Dodaj do ulubionych

Twardy brzuch

15.01.05, 00:54
Mam do Was pytanie jestem w 22tc. i od kilku tygodni obserwuję u siebie, że
mam bardzo twardy brzuch (jak kamień), lepiej jest tylko rano po śnie. Czy
miałyście coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • mamabuberka Re: Twardy brzuch 15.01.05, 16:09
      Napina ci się mięsień macicy. Ja też tak miałam. Od tego napinania zrobiło mi się małe rozwarcie. Poszłam do szpitala, dali mi fenoterol (przeciw skurczom macicy) w kroplówce, założyli szew na szyjce macicy. I w ogóle zrobiła się z tego ciąża zagrożona, ale na było tak strasznie. Dla pewności zadzwoń do lekarza. Powodzenia.
    • ab16 Re: Twardy brzuch 15.01.05, 21:34
      Ja też miałm w 22 tyg. twardy brzuch. Jak się okazało miałam za mało magnezu.
      Byłam w szpitalu na patologii ciąży na obserwacji. Dostałam kroplówkę z
      magnezem przez 3 dni + Nospę, miałam leżakować przez tydzień, a po tygodniu
      poszłam do domu. Dzidziusia urodziłam trzy dni przed terminem, dziś bobas ma 7
      miesięcy i nie daje mi spać. Najlepiej jeśli skontaktujesz się ze swoim
      lekarzem, to tak dla spokojnego sumienia. Dość dobrze działają także poradnie
      ginekologiczne w szpitalu. Wybór należy do ciebie. Trzymam kciuki. anita
    • kinga3 Re: Twardy brzuch 15.01.05, 22:37
      Natychmiast idź do lekarza, zbada, czy nie masz rozwarcia od tego napięcia, w
      razie czego da ci coś na rozluźnienie, albo skieruje do szpitala.
      Nie wiem, co porabiasz, ale pewnie będziesz musiała zmienić tryb życia. Ja do
      końca 27tc pracowałam po 400 godzin miesięcznie, we własnej kawiarni, mimo
      twardniejącego od 18tc brzuszka. Oczywiście starałam się oszczędzać, ale
      sytuacja finasowa mnie zmuszała do takich wyborów. Sprzyjał mi ruch letni
      (czyli mniejszy), więc jakoś to przeżyłam. Ale po 27tc: wyniki żałosne, mocne
      obrzmienia i białko w moczu, i wtdy to już lekarz się na mnie lekko wkurzył.
      Miał rację, oczywiście, postraszył trochę, i w efekcie teraz kończę 37tc, bez
      rozwarcia, bez fenoterolu, wyniki w poniedziałek, i marzę już o urodzeniu
      maluszka- brojarza.
    • mamalgosia Re: Twardy brzuch 16.01.05, 13:00
      No niestety - oznacza to , że uaktywnia się mięsień macicy - tzw. skurcze
      Braxtona-Hicksa. Dopóki jest ich nie więcej niż 10 na dobę, to nie ma się czym
      martwić.
      A swoją dorgą: uzupełniasz magnez? Już najwyższa pora. to może zapobiec takim
      skurczom
    • sylwka74 Re: Twardy brzuch 20.01.05, 08:59
      przy pierwszej ciąży też to miałam. potocznie mówią na to że brzuch
      się "stawia". a to niestety korzystne nie jest. na pewno nie dotykaj wtedy
      brzucha zbyt dużo. czasami głaskanie brzuszka też to wzmaga (niestety). zrobiło
      mi się rozwarcie, wylądowałam w szpitalu, w 31tc założyli mi szewek i resztę
      ciąży przeleżałam (z tego większość w szpitalu na patologii - nic przyjemnego)
      idż do lekarza, może jeszcze da radę zapobiec tworzeniu się rozwarcia.
      trzymam kciuki i pozdrawiam
      sylwia i dzidzia 7t i 4d
      • mamalgosia Re: Twardy brzuch 20.01.05, 14:01
        A nie wiesz, czy można temu jakoś zapobiec w drugiej ciąży?
        • sylwka74 Re: Twardy brzuch 26.01.05, 10:52
          przyznam szczerze - nie wiem. jak na razie moja druga ciąża przebiega zupełnie
          inaczej. może uniknę takich komplikacji jak za pierwszym razem.
          • mamalgosia Re: Twardy brzuch 26.01.05, 13:39
            MOja druga ciąża też własnie przebiega zupełnie inaczej i tez bardzo chce
            uniknąć tego, co się zdarzyło w pierwszej - głównie dlatego, że nie mam z kim
            zostawić dziecka gdybym wylądowała w spzitalu:(
    • zonka3 tez tak mam od 4 miesiaca ciazy..a jestem w 32 26.01.05, 12:53
      • zonka3 Re: tez tak mam od 4 miesiaca ciazy..a jestem w 32 26.01.05, 12:58
        lykam ciagle magnez 450mg dziennie i ciagle jest go malo...poza tym musisz duzo
        lezec...nie martw sie, ja tez myslalam, ze nie donosze..
        czasem jest to nawet bolesne i dosc dlugo trzyma....poloz sie wtedy na boku i
        wloz poduszki miedzy kolana...staraj sie nie chodzic wtedy po schodach i pod
        gorke
        taka juz chyba uroda naszej ciazy...
        warto jednak czesto kontrolowac szyjke...
        jestes szczupla? ja - tak, przy tylam 9,5 kg i polozna powiedziala, ze szczuple
        kkobiety czesto to dotyczy
    • oli011 Re: Twardy brzuch 26.01.05, 13:28
      Też mi twardnieje czasem brzuch, ale ja od długiego czasu jestem na magnezie 3
      x 2 tabl oraz nospa 3x2. Pogadaj o tym z lekarzem może coś Ci zaleci.
      Ważne, żebyś przy tym nie miała bólów brzucha, bo jeżeli je masz to powinnaś
      raczej zgłosić się do lekarza.
      • qdachi Re: Twardy brzuch 27.01.05, 15:13
        Powinnaś jak najszybciej pogadać z lekarzem prowadzącym i on powie Ci czy jest
        wszystko ok. Ale według mnie to nic dobrego, przedwczesne skurcze-dziewczyny
        pisza że dostały fenoterol-to jest na podtrzymanie ciąży, nospa tez działa
        rozkurczowo aby tych skurczy nie było. Nie bagatelizuj tego. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka