Dodaj do ulubionych

CIĄŻĄ EKTOPOWA!!!!!!!

18.02.05, 11:40
DZIEWCZYNY CZY KTÓRAŚ Z WAS MIAŁA MOŻĘ CIĄŻĘ POZAMACICZNĄ(EKTOPOWĄ).JEŻELI
TAK TO JAKIE BYŁO POSTĘPOWANIE Z NIĄ I CZY PO TAKIEJ CIĄŻY MOŻNA ZAJŚĆ W
CIĄŻĘ?SŁYSZAŁAM,ŻE CZASAMI TRZEBA WYCIĄĆ JAJOWÓD!!!!CZY BEZ JAJOWODU MOŻNA
ZAJŚĆ W CIĄŻĘ?ODPISZCIE BŁAGAM. : -((
Obserwuj wątek
    • esse1 Re: CIĄŻĄ EKTOPOWA!!!!!!! 18.02.05, 12:30
      We wrzesniu 2004 mialam usuwana ciaze ektopowa. Teraz hoduje fasolke :)
      Wprawdzie to dopiero poczatek (pierwsze usg mam we wtorek),ale licze, ze
      wszystko bedzie dobrze. Duzo zalezy od tego, gdzie bedziesz miala zabieg i jak
      faktycznie ta ciaza wyglada. teraz na ogol stosuje sie zabiegi oszczedzajace
      jajowod, chociaz pewnie nie we wszystkich szpitalach. Ja mialam laparoskopie -
      "wycisniecie" ciazy jajowodowej bankowej (to oznacza naciecie jajowodu w jego
      szerszej czesci) lewostonnej i jednoczesnie resekcje torbieli jajnika prawego.
      Balam sie,ze skoro naruszone sa obie strony, to moze byc problem, ale chyba
      jest OK:) Nawet, gdyby usuneli Ci jajowod, to pozostaje jeszcze drugi. Fakt, ze
      wtedy trudniej zajsc w ciaze, bo tylko jedna strona normalnie funkcjonuje, ale
      mozna.
      Mnie operowali na Karowej, wiem,ze tam staraja sie oszczedzac jajowody i maja
      dobrych specjalistow od laparoskopii. Jesli chcesz o tym pogadac, to podaj
      jakies namiary, powiem, co tylko mi wiadomo.
    • lodziasta Re: CIĄŻĄ EKTOPOWA!!!!!!! 18.02.05, 13:55
      Bardzo ważne jest też, aby zabieg był dokonany jak najszybciej. Wtedy jest największa szansa, że jajowód uda się ocalić. Sama nie przechodziłam przez to, ale w mojej rodzinie był taki przypadek - 3 ciąże pozamaciczne i czwarta udana podwójnie, bo bliźniacza. Trzymam kciuki:)
    • monika276 Re: CIĄŻĄ EKTOPOWA!!!!!!! 28.02.05, 10:37
      witaj
      ja mialm ciąze pozamaciczną dokładnie rok temu. Objawy jak w ciąży, brak @@ ,
      pozdwyzszona temp. itp...Pierwsze usg nie wykazalo nic , kompletnie nic lekarz
      nawet sie pytal czy na pewno jestem w ciąży ,bo on nic nie widzi Drugie usg i
      bardziej doswiadczony lekarz wykrył od razu ..na nastewpny dzien operacja , nie
      bylo na co czekac bo to by wg nich 8 tc i moglło grozic wylewem do jamy
      przusznej a wtegy to juz katastrofa . Wycięto jajowód ...
      Gin twierdzila ze nie powinno byc problemów z zajciem w ciąże bo jeden
      jajowód sobie poradzi ...
      Minął rok czekam na @ dzisiaj powinna byc ale jej nie chce ..
      Mam lekkie objawy ciązówe ,ból podbrzusza ..wyzszą temp. ...zobaczymy bo to
      dopiero 1 podejcie od momentu operacji...cudem by było - czytając posty na
      forum- ale zobaczymy
      A Ty sie nie bój ...
    • kasia.sz2 Re: CIĄŻĄ EKTOPOWA!!!!!!! 28.02.05, 11:15
      Również rok temu miałam ciążę ektopową. Objawy: brak @ (tylko plamienie w jej
      terminie), podwyższona temp, test ciążowy pozytywny dość późno (ale to nie
      reguła), pobolewania podbrzusza, głownie z jednej strony, które przeszły w bóle
      nie do zniesienia, mdłości, zawroty głowy i kołatania serca. Z tym pojechałam
      do szpitala. i po poszukiwaniach w końcóweczce jajowodu była ciąża. Następnego
      dnia operacja - laparoskopowa. Jajowody zachowane- bo zaczynało się poronienie
      trąbkowe (zaczął się embrion wydostawać lejkiem jajowodu do trzewii, więc może
      to uratowało jajowód przed pęknięciem.wiem, że to wszystko brzmi strasznie. ale
      na zakończenie: teraz skończyliśmy 17 tygodni ciąży. Pozdrawiam i życzę
      powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka