Dodaj do ulubionych

jakie spodnie

03.11.03, 12:31
Dziewczyny doradzcie mi, czy warto w 20tyg ciazy inwestowac w zwykle (nie
-ciazowe), luzniejsze spodnie biodrowki? Jak rosnie brzuszek w 2-giej polowie
ciazy? Czy dolna czesc bedzie bardzo i szybko sie powiekszala, czy raczej
bedzie przybywalo centymetrow w pasie? Mam szanse pochodzic troche w takich
spodniach czy lepiej szukac czegos typowo na ciaze?
Obserwuj wątek
    • apolka Re: jakie spodnie 03.11.03, 12:50
      Odpuść sobie te spodnie, założysz góra parę razy. Lepiej zainwestuj w ciażowe,
      takie z regulacją, nie będą uciskały brzuszka. Weź pod uwagę, że jak się
      siedzi - ucisk "zwykłych" spodni jest juz znaczny.
      • martael Re: jakie spodnie 03.11.03, 22:12
        Cześć,
        Ja wprawdzie nie potrzebuję (na razie) ciążowych spodni
        ;-), ale niedawno zainteresował mnie w gazecie taki
        "patent": specjalna, uniwersalna wstawka, którą
        przyczepia się do normalnych spodni i przekształca je w
        ciążowe. Można to zobaczyć i kupić w internetowym sklepie:
        www.mamadama.pl
        Nie wiem ja się to sprawuje w noszeniu, ale sam pomysł
        jest świetny, bo całą ciążę tęskniłam za moimi jeansami.
        • apolka Re: jakie spodnie 04.11.03, 08:10
          Mnie to się nie podoba, tym bardziej, że od kilku lat nosimy raczej krótkie
          bluzki czy swetry i tą "wstawkę" po prostu byłoby widać. Nie chcę wyglącać
          jak "ciężarówka z demobilu". Poza tym ta cena - to przecież jest drogie -
          lepiej dołożyć i kupić ładne spodnie z elastycznego materiału. Można też
          poszukać czegoś "z drugiej ręki", na na Allegro.
    • adzia_a Re: jakie spodnie 04.11.03, 08:45
      ja tak własnie zrobiłam - mam elastyczne biodrówki, świetnie się sprawdzały do
      siódmego miesiąca, a potem wykombinowałam taki patent - po prostu doszyłam na
      górze pas z rozciągliwego materiału (żeby przykryć brzuszek, bo mrozy idą ;-) )
      Teraz jestem w połowie ósmego miesiaca, spodnie świetnie się sprawdzają. Po
      porodzie odpruję toto i będę miała fajne spodenki.

Mam jeszcze inny wynalazek - dla osób, które potrafią szyć. Uszyłam sobie
      mianowicie spodnie wg gotowego wykroju, ale z paroma modyfikacjami - góra
      jest "wyższa" i nie ma zaszewek. Materiał jest lekko elastyczny (kupiłam
      najtańszy, bo bałam się, że coś spitolę - krawcowa ze mnie średnia), od góry
      wciągnęłam gumkę. Te spodnie nadają się do krótszych sweterków.

Widzialam u nas naprawdę wystrzałowe ciążowe porteczki, ale szkoda by mi było
      wywalać 120 zł.

Aha, na Allegro rzeczywiście można często trafić coś fajnego :-)
      • apolka Re: jakie spodnie 04.11.03, 12:08
        Też sama szyję, zatem może ktoś "kupi" kilka kolejnych rad :-) :
        Tył warto podnieść (od lini pasa) min. na szerokość solidnego paska (ok 5 cm)
        ewentualnie + jakieś 2-3 dodatkowo, będzie lepiej trzymać "pełny" przód.
        Zaszewki na tym "podwyższeniu" powinny mieć stałą szerokość.
        Przód podnoszę o jakieś 17- 20 cm, żeby dobrze osłaniał brzuch, oczywiście bez
        zaszewek, ponadto do lini środka przodu (okolice rozporka :o) ) na wysokości
        pasa dodaję ok 3-4 cm i stopniowo "dochodzę" do góry i dołu, powstaje taka
        wypukłość na brzuszek. Im mniej elastyczny materiał tym większa wypukłość się
        przyda.
        Boki przodu i tyłu kroję na prosto, nie robię "wcięcia" w pasie.
        Zamek błyskawiczny wszywam z tyłu - tam jest najwygodniej, całą górę odszywam
        dość szeroką plisą (z przodu szerszą) i stębnuję. Jak już są gotowe a brzuszek
        jeszcze do nich nie dorasta (do tej wypukłości) to wystarczy ułożyć na sobie
        zakładnę i zaszyć ją ręcznie poziomo i pionowo, nie zaprasowywać bo niedługo
        spodnie bedzie trzeba rozszerzyć. JAk luzu będzie mało, można z przodu
        prtzeszyć tunel i wciągnąć np. troczki do wiązania.
        To zależy, czy lubi sie marszczenia, ja nie przepadam, wolę mieś
        wszędzie "gładko".
        pozdrawiam
    • nunu Re: jakie spodnie 04.11.03, 14:10
      Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Chyba bede musiala wreszcie znalezc czas na
      wyprawe do jakiegos 'specjalistycznego' sklepu. Mieszcze sie jeszcze w 'stare'
      spodnie, ale w sumie jedne przyzwoite mi zostaly i jak wypiore to mam problem z
      ubraniem do pracy. Na samodzielne szycie sie nie odwaze, bo moje umiejetnosci w
      tej dziedzinie zaczynaja sie i koncza na prostej spodnicy niestety...
      • pandora_ Re: jakie spodnie 06.11.03, 10:22
        Podpatrz wykroj z "Zima" - firma do kupienia w sklepach z odzieza ciazowa -
        maja fajne patenty i zmyslna gumeczke - kazda krawcowa uszyje. Z drugiej
        strony, to niedroga firma i choc czesc ciuchow jest niezbyt trafiona, to ja
        wlasnie zakupilam sztruksowy komplecik, cieply, z dodatkiem stretchu, w
        slicznym kolorze za 199 zlotych i zamierzam go nosic do konca ciazy co
        najmniej :) a nwet jeszcze po, bo spodnie maja gumke i zanim sie brzuszek
        wchlonie, beda jak znalazl :)
        • ksel Re: jakie spodnie 06.11.03, 11:46
          Bardzo fajne i w miarę nie drogie kupisz w sklepie 9 m-cy w Pasażu Ursynowskim
          lub na Grochowskiej ok.100 zł.
          • nunu Re: jakie spodnie 06.11.03, 11:57
            Dzieki, ale mieszkam w Krakowie :). Wybieram sie na Kalwaryjska do 'Prenatalu'.
            • lemona1 Re: jakie spodnie 29.11.03, 21:01
              Sprawdzałaś internetowy sklep bebefield? Ja jestem w szóstym miesiącu,
              normalnie wcześniej lubiłam dżinsy takie lekko rozszerzane u dołu, ogrodniczki
              odpadały, chciałam się czuć normalnie a nie jak BOB Budowniczy. W Bebefield
              zamówiłam sobie dżinsy za ok 100 zł i są super - nie za grube sylwetka ładnie
              wygląda od bioder mają rosnącą wraz z brzuszkiem wstawkę w kolorze spodni.
              Oczywiście do tego nie pasuje góra do pępka, ale tez wcale nie musi być
              specjalnie długa. Działają błyskawicznie i są solidni.
              Polecam i pozdrawiam Mamusie i ich brzuszki.
              lemona1+brzuszek26t
              • nunu Re: jakie spodnie 03.12.03, 16:39
                Dzieki za polecenie sklepu. Udalo mi sie juz wczesniej cos kupic, ale spodobaly
                mi sie te ciemne dzinsy wiec moze sie skusze jeszcze... Boje sie tylko, ze moga
                byc krotkie... Czy dlugosc jest rzeczywiscie taka jak podaja (76cm dla rozmiaru 36)?
                Pozdrawiam.
                • lemona1 Re: jakie spodnie 06.12.03, 14:36
                  Dopiero teraz mogę odpowiedziec, ja mam 170 cm i te granatowe spodnie są jak
                  trzeba.
                  Pozdrawiam,
                  A
                  • gawliki Re: jakie spodnie 10.12.03, 19:40
                    a my wlasnie dzis zrobilismy zakupy!kupilam ogrodniczki sztruksowe
                    168zl,sukienka dluga 180 zl i spodnie 155-straszne ceny,ale naprawde piekne
                    rzeczy!jestem w 2 tyg.7 miesiaca i wlasnie teraz potrzebuje typowych ciazowek.
                    pozdrawiamn
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka