Dodaj do ulubionych

GAWRA II - rozpoczęcie budowy

IP: *.natned.com.pl 10.01.02, 13:39
Czy ktos może wie, kiedy mają zamiar ruszyć z budową budynku H? W końcu mróz
trochę zelżał...
Pozdrawiam przyszłych sąsiadów,
Ziutka
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.devs.futuro.pl 10.01.02, 14:16
      witam sąsiadkę.Niestety też nic nie wiem i trochę się martwię.Czy dostałaś list
      w sprawie inwestora zastępczego? Moim zdaniem nie powinniśmy podpisywać żadnego
      dokumentu, dopóki spółdzielnia nie przedstawi nam dokumentów uwiarygadniających
      nową firmę ( wypis z ksiąg wieczystych dotyczących własności ziemi i rejestr z
      wyciągu nowej firmy) . Poza tym obawiam się, że nowa firma będzie musiała
      płacić 22% podatek VAT i my będziemy zmuszeni do partycypowania w kosztach.
      Co Ty o tym sądzisz?
      ewa
      • Gość: konecki Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 10.01.02, 16:30
        Z ta wiarygodnościa to masz racje. Panie w spółdzielni nie bardzo potrafia wyjaśnic skad ta zmiana. Podobno chodzi o problemy z Urzedem Skarbowym. Co do tego drugiego to solennie zapewniały, że tak nie bedzie.
      • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 11.01.02, 09:01
        Witam sąsiadów,
        Niestety mam podobne obawy do Twoich, Ewo. Też martwię się, czy nie okaże się,
        że za swoje 53 metry zapłacę jak za zboże (bądź co bądź w umowie jest
        zaznaczona możliwość końcowej wpłaty wyrównującej).
        Zawiadomienie o inwestorze zastępczym dostali wszyscy członkowie tej
        spółdzielni. Chyba wybiorę się do Prezesa przed wpłaceniem stycznowej raty.
        Wczoraj byłam na placu "budowy", a raczej na rozkopanym polu, na którym ma
        stanąć nasz blok :-( Pozdrawiam, Ziutka
        • Gość: konecki Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 11.01.02, 09:23
          Napisz, jak wrócisz od Prezesika.
    • Gość: ll Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.waw1.bptnet.pl 10.01.02, 22:47
      Czy w związku z opóźnieniem budowy budynku H, nie powinniśmy wstrzymać się z
      wpłatami rat miesięcznych do czasu faktycznego rozpoczęcia robót budowlanych?
      Myślę, że powinniśmy podpisać oświadczenie dopiero po rzetelnym wyjaśnieniu
      przez spółdzielni przyczyn zmian (dotyczy to również raty styczniowej, którą
      wpłacamy przecież na konto nowej firmy).
      • Gość: WI Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.01.02, 10:11
      • Gość: wi Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.01.02, 10:14
        Uważajcie, w War Inweście też zaczeło się od inwestora zastępczego i zmiany
        konta na które wpłacaliśmy pieniądze !!! A potem to już chyba wiecie co się
        stało.
        pozdrawiam
    • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 212.69.68.* 11.01.02, 14:29
      Jestem powaznie zaniepokojona tym co sie zaczyna dziac w SBM Gawra, zwlaszcza w
      kontekscie problemow z WARINVESTEM.
      Napisalam juz standardowe podanie do zarzadu o udostepnienie dokumentow dot. SBM
      (sprawozdanie finansowe za rok 2000) oraz informacji o PB Gawra II (wyciag z
      rejestru, umowa spolki)
      Do poniedzialku maja mi to dac, jesli cos bedzie nie tak, albo beda sciemniać
      ze nie moga udzielic takich informacji, nalezy sie chyba powaznie zastanowic i
      zaczac organizowac jakas grupe szybkiego (i wspolnego )reagowania
      Niestety nie jestem finansistą, wiec jesli ktos mialby ochote wybrac sie ze mną
      prosze o kontakt
      • Gość: som Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 11.01.02, 16:02
        ja mam ich bilans (SBM Gawra2)oraz rachunek zysków i strat za rok 2000.
        Jeśli chcesz go, to napisz: zoner2@poczta.onet.pl
      • Gość: ewa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.devs.futuro.pl 11.01.02, 17:53
        poproś o kopie ( to są jawne dokumenty i muszą Ci je przekazać na żądanie). Nie
        zapomnij o wyciągu z księgi wieczystej ( tam będą informacje:kto jest
        właścicielem działki i czy działka nie jest zastawiona).
        Napisz w poniedziałek , jakie są wyniki rozmów.
        Pozdrawiam,
        Ewa
    • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 10:22
      Mam pytanie do płacących kolejne raty w styczniu
      Czy przed podpisaniem "oświadczenia o przyjęciu przekazu" (na spotkaniu w SBM w
      lutym)zamierzacie wpłacać na konto inwestora zastępczego (tak chcą w
      spółdzielni) czy jeszcze na stare konto SBM "GawraII" ?
      • Gość: kot Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 10.3.4.* 13.01.02, 15:42
        Kiedy dzwonilem i pytalem o to, to powiedziano mi zeby wplacic jeszcze na konto spoldzielni. Natomiast w obecnej sytuacji zastanawiam sie czy dalej wplacac. Zmiana inwestora i konta brzmi podejrzanie - zwlaszcza w swietle kilku ostatnich glosnych "przekretow" - tam dokladnie sie tak wlasnie zaczynalo. Zastanawiam sie, czy nie powinnismy wstrzymac sie z wplatami do momentu wyjasnienia przez Zarzad przyczyn tej zmiany (w koncu podpisalismy umowy z SBM, a nie PB Gawra), oraz do momentu przedstawienia przez zarzad wynikow finansowych spoldzielni za rok 2001. Co o tym sadzicie?
        • Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 14.01.02, 10:32
          JAK TAK SAMO MYSLĘ ŻEBY WSTRZYMAĆ SIE Z WPŁATAMI PÓKI SPRAWY NIE WYJAŚNIĄ
          • Gość: re Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 14.01.02, 11:19
            własnie sie dowiedzialem, ze hipotega gruntu pod osiedlem zostala obciazona, bo spoldzielnia wziela kredyt w banku. Czyli meszkania maja obciazona juz hipoteke. Fajnie :-)
            • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 14.01.02, 13:02
              Mam pytanie, czy w przypadku klapy odzyskamy pieniądze od SBM "GAWRA II", bo od
              inwest.zastępczego to wiem, że nie :-(
              Mam wrażenie, że blok H nigdy nie powstanie...
              Obym się myliła...
              Ziutka
              • Gość: re Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 14.01.02, 13:50
                retoryczne pytanie ?
    • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 08:56
      Czy probowaliscie juz wyciagnac jakies konkretniejsze informacje od Zarzadu, bo
      od pan w splodzielni to wiele sie nie mozna dowiedziec ?
      Bede tam dzis, bo mieli mi przygotowac dokumenty - napisze jakie efekty
      Chyba jednak nalezy jakos ich zaczac naciskac
      • Gość: konecki Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 15.01.02, 09:19
        Spytaj o tę hipotekę gruntu pod blokami, która jest podobno obciażona.
        • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 15.01.02, 11:41
          Ja pytałam o tę hipotekę - jest obciązona pod blokami właśnie budowanymi -
          spółdzielnia wzięła kredyt, natomiast pod planowanym blokiem H jeszcze hipoteki
          nie ma. Ale to pewnie kwestia czasu. Umówiłam się na wizytę u Prezesa, ale
          chciałabym wyciągnąć od nich kilka dokumentów - czy możecie mi poradzić co
          powinnam wziąć oprócz kopii pozwolenia na budowę, aktu własności
          gruntu..........
          Ziutka
          • Gość: re Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 15.01.02, 12:36
            Najlepiej byłoby bilans za rok 2001, ale pewnie powiedza Ci że jeszcze nie zrobili. W takim razie jakiekolwiek dokumenty mówiace o kondycji finansowej spółdzielni.
          • Gość: ewa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.cts.com.pl 15.01.02, 12:45
            APEL DO WSZYSTKICH !!!!! SPOTKAJMY SIĘ !!!! Zdaje się, że powinniśmy zatrudnić
            wspólnie prawnika, jeżeli chcemy uratować nasze pieniądze i inwestycję.
            Właśnie przed chwilą skończyłam rozmowę telefoniczną z panią Ruszczyc ze
            spółdzielni. Dowiedziałam się,że inwestor zastępczy ma nas !!!???!!! wybronić
            przed Vat-em. Słuchajcie, spóldzielnie mieszkaniowe MIAŁY i MAJĄ 7%VAT, więc o
            co chodzi? Pewne jest,że GAWRA II ma jakieś problemy z urzędem skarbowym. My
            mamy uczciwą umowę podpisaną z nimi i nie pozwólmy, żeby dopuszczono do
            sytuacji w której my też będziemy mieli problemy.
            Druga sprawanamoje pytanie co się stanie, jeżeli nie podpiszę oświadczenia w
            którym zgadzam się na przejęcie spółdzielni przez inną firmę dowiedziałam się,
            że mogę wpłacać na konto spółdzielni ! To znaczy, że będą dwa konta i dwie
            firmy budujące tą samą inwestycję????
            Trzecia sprawa. Przyznaję,że podpisując umowę nie zdawałam sobie sprawy z wielu
            rzeczy ( radosne oszołomienie spowodowane zrealizowaniem marzenia o nowym
            mieszkaniu?)i nie spytałam o wskaźnik GUS (13%). Pani Ruszczyc nie wie skąd
            wzięła się ta liczba. Podobno wyliczał pan prezes!!!!! Wspominała też, że jest
            to wskaźnik inflacji!!!! Jak wiecie te dane znacznie odbiegają od stanu
            faktycznego.
            Mam nadzieję,że żyjemy w państwie prawa i uda nam się w sposób zorganizowany
            dojść szczęśliwie do końca budowy. Być może będzie konieczna nasza interwencja
            i nowy wybór zarządu spółdzielni. Ale postarajmy się uratować nasze
            pieniądze!!!!!
            Ewa
            • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 18:13
              Tez mamy wplacone na Gawre.
              Informacje sa bardzo zle, glowny kredytodawca spoldzielni ING wezwal do nie
              wplacania kolejnych rat, dopoki nie rozwiazane zostana niejasnosci ze
              spoldzielni dotyczace splacania przez nia kredytu, ktory obciaza hipotke.
              Na Forum trzeba zaproponowac konkretny termin spotkania
              • Gość: Jo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 22:51
                Proponuje jak najszybsze spotkanie. Czytając uważnie umowę zorientowałem się,
                że nie za bardzo możemy wycofać się z przedsięwzięcia. Jest tak skonstruowana,
                że jeśli wycofamy się, to tracimy wszystkie lub większość pienięzy. Tak samo
                jest w przypadku nie płacenia rat. Skąd wiesz o banku? Czy Bank zwrócił się
                bezpośrednio do Ciebie, bo masz tam kredyt, czy też wiesz z innych żródeł.
                Myślę, że rację ma ewa, bez prawnika nie da rady. Zapłaciłeś rate styczniową,
                czy się wstrzymałeś?
                • Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 16.01.02, 08:00
                  cholera jasna my wpłaciliśmy styczniową ratę na stare konto .
                  TO GDZIE SIE SPOTYKAMY ,MOŻE BYŚMY SIE UMÓWILI W SOBOTĘ W TYM BUDYNKU GDZIE
                  GAWRA MA SWOJE BIURA?.
                  ALE GDZIE DALEJ PÓJDZIEMY?do jakiegoś pubu
                  CZY WIEKSZOŚĆ DECYDUJĄCYCH SIE NA MIESZKANIE W GAWRZE POCHODZI Z URSUSA?
                  • Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 16.01.02, 08:11
                    ktos miał byc u prezesa i dostać papiery z Gawry, czy są już jakieś dane z
                    rozmowy i jakiekolwiek papiery?
                    Mój chłop idzie na umówioną wizytę za 1,5 tygodnia, nie w najbliższy
                    poniedziałek tylko jeszcze nastepny.A teraz będzie dzwonił do banku ING Z
                    ZAPYTANIAMI O GAWRE.
                    • Gość: Ive Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.polkomtel.com.pl 16.01.02, 09:19
                      Też wstrzymuję się z wpłatą styczniowej raty dlatego proszę o jak najszybszą
                      informację co na temat sytuacji Gawry mówi ING. Trzeba się jak najszybciej
                      spotkać, zanim ktokolwiek pójdzie na spotkanie do Prezesa, żeby ustalić jak
                      mamy działać i czego możemy żądać. Może ktoś z Państwa zna dobrego prawnika,
                      którego można by zaprosić na to spotkanie lub sam jest prawnikiem to
                      podpowiedziałby nam jak mamy sobie radzić ze spółdzielnią
                      pozdrawiam
                      Ive
                      • Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 16.01.02, 09:49
                        Właśnie mój chłop zadzwonił przed chwilą do ING na ul.Powsińską
                        Powiedziano mu że SBM Gawra jest klientem wiarygodnym, na bieżąco spłacajacym
                        kredyt.
                        Dowód-Gawra otrzymała dokumenty potwierdzające bieżące spłaty kredytu teraz w
                        grudniu.
                        Zapytał się czy to możliwe żeby ING MÓGŁ ODRADZIĆ NAM WPŁACAĆ RATY ŻE WZGLĘDU
                        NA ZACIĄGNIĘTY KREDYT-odpowiedziano mu że NIE, ponieważ nie jest to zgodne z
                        polityką banku i takich informacji nikt nie przekazuje.
                        Teraz próbuje sie dodzwonić do US. na Białobrzeskiej,jak się czegoś dowiem to
                        odpiszę.
                        Oczywiście możemy się wszyscy spotkać ,ale zastanawiam się czy może za bardzo
                        panikujemy i może nawet tym szkodzimy spółdzielni.
                        Póki co ,nikt jeszcze nie wziął papierów od spółdzielni,i tak naprawdę nic nie
                        wie.

• Gość: robert Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 16.01.02, 10:00
                    też myślę, że najgorsza byłaby panika. Trzeba pmietac, ze budowa naszych mieszkan finansowana jest z aszych wplat i sami sobie możemy zrobic kuku. Kredyt wzieli podbno na zakup nowych terenów na nastepne osiedle, za tym budowanym. Poza tym miejcie na uwadze, ze ktos ze spoldzieni tez czyta to forum dyskusyjne.
                    • Gość: mi Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 212.69.68.* 16.01.02, 12:21
                      Szczerze watpie ze ktos z espoldzielni jest na tyle rozgarniety ze czyta to
                      forum - bo na pewno nie te panie z Dzialu sprzedazy
                      • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 16.01.02, 13:05
                        Popieram Cię w zupełności - panie z działu sprzedaży to pewnie nie bardzo
                        wiedzą co to jest np. inflacja.
                        Co do paniki - przyznam szczerze, że trochę się nam ona udzieliła - w
                        poniedziałek idę do Prezesa, wezmę wszystkie dostępne w spółdzielni papiery i
                        zaniosę je do prawnika, z którym się już konsultowałam. Stwierdził on, a raczej
                        ona, że inwestor zastępczy nie musi oznaczać kłopotów. Wiele nam powie kapitał
                        założycielski inw. zast. Czy ktoś już może go sprawdzał i wie jak wysoki on
                        jest? Czy wszyscy piszący w tym wątku są z bloku H?
                        Ziutka
      • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 212.69.68.* 16.01.02, 12:57
        Ja wczoraj bylam w spoldzielni, bo mieli mi dac informacje o inwestorze
        zastepczym - w podaniu prosilam o umowe spolki i wypis z rejestru handlowego
        No i dowiedzialam sie (Prezes odpowiedzial mi na pismie)ze dane dotyczace
        inwestora sa objete tajemnica handlowa ! Poza tym stwierdzil ze nie zmusza nas
        do wplaty na konto inwestora zastepczzego, ale musimy sie w takim razie liczyc
        z konsekwencjami w postaci doplaty VAT.
        Panie nadal twierdza ze ten manewr to tylko z mysla o korzysci klientow,
        ktorych podobno spoldzielnia chce ohcronic w ten sposob przed VATem
        To sie kupy nie trzyma
        Nie bylo mowy o wyciagu z rejestru, a panie na prosbe o numer RH (pod ktorym
        spolka powinna byc zarejestrowana) stwierdzily, ze one nic nie wiedza i
        odeslaly do Prezesa!
        Obejrzalam jeszcze wyciag z KW z konca listopada - niby w dziale III i IV nie
        bylo jeszcze wpisow, ale na drugiej stronie byla adnotacja o zlozeniu wniosku o
        wpisanie hipoteki
        Pzrejzralam bilans za rok 2000 i opinie bieglego, ktora w sumie jest pozytywna -
        nie widzial zagrozen w funkcjonowaniu spoldzielni w roku 2001
        Ale w Warinvescie tez przeciez ktos bilanse podpisywal ...
        A propos problemow z ING, to widzialam ich opinie z 27 grudnia, gdzie pisza ze
        spoldzielnia jest wiarygodna i nie zalega ze splatami - wiec nie wiem o co w
        banku chodzi
        Nie ma co panikowac, tylko trzeba sie wybrac do prezesa po wyjasnienia
        Ale miejsc na audiencje w ten poniedzialek juz nie ma - moze ktos z was zapisal
        sie wczesniej ?
        • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 16.01.02, 13:47
          mo, skąd masz informacje, że ING nawołuje do wstrzymania się od wpłat kolejnych
          rat???
          Ziutka
          • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 212.69.68.* 16.01.02, 14:11
            Wiem o ING o babki, ktora brala tam kredyt na zakup mieszkania w SBM GAWRA II
            15 stycznia mijal termin wplaty kolejnej raty i zadzwonili z banku ze sie
            wstrzymuja z wplatami do czasu wyjasnienia jakis kwestii ze spoldzielnia
            (chodzi o tydzien zwloki)
            Byc moze chodzi o to nowe konto inwestora zastepczego, bo bank podobno nie
            dostal zawiadomienia od spoldzielni (tak jak my)
            O kapitale PB GAWRA trudno cos powiedziec bo umowy spolki mi nie chcieli dac,
            wyciagu z RH nie maja a po numer RH odeslali mnie do prezesa
            kapital zakładowy spółki z o.o. powinien wynosić co najmniej 50.000 złotych i
            na pewno wiecej nie maja wiec jesli chodzi o ewentualne zaspokojenie roszczen
            to nie ma o czym marzyc

• Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 16.01.02, 14:42
              50.000zł? A nie 4000? Podobno do końca ubiegłego roku wystarczyło 4000 zł
              kapitału założycielskiego. Prawniczka powiedziała mi, że jeśli ten kapitał mają
              minimum wymagalne - to wiać ze spółdzielni, gdzie się da.
              Nie wiesz gdzie można zajrzeć do rejestru spółki? Podobno to dokument jawny.
              Jeśli Prezes (nawet na piśmie) odmówi mi wydania tego dokumentu, to pójdę do
              niego z prawnikiem.
              Mo, z którego bloku jesteś?
              Ziutka
              • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 212.69.68.* 16.01.02, 15:16
                Jesli tylko 4000 zl to tym gorzej
                Jesli w spoldzielni nie chca dac wyciagu z rejestru handlowego, to powinni
                przynajmniej podac numer, pod ktorym ta spolka zostala zarejestrowana w sadzie
                rejestrowym - jesli faktycznie to zrobili

PS. nasz blok to F1
          • Gość: ivi Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.polkomtel.com.pl 16.01.02, 14:37
            Przecież informacja o rzekomym nawoływaniu przez ING do niepłacenia kolejnych
            rat została już dzisiaj rano zdementowana przez osobę, która osobiście
            zadzwoniła do ING i uzyskała potwierdzenie, że "Gawra jest klientem
            wiarygodnym, na bieżąco spłacajacym kredyt".
            I moim zdaniem, właśnie to potwierdzenie Banku powinno być dla nas najbardziej
            wiarygodnym źródłem informacji.
            • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 212.69.68.* 16.01.02, 15:21
              ING nie nawolywal do nie wplacania pieniedzy tylko sam wstrzymal sie z wplata
              rat za styczen do SBM do czasu wyjasnienia czegos ze spoldzielnia

Moze wie wiecej ktos kto sam bral kredyt z ING i moze cos
              potwierdzic/zdementowac
              • Gość: ewa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 12:54
                aa, twój chłop nic nie wyciągnie z US, to może zrobić tylko prawnik. Nie
                udzielą mi żadnych informacji. Ja pójdę dziś do ING i zapytam osobiście, czy to
                możliwe, żeby bank wstrzymywał wpłaty rat kredytowych i co może o tym
                ewentualnie zadecydować jeśli tak rzeczywiście było.
                Ziutko, czy twoja pani prawnik jest dobra, i czy zechciałaby się zająć naszą
                sprawą jako grupy. Nie wiem w jakich jesteś z nią układach, ale myślę że lepiej
                byłoby zatrudnić prawnika, który by wyklarował wszystkie nasze wątpliwości,
                nawet jeśli tylko panikujemy. Mamy raczej wszyscy raczej fragmentaryczną wiedzę
                o prawie spółdzielczym, a poza tym prawnik wie jak wydobyć z nich informacje,
                których nam nie chcą przekazać.
                Czy ostatecznie spotykamy się w sobotę? I jeśli tak , to o której godzinie?
                ewa
                • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 17.01.02, 14:01
                  Ewo, poczekajmy do mojego poniedziałkowego spotkania z prezesem. Zobaczę co mi
                  powie i jakie dokumenty mi da. Jesli będzie się wykręcał - poradzę się prawnika
                  co robić dalej. Nie wiem czy prawnik z którym się konsultowałam wziąłby naszą
                  sprawę - z uwagi na stały etat może być trudno. Natomiast rozmawiałam dziś z
                  kierownikiem budowy - powiedział, że wszystko jest w porządku, że inwestor
                  zastępczy to ci sami ludzie z gawry,a wszystko po to, żeby US się od
                  nich "odczepił". Jedno jest pewne - gawra ma kłopoty z US. Natomiast
                  rozpoczęcie budynku H ma nastąpić, gdy temperatura będzie na "+" - czyli kto to
                  wie kiedy???? Troszkę mnie uspokoił, ale nadal nie wpłacam styczniowej raty.
                  Pozdrawiam,
                  Ziutka
                • mel13 Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy 17.01.02, 14:02
                  LUDZIE - BEZ PANIKI !!!!
                  Dlaczego we wszystkim węszycie aferę?! Czyżbyście się nasłuchali Lepera???
                  Oczywiście zawsze jest jakieś ryzyko, ale co ma powiedzieć mój znajomy, który
                  budował się na pierwszej inwestycji przy Bełzy - przecież on wpłacał, nie
                  wiedząc, jaki będzie tego efekt. Zaufał i wygrał na tym - za niewielkie
                  pieniądze ma mieszkanie. Drugi znajomy wybudował sie na Gołąbkach I i też jest
                  zadowolony. Jak widać budują "o kasie" i "o czasie". Jest to ich 4 duża
                  inwestycja i Zarząd ma już chyba doświadczenie w budowaniu. Ktoś pisał, że nie
                  rozpoczęli jeszcze budynku H - a co mają budować w mrozy, żeby później były
                  problemy? Sami przyznacie, że tegoroczna zima jest mroźniejsza od poprzednich.
                  Ja też mam mieszkać w bud. H i jakoś nie panikuję, ale jak przestaniemy
                  wpłacać, to budowa stanie, bo nie będzie "kasy" na prowadzenie budowy, a jak
                  budowa stanie, to nie będziemy wpłacać - przecież to błędne koło, a stracimy
                  tylko MY!!!
                  Wyjaśniajmy dalej sprawy, ale nie róbmy głupot, których później będziemy
                  żałować i czujmy się za siebie odpowiedzialni - przecież to jest Spółdzielnia i
                  wszyscy w jednakowym stopniu będziemy ponosić konsekwencje.
                  I póki nie podpisaliśmy kwitu o inwestorze zastępczym, to dalej można wpłacać
                  na konto Spółdzielni.
                  • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 17.01.02, 15:23
                    mel13 - podpisałeś przejęcie inwestora zastępczego? Jeśli mogę wiedzieć,
                    wpłaciłeś ratę styczniową?
                    Co do Twoich uwag o naszej panice - mój kolega stracił w Warinweście 60 000 zł.
                    To chyba sporo...Tam też się zaczęło od inwestora zastępczego i zmiany konta
                    inwestycji. Nie dziwne więc, że każdy chce być spokojny o swoje pieniądze. Nie
                    wiem czy sprawdzenie standardowych dokumentów to panika. Nie każdy jest
                    hazardzistą...
                    Mam jednak nadzieję, że Twój spokój okaże się uzasadniony.
                    Pozdrawiam,
                    Ziutka
                    • Gość: ewa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.cts.com.pl 17.01.02, 18:18
                      Zgadzam się z tobą Ziutka,też nie jestem hazardzistką, i nie mam ochoty stracić
                      swoich pieniędzy. Niestety wpłaciłam ratę styczniową, mam nadzieję, że nie na
                      próżno. W banku nie udzielili mi żadnych informacji, powiedzieli, że tylko
                      nakaz sądowy może ich uprawnić do tego. Jeśli Gawra chce uniknąc kłopotów z US,
                      można to zrozumieć, ale dlaczego w takim razie nie okazują podstawowych
                      dokumentów nowej firmy, którymi okazywać się powinna każda nowa firma wchodząca
                      w jakiś interes, czy to jest firma krzak?
                      Też jestem z H.
                      Pozdrawiam
                      ewa
                      • mel13 Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy 21.01.02, 09:23
                        Ziutko - kwitu o inwestorze zastępczym jeszcze nie podpisałem, ale ratę
                        styczniową wpłaciłem.
                        Zgadzam się z Tobą, że należy sprwdzić dokumenty, ale z innych wypowiedzi biła
                        panika, a nikt jeszcze nic nie wyjaśnił - Ty dziś chyba będziesz u Prezesa,
                        więc jutro chyba coś napiszesz. A ryzyko (bo przecież nie hazard jak piszesz)
                        ponosimy przez całe życie - każda nasza decyzja jest związana z większym lub
                        mniejszym ryzykiem. Ktoś pisał, że widział opinię ING, że Gawra jest wiarygodna
                        i spłaca kredyt w terminie, a to chyba coś znaczy. Więc jeszcze raz apeluję -
                        wyjaśniajmy dalej sprawy, ale nie panikujmy.
                        • Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 21.01.02, 15:25
                          ja też czekam na wyniki twojej rozmowy u prezesa,mój facio idzie do niego w
                          nastepny poniedziałek.
                          • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 22.01.02, 09:09
                            Kochani,
                            Byłam w spółdzielni. Prezesi wytłumaczyli mi wszystko dokładnie. Wydaje mi się,
                            że wszystko jest w porządku. Bank ING po licznych telefonach w sprawie GAWRY
                            wystawił jej bardzo dobrą opinię - że spłaca wszystkie zobowiązania w terminie
                            i że jest wiarygodna. Z budową H czekają na dobrą pogodę (zamarznięty grunt),
                            ale oddanie będzie w terminie. Co do inwest. zast. - dość dokładnie opisano to
                            w liście, który zapewne już do Was idzie. Nie chcę się tu rozpisywać o
                            inwestorze, bo i tak otrzymacie te same informacje w liście a na wszystkie
                            Wasze pytania odpowie Prezes podczas dyżuru telefonicznego (szczegóły w
                            liście).Ale nikt nas nie zmusza do podpisania przejęcia. Możemy dalej wpłacać
                            spółdzielni. To tylko zabezpieczenie przed przyszłymi możliwymi wymogami
                            skarbowego. Sprawa GUS-u -> będzie przekalkulowany wg obecnej wysokości
                            inflacji (ok.10% na 2 lata). Mają plany jeszcze na kolejne etapy (Gołąbki 3)-
                            do 2006. Ogólnie - po wczorajszym spotkaniu jestem spokojna, wpłacam ratę
                            styczniową. Jeśli macie jakiś pytania, chętnie odpowiem.
                            Pozdrawiam,
                            Ziutka
                            • mel13 Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy 23.01.02, 08:50
                              Ziutko - jak widzisz lepiej spokojnie wyjaśnić wątpliwości, niż dać ponieść się
                              grupowej panice. Mam częściową satysfakcję (całkowitą będę miał, gdy odbiorę
                              klucze), że wszystko jest OK. Oprócz ING pozytywną opinię o Gawrze usłyszałem w
                              Urzędzie Gminy - podobno nigdy nie było z Gawrą jakichkolwiek problemów i
                              podobno Gawra ma dalsze plany budowy, co by potwierdzało to, co usłyszałaś w
                              Spółdzielni. A temperatura wyszła na "+", więc pewnie zaczną coś robić - byłem
                              tam w sobotę i coś już drgnęło - jest już ogrodzenie, więc chyba zaczną
                              kopać "dziurę" pod budynek H.
                              Listu, o którym piszesz jeszcze nie otrzymałem, ale jestem ciekawy o czym
                              piszą. Jak go przeczytam, to się odezwę.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 23.01.02, 14:50
                                mel13 - aby Twoja satysfakcja nie była tylko częściowa, zmienię nick z "Ziutki"
                                na "Panikarę" :-))).
                                A narazie czekam z zapartym tchem aż przeczytasz list od GAWRY i się
                                odezwiesz :-)
                                Tylko czemu reszta milczy jak zaklęta?
                                Pozdrawiam,
                                Ziutka
                                • Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 24.01.02, 08:13
                                  ja juz nie milczę też się cieszę że jest wszystko ok. Byłam we wtorek o 9:00 na
                                  budowie nic nie zaczęli ,ale dajmy im trochę czasu, w każdym razie płot
                                  postawiono do końca. Też czekamy na list.
                                  • Gość: mel13 Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.*.*.* 24.01.02, 11:12
                                    Ziutko - swój nick zmienisz, gdy odbierzemy klucze, teraz nie ma takiej
                                    potrzeby :-)))).
                                    Listu jeszcze nie otrzymałem, ale liczę, że dziś już będzie w skrzynce.
                                    Wrażeniami będę mógł się podzielić dopiero w poniedziałek, bo jutro jestem poza
                                    firmą, a w domu nie mam dostępu do internetu. Ale jak odbiorę klucze, to nie
                                    będę miał tego ograniczenia, bo podobno Gawra w każdym mieszkaniu instaluje
                                    gniazda komputerowe i ma to być łącze stałe 1MB z ryczałtem miesięcznym ok. 60
                                    zł - takie informacje otrzymałem w Spółdzielni przy podpisywaniu Umowy. Jak dla
                                    mnie to warunki rewelacyjne!!!
                                    A co do reszty osób, to też jestem zdziwiony ich milczeniem - czyżby
                                    potwierdziło się, że Polak potrafi tylko narzekać i wszędzie szukać afery? A
                                    może byśmy zaczęli myśleć pozytywnie, a życie stanie się łatwiejsze. Po co nam
                                    to było - te nerwy, niepewność. Sami mogliśmy sobie zrobić "kuku", bo w razie
                                    zatrzymania inwestycji tracimy tylko MY!!! Ponawiam więc apel z mojego
                                    pierwszego listu - zawsze spokojnie wyjaśniajmy wszelkie wątpliwości i czujmy
                                    się za siebie odpowiedzialni - przecież będziemy stanowili Wspólnotę
                                    Mieszkaniową i tylko od nas będzie zależało, jak będziemy sobą zarządzać. A
                                    na "wariackich papierach" daleko nie zajdziemy.
                                    I jeszcze jedno - o tym forum dowiedziałem się od mojego kolegi, którego
                                    namawiałem do budowy w Gawrze. Gdy znalazł tą listę dyskusyjną i przeczytał, to
                                    do tej pory się waha. Mam nadzieję, że już niedługo zmieni zdanie, bo według
                                    mnie warunki (cena, lokalizacja, architektura i wykończenie - byłem w
                                    mieszkaniu na Gołąbkach I) są atrakcyjne. Z tego co wiem, cykl budowy na pewno
                                    nie musi trwać 24 miesiące, ale zawsze jest problem "kasy". Namawiajmy więc
                                    może naszych znajomych, a nie będzie problemów z zakończeniem budowy w
                                    terminie.
                                    aa - podobno Twoja "druga połowa" będzie u Prezesa w ten poniedziałek - liczę,
                                    że też coś napiszesz.
                                    Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
                                    • Gość: robert Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 24.01.02, 12:18
                                      Nie rozumiem, dlaczego dziwisz się, że nikt teraz nie pisze. Jeśli jest OK, to po co o tym pisac, jest normalnie i tyle. Sugerujesz, ze teraz wszyscy powinni na ty forum pisac peany bo jest wszystko w porzadku??? Natomiast trzeba pisac jezeli cos nas niepokoi. Po co tracic czas kiedy SBM jest uczciwa? Nie wymagaj zeby ludzie, którzy się boja o oszczędności kajali się , bo prezes spóldzielni nie potrafi wyjasnic na czas prostych rzeczy i uwaza że ludzi nie trzeba informowac. I nie badz czlowieku taki uspokojony tylko patrz spółdzielni na rece razem z innymi.
                                      Też nie jestem panikarzem (patrz mój list z 16-01 na tym forum), ale nie popadam w skrajności w skrajnośc.
    • Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 24.01.02, 12:23
      moja druga połowa jest konstruktorem- budowlańcem.
      Ogladalismy wiele inwestycji i moja "druga połowa "powiedziała że gawra buduje
      solidnie ,a przede wszystkim wykończenie jest staranne .Zadowolony był z
      grubości ścian ,[bo w JW -SĄ CIEŃSZE 0 10CM, a wyższe piętra budowane były z
      połowek cegieł albo nawet mniejszych (zresztą jako budowlaniec to wstydziłby
      sie tam kupowac mieszkanie)], zadowolony jest z dachu pokrytego dachówką
      ceramiczną.Poza tym wyglad "bloków" jest interesujący nie ma nic wspónego z
      mrówkowcem. Można śmiało powiedzieć że to jest dom wielorodzinny ,a nie blok.

• Gość: nj Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 24.01.02, 12:54
        a mi sie nie podoba - budynki wygladaja "ciężko", a takie wrażenie potęguje ten łamany dach. Ale "gustus non discutabus"

• Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 24.01.02, 14:58
          chyba masz na myśli dach z blachodachówki w przypadku gawry 1 -te
          ciemnobrązowe ,bo dalej są inne
          • Gość: robert Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.116.5.* 25.01.02, 13:10
            Moze masz racje. Ale generalnie podobaja mi się nowoczesne, proste w formir bloki. Bez łamanych dachów, półokragłych okien, czy śmiesznych zadaszeń nad górnymi balkonami, jak to jest w Gołabki II. No, ale ta niska cena za metr .... Będę musiał z tym (raczej w tym) życ :-)).
            Ale spóldzielnie moga tez budowac ładnie i nowoczesnie.
            • mel13 Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy 28.01.02, 10:25
              Witam
              Przeczytałem list z Gawry. Jestem zadowolony, że w "naszym H" sprzedano już 55%
              lokali - dobry zwiastun szczęśliwego końca. W sprawie VAT-u rozmawiałem ze
              znajomym księgowym w mojej firmie - nie jest specjalistą od Spółdzielni, ale
              obiecał coś się dowiedzieć i wyjaśni mi sprawę w ciągu kilku dni. Dziś tylko
              stwierdził, że VAT "Spółdzielczy" jest "zakręcony" i to, co jest napisane w
              liście może być prawdą.
              Z innych źródeł wiem, że coraz więcej Spółdzielni zaczyna budować poprzez
              inwestora zastępczego, bo tak jest podobno lepiej.
              I na koniec coś do Roberta - chyba źle zrozumiałeś moją wypowiedź - nie
              chodziło mi o pisanie peanów na cześć prezesów, ale o wzajemne informowanie się
              o całej sprawie - także o pozytywach. Rzeczywiście Twój list z 16.01 był jednym
              z pierwszych rozsądnych. Inni "nakręcali spiralę", ale poza wyjątkami nie
              zadali sobie trudu wyjaśnienia spraw chociażby w Urzędzie Gminy, czy ING. I
              wcale nie "jestem taki uspokojony" i cały czas "patrzę Spółdzielni na ręce"
              (patrz moje stwierdzenia w każdym liście - "wyjaśniajmy sprawy dalej"). Poza
              tym dyskusji na forum nie traktuję jako starty czasu, bo inwestycja w
              mieszkanie to moja przyszłość. I może na tym skończę ten wątek, bo przecież
              Wszyscy mamy jeden cel - odebrać mieszkania "o kasie i o czasie".
              Pozdrawiam.
              P.S. aa czekam na Twoją relację z dzisiejszej wizyty Twojej drugiej połowy u
              Prezesa
              • Gość: 2 połowa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.waw1.bptnet.pl 30.01.02, 00:20
                Na wczorajszym spotkaniu z prezesem nie udało mi się nic konkretnego
                dowiedzieć o iwestorze zatępczym poza tym, że zarząd społdzielni ma
                pełne zaufanie do spółki.
                Natomiast przyczynę wprowadzenia inwestora zastępczego tłumaczą zabezpieczeniem
                się przed możliwością dosyć swobodnej interpretacji przepisów dotyczących
                rozliczeń podatkowych spółdzielni przez Urząd Skarbowy.
                Nie zgodzili się z argumentem, że na budowie budynku H nic się nie dzieje.
                Została uruchomiona kotłownia, która będzie również obsługiwała budynek H,
                a teren jest uzbrojony. Roboty fundamentowe mogą rozpocząć się na dniach o ile
                pogoda się nie pogorszy.
                Dowiedziałem się, że 80% nabywców właciło ratę styczniową na nowe konto,
                a tych, którzy się wstrzymali z wpłatą na konto spółdzielnie lub inwestora
                można policzyć na palcach jednej ręki.
                Raty miesieczne zostaną skorygowane ze względu na obniżenie wskaźnika GUS
                z 13% na 10%.
                Podobno po licznych niepokojących telefonach do ING przedstawicie banku
                odwiedzili budowę i skontrolowali postęp prac. Nie mieli żadnych zastrzeżeń.
                Pozdrowienia.
    • Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 30.01.02, 13:56
      żeby nie było nieporozumień ,2 połowa to mój chłopak więc odpowiedż od na to"co
      było u Prezesa" jest od niego
      Pozdrawiam
    • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 212.69.68.* 06.02.02, 14:44
      Witam po przerwie

Czy ktos z Was podpisał juz przygotowywane przez Spółdzielnię oświadczenie dot.
      inwestora zastępczego (o przyjęciu przekazu)?

Czy ostatnie raty wpłaciliście na nowe konto inwestora, czy jeszcze na konto
      Spółdzielni ?

Pozdrawiam
      • Gość: 2 połowa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.waw1.bptnet.pl 06.02.02, 22:23
        Ratę styczniową wpłaciłem na konto spółdzielni, lutową też wpłacę na to konto.
        Na konto inwesora zastępczego zacznę wpłacać jak rozpoczną się prace
        fundamentowe budynku H. Poczekam, jak wprowadzenie inwestora zastępczego
        wpłynie na postęp prac budowlanych na osiedlu. Spróbuję zajrzeć do harmonogramu
        robót w spółdzieli. A może ktoś już to robił?
        • Gość: mo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 212.69.68.* 08.02.02, 14:27
          Pozdrawiam,

Dobry pomysł z obejrzeniem harmonogramu robot, ja go nie widzialam, ale mówili
          mi w spółdzielni, że jest dostępny do wglądu.

Czy w trakcie twojej rozmowy z prezesem o wskażniku GUS, który ma byc
          skorygowany, pytales sie moze na jakiej podstawie ustalili, ze zmniejszy sie
          właśnie do 10%?

I czy korekta nastąpi juz w trakcie wpłat, czy dopiero w rozliczeniu końcowym
          (tzn. że przez cały czas będą operować nadwyżką)?

• Gość: 2 połowa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.waw1.bptnet.pl 12.02.02, 00:30
            Prezes powiedział, że ze względu na zmianę wskaźnika GUS z 13 na 10%, korektę
            rat przeprowadzą w najbliższych miesiącach.
            Wskaźnik GUS będzie korygowany zgodnie z tablicą 2 poz.112 budynki mieszkalne
            wielorodzinne biuletynu Głównego Urzędu Statystycznego.
            Ruszyły w końcu prace fundamentowe budynku H !!!.
            Czy ktoś wie jakie dokumenty są potrzebne dla Urzędu Skarbowego, żeby
            wykorzystać ulgę budowlaną? Czy wystarczy umowa wstępna i dowody wpłaty rat,
            czy potrzebne są rachunki, faktury ze spółdzielni?
            Podpisujecie oświadczenie o wprowadzeniu inwestora zastępczego?
            • Gość: mk Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 149.225.82.* 12.02.02, 14:22
              Gość portalu: 2 połowa napisał(a):

> Prezes powiedział, że ze względu na zmianę wskaźnika GUS z 13 na 10%, korektę
              > rat przeprowadzą w najbliższych miesiącach.
              > Wskaźnik GUS będzie korygowany zgodnie z tablicą 2 poz.112 budynki mieszkalne
              > wielorodzinne biuletynu Głównego Urzędu Statystycznego.
              > Ruszyły w końcu prace fundamentowe budynku H !!!.
              > Czy ktoś wie jakie dokumenty są potrzebne dla Urzędu Skarbowego, żeby
              > wykorzystać ulgę budowlaną? Czy wystarczy umowa wstępna i dowody wpłaty rat,
              > czy potrzebne są rachunki, faktury ze spółdzielni?
              > Podpisujecie oświadczenie o wprowadzeniu inwestora zastępczego?
              >
              "gawra" wydaje specjalne oswiadzczenie dla urzedu skarbowego o wysokosci wplaconych rat na
              mieszkanie - musisz tylko napisac do nich podanie zeby ci to oswiadczenie wydali
              nic wiecej nie potrzeba zeby wykorzystac ulge, mozna spokojnie odliczac wydatki
              (sprawdzone rok temu, skontrolowane przez urzad skarbowy)

• Gość: mel13 Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.*.*.* 13.02.02, 15:08
                Witam.
                Wczoraj dzwoniłem do Spółdzielni, aby porozmawiać z członkiem zarządu, który
                zgodnie z listem z dnia 18.01 pełnił dyżur. Z rozmowy wynikało, że
                najprawdopodobniej wszystko jest OK. W dalszym ciągu inwestorem jest
                Spółdzielnia (deweloper jest tylko (!!!) inwestorem zastępczym, czyli
                prowadzącym budowę w imieniu Sp-ni) i to ze Sp-ni będziemy otrzymywać wszelkie
                zaświadczenia i ze Sp-nią będziemy się rozliczać i podpisywać akt notarialny.
                Wszystko to zgodnie z umową którą zawarliśmy. A cały problem powstał przede
                wszystkim z powodu zmiennej interpretacji przepisów VAT przez Urząd Skarbowy,
                który "z góry" otrzymał wytyczne w sprawie "łatania dziury budżetowej", mimo
                wydanej już kilka lat temu decyzji o "0" stawce VAT dla Gawry. Zaiste -
                niezbadane są wyroki US :((. I jeszcze jedna sprawa - podobno byłem dopiero
                DRUGĄ (!!!) osobą, która dzwoniła - czyż to nie dziwne??!!
                A teraz budynek H. Byłem na budowie w niedzielę i rzeczywiście kopią
                fundamenty!!! Oby tak dalej i oby pogoda dopisywała.
                Oświadczenie o inwestorze zastępczym po przeczytaniu pewnie podpiszę, bo i tak
                zmieniłem już zlecenie stałe i od stycznia raty wpłacam do dewelopera.
                I na koniec sprawa ulgi budowlanej. Pytałem się na Białobrzeskiej i wystarczy
                im zaświadczenie z Gawry, które Sp-nia wydaje na wniosek zainteresowanego.
                Niczego więcej nie potrzebują, więc nie dawajcie im żadnych umów (!!) - czym
                mniej mają "papierów", tym mniej problemów stwarzają. Przecież umowa zawarta
                jest pomiędzy członkiem a Sp-nią, a US nie musi wiedzieć jaka jest cena m kw.,
                ani jakie będą okna i drzwi, tylko ile zostało wpłacone i kiedy. A to zawiera
                zaświadczenie ze Sp-ni. W innych US żądają jeszcze podobno dowodów
                wpłat/przelewów i do tego też mają prawo. Ale umowy żądać nie mają prawa, bo
                nie ma tam żadnych zapisów, które są niezbędne US do rozliczenia ulgi
                budowlanej.
                Pozdrawiam.
                • Gość: Ziutka Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.natned.com.pl 14.02.02, 10:39
                  > I jeszcze jedna sprawa - podobno byłem dopiero
                  > DRUGĄ (!!!) osobą, która dzwoniła - czyż to nie dziwne??!!

mel13 - to Ty jeszcze nie wiesz, że ludzie tak zawsze - niech ktoś inny idzie,
                  dowie się, ale jak jest okazja samemu (samej) coś zdziałać - to po co????
                  Nieeeeee chceee sieeeeee...
                  Pozdrawiam,
                  Ziutka
                  • mel13 Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy 20.02.02, 21:24
                    Witam.
                    W poniedziałek byłem w Sp-ni. Podpisałem "Upoważnienie do spełnienia
                    Świadczenia przez nabywcę lokalu na rzecz PB Gawra Sp. z o.o." i "Oświadczenie
                    o przejęciu przekazu". Nie widzę tam żadnych "niespodzianek". Generalnie chodzi
                    o to, że moje zobowiązanie wobec Sp-ni i zobowiązanie Sp-ni wobec inwestora
                    zastępczego staje się moim zobowiązaniem bezpośrednio wobec inwestora
                    zastępczego, co skutkuje umożeniem mojego zobowiązania wobec Sp-ni i umożeniem
                    zobowiązania Sp-ni wobec inwestora zastępczego. Uff.., może to skomplikowane,
                    ale zamiast wpłacać na konto Sp-ni, a Sp-nia na konto inwestora zastępczego, to
                    zgodnie z tymi dokumentami wpłacam bezpośrednio na konto inwestora zastępczego.
                    Ponadto w "Oświadczeniu ..." jest zapis, że warunki mojej umowy ze Sp-nią
                    pozostają bez zmian, a inwestor zastępczy przyjmuje je do realizacji.
                    Oba "papierki" dałem do przeczytania znajomemu prawnikowi, który stwierdził, że
                    wszystko jest OK.
                    I druga sprawa - widziałem harmonogram budynku H. Wykop ma być zrobiony do
                    końca lutego, a ławy fundamentowe do końca marca. Robią więc zgodnie z
                    harmonogramem i oby tak dalej.
                    Pozdrawiam.
                  • Gość: mel13 Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.pse.pl 20.02.02, 21:24
                    Witam.
                    W poniedziałek byłem w Sp-ni. Podpisałem "Upoważnienie do spełnienia
                    Świadczenia przez nabywcę lokalu na rzecz PB Gawra Sp. z o.o." i "Oświadczenie
                    o przejęciu przekazu". Nie widzę tam żadnych "niespodzianek". Generalnie chodzi
                    o to, że moje zobowiązanie wobec Sp-ni i zobowiązanie Sp-ni wobec inwestora
                    zastępczego staje się moim zobowiązaniem bezpośrednio wobec inwestora
                    zastępczego, co skutkuje umożeniem mojego zobowiązania wobec Sp-ni i umożeniem
                    zobowiązania Sp-ni wobec inwestora zastępczego. Uff.., może to skomplikowane,
                    ale zamiast wpłacać na konto Sp-ni, a Sp-nia na konto inwestora zastępczego, to
                    zgodnie z tymi dokumentami wpłacam bezpośrednio na konto inwestora zastępczego.
                    Ponadto w "Oświadczeniu ..." jest zapis, że warunki mojej umowy ze Sp-nią
                    pozostają bez zmian, a inwestor zastępczy przyjmuje je do realizacji.
                    Oba "papierki" dałem do przeczytania znajomemu prawnikowi, który stwierdził, że
                    wszystko jest OK.
                    I druga sprawa - widziałem harmonogram budynku H. Wykop ma być zrobiony do
                    końca lutego, a ławy fundamentowe do końca marca. Robią więc zgodnie z
                    harmonogramem i oby tak dalej.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: aa Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: 195.136.252.* 21.02.02, 08:08
                      melu 13 fajnie że pokazałeś te "papierki" znajomemu prawnikowi który powiedział
                      że jest ok. Myśle że teraz ja i "druga połowa" zdecydujemy sie na wpłacanie na
                      konto inwestora zastępczego.
                      My też latamy co weekend na budowę,i oglądamy co nowego...
                      • Gość: Jo Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 23:30
                        No właśnie tylko, że nic nowego. Kiedy w marcu stały niekompletne chyba jeszcze
                        fundamenty H, pomyślałem, no zima ciężka, nadrobią teraz. Byłem trochę zajęty i
                        nie miałem czasu zajrzeć aż do teraz. Te same nieskończone fundamenty i nic
                        więcej. A spotkany pan Ukrainiec - robotnik mówi beztrosko, że przecież teraz
                        śa zajęci budynkami, które oddają w tym roku.... Po styczniowej dyskusji, kiedy
                        większośc listów pochodziła od pracowników Gawry i była ich autoreklamą
                        przyrzekłem sobie, że już nie będę pisał, ale po dzisiejszej wizycie na placu
                        budowy czuję się zdołowany.....
                        • Gość: ll Re: GAWRA II - rozpoczęcie budowy IP: *.waw1.bptnet.pl 28.06.02, 23:53
                          Proszę zapoznać się z harmonogramem prac nad budynkiem H. Zakładając, że
                          w bieżącym roku spółdzielnia musi oddać 5 budynków mieszkalnych i budynek
                          usługowy, a w przyszłym roku tylko jeden budynek mieszkalny H niewielkie
                          opóźnienie w realizacji budynku H może być szybko nadrobione w przyszłym
                          roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka