Gość: Robert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 08:19 Kiedy w końcu odbiór kluczy w budynku H Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mieszkaniec Re: GAWRAII IP: 217.119.66.* 20.01.04, 15:29 To fakt! Termin przekazania kluczy oddala sie coraz bardziej. Jednak to nie jedyny problem jaki napotkalem podczas wspolpracy ze Spoldzielnia. Ostatnio okazalo sie (jak juz kupilem mieszkanie) ze nie jest mozliwe, aby spotkac sie z Prezesem. Czy tak traktuje sie klientow?.. Poza tym moim skromnym zdaniem Spoldzielnia nie wywiazuje sie z warunkow umowy, jakich? nie moge powiedziec poniewaz to tajemnica wedle prawa. Mysle, ze jakbym mial teraz jeszcze raz mozliwosc wyboru developera to NA PEWNO nie podpisalbym umowy ze spoldzielnia GAWRA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: GAWRAII IP: *.crowley.pl 20.01.04, 17:06 I ja cię mieszkańcu popieram, też zrobiłam ten sam błąd kupując mieszkanie w tej spółdzielni.Ale cóz człowiek uczy się na błędach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posiadacz kluczy Re: GAWRAII IP: *.acn.waw.pl 20.01.04, 21:30 Już troche osób odebralo klucze. W moim przypadku odbiór nastąpił po podaniu o "wcześniejsze" wydanie kluczy.... (Klatka A). Odbierałem z "ekspertem". Jedyna niespodzianka to niezbyt suche ściny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: GAWRAII IP: 217.119.66.* 22.01.04, 12:30 Ja bede odbieral klucze na poczatku lutego. Mam jednak pytanie, co powinienem zrobic w wypadku zastrzezen technicznych do lokalu? Wystosowac jakies pismo do SB GAWRA i nie odebrać mieszkania? Sprawdzałem posadzkę w jednym pomieszczeniu i okazuje się że nie jest położona w poziomie! Pomieszczenie ma tylko 2,3 m szerokości:-) To skandal żeby tak spartaczyć robote! Jeśli ktoś ma jakieś rady to będę wdzięczny. Pozdrowienia Greg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posiadacz Re: GAWRAII IP: *.bonair.com.pl 22.01.04, 13:22 Jak masz jakies zastrzezenia to nie odbieraj lokalu. Administartor (reprezentuje spółdzielnie) na odbiorze daję ci protokół odbioru i tam wpsiujesz czy odbierasz czy nie. Jesli nie to jakies usterki zgałaszasz. Niestety nie pamiętam czy jest tam mowa o terminie ich usunięcia. Stale szybciej robią poprawki w tych lokalach jeszcze nie odebranych niż te po odbiorze... Jeżeli zauważyłeś już teraz jakieś usterki to radze, jeszcze przed odbiorem pogaać z kierownikiem budowy, to może do czasu odbioru Ci to poprawią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: GAWRAII IP: 217.119.66.* 22.01.04, 14:21 Wielkie dzieki za rady Posiadacz'u. Mam jeszcze pewne watpliwosci w sprawach: a) (umowa) udzial w gruncie b) akt notarialny c) odsetki ad a) Madry Polak po szkodzie. Wczoraj dokladnie przeczytalem umowe, ktora juz podpisalem z SBM Gawra II, no wlasnie ze spoldzielnia a nie z developer'em. Nie wiem jak to sie stalo... Wydaje mi sie ze sprawdzilem to b. dokladnie ale niestety. Wiem, ze jest roznica czy strona jest spoldzielnia czy developer. Prawdopodobnie chodzi o udzial w gruncie, ktory nabywam w przypadku umowy z developer'em i jednoczesnie nie nabywam tego prawa w przypadku podpisania umowy ze spoldzielnia. Czy mam racje? ad b) SBM Gawra ustalila (a nie zobowiazala sie) termin podpisania aktu notarialnego po zakonczeniu budowy. Niestety nie ma tutaj mowy o zadnym konkretnym terminie... Czy juz sie moge zaczac bac? ad c) SB Gawra nie wywiazala sie z umowy. Ustalila termin wybudowania lokalu mieszkalnego, z ktorego sie NIE wywiazala. Zaniepokojony postanowielm przesunac wplate ostatecznej czesci wartosci mieszkania (80%). Chcialem najpierw zobaczyc jak sie sprawy maja i jak budowa postepuje. SBMG naliczyla mi *kosmiczne* odsetki. Odwolanie w tej sprawie nic nie pomogly. Czy pozostaje teraz wystapienie na droge sadowa? Czy moze jest jakis inne szybsze rozwiazanie prolemu? Z gory dziekuje za rady. Greg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posiadacz kluczy Re: GAWRAII IP: *.acn.waw.pl 22.01.04, 23:18 a) udział w gruncie. Ja mam na ostaniej fakturze pozycje udział w gruncie...(to samo w umowie). b) Z ciągnięcia administratora za język padł termin czerwca... c) Tu polecam skonsultowanie twojej umowy z jakimś dobrym prawnikiem. (Co prawda to już musztarda po obiedzie, ale stale ktoś oceni ile możesz wygrać w sądzie a ile się z nimi dogadując... Też mi naliczyli odsetki (tu padłem ofiarą termininowości rozliwczeń między bankowych...)Ich kwota była mała, to zapłaciłem. W normalnych realcjach zobowiązania są po obu stronach, niestety tu jest inaczej. Są równiejsi (Gawra może się spóźnić z terminem, a my nie. CO więcej w myśl Panienek z Gawry to że odbiory są w styczniu to z godnie z umową.... To że gararze są nie wykończone to zgodnie z umowa.... itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
dagmira Re: GAWRAII 23.01.04, 14:54 Z tym terminem podpisania aktu w czerwcu - obawiam się, że tylko tak mówią. Będziecie mieli szczęście jak podpiszą z wami je w ciągu roku. W poprzednich etapach czekało sę ponad rok na podpisanie aktów notarialnych. Też na początku obiecywali kilka miesięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: GAWRAII IP: *.crowley.pl 23.01.04, 15:51 witam aktów nie spodziewajcie się szybciej jak za rok( w najlepszym wypadku)a co do panienek z Gawry to one tyle wiedzą co zjedzą.Ja z nimi miałam do czynienia jak kupowałam swoje m na tych ogrodzonych gołąbkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: GAWRAII IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 13:30 Hermana 2 (sąsiednie bloki) jeszcze nie ma aktów notarialnych. Czerwiec to pewnie termin dla nich, A dla H - nie łudźcie się nie wcześniej niż po roku. Odpowiedz Link Zgłoś