                salon. Developer twierdził, że jest to zabronione prawem budowlanym.
                Sprawdziłem i takiego zapisu nie ma. Byłyby takie przeciwskazania
                gdyby w kuchni była inst. gazowa, ale nie ma. Developer zasłaniał
                sie tym że Komisja Nadzoru Budowlanego nie odda bud. do użytku jeśli
                kuchnia będzie otwarta na salon.
                W miejscu kuchni zaprojektowałem garderobę, ustliliśmy więc że
                garderoba "zagra" rolę kuchni przed Komisją, a po oddaniu osiedla
                developer przeniesie instalacje z garderoby do kuchni. Cały czas
                czekam, mam nadzieję że będzie ok.

W mieszkaniu zrezygnowałem z dwóch ścianek, dzięki czemu uzyskałem
                około m2 powierzchni, developer kazal mi dopłacic za ten m2. Pisałem
                że jest to niezgodne z prawem, itp. itd. Nie pomogło.

Następnie przeprojektowałem łazienkę, początkowo developer chciał
                rysunki tylko od architekta, w końcu czas zaczął gonić i zgodził się
                na ostateczny odręczny. Przekazałem go na budowie pani Patrycji,
                ponieważ wszystko odbywało się w szalonym tempie, nie wziąłem
                potwirdzenia przekazania rys. Oczywiście łazienkę wybudowano na
                odwrót (wedle pierwszej koncepcji). Poprosiłem o przebudowę
                łązienki, zgodzono się i przedstawiono mi kosztorys przebudowy na 13
                000 zł. Nie zgodziłem się na poniesienie takich kosztów.
                Oczywiście developer twierdził że nie było zadnego odrecznego
                rysunku. Projekt ten przesyłałem również wcześniej drogą emeilową,
                ale developer nie chciał tego uznać. Zacząłem chodzić po prawnikach,
                byłem u trzech, żaden nie potrafił mi pomóc. W końcu złożyłem skargę
                do UKOiK, przyjęli ją i powiedzieli że jest tak dużo skarg na
                developerów, że będe musiał czekać ok. 6 miesiecy na podjęcie
                interwencji.

Po wymianie z developerem dosyć licznej korespondencji nie doszliśmy
                do porozumienia. W końcu poprosiłem o kolejne spotkanie, na którym z
                bezradności stwierdziłem, że jeśli nie przebudują mi łazienki to
                zacznę nagłaśniać sprawę w mediach. Poskutkowało, obiecali łazienke
                przebudować i to zrobili.
                Tylko że odpływ do wc jest bardzo wysoko, a rura jest daleko od
                ściany w związku z czym i tak będe musiał to przebudowywać.
                Ponadto otwory drzwiowe są za małe więc trzeba zrobić drzwi na
                wymiar ( są droższe o kilkaset złotych na sztuce), kaloryfer jest
                nie na tej ścianie co trzeba, łazienka jest o 5 cm mniejsza więc nie
                zmieści mi się wanna którą zaplanowałem, ściany zamiast 12 cm mają
                15,5 i tak mógłbym mnożyć przykłady ale sił mi już brak.
                A wszystko to jedynie za 8200 zł za metr i dwa lata oczekiwania.
                Kochany developerze bardzo Ci dziękuje za wymarzone M.
                • Gość: kredens Re: PONAR - Nieuczciwy developer IP: *.centertel.pl 11.07.09, 08:36
                  Współczuję.
                  8200 to strasznie dużo! Poz.
                  • wiktoria-abi Re: PONAR - widoki na rury opony .... 03.08.09, 09:19
                    Od znajomych którzy kupili tam mieszkanie słyszałam, że deweloper nie był wobec
                    nich nieuczciwy, nie mieli żadnych problemów przy odbiorze mieszkania i zakupie.

Sama zastanawiam sie nad kupnem tam mieszkania - to osiedle byłoby ok gdyby nie
                    okolica. Nie zachęca mnie widok z okien na SPEC mogliby to jakoś zasłonić np.
                    wysokimi drzewami. Człowiek nie miał by wrażenia, że "mieszka w fabryce".
                    O drogę dojazdową i chodnik zadbali czemu o tym, żeby całkowicie odgrodzić sie
                    od SPECA nie pomyśleli.
                    Wjeżdżając na to osiedle czuje sie komfort dopiero jak się przekroczy bramę
                    wjazdową, na zewnątrz nie jest tak wesoło. A przecież to tez jest ważne, bo w
                    końcu mieszkanie nie może być klatką, z której człowiek nie będzie chciał nosa
                    wyściubiać.

Kupując mieszkanie chciałabym wiedzieć, że będę mogła nacieszyć oko widokami na
                    spacerze z dzieckiem. Chciałabym też czuć komfort podczas obiadów na balkonie.

Znajoma mówiła, że z kim nie przyjeżdża na osiedle słyszy to samo
                    "jest ładnie ale przed mogli by to jakoś zasłonić".

Tu deweloper moim zdaniem dał plamę nie zadbał o to by zachęcić klientów.
                    Odstrasza widokiem z okien, a wystarczyłoby posadzić kilka drzew, które
                    zasłoniłyby te niecieszące oka:
                    opony, rury, szare smutne budynki....

Apeluje - na miejsce siatki posadźcie modrzewie !!!!!!!!!
                    • Gość: zainteresowany Re: PONAR - widoki na rury opony .... IP: *.wdpf.org.pl 04.08.09, 10:57
                      Wiktoria masz w 100 procentach racje.
                      Osiedle jest faktycznie ciekawe tylko we wnętrz na zewnątrz nie wygląda zachęcająco.
                      Realnym rozwiązaniem faktycznie wydawać by sie mogło posadzenie drzew. Okolica prezentowałaby sie wówczas zdecydowanie korzystniej, może Deweloper znalazłby kupców na nie sprzedane mieszkania.

Dołączam sie do apelu wzdłuż siatki od strony bloku E i A posadźcie drzewa
                      - modrzewie europejskie rosną szybko są tanie (75 zł) i dostępne do zakupu wysokie 500 cm.

• Gość: własciciel mieszka Re: PONAR - widoki na rury opony .... IP: *.wdpf.org.pl 04.08.09, 12:31
                        O jak miło widzę, że nie jestem sam.
                        Dołączam do grona "zielonych" :-)

Również jestem zdania, że posadzenie kilkunastu drzew / krzewów mogłoby wiele zmienić.
                        Osiedle odgrodzone od SPECA to moje marzenie, moich sąsiadów również.

Wydaje mi sie, że wiele osób ma takie spostrzeżenia.
                        • Gość: sasiad z ul.kowalc Re: PONAR - widoki na rury opony .... IP: *.wdpf.org.pl 13.08.09, 08:34
                          Zgadzam się z przedmówcą wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że wokół są budynki gospodarczo - budowlane z oponami, rurami, płytami, dźwigami i innymi średnio zachęcającymi widokami w tle.
                          • czarneslonce Re: PONAR - widoki na rury opony .... 13.08.09, 11:10
                            Ale tak naprawdę, to równie dobrze będzie to mogła zrobić już wspólnota - a
                            wtedy też nie będzie problemu, że komuś się nie spodobają drzewka, jakie
                            wybierze deweloper:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka