Dodaj do ulubionych

Bebiaczku help!! PLIZZZZZ

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 14:35
Budimex ma taki zapis w umowie:
"Sprzedający zobowiązuje się, że w dniu zawarcia umowy sprzedaży
Nieruchomość nie będzie obciążona hipotekami lub, że przedstawi on zgodę
wszystkich wierzycieli hipotecznych na przeniesienie własności Przedmiotu
Umowy bez obciążeń hipotecznych."
Czy to bardzo niebezpieczne? Jakie (oprocz hipoteki) moga byc obciazenia
wlasnosci? (niestety nie chca zagodzic sie na zapis: " nieruchomosc bedzie
wolna od wszelkich obciazen wobec osob trzcich")
Oswiec mnie prosze.
Obserwuj wątek
    • lessoki Re: Bebiaczku help!! PLIZZZZZ 06.12.03, 15:49
      I bardzo dobry ma zapis. Nie może się zgodzić na proponowany przez Ciebie, bo
      inaczej nie będzie mógł na działce ustanowić np. praw użytkowania na rzecz
      dostawców mediów. Gdy tego nie zrobi, np. SPEC nie odkręci kurka i będziesz
      mieć zimno razem z resztą sąsiadów. A np. SPEC musi mieć prawo wykopać swoje
      rury na Twojej działce, by mógł coś naprawić w Twoim i innych interesie.
      Pzdr
      LeSSoki
      • Gość: IWO Re: Bebiaczku help!! PLIZZZZZ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 16:11
        Hmm... czy ja wiem. U innych developerow jest taki zapis jakiego domagam sie z
        calych sil od Budimexu. Myslisz, ze ci "inni developerzy" blokuja w ten sposob
        dostawe mediow???
        Poza tym w kazdym jednym poradniku jest info, zeby domagac sie takiego zapisu.
        hmm....
        • Gość: Bebiak Re: Bebiaczku help!! PLIZZZZZ IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.12.03, 16:38
          Cześć, witam Was serdecznie. Może wobec tego dla zadowolenia i zabepieczenia
          obu stron napisać: "nieruchomość będzie wolna od jakichkolwiek długów i praw na
          rzecz osób trzecich z wyłączeniem praw ustanowionych na rzecz dostarczycieli
          mediów"?
          Prawda jest taka, że wcześniejsze ustanowienie prawa na rzecz STOEN-u, SPEC-u
          itp (a to norma tej chwili) jest obciążeniem nieruchomości, obciążeniem co
          prawda oczywiście niegroźnym dla nabywcy, ale w sensie prawnym: jest
          obciążeniem. Zaproponuj może coś takiego swojemu developerowi, a ja pozdrawiam
          Was cieplutko. B.
          • Gość: Bebiak Re: Bebiaczku help!! PLIZZZZZ IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.12.03, 16:45
            Napisałam przed chwilą tak:
            > "nieruchomość będzie wolna od jakichkolwiek długów i praw na
            > rzecz osób trzecich z wyłączeniem praw ustanowionych na rzecz dostarczycieli
            > mediów"?
            ale teraz myślę, że trzeba to doprecyzować, poprzez napisanie np. tak:
            "nieruchomość będzie wolna od jakichkolwiek długów i praw na
            rzecz osób trzecich z wyłączeniem praw ustanowionych na rzecz dostarczycieli
            mediów dla zabezpieczenia prawidłowego fukcjonowania nieruchomości"
            O, tak bym chyba napisała. Pozdrowionka raz jeszcze. B.
        • lessoki Re: Bebiaczku help!! PLIZZZZZ 06.12.03, 16:46
          Gość portalu: IWO napisał(a):

> Hmm... czy ja wiem. U innych developerow jest taki zapis jakiego domagam sie
          z
          > calych sil od Budimexu. Myslisz, ze ci "inni developerzy" blokuja w ten
          sposob
          > dostawe mediow???

Może nie blokują, ale załatwiają Ci coś takiego, że Twój sąsiad Cię nie lubi,
          wodociąg się zepsuje, więc przyjeżdża MPWiK, chce naprawiać, a sąsiad
          mówi 'won! to moja ziemia!' i wyjeżdża na działkę, bo tam ma wodę i może
          śmiało mieszkać. Ty masz problem, on nie.

> Poza tym w kazdym jednym poradniku jest info, zeby domagac sie takiego
          zapisu.

Poradniki są pisane w częściowym oderwaniu od życia... Następny przykład, co
          do zapisu, którego nie chcesz, a deweloper nie ma na to żadnego wpływu. Sąsiad
          chcce zrealizować książeczkę mieszkaniową, a bank do wypłaty premii wymaga
          złożenia umowy w Sądzie Hipotecznym o wpisanie praw i roszczeń. Oczywiście Sąd
          odwali taki wniosek zwykły, ale zajmie mu to np. pół roku. W chwili
          podpisywania aktu w księdze deweloper będzie miał poskładanych takich wniosków
          kilka i nie może się przed tym zabezpieczyć. Ma za to wpływ na co innego. By
          spełnić Twoje oczekiwania co do zapisu, to nie może z nikim podpisać umowy
          przedwstępnej w formie aktu notarialnego, bo wtedy są składane wpisy praw i
          roszczeń wynikających z umowy zobowiązaniowej do księgi. Ten kto podpisze taką
          umowę musiałby stanąć przed Tobą do aktu, by wniosek ten wykreślić, a Sąd by
          go wykreślił za pół roku. Oczywiście Twój zapis jest super, tylko naraża
          dewelopera na lanie w dupę (i to od Ciebie!) za niewywiązanie się z umowy, bo
          przecież są jakieś wpisy w księdze!

> hmm....

hmmm?
          Pzdr
          LeSSoki
    • Gość: IWO Re: Bebiaczku help!! PLIZZZZZ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 17:14
      Bardzo bardzo Wam dziekuje za rady.
      Jeszcze jedno przyszlo mi do glowy. Na nieruchomosci wspolnej maja byc
      ustanowione sluzebnosci przechodu, przejazdu... Czy to moze miec cos wspolnego
      z takim ich zapisem??
      Raz jeszce WIELKIE dzieki za pomoc
      Iwo
      • lessoki Re: Bebiaczku help!! PLIZZZZZ 08.12.03, 08:55
        Iwo!
        Oczywiście może. Przeważnie jeśli osiedle jest wieloetapowe, deweloper
        ustanawia na wszystkich działkach tzw. służebności krzyżowe. Służy to temu, by
        wszyscy mieszkańcy mogli korzystać ze swoich działek i działek sąsiadów w
        ramach tej samej inwestycji w tym samym zakresie, polegającym między innymi na
        prawie przechodu i przejazdu całą szerokością chodników i dróg pożarowych. Nie
        jest to w żaden sposób groźne, a bardzo ułatwia życie normalnym ludziom.
        Pieniaczom zaś mocno je komplikuje, bo wracając kiedyś z pracy nie zobaczysz
        szlabanu na drodze pożarowej prowadzącej przez działkę sąsiedniej wspólnoty,
        ale jednocześnie będącej jedynym dojazdem do Twojego garażu.
        Pzdr
        LeSSoki
        • Gość: Bebiak Re: Bebiaczku help!! PLIZZZZZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 21:12
          Witam Was:) No a ponieważ te służebności gruntowe przechodu są również
          obciążeniem nieruchomości na rzecz osób trzecich to wracając do podstawowego
          problemy Iwa możnaby napisać:
          "nieruchomość będzie wolna od jakichkolwiek długów i praw na
          rzecz osób trzecich z wyłączeniem służebności gruntowych przechodu i przejazdu
          przez teren działki oraz praw ustanowionych na rzecz dostarczycieli mediów dla
          zabezpieczenia prawidłowego fukcjonowania nieruchomości"
          Tak bym napisała jesli miałabym coś zmieniać. Pozdrowionka serdeczne. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka