Dodaj do ulubionych

wystraszylam sie

12.03.03, 14:29
czesc,
mialam dzis 3. wizyte kontrolna u lekarza i okazalo sie, ze nie "uroslam"
tyle ile powinnam - rozmiary macicy wskazuja na 7-8 tydzien (zycia plodu), wg
OM jestem w 11. tygodniu (9 tydzien zycia plodu). Usg mam dopiero jutro, ale
jestem przerazona - czy to oznacza problemy???
Antonina
Obserwuj wątek
    • lidqa Re: wystraszylam sie 12.03.03, 15:27
      Moglas miec pozniej owulacje, przeciez to sie zdaza. Nie boj sie z jak sie
      boisz zrob sobie BetaHCG dwa dni pod rzad i sprawdz czy wyniki sa prowidlowe i
      ktory to tydzien ciazy
      • anna.28 Re: wystraszylam sie 12.03.03, 15:50
        Nie powinnaś się martwić. U mnie było podobnie - byłam na przełomie 8 i 9
        tygodnia, gdy robiłam pierwsze USG i ono określiło wiek płodu na jakieś 7
        tygodni. Gdy byłam na ostatniej wizycie kontrolnej niecały tydzień temu - byłam
        w 18 tygodniu - sytuacja się odwróciła: lekarz stwierdził na podstawie wymiarów
        macicy, że jest ona większa niż 18 tyg., wg. niego 21, a nawet 22. Tym z kolei
        ja się przestraszyłam. Bo miesiąc to jest naprawdę różnica! Nie jestem w ciąży
        mnogiej, wiem to z pierwszego USG. Następne mam mieć wkrótce. I co? I też się
        boję... Pocieszcie i mnie! Już sama nie wiem, czy :-) czy :-(
        • pieskuba Re: wystraszylam sie - i niepotrzebnie 12.03.03, 17:31
          Dziewczyny, macie natychmiast wyluzować!!!

Po pierwsze - USG mierzy dziecko w dwu wymiarach - wystarczy, że będzie akurat,
          że się tak wyrażę, ułożone "ukośnie" i już się nie zgadzają wymiary.

Po drugie - lekarz porównuje wymiary do "średniej europejskiej", a pokażcie mi
          dwoje dzieci, które rozwijają się identycznie.

Na koniec przypadek mojej córki. W dwudziestym tygodniu wg USG miała główkę dwa
          tygodnie do tyłu (18 tydz) a nóżki dwa tygodnie do przodu (22 tydz.). Miesiąc
          różnicy u tego samego dziecka pomiędzy głową a nogami!!! Czarna rozpacz. Mój
          mąż, bardzo mądry człowiek, mówi na to "Kuba, nie martw się, najwyżej będzie
          jak Forrest Gump - będzie szybciej biegała niż myślała..."

Urodziła się bardzo zdrowa dziewczynka o bardzo długich nogach i główce w sam
          raz, myśli tak, jakby miała wbudowany jakiś cholerny procesor, czyta odkąd
          skończyła trzy lata, teraz ma siedem i jest niesłychana.

I nie denerwować się - zabraniam!!!!! - bo zaszkodzicie dzieciom!

Pieskuba
          • gandzia27 Re: wystraszylam sie - i niepotrzebnie 13.03.03, 01:24
            Dzięki pieskukubo... pocieszyłaś mnie!
            Moja córa ma główkę 33 tydzień, a resztę o ponad tydzień "uwstecznioną". Byłam
            przerażona!!! Pytałam faceta z usg o co chodzi, ale był wyjątkowo nieuprzejmy.
            Myślę teraz, że będzie dobrze!
    • ja_zz Re: wystraszylam sie 13.03.03, 10:44
      a ja myślałam, że jestem nietypowa!

w 25 tygodniu moja pani doktor ze zdziwieniem stwierdziła, że "bada się więcej
      o 2-3 tygodnie", więc skierowała mnie na USG (choć poprzednie miałam miesiąc
      wcześniej), które potwiedziło, że "małe" jest wielkie jak na swój wiek, ale
      ilość wód i inne parametry były proporcjonale,
      z wrażenia nie zapytałam o płeć!
      teraz - w 29 tygodniu - ciąża wprawdzie jest większa, ale już minimalnie,

rzeczywistość jest często bogatsza od książkowych mądrości, więc może
      rzeczywiście nie warto się stresować przedwcześnie

trzymajcie się, mamuśki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka