Dodaj do ulubionych

Cm.Ewangelicko - Augsburski ( cz 4.)

11.09.08, 14:56
Ciesze sie,ze wczoraj poznalismy ks.K.Reja i jego malzonke.
Poxchwalam sobie takie gosp[odarskie kontakty. Zdaje sobie sprawe,ze
Parafia E-A gdyby tylko miala takie mozliwosci lozylaby wiecej na
ten zabytkowy cmentarz, ktorego zabytkowa substancja godna jest
zachowania dla potomnych i przedewszystkim dla turystow. Sam
widzialem lzy w oczach ludzi odwiedzajacych swe groby rodzinne ,
ktorzy przybyli Niemiec. Jest ich coraz wiecej. Pamietajmy, ze to
tez jest element turystyki przyjazdowej, a na takiej powinno Miastu
i nam,jego mieszkancach najbardziej zalezec. Powiem wprost,
pamietajmy, ze kazdy przyjezdny turysta to iles tam zlotych, euro
czy USD w portfelach miasta i mieszkancow.

Pozwole sobie kolejny raz zaapelowac do wladz Miasta i radnych, ze
ratowanie zabytkow, podnoszenie rangi walorow turystycznych i
dostepnosci komunikacyjnej w ostatecznym rozrachunku sie oplaci ,
oplaci z nawiazka. i na to musi znalezc sie kasa. Wiem,ze to wymaga
ciezkich zabiegow staran sie i urzedniczego potu, ale nie mamy
innego wyjscia. Cyba, ze w Wielkopolsce Wschodniej znajdziemy bogate
poklady ropy nafdtowej :).
Obserwuj wątek
    • greffen Re: Cm.Ewangelicko - Augsburski ( cz 4.) 11.09.08, 15:23
      Przenoszę post z części 3. Odpowiedź dla cytryny tez w części 3 Wspólnie
      napiszemy list otwarty do Prezydenta miasta z apelem o większe
      zwrócenie uwagi na poważny problem. Pod apel ten zbierzemy podpisy.
      Zainteresowani gospodarze cmentarzy napiszą odrębne listy z problemami.
      My ze swej strony spróbujemy opracować jakiś bardziej szczegółowy plan ratowania
      dla cmentarza ewangelickiego.
      List z podpisami otrzyma prezydent.
      kopie roześlemy radnym i prasie.
      No i zobaczymy... jaka będzie reakcja. Pamiętajmy że władzom nawet jeśli mają
      najlepsze intencje potrzebna jest informacja że dany problem jest ważny dla
      wielu osób.
      • cytryna_zx Re: Cm.Ewangelicko - Augsburski ( cz 4.) 11.09.08, 15:36
        To już czytałem. Wyrobicie się do środy 24.09.08 ?? Bo później już mnie nie ma
        na dobre, a jak wiadomo każdy podpis się przyda. Pozdrawiam!
        • ok333 Re: Cm.Ewangelicko - Augsburski ( cz 4.) 11.09.08, 15:51
          cytryna_zx napisał:

> To już czytałem. Wyrobicie się do środy 24.09.08 ?? Bo później już
          mnie nie ma
          > na dobre, a jak wiadomo każdy podpis się przyda. Pozdrawiam!

Cytryna , co sie smucisz:). Skompinuj kartke A4 w kratke i zbieraj
          podpisy w akademiku i na uczelni.
          3m sie i nie dawaj sie belfrom.
          • kaliszman Re: Cm.Ewangelicko - Augsburski ( cz 4.) 16.09.08, 23:27
            Ekipa, która jutro wpadnie na cmentarz, powinna się ciepło
            ubrać.Żeby nie kończyć prac zbyt wcześnie z powodu zimna, bo szkoda
            czasu.
          • cytryna_zx Re: Cm.Ewangelicko - Augsburski ( cz 4.) 23.09.08, 23:48
            Jutro się trochę spóźnię. Ale będę na 100%
            • ok333 Re: Cm.Ewangelicko - Augsburski ( cz 4.) 30.09.08, 11:11
              Witam.Ja juz sie melduje na srode 01,X. Ilu/ile osob moze jutro?
              • kaliszman Re: Cm.Ewangelicko - Augsburski ( cz 4.) 30.09.08, 11:56
                W środę nie ma spotkania.Odbędzie się ono w pierwszą sobotę
                października o godz.14.
                • ok333 Re: Cm.Ewangelicko - Augsburski ( cz 4.) 30.09.08, 17:51
                  kaliszman napisał:

> W środę nie ma spotkania.Odbędzie się ono w pierwszą sobotę
                  > października o godz.14.

Dzieki , kaliszman. Nawet dobrze sie sklada,bo mi cos wypada.
                  Bylem dzisiaj - jest mokro i slisko. Pewnie dzisiaj ktos od KZ
                  skladal wizyte przy wybranych grobach. Mieli liste i
                  chodzili ,,biegle'' :).
                  • gladki0 Re: [OT] ,,czytanie epitafiow nagrobnych 05.10.08, 11:32
                    Bylem w Dziecmorowicach we wrzesnia, ale gdybym mial dzisiejsza
                    wiedze. To akurat widzialem (mam fotke/i) ale innnych spraw nie
                    widzialem , bo nie bylo kogo spytac. Mlodziez nawet nie zna swojej
                    malej Ojczyzny:

wroclaw.hydral.com.pl/215385,foto.html
                    Sa tam napewno 2 cmentarze - jeden przykoscielny i drugi wsazany
                    przez koscielnego ,, tam gdzies''. Lecz ja tam wroce.

Chetnym wskaze dojazd do tego miejsca.
                    • gladki0 Re: [OT] ,,czytanie epitafiow nagrobnych 05.10.08, 11:35
                      Dodam jeszcze jeden link , zeby bylo latwiej :

wroclaw.hydral.com.pl/2511,miasto.html
                      • gladki0 Re: [OT] dot. kamieniarza C.Rauer;a... 05.10.08, 18:32
                        Moze tu bedzie poczateksladu? Co prawda to nie Salzbrunn ,lecz
                        Altewasser(Stary Zdroj) i kolonie ZIPOS = Spisz :

wroclaw.hydral.com.pl/test.php?art=685&type=a&thread=323340&forum=1&for=1&f=0#st

Moze C.Rauer byl ich (kamieniarzy) szefem?
                        • greffen Dotyczy cmentarzy. 07.10.08, 00:15
                          Muszę dokonać weryfikacji swoich planów. W chwili obecnej nie za bardzo już
                          wierzę że uda mi się napisać dobrze list do prezydenta miasta a nam wszystkim
                          przeprowadzić akcję zbierania podpisów i dostarczenia tego do prezydenta na
                          tydzień przed 1 listopada. Zmieniła się też moja sytuacja na uczelni.
                          Ale to nie znaczy że się z pomysłu wycofuje, gdyż mam nowy pomysł. Rozpoczynam
                          dla studentów ODK nowy fakultet pt"Ochrona dziedzictwa nekropolitalnego" słowo
                          nekropolitalny jest neologizmem ale najbardziej mi pasuje na olbrzymią ilość
                          problemów.
                          W ramach tych zajęć studenci pod moim kierunkiem napiszą "Program" dla cmentarza
                          ewangelickiego pełne opracowanie wskazujące możliwości działań. Przesuniemy czas
                          stworzenia listu otwartego i zbierania podpisów, ale będziemy mieli konkretne
                          opracowanie i czas na przemyślenia. Mam jeszcze parę dodatkowych pomysłów.
                          • greffen Re: Dotyczy cmentarzy. 07.10.08, 00:22
                            Na razie musimy przygotować cmentarz do 1 listopada. Jutro z rana zaczynam
                            pilotować sprawę koszenia i opróżnienia pojemników. Byłoby super gdyby 1
                            listopada ewangelicy zobaczyli że cmentarz przynajmniej w pierwszej części jest
                            odmieniony.
                            • ok333 Re: Dotyczy cmentarzy. 11.10.08, 23:10
                              Zgodnie z zapowiedzia Greffena, m y robilismy SWOJE :) . Parafia
                              zreszta tez ! Zasychaly nam gardla od kurzu, ale robilismy. Lisci
                              ubywa w szybkim tempie. Przy okazji robimy jeszcze i t, i owo. Mam
                              nadzieje, ze parafianie to docenia.Ponadto mamy nietypowy apel.
                              Poszukujemy starych fotografii rodzinnych, przedstawiajacych
                              Cm.Ewangelicko-Augsburski, obrazujacych dawny wyglad cmentarza i
                              pomnikow. Zeskanujemy i oddamy wlascicielom. Liczymy na odzew.
                              Prosze o kontakt na adres : ok333@NOSPAM.gazeta.pl * usun NOSPAM.
                              Z jory dziekuje.
                              • greffen Re: Dotyczy cmentarzy. 11.10.08, 23:48
                                Zastanawiam się nad wprowadzeniem do 1 listopada spotkań 2 razy w tygodniu.
                                Chciałbym żeby na 1 listopada cmentarz wyglądał normalnie. A pracy jest mnóstwo.
                                Spróbuję się rozejrzeć po swoim własnym i studentów kalendarzu. Co sadzicie na
                                ten temat.?
                                • ok333 Re: Dotyczy cmentarzy. 12.10.08, 10:51
                                  Ja juz w ub tygodniu wyznaczylem sobie trugi termin, ten drugi
                                  troche skrocony. Uwazam,ze 1,5-2godz. na swiezym, jesiennym
                                  powietrzu nie zaszkodzi. Nie wiem tylko, czy pozostali Koledzy moga?
                                  • greffen Re: Dotyczy cmentarzy. 12.10.08, 22:14
                                    Myślałem o Środzie o godz 15 ale wszystko w rękach studentów. Ja o 14 jestem na
                                    posiedzeniu w sprawie kwesty, na 15 będę wolny. Dam jeszcze znać. Jutro dam znać
                                    czy uda się zwerbować studentów.
                                    • kaliszman Re: Dotyczy cmentarzy. 13.10.08, 11:36
                                      Jeśli idzie o środę to raczej będę.
                                      • greffen Re: Dotyczy cmentarzy. 13.10.08, 21:39
                                        niestety nie udało się zebrać grupy. Wiec na razie aktualna jest tylko sobota.
                                        Może na przyszły tydzień.
                                        • greffen Re: Dotyczy cmentarzy. 15.10.08, 01:05
                                          jutro posiedzenie d/s kwesty. Ok 333 czy masz preferencje tyczące się godziny
                                          kwestowania? Muszę Cię wpisać na listę i poświadczyć że cię znam. Dojazd na
                                          cmentarz komunalny z ulicy Krótkiej sprzed siedziby straży miejskiej.
                                          • gladki0 Re: Dotyczy cmentarzy. 15.10.08, 16:47
                                            Dalem znac mejlem na luterskagorke.
                                            • ok333 Re: VIII KWESTA 19.10.08, 22:47
                                              Coraz wiecej publikatorow wlącza się do akcji kwestowania :

www.rc.fm/polityczne/kwesta-na-cmentarzu-komunalnym-po-raz-8
                                              Oby tegoroczna kwesta przyniosla lepsze efekty, bo zabytki się sypią
                                              szybciej niz kasa.
                                              • gladki0 Re: VIII KWESTA 20.10.08, 19:06
                                                Tym co nie będą kwestować, polecam lektórę w wolnej chwili :

niewiarowicz.republika.pl/death_fil.html
                                                ....................................................:):)
                                                • greffen Re: VIII KWESTA 23.10.08, 21:32
                                                  O posiedzeniu dotyczącym kwesty nie powiem nic, bo nie wydarzyło się nic
                                                  istotnego. Za to my możemy być z siebie dumni, stan cmentarza w moim odczuciu
                                                  poprawił się trochę.
                                                  • kaliszman Re: VIII KWESTA 23.10.08, 21:35
                                                    Jak na tak małą grupę osób, która tam pracuje uważam, że jest
                                                    całkiem nieźle.
                                                  • greffen Cmentarz ewangelicki 24.10.08, 00:59
                                                    Wystarczy porównać tak to wyglądało jeszcze niedawno
                                                    roweromaniak.pl/Galeria/Fotka.php?nr=186-18
                                                  • greffen Re: Cmentarz ewangelicki 24.10.08, 01:03
                                                    A tak grobowiec Puschów i Bartoschów wejścia do krypt grobowych sa całkowicie
                                                    zasypane! roweromaniak.pl/Galeria/Fotka.php?nr=182-11 Niestety niedawno
                                                    zawaliła się górna partia grobu Rothertów.
                                                  • greffen Re: Cmentarz ewangelicki 24.10.08, 01:06
                                                    A tak
                                                    wygląpl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Kalisz_Cmentarz_Ewang-Augsb_kw4.jpgda
                                                    to teraz
                                                  • greffen Re: Cmentarz ewangelicki 24.10.08, 01:07
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Kalisz_Cmentarz_Ewang-Augsb_kw4.jpg
                                                  • greffen Re: Cmentarz ewangelicki 24.10.08, 01:26
                                                    Kaliski PAstor Haberkant nie jest pochowany na cmentarzu ewangelickim ale
                                                    zamieszczam jego fotografię
                                                    ewangarda.org/gallery/v/kosciol/ksieza/Pozostali_ksieza/ks_+Jan+Adam+Haberkant.jpg.html
                                                  • cytryna_zx Re: Cmentarz ewangelicki 24.10.08, 02:35
                                                    Zmiany na cmentarzu są piorunujące! Jeśli możecie to dodajcie aktualne fotki.
                                                    Jestem bardzo ciekawy co udało się zrobić od mojego wyjazdu. W miarę możliwości
                                                    postaram się wpaść na cmentarz między 6 ,a 12 listopada. Pozdrawiam :)

Ps. Wierzę, że kwesta w tym roku będzie rekordowa! Napiszcie co z tą listą?
                                                  • gladki0 Re: Cmentarz ewangelicki 24.10.08, 11:26
                                                    greffen napisał:

> A tak grobowiec Puschów i Bartoschów wejścia do krypt grobowych sa
                                                    całkowicie
                                                    > zasypane! roweromaniak.pl/Galeria/Fotka.php?nr=182-11 Niestety niedawno
                                                    > zawaliła się górna partia grobu Rothertów.

Ostatnia fote tego zespołu kompozycyjnego robiłem w dniu 18 lipca
                                                    br , jeszcze przed zawaleniem.
                                                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,784,82334653,86353586.html
                                                    Potem sprzęt mi wysiadł.

• ok333 Re:Cm.E-A - radny B,Nowacki przyjął zaproszenie... 25.10.08, 18:41
                                                    Mam przyjemność zakomunikowania Wam, ze radny Bogdan Nowacki przyjął
                                                    nasze forumowe zaproszenie i raczył się zainteresować sprawą
                                                    ginącego zabytku i odwiedził nas na Cmentarzu Ewangelicko -
                                                    Augsburskim w Kaliszu. Dziękujemy Panie Bogdanie. Mamy nadzieję,że
                                                    to spotkanie zaowocuje pozytywnie i da asumpt współpracy w tej
                                                    jakże kruchej materii, jaką jest ratowanie dziedzictewa kulturowego.
                                                  • kaliszman Re:Cm.E-A - radny B,Nowacki przyjął zaproszenie.. 25.10.08, 23:06
                                                    Potwierdzam.Ma pan u mnie plus, za zainteresowanie się osobiście tą
                                                    sprawą.Zobaczymy jak będzie dalej.
                                                  • cytryna_zx Re:Cm.E-A - radny B,Nowacki przyjął zaproszenie.. 26.10.08, 00:59
                                                    Ja również dziękuję Panie Bogdanie. W przeciwieństwie do radnego Artura Dembnego
                                                    wykazał Pan zainteresowanie w tej kwestii.

Greffen dobra robota! Pozostaje nam czekać na rozwój wydarzeń.
                                                  • ok333 Re:Cm.E-A - radny B,Nowacki przyjął zaproszenie.. 26.10.08, 08:17
                                                    cytryna_zx napisał:
                                                    >
                                                    > Greffen dobra robota! Pozostaje nam czekać na rozwój wydarzeń.

Cytryna, te wydarzenia to my musimy tworzyć, tzn.przygotowywać tu na
                                                    miejscu w Kaliszu. A Ty nam uciekłeś na Podkarpacie. Wierzymy że
                                                    wrócisz :). Póki co, podpatruj działania - podobne naszym - na swoim
                                                    terenie i ,,, relacjonuj.
                                                    U nas warto by do naszych działań ,,wprząc'' młodzież z kaliskich
                                                    szkół, tymbardziej, że Konserwatoe Generalny i jego agenda KOBiDZ
                                                    wspierają takie działania :

raptularz.blog.onet.pl/2,ID323430062,DA2008-06-16,index.html
                                                    W poznańskim Rejon.OBiDZ-u pieczę ma p. Beata Marzęta. Kontakty z
                                                    panią Beatą można znależć pod w/w linkiem.
                                                  • bogdanowacki Re:Cm.E-A - radny B,Nowacki przyjął zaproszenie.. 26.10.08, 10:42
                                                    Zgodnie z umową, pojawiłem się na cmentarzu E-A w Kaliszu. Szczerze
                                                    powiem, że jestem pod wrażeniem, gdyż nie często spotyka się ludzi,
                                                    którzy od dłuższego czasu bezinteresownie wykonują prace mające na
                                                    celu ratowanie kaliskich zabytków. Serdecznie dziękuję za list,
                                                    który otrzymałem, a który będzie pomocny w podejmowaniu działań,
                                                    mających doprowadzenie do zwiększonego zainteresowania zabytkowymi
                                                    cmentarzami (w tym cmentarzem E-A) ze strony m.in. kaliskiego
                                                    samorządu. Podczas naszego spotkania narodziło się już kilka
                                                    pomysłów, które mam nadzieję wspólnym wysiłkiem doprowadzimy do
                                                    szczęśliwego finału. Tak jak zapowiedziałem podczas spotkania, w
                                                    przyszłym tygodniu podejmę pierwsze działania, które pomogą Wam
                                                    uporać się z drobnymi, ale jak ważnymi dla Was problemami.
                                                    Serdecznie dziękuję za spotkanie.
                                                  • gladki0 Re:Cm.E-A - czy inwestowanie w zabytki... 26.10.08, 11:50
                                                    Taki był ubiegłoroczny rozdział nadwyżki finansowej Miasta :
                                                    [quote]
                                                    Realizacja dodatkowych inwestycji w Kaliszu oraz zastrzyk finansowy
                                                    dla rozpoczętych już zadań będą możliwe dzięki nadwyżce, jaką udało
                                                    się wypracować w zeszłorocznym budżecie. W sumie jest to prawie 40
                                                    milionów zł.

Wiele osób i instytucji zgłosiło różne pomysły na spożytkowanie
                                                    dodatkowych pieniędzy.

W podziale pieniędzy Prezydent Miasta zamierza kierować się jedną
                                                    zasadą: Rozwój, przede wszystkim rozwój miasta, a więc sfinansowanie
                                                    przede wszystkim zadań inwestycyjnych.

Na ostatniej Sesji Rady Miasta Prezydent zaprezentował plan
                                                    spożytkowania tych pieniędzy:

- wsparcie dla zadań już realizowanych w celu przyspieszenia ich
                                                    realizacji;

- pomoc finansowa dla programu budowy dróg osiedlowych – 4,6 mln zł;

- działalność modernizacyjna.

Szczegółowe zadania:

- budowa dróg osiedlowych – 4mln 600 tys;

- budowa kompleksu sportowego dla Szkoły Podstawowej nr 12, Zespołu
                                                    Szkół Hotelarskich, V LO – łącznie 2 mln 700 tys.zł;

- podniesienie kapitału zakładowego KTBS – 2 mln zł;

- bieżące utrzymanie dróg – 2 mln zł;

- budowa kompleksu boisk sportowych dla Szkoły Podstawowej nr 14 i
                                                    IV LO – 1mln 200 tys zł;

- sterowniki uliczne 1 mln zł;

- budowa sali gimnastycznej dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr
                                                    2 – 1 mln zł;

- dotacja dla Filharmonii Kaliskiej na zakup instrumentów, które
                                                    będą wyposażeniem nowej Sali Koncertowo – Konferencyjnej – 500 tys.
                                                    zł;

- dofinansowanie modernizacji budynku KM Policji – 500 tys. zł;

- zakup estrady wraz z oświetleniem – 488 tys. zł;

- dofinansowanie zakupu samochodu dla KM PSP – 400 tys. zł;

- ogródki i place zabaw – 250 tys. zł;

- remont i modernizacja Żłobka przy ul. Bogumiła i Barbary – 200
                                                    tys. zł;

- wdrożenie systemu ISO dla Urzędu Miejskiego – 200 tys. zł;

- promocja – 150 tys. zł;

- zadania związane z kulturą i sztuką – 150 tys. zł;

- zakup i montaż dźwigu osobowego w budynku Środowiskowego Domu
                                                    Samopomocy Tulipan – 120 tys. zł;

- dotacja dla księży Jezuitów na remont dachu – 120 tys. zł;

- przeciwdziałanie alkoholizmowi – 121 tys. zł;

- dotacja do Miejskiej Biblioteki Publicznej – 120 tys. zł;

- dofinansowanie zakupu samochodu dla OSP Piwonice – 110 tys. zł;

- dotacja dla Teatru – 100 tys. zł;

- ustawienie nowych barierek ochronnych po obu stronach Kanału
                                                    Rypinkowskiego na odcinku od ul. Częstochowskiej do stawideł w
                                                    parku – 80 tys. zł;

- dotacja dla MOK – 31,500 zł;

- dofinansowanie zakupu dwóch mierników prędkości dla Sekcji Ruchu
                                                    Drogowego – 22 tys. zł;

- zakup broni pneumatycznej do czasowego unieszkodliwiania zwierząt –
                                                    8 tys. zł;

- dowóz żywności do „Banku Chleba” – 6 tys. zł.

Część środków zostanie przeznaczona na zmniejszenie deficytu
                                                    budżetowego.

Na proponowane zadania wydane zostanie około 25 mln zł.

Pozostałą część wolnych środków proponuję pozostawić w postaci
                                                    wolnej rezerwy dla realizacji dużych zadań – budowy Trasy
                                                    Bursztynowej i rozbudowę sieci komunikacyjnej, na budowę aquaparku
                                                    oraz na nasze wkłady do projektów unijnych – mówi Prezydent Janusz
                                                    Pęcherz.

zrodlo : www.calisia.pl
                                                    [/quote]

Załapał się nawet MOK w inwestycjach więc nasuwa mi się pytanie -
                                                    czy gdyby Parafie : E-A, Prawosławna i sw.Mikołaja wystąpiły o
                                                    środki na ratowanie najbardziej zagrożonych zabytków znajdujących
                                                    sie na ich nekropoliach przynależnych mogą liczyć na jakieś wsparcie
                                                    Miasta ? Bo pewnie już powinno się przygotowywać wnioski do
                                                    p.Prezydenta?

• gladki0 Re: VIII KWESTA 24.10.08, 10:13
                                                    kaliszman napisał:

> Jak na tak małą grupę osób, która tam pracuje uważam, że jest
                                                    > całkiem nieźle.

To wcale nie znaczy,że wypinamy piersi do przodu w oczekiwaniu
                                                    na ...odznaczenia :). My czekamy tylko na silniejszy strumień
                                                    gotówki by móc dalej praxować. To Miasto powinno byź dumne.
                                                  • kaliszman Re: VIII KWESTA 24.10.08, 11:54
                                                    Nie będzie żadnych oznaczeń, czy nagród.A ja już sobie w domu
                                                    gablotkęna nagrody przyszykowałem:)
                                                  • szycha-ns Re: VIII KWESTA 24.10.08, 13:23
                                                    Chyba najlepszą nagrodą może być dla Was polepszający się stan
                                                    cmentarza. Z czasem można zaprosić tam gości i powiedzieć z dumą -
                                                    to nasza zasługa. Może kiedyś i miasto doceni te starania?
                                                  • greffen Re: VIII KWESTA 25.10.08, 00:31
                                                    Ty i kolega tez mają niemałe zasługi - piękna strona internetowa.
                                                  • ok333 Re: VIII KWESTA ... 25.10.08, 09:05
                                                    szycha-ns napisał:

> Chyba najlepszą nagrodą może być dla Was polepszający się stan
                                                    > cmentarza. Z czasem można zaprosić tam gości i powiedzieć z dumą -
                                                    > to nasza zasługa. Może kiedyś i miasto doceni te starania?

Lepiej zamilczmy, bo w marzeniach rozwiazują się nam języki i Miasto
                                                    łącznie z KZ pomyślą, że nie ma w tej materii nic do zrobienia.
                                                    Przecież my narazie tylko zamiatamy miotłami i grabimy :).
                                                  • greffen Re: VIII KWESTA ... 26.10.08, 00:11
                                                    Uważam że dzisiejsze sprzątanie i spotkanie z p. radnym było bardzo udane. List
                                                    do radnego jest już wysłany

Problemy związane z cmentarzem ewangelicko – augsburskim
                                                    w Kaliszu

1. Bieżącym problemem jest usuniecie wysypiska ziemi i liści zalegających na
                                                    tyłach cmentarza. Powstanie tego wysypiska związane jest z pracami porządkowymi
                                                    polegającymi na usuwaniu zbędnej ziemi która zalega na zabytkowych nagrobkach,
                                                    powoduje zawilgocenie murów itp.
                                                    a) takie jednorazowe usunięcie jest konieczne ale niestety nie rozwiązuje
                                                    problemu, gdyż prowadzone w przyszłości prace porządkowe również musza polegać
                                                    na usuwaniu nawarstwionej przez 50 lat ziemi.
                                                    b) Śmieci związane z użytkowaniem cmentarza przez wiernych (znicze, torby
                                                    foliowe itp.) są usuwane na koszt parafii która zakupiła dwa duże pojemniki. Są
                                                    one opróżniane na koszt parafii przez PUK.

2. Bardzo bylibyśmy zainteresowani uzyskaniem informacji na temat możliwości
                                                    otrzymania od miasta bezpłatnie różnego rodzaju sadzonek na wiosnę 2009 r. i
                                                    później. Starania o te sadzonki (po uzyskaniu informacji) podjęłaby parafia.
                                                    Prace związane z zasadzeniem roślinności wykonaliby społecznie studenci Ochrony
                                                    Dóbr Kultury Wydziału Pedagogiczno Artystycznego. W naszych planach mogłyby one
                                                    posłużyć do ozdoby głównej alei wejściowej. Po zakończeniu prac konserwatorskich
                                                    przy ogrodzeniu kaplicy Repphanów (środki kwesta organizowana przez PTTK) takie
                                                    sadzonki można by zasadzić również na polu przed kaplicą.
                                                    3. Odnosimy wrażenie że problematyka ochrony i opieki nad zabytkowymi
                                                    cmentarzami jest w niewielkim stopniu znana Radnym Miasta Kalisza. Bardzo
                                                    liczylibyśmy na to że Pan zainteresuje tą problematyką swoje koleżanki i
                                                    kolegów. Bardzo dobrym rozwiązaniem byłoby zorganizowanie wizyty
                                                    zainteresowanych problematyką radnych na cmentarzu. Ja z przyjemnością Państwa
                                                    oprowadzę wskażę na wartości historyczne i artystyczne, walory turystyczne oraz
                                                    pokażę problemy związane z ratowaniem cmentarza. Z pewnością uświadomiłoby to
                                                    skalę i wagę problemu. Stan niektórych pomników jest bardzo zły, wydaje się też
                                                    że niewiele osób wie jak bardzo zasłużone dla Kalisza osoby są tam pochowane i
                                                    jak wielką wartość historyczną i artystyczną ma całe założenie cmentarne oraz
                                                    poszczególne pomniki.
                                                    4. Niestety w niewielkim stopniu znane są nam prawne możliwości samorządu w
                                                    kwestii ratowania cmentarza. W chwili obecnej realne działania to:
                                                    a) Teren patroluje Straż Miejska na podstawie podpisanej z parafią umowy o
                                                    współpracy.
                                                    b) Miasto jest współorganizatorem kwesty na rzecz zabytkowych cmentarzy. Jak
                                                    wiadomo środki te i samo to działanie jest niewystarczające w skali potrzeb.
                                                    Przez dwa lata udało się z tych środków wykonać prace konserwatorskie przy
                                                    ogrodzeniu kaplicy Repphanów i prace te maja być zakończone w 2009 r. Tymczasem
                                                    pomników w bardzo złym żeby nie powiedzieć katastrofalnym stanie często osób
                                                    bardzo zasłużonych jest bardzo dużo, zawaleniem grozi część muru cmentarza. Na
                                                    moje ustne zapytania uzyskuje odpowiedź że „samorząd nic nie może gdyż nie jest
                                                    właścicielem obiektu”. Owszem istnieją rożnego rodzaju programy dofinansowania
                                                    (również miejski) ale parafia nie może z nich skorzystać ze względu na swoje
                                                    zadłużenie. Próbowaliśmy ten problem rozwiązać starając się aby wniosek pisały
                                                    rodziny do których należą poszczególne groby, ale już na wstępie uzyskaliśmy
                                                    odpowiedź (ustną) że nie jest możliwe takie rozwiązanie gdyż właścicielem całego
                                                    zabytku jest parafia i tylko ona może składać wniosek. Ważnym wiec postulatem
                                                    jest rozeznanie się w rzeczywistych możliwościach prawnych samorządu w tej
                                                    skomplikowanej materii.

Kwestie związane z ewentualna dalszą ochroną i opieką nad cmentarzem ewangelickim.

Nawet najbardziej operatywna parafia i najprzychylniej ustosunkowany samorząd
                                                    nie jest w stanie samodzielnie udźwignąć nabrzmiałego przez 50 lat problemu.
                                                    Potrzebne jest wspólne działanie wielu zainteresowanych czynników (również
                                                    społecznego oczywiście)
                                                    Studenci Ochrony Dóbr Kultury pod moja opieka naukową mogliby stworzyć po
                                                    odpowiednich konsultacjach wieloletni program ochrony i opieki nad cmentarzem.
                                                    Jednak tworzenie takiego programu ma sens kiedy będzie istniała grupa osób
                                                    mających wpływ decyzyjny zaangażowana w rzeczywistą poprawę stanu zabytku.

1.Program zawierałby również analizę stanu cmentarza, jego walorów
                                                    historycznych, artystycznych i turystycznych.
                                                    Ta część składałaby się
                                                    a) Informacji o grobach o dużych walorach historycznych (zasłużone osoby) i
                                                    artystycznych.
                                                    b) Informacji o grobach zabytkowych posiadających właściciela (opiekuna potomka
                                                    rodziny) i o grobach opuszczonych.
                                                    c) Informacji o stopniu zniszczenia poszczególnych pomników nagrobnych oraz
                                                    wstępnych postulatach konserwatorskich. Lista ta byłaby przeglądem stanu
                                                    pomników od stopnia katastrofalnego do dobrego stanu zachowania, oraz bardzo
                                                    wstępnymi założeniami konserwatorskimi.
                                                    2. Wskazywałby on realne możliwości właściciela (tj. parafii E.A) oraz te
                                                    zadania których nie jest ona w stanie samodzielnie wykonać i do których
                                                    wykonania parafia mogłaby się zobowiązać. Ten fragment programu zostałby
                                                    napisany po konsultacjach z władzami parafii.
                                                    3. Możliwości i propozycje działań samorządu na rzecz ratowania cmentarza.
                                                    4. Możliwości i zobowiązania czynnika społecznego czyli min. studentów i osób
                                                    zaangażowanych w prace porządkowe, np. podjęcia się funkcji tzw. społecznego
                                                    opiekuna zabytków czyli obowiązków wynikających z ustawy o społecznych
                                                    opiekunach zabytków.

Program ten analizujący stan i potrzeby cmentarza mógłby stać się podstawą do
                                                    szerszej współpracy między parafią, samorządem i czynnikiem społecznym.
                                                    Oczywiście współpraca taka oraz ewentualne prace musiałaby się w myśl prawa
                                                    odbywać pod nadzorem władz konserwatorskich.

• szycha-ns Re: VIII KWESTA ... 26.10.08, 00:22
                                                    Jeśli będzie zainteresowanie mogę pomóc w przygotowaniu strony
                                                    cmentarza z prawdziwego zdarzenia, na razie mamy tylko namiastkę.
                                                    Kto wie, może chociaż w niewielkim stopniu pomoże to temu
                                                    niezwykłemu miejscu? Serwer już przecież mam, domena to kwestia
                                                    kilkunastu/ kilkudziesięciu zł. rocznie, materiałów nam nie powinno
                                                    zabraknąć, fotografii pewnie też. Taki adres internetowy można
                                                    później umieścić gdzieś na cmentarzu, kto będzie chciał ten wejdzie
                                                    i dowie się o projekcie jego ratowania.
                                                  • ok333 Re: Sposoby czyszczenia nagrobków ... 26.10.08, 08:43
                                                    Macie jakieś sprawdzone sposoby ( najchętniej widziałbym podpatrzone
                                                    u konserwatorów) ? W necie znalazłem co s takiego :

www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081025/DODATKI00/231949619
                                                  • gladki0 Re: VIII KWESTA ... www 26.10.08, 11:20
                                                    Szycha-ns dzięki za dobre chęci i deklarację. Ta sprawę trzeba
                                                    omówić, bo to nie może chyba być oficjalna strona Parafii E-A.
                                                    Musimy się wspólnie zastanowić i podjać decyzję. Dobrze by było
                                                    gdybyś mógł zrobić podobny ,,multimedial'' dla Cm.Prawosławnego, a
                                                    może i kolejnych zabytkowych cmentarzy ( Majków, Szczypiorno i
                                                    wojskowy w Parku Miejskim. A może ta website mogłaby dotyczyć
                                                    wszystkich kaliskich, zabytkowych cmentarzy + Forum dyskusyjne ? To
                                                    narazie pod rozwagę, bo nie wiem czy aż tak dużo możeny od Ciebie
                                                    wymagać, przecież masz także swoje sprawy osobiste. Narazie dzięki.
                                                  • szycha-ns Re: VIII KWESTA ... www 26.10.08, 12:41
                                                    Wszystko jest do uzgodnienia i podyskutowania. Inne cmentarze?
                                                    Dlaczego by nie, w końcu wszystkie nekropolie potrzebują opieki. Co
                                                    do Majkowa i Szczypiorna itp. nie wiem czy to nie zbyt ambitny plan,
                                                    może lepiej skupić się tylko na tych przy Rogatce? Cmentarz
                                                    prawosławny... tu już trzeba porozmawiać z parafią czy byłaby
                                                    zainteresowana, aby nas tam w ogóle wpuścić. Wspólnymi siłami
                                                    jesteśmy wstanie taki projekt przeprowadzić, sam bym sobie nie
                                                    poradził. Na razie zapewne jesteście zajęci kwestą, dlatego możemy o
                                                    tym porozmawiać zaraz po świętach.
                                                  • kaliszman Re: VIII KWESTA ... www 26.10.08, 13:10
                                                    Cmentarz w Szczypiornie to są załosne resztki.Nie wiem co tam można
                                                    ratować.
                                                  • ok333 Re: VIII KWESTA ... www 26.10.08, 17:15
                                                    kaliszman napisał:

> Cmentarz w Szczypiornie to są załosne resztki.Nie wiem co tam
                                                    można
                                                    > ratować.

Masz rację, ale częściowo. To wielki wstyd dla Miasta. Już raz
                                                    Marszałek specjalnie przyjeżdżał do Kalisza przepraszac Ukraińców.
                                                    Mamy nawiązane kontakty z Ukrainą oficjalne i szkolne i dlatego te
                                                    kikutki nie moga Kaliszowi wystawiać cenzurki. Miasto kiedyś miało
                                                    taka formę do ,,produkcji,, krzyży z tryzubem.Taką informacje mam
                                                    od zdaje się Greffena. Na Cm. Prawosławnym też jest kilkanaście
                                                    sztuk połamanych. To trzeba odnowić! Myślę o nawiązaniu kontsaktów
                                                    ze szkołami współpracującymi z Ukrainą np.III LO ma kontakty z
                                                    Kamieńcem Podolskim. Sądzę, że Wydział Oświaty bedzie miał stosownmą
                                                    wiedze w tej materii.
                                                    Musimy podliczyć jakie sa potrzeby i przy pomocy radnych poprosić
                                                    Miasto o wyprodukowanie. I potem możemy je społecznie zamontować.
                                                  • ok333 Re: VIII KWESTA ... www 26.10.08, 16:54
                                                    Wyjeżdżam na groby rodzinne i potem przez 1 m-c od 8 XI jestem do
                                                    dyspozycji. Od 09.XII znowu wybywam , aż do Sylwestra.
                                                  • ok333 Re: coś o ewangelikach kaliskich ... 27.10.08, 12:48
                                                    Tutaj więcej osób gzyta, więc mały replay :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=805&w=65520662&a=86461910
                                                  • gladki0 Re: VIII KWESTA - rzadowe rc.fm się wlącza... 30.10.08, 18:08
                                                    Radio Centrum agituje :

www.rc.fm/kulturalne/wesprzyjmy-remont-kaplicy-repphanow.htm
                                                    choć nic nie wspomina, że kaplica miała kiedyś cudowną kopułę a la
                                                    Zug.
                                                  • szycha-ns Re: VIII KWESTA - rzadowe rc.fm się wlącza... 30.10.08, 18:57
                                                    Czy to oznacza, że kopuła ma szanse na rekonstrukcję? W notce na RC
                                                    nie ma informacji jakie pracę trzeba tam jeszcze przeprowadzić,
                                                    wstawiono tylko zdjęcie kaplicy, która przecież z zewnątrz
                                                    prezentuje się całkiem dobrze... Szkoda, że nie wybrano innego
                                                    ujęcia, tak to osoby niezaangażowane mogą pomyśleć "o co chodzi w
                                                    tej całej kweście, skoro grobowiec prezentuje się jak świeżo
                                                    odnowiony"... a rzeczywistość nie jest tak różowa.
                                                  • gladki0 Re: VIII KWESTA - rzadowe rc.fm się wlącza... 31.10.08, 09:35
                                                    szycha-ns napisał:

> Czy to oznacza, że kopuła ma szanse na rekonstrukcję? W notce na
                                                    RC
                                                    > nie ma informacji jakie pracę trzeba tam jeszcze przeprowadzić,
                                                    > wstawiono tylko zdjęcie kaplicy, która przecież z zewnątrz
                                                    > prezentuje się całkiem dobrze... Szkoda, że nie wybrano innego
                                                    > ujęcia, tak to osoby niezaangażowane mogą pomyśleć "o co chodzi w
                                                    > tej całej kweście, skoro grobowiec prezentuje się jak świeżo
                                                    > odnowiony"... a rzeczywistość nie jest tak różowa.

To się nazywa ,,manipulacja'' czwartej władzy. Ta kaplica, to także
                                                    sala nabożeństw i mimo zabiegów ze strony Parafii i naszej takżę
                                                    jest już usmarowana przez pseudo graficiarzy. Kaplica sama wymaga
                                                    ponownego malowania. O innych pracach niech się łaskawie wypowie KZ.
                                                    Marzeniem nas wszystkich jest przywrócenie kopuły, która była
                                                    pięknym przyładem klasycyzmu. Wiadomo jednak, że jest multum prac o
                                                    wiele pilniejszych, ale media o tym nie wspominają prawie, bo i
                                                    żadko bywają na tych zabytkowych cmentarzach. Zresztą po co się
                                                    narażać władzy.
    • szycha-ns Strona www 27.10.08, 19:03
      Moja propozycja strony:
      www.galeriawielkopolska.info/cmentarz.jpg
      Czekam na opinie i sugestie zmian.

• greffen Re: Strona www, Red Alert 27.10.08, 23:35
        Strona od strony graficznej bardzo piękna. Moim zdaniem powinna tez być księga
        gości tak aby ludzie komentowali swoje wrażenia z cmentarza. Zastanawiam się nad
        galerią fotografii. Zakładam że fotki poszczególnych pomników i ich opis będzie
        się znajdował w przewodniku bo tak zaczęliśmy. Dla mnie w samym przewodniku
        brakuje jasnej informacji o tym że na grobowiec można kliknąć i uzyskać
        dodatkowe fotografie i opis ale nie wiem jak ten problem rozwiązać. Trzeba by
        też trochę dopracować sam przewodnik bo do niektórych grobów nie da się wygodnie
        "dojść" No ale to chyba byłoby już praca gdy będzie już lato. Wydaje mi się
        wiec że w galerii fotografii trzeba umieścić fotki o charakterze artystycznym i
        ukazujące wydarzenia. Myślę że przydałby się też dział cmentarne Varia z
        artykulikami o cmentarzu i różnymi fotkami nie mieszczącymi się w działach np
        moda pogrzebowa reklamy czyli wszystko to co nie mieści się w innych działach.
        • greffen Red Alert dla cmentarza 28.10.08, 02:01
          Ostatnie prace porządkowe na cmentarzu ewangelickim przed 1 listopada odbędą się
          w czwartek. Ponieważ zapisało się sporo osób więc będą dwie grupy grupa I od
          godz 11 do 13 30. Grupa II od godz 15 15 dopóki nie opadniemy z sił :-) A więc
          ogłaszam Red Alert dla cmentarza ja jestem na cmentarzu na obydwu grupach.
          • greffen Red Alert dla kwesty 28.10.08, 02:15
            Brakuje chętnych i zaufanych osób na kwestę i już praktycznie wyczerpały się
            moje możliwości załatwienia dodatkowych osób. Dwa wolne miejsca są na godzinę
            13. Dojazd z siedziby straży miejskiej z ulicy krótkiej trzeba być na ok 20 min
            przed odjazdem. Jedziecie na sygnale i potem wracacie też Nie chciałbym
            wskazywać palcami ale mam dwóch kandydatów czyli Kaliszmana i OK 333 we dwójkę
            jest zawsze sympatyczniej! Ja kwestuję o godz 8 rano. Gdybyście nie mogli to
            oczywiście rozumiem ale mamy naprawdę mało osób stąd mój apel. Listę muszę
            zamknąć w czwartek po południu. Mamy też dziurę na godz 14 (2 osoby) ale jest
            tylko jedno miejsce w aucie straży miejskiej więc jedna osoba musiałaby dotrzeć
            na 14 na cmentarz własnymi środkami lokomocji. Jeszcze szukamy tych osób ale
            szanse znalezienia są nikłe
            • greffen Re: Red Alert dla kwesty 28.10.08, 02:29
              Na czym polega kwesta. gdybyście się zdecydowali lub ktoś ze znanych mi choć z
              forum osób to proszę o info na luterskagorka@interia.eu (najlepiej napisać na
              forum żebym zajrzał na pocztę) z imieniem i nazwiskiem muszę zgłosić was do
              kwesty i poręczyć że nie uciekniecie z puszką (-: Kiedy dotrzecie na cmentarz
              (czy to samodzielnie czy ze strażą miejską )udajecie się do biura cmentarza
              przedstawiacie się (z dowodem osobistym na wszelki wypadek) otrzymujecie 1
              plakietkę z nazwiskiem i imieniem, puszkę na pieniądze oraz bon konsumpcyjny na
              grochówkę. Potem ustawiacie się w dobrym punkcie cmentarza no i prosicie ludzi o
              datki jak zachęcać sami wiecie najlepiej bo zachęcać trzeba. problematykę znacie
              lepiej niż wszystkie z lokalnych osobistości biorących udział w kweście. Po
              godzinie wracacie do miejsca skąd zabraliście puszkę i udajecie się do gospody
              "pod trupkiem" na grochówkę. Kwestuje się raczej miło choć trzeba przełamać
              psychologiczną barierę i wierzyć w to co się robi. Można tez popatrzeć na
              ludzkie zachowania(-: Chcę podkreślić że gdyby jednak z jakiś przyczyn nie
              moglibyście wziąć udziału w kweście to ja to znakomicie rozumiem i uważam że w
              szlachetnej idei ratowania cmentarzy jesteście 1000 razy więcej zaangażowani niż
              lokalne osobistości biorące udział w kweście.
              • greffen Cmentarz E.A. 28.10.08, 03:01
                Ok 333 widziałem twoje fotki na Kalisii bardzo fajnie, bo to czas kiedy ludzie
                myślą o cmentarzach.
            • gladki0 Re: Alert dla kwesty - odp. 28.10.08, 08:42
              Jak wcześniej wspominałem - wyjeżdżam do Lodzi na groby rodzinne w
              piatek rano (31.X) na cały tydzien. Pewnie załapięs się dopiero na
              kwestę nr IX. Sorry. ok 333
              • greffen Re: Alert dla kwesty - odp. 28.10.08, 10:25
                Ok już mam informację że udało się skompletować pełna listę więc ten alert jest
                wstrzymany. Pozdrawiam.
                • greffen Cmentarz ewanelicko - augsburski 28.10.08, 14:18
                  Pomysł z zaproszeniem radnego był znakomity. Oczywiście nie wiemy jakie będą
                  efekty tej wizyty. Ale wydaje mi się że warto kontynuować to działanie czyli
                  zapraszać lokalne osobistości polityczne gdyż wydają się one zupełnie nie
                  zorientowane z jakim problemem mamy tu do czynienia. Czy moglibyście kontynuować
                  takie działania, gdyż wydaja się one niezwykle skuteczne.
                  • kaliszman Re: Cmentarz ewanelicko - augsburski 28.10.08, 15:20
                    Też tak myślę.Tylko, że radny Bogdan Nowacki sam się z nami
                    skontaktował, a ja mu zaproponowałem aby zainteresował się
                    zabytkowymi cmentarzami.Najważniejsze jest, że ów radny sam wykazał
                    incjatywę.Nie wiem, czy inni radni czytają nasze forum.
                    • cytryna_zx Re: Cmentarz ewanelicko - augsburski 28.10.08, 16:48
                      Zaczynam wierzyć w co niektórych radnych. Ale poczekajmy na efekty. Wierzę w
                      Pana Bogdana, mam nadzieje, że się nie zawiodę tak jak na Arturze Dembnym.
                      • ok333 Re: Cmentarz ewanelicko - augsburski 28.10.08, 19:05
                        cytryna_zx napisał:

> Zaczynam wierzyć w co niektórych radnych. Ale poczekajmy na
                        efekty. Wierzę w
                        > Pana Bogdana, mam nadzieje, że się nie zawiodę tak jak na Arturze
                        Dembnym.

Wierzę, nie wierzę - wróżenie jak na liściach akacji. Ja też chcę
                        uwierzyć, ale pan Bogdan nie zrobi za nas czarnej roboty. Zgoda może
                        pomóc - zadzwoni gdzie trzeba, pogada z kimś niezbędnym przy okazji,
                        ale czarną robotę musimy zrobić MY. A jest nas na dobrą sprawę
                        TRZECH - Greffen, kaliszman i ja i na 1/2 gwizdka cytryna we wakacje
                        i szycha (website).Są także studenci i chwała im za harówkę, lecz i
                        oni za rok, dwa się rozjadą. Reszta kolegow wspiera nas duchem i
                        słowem pisanym. To tez jest potrzebne, ale my musimy mieć więcej
                        ludzi ,,namacalnych''- tu na miejscu, w Kaliszu.Uważam, że jeżeli
                        nie możemy założyć w tym momencie TOnZ-u, to musimy się
                        gdzieś ,,podpiąć'' do jakiegoś stowarzyszenia. Musimy zrobić
                        przegląd organizacji pozarządowych w Mieście i probowć.Potrzebujemy
                        przedewszystkim fachowcow z ,,branży''.Takich jak tu taj opisuje GW :
                        miasta.gazeta.pl/lublin/1,78966,4515576.html
                        Co Panowie na to???
                        • kaliszman Re: Cmentarz ewanelicko - augsburski 28.10.08, 19:57
                          Swięte słowa ok333.Mimo wielkiego zapału jest nas garstka, i mimo
                          szczerych chęci nie zrobimy wszystkiego.
                          • greffen Re: Cmentarz ewanelicko - augsburski 29.10.08, 03:32
                            Też tak uważam bo pracować na cmentarzu jest stosunkowo łatwo najtrudniej jest
                            apelować, pisać listy spotykać się z ludźmi którzy dysponują realną władzą czyli
                            pieniędzmi i przekonywać ich do idei która jest popularna wśród garstki ludzi.
                            Na napisanie listu do radnego poświęciłem 2 godziny czasu a tak naprawdę to
                            powinienem zająć się czymś co przynosi realny dochód. Gdybym miał całkowicie
                            zabezpieczoną sytuacje materialną mógłbym się zajmować ratowaniem cmentarza cały
                            czas a tak robię o dorywczo. Dlatego bardzo sa potrzebne osoby które rozumieją
                            ta problematykę jak i umieją poruszać się w skomplikowanym świecie tych którzy
                            dysponują realną władzą.
                            • greffen Super nowina! 29.10.08, 17:42
                              Z wielką przyjemnością informuje Was wszystkich że staraniem Pana Bohdana
                              Nowackiego już najprawdopodobniej jutro zostanie usunięta góra ziemi i śmieci
                              zalegająca na tyłach cmentarza. Prace wykona PUK. Panu Radnemu należą się
                              wielkie wyrazy naszej wdzięczności i szacunku gdyż jest pierwszym samorządowcem
                              który tak bardzo zainteresował się problemem ochrony tego pięknego zabytku.
                              • greffen Re: Super nowina! 29.10.08, 17:44
                                Ostatnie prace porządkowe na cmentarzu ewangelickim przed 1 listopada odbędą się
                                jutro. Ponieważ zapisało się sporo osób więc będą dwie grupy grupa I od
                                godz 11 do 13 30. Grupa II od godz 15 15 dopóki nie opadniemy z sił :-) A więc
                                ogłaszam Red Alert dla cmentarza ja jestem na cmentarzu na obydwu grupach.
                                Miejmy nadzieję że będzie w miarę ok pogoda!
                                • kaliszman Re: Super nowina! 29.10.08, 19:45
                                  To rzeczywiście wspaniała wiadomość.A znaczy tylko tyle, że można,
                                  tylko trzeba chcieć.Dziękuje pan radnemu Bogdanowi Nowackiemu.Mam
                                  nadzieję, że kaliszanie to docenią, zarazem, że to początek nowej
                                  lepszej współpracy między radnymi, a kaliskimi społecznikami, którym
                                  leży na sercu dobro i rozwój tego miasta.Jeszcze raz dziękuje.
                                  • gladki0 Re: Super nowina! 29.10.08, 20:18
                                    Z radnym Bogdanem Nowackim mogę podpisać list intencyjny w sprawie
                                    koalicji i współpracy :). Dziękuje Panie Bogdanie.
                                    • gladki0 Re: Super nowina! 29.10.08, 22:27
                                      Farelka - reporter portalu calisia.pl chciała dzisiaj nas
                                      obfotografować, w strugach deszczu. Zapraszamy we czwartek, bo na
                                      ten dzień jestesmy umówieni. Dokonamy uroczystego wreczenia grabi :).
                                      • greffen Cmentarz ewangelicki. 30.10.08, 19:22
                                        Właśnie otrzymałem od Pana Radnego informację meilową że będzie on dalej działał
                                        w najbardziej interesującej nas w tej chwili kwestii oraz o tym że została
                                        złożona interpelacja w sprawie zabytkowych cmentarzy. Będzie ona jutro dostępna
                                        na internetowej stronie Pana Radnego. Ja chciałem bardzo podziękować tym
                                        wszystkim którzy dziś poświecili swój czas, wysiłek i zapewne obuwie (mnie
                                        przemiękło) aby pracować na cmentarzu. Nie będę nikogo wymieniał bo było nas
                                        sporo i myślę że zyskaliśmy dużo sympatii w oczach parafian.
                                        • kaliszman Re: Cmentarz ewangelicki. 30.10.08, 22:47
                                          Tak dziś było nas wyjątkowo dużo.Niestety pogoda sprawiła, że prace
                                          były co chwila wstrzymywane.Ta sama pogoda, która przeszkadzała w
                                          pracy, dała póżniej piekny spektakl.Z jednej strony cementarza
                                          piękne zachodzące słońce i czerwień nieba, z drugiej czarne
                                          deszczowe chmury z piorunami.A pośrodku my sprzątający cmentarz coś
                                          pięknego.
                                          Wejdę jutro na stronę Pana Radnego.
                                          • greffen Zielone światło dla cmentarzy 31.10.08, 12:48
                                            Z przyjemnością informuję że Pan Radny Bohdan Nowacki wniósł interpelację do
                                            Pana Prezydenta w sprawie zabytkowych cmentarzy
                                            www.bogdannowacki.pl/index.php?id=109 Oznacza to dla nas że dzięki
                                            inicjatywie Pana Radnego problem złego stanu zabytków cmentarnych może stać się
                                            tematem szerszej debaty i przebić się do świadomości społecznej. Za działanie to
                                            należy się Panu Radnemu nasza wdzięczność tym bardziej że nie zamierza on
                                            poprzestać tylko na tym jednym działaniu, ale również pomagać dalej. Na razie
                                            przed nami VIII kwesta na rzecz ratowania zabytkowych cmentarzy organizowana
                                            przez PTTK i UM w której bierze czynny udział 7 osób (wraz ze mną) związanych z
                                            pracami porządkowymi. Prócz tego udało się nam po raz pierwszy pozyskać dwóch
                                            ewangelików. Wszystkim życzę miłego kwestowania, jak największej zebranej sumy,
                                            no i żeby pogoda dopisała.
                                            • cytryna_zx Re: Zielone światło dla cmentarzy 31.10.08, 13:14
                                              Brawo Panie Bogdanie. To wielki przełom w naszej działalności. Mam nadzieje, że
                                              będę miał okazję poznać Pana osobiście i podziękować. Takich radnych nam trzeba!
                                              • kaliszman Re: Zielone światło dla cmentarzy 31.10.08, 13:35
                                                Jak na razie wszystki idzie w dobrym kierunku.Pożyjemy zobaczymy,
                                                choć rozumiem, że Pan Bogdan Nowacki, raczej sam nie będzie w stanie
                                                wszystkie załatwić.Ale może rada miasta, no i prezydent Pęcherz
                                                wreście zauważą, że są ważniejsze sprawy dla Kalisza niż budowa
                                                aquaparku.
                                                • greffen Trochę wspomnień 31.10.08, 17:33
                                                  Przeglądałem swoje archiwum fotografii cmentarza i natrafiłem oto na taką fotkę.
                                                  Już w tej chwili nie pamiętam ale to był chyba rok 2005. Na cmentarzu były takie
                                                  pokrzywy że w wielu miejscach nie dało się
                                                  przejść.fotoforum.gazeta.pl/3,0,1537058,1,0,784.html
                                                  Widać to dobrze bo roślinność zasłania mur cmentarza. W wielu miejscach
                                                  urządzono małe wysypiska śmieci, nie było pojemników a w jednym z grobowców
                                                  znajdowało się legowisko jakiegoś bezdomnego. W tym też czasie trwały masowe
                                                  kradzieże elementów metalowych. Walka z pokrzywami polegała na tym że ścinało
                                                  się je motyką. Wśród chwastów znajdowały się walające się porozbijane płyty a
                                                  wśród nich pierwsza cynowa którą zabezpieczyliśmy należąca do płk Kaulbersza.
                                                  • szycha-ns Re: Trochę wspomnień 31.10.08, 18:40
                                                    Szok... naprawdę wiele się zmieniło od 2005 roku - tyle, że chwasty
                                                    odkryły prawdziwe zniszczenia. Dobrze, że w Kaliszu powoli dostrzega
                                                    się jaki skarb posiada. Oburzamy się w jakim stanie są nasze
                                                    cmentarze na wschodzie, a sami nie potrafimy opiekować się naszym
                                                    dziedzictwem. Co prawda jeszcze jest tyyyyyle do zrobienia, ale
                                                    dzięki wolontariuszom i zaangażowaniu takich radnych jak Pan Bogan
                                                    Nowacki wszystko jest na dobrej drodze.

Kto wie, może kiedyś Stawiszyn przestanie się odwracać od swojej
                                                    ewangelickiej przeszłości i pójdzie w Wasze ślady.
                                                  • greffen Re: Trochę wspomnień 31.10.08, 18:43
                                                    A to parę miesięcy później
                                                    fotoforum.gazeta.pl/3,0,1537118,1,0,784.html
                                                    znikły potworne chaszcze a w jeden kwietniowy dzień na cmentarzu można było
                                                    spotkać wytwornie ubrane panie i panów z czasów kiedy cmentarz ewangelicki był
                                                    również pięknym ogrodem. W dniu tym kaliskie szkoły mogły się zapoznać z
                                                    historią cmentarza.
                                                  • greffen Re: Trochę wspomnień 31.10.08, 19:02
                                                    Z rzeczy zabawnych w starciu z chaszczami w pierwszym podejściu złamaliśmy trzy
                                                    motyki, stępiliśmy kosę. Raz zatrzymaliśmy młodych przestępców którzy usiłowali
                                                    wywieźć na wózku metalową wazę i tłumaczyli się że chcieli ją tylko wypożyczyć.
                                                    No i jeszcze sami zostaliśmy wylegitymowani przez policję jako potencjalni
                                                    wandale. Były też przypadki latającego marmurowego wazonu który złodzieje
                                                    usiłowali przerzucić z cm. miejskiego. A ile ciekawych osób spotkaliśmy -
                                                    potomków rodzin. Potem przyszedł okres załamania się prac a potem było moje
                                                    pierwsze spotkanie z cytryną i ok 333 podczas zdawania ogrodzenia kaplicy. I
                                                    znowu ruszyło...
                                                  • szycha-ns Witryna cmentarza 31.10.08, 21:30
                                                    Strona powoli nabiera kształtu... Przewodnik multimedialny, który
                                                    był dostępny w Internecie już jakiś czas temu do tej pory obejrzało
                                                    kilkaset osób. Myślę, że nowa witryna będzie cieszyła się jeszcze
                                                    większym zainteresowaniem. Częśc działów jeszcze nie działa, ale z
                                                    czasem zostanie to naprawione :-)

www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/
                                                  • kaliszman Re: Witryna cmentarza 01.11.08, 09:17
                                                    Czy są może jakieś komentarze na tej stronce.
                                                  • szycha-ns Re: Witryna cmentarza 01.11.08, 09:36
                                                    Jakie komentarze bo nie rozumiem? Od tego jest forum, a nie strona.
                                                  • greffen Cmentarze na rogatce 02.11.08, 02:00
                                                    Cmentarze na Rogatce znalazły się na liście najciekawszych cmentarzy polskich:
                                                    fakty.interia.pl/raport/ocalic_od_zapomnienia/znane-cmentarze
                                                  • cytryna_zx Re: Cmentarze na rogatce 02.11.08, 10:43
                                                    W końcu ogólnopolskie media doceniły wartość historyczną naszych cmentarzy. Jest
                                                    to kolejny powód aby otrzymały one jak najszybciej wsparcie finansowe od władz
                                                    miasta.
                                                  • greffen Czy sa jakieś wpisy 02.11.08, 16:02
                                                    No na początek musimy zachęcić ludzi do wpisywania się do księgi gości. To
                                                    trochę takie działanie psychologiczne że jak zbiera się pieniądze na jakiś cel
                                                    do czapki to w tej czapce musi byc juz parę monet (-:
                                                  • szycha-ns Re: Czy sa jakieś wpisy 02.11.08, 18:32
                                                    Można już powoli promować stronę, oto jej banner:

www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/banner.jpg
                                                    Jak tylko pojawi się treść we wszystkich działach można napisać do
                                                    administratora strony www.kalisz.pl z prośbą o dodanie adresu.
                                                  • greffen Prace na cmentarzu ewangelickim. 04.11.08, 01:01
                                                    Najbliższe prace porządkowe odbędą się w czwartek o godz 15. 15. Raczej na pewno
                                                    będzie stała ekipa, chociaż nie będzie mnie gdyż muszę wyjechać. Kierownikiem
                                                    będzie Pan Bartek, lub ok 333 nie wiem czy już będzie. Najważniejsze to
                                                    przesunąć pojemniki ze śmieciami pod tylną bramę aby mogły być wywiezione,
                                                    dopełnić je zniczami. 2. Dokończenie porządku przy grobie "Przyjaciela Młodzieży
                                                    czyli Ksawerego Balczewskiego. Na tyłach grobu generała majora to ten wysoki z
                                                    alegorią smutku jest mało estetyczny wzgórek ziemi.
                                                  • greffen Re: Prace na cmentarzu ewangelickim. 07.11.08, 11:35
                                                    W tym tygodniu prace na cmentarzu nie odbędą się, chyba że OK 333 zgodzi się
                                                    nimi pokierować. Musiałbym jednak mieć szybko (do wtorku wieczorem)informację
                                                    żeby zawiadomić studentów. Informację można podać na forum. Proszę też o
                                                    rozreklamowanie strony cmentarza www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/ i
                                                    nadsyłanie ciekawych materiałów do umieszczenia.Włączcie się w ten projekt bo na
                                                    razie całość spoczywa na dwóch osobach.)-: Gdyby ktoś mógł poprawić stary adres
                                                    strony na wikipedii bo ten który jest odsyła tylko do starej wersji która
                                                    zapewne też wkrótce przestanie działać. Ja tymczasem jadę na zasłużony
                                                    odpoczynek bez cmentarzy, zabytków i margaryn (-: pozdrawiam
                                                  • wielkopolskawschodnia Re: Link na Wiki 07.11.08, 14:56
                                                    Poprawiłem.
                                                  • ok333 Re: sobotana Cm.E-A ... 07.11.08, 21:15
                                                    Wróciłem z Łodzi w piątek wieczorem, ale w sobotę zajrzę tam o 14-
                                                    tej.Kto dołączy?
                                                  • greffen Re: sobotana Cm.E-A ... 09.11.08, 10:58
                                                    Czy mam zawiadomić studentów że prace na cmentarzu odbędą się w czwartek od 14 15?
                                                  • gladki0 Re: sobotana Cm.E-A ... 09.11.08, 11:20
                                                    greffen napisał:

> Czy mam zawiadomić studentów że prace na cmentarzu odbędą się w
                                                    czwartek od 14
                                                    > 15?

Ja mogę być. Magazynek udostpnię, kaplicy nie - bo nie mam takiej
                                                    możliwości.
                                                  • gladki0 Re: Czy sa jakieś wpisy 09.11.08, 11:38
                                                    szycha-ns napisał:

> Można już powoli promować stronę, oto jej banner:
                                                    >
                                                    > www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/banner.jpg
                                                    > Jak tylko pojawi się treść we wszystkich działach można napisać do
                                                    > administratora strony www.kalisz.pl z prośbą o dodanie adresu.

Już zacząłem rozsyłanie banera.
                                                    W zamian narazie dostałem takie wiesci, min. fotka z epitafium
                                                    Pisarra :).

niewiarowicz.republika.pl/cementary_3.html
                                                  • gladki0 Re: Czy sa jakieś wpisy 09.11.08, 13:47
                                                    Pan Zbigniew działa szybko. Tu jest efekt jego dzialania :

niewiarowicz.republika.pl/cementary_2.html
                                                    Roll on to the end :).
                                                  • greffen Cmentarz ewangelicki 09.11.08, 20:34
                                                    W takim razie zawiadamiam meilowo studentów. Prace godz 15 . Przydałoby się
                                                    dokończyć prace przy Balczewskim i przestrzeń pomiędzy narzędziownią też jest
                                                    paskudnie wypełniona ziemią.Zobaczcie jaka jest sytuacja z pojemnikami jakby
                                                    były puste to powinny być na swoim miejscu. Podsumowanie kwesty dopiero w grudniu.
                                                  • tomashch Re: Cmentarz ewangelicki 09.11.08, 21:31
                                                    jeżeli jest możliwość to prosiłbym o baner reklamujący cmentarz w wymiarze
                                                    468x60. wstawię na inwestycje oraz stronę Szczypiorna
                                                  • szycha-ns Re: Cmentarz ewangelicki 09.11.08, 22:25
                                                    Super Tomku!
                                                    Warto docenić świetną pracę greffena, włożył w nią wiele serca.

www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/banner2.jpg
                                                  • gladki0 Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 10:37
                                                    szycha-ns napisał:

> Super Tomku!
                                                    > Warto docenić świetną pracę greffena, włożył w nią wiele serca.
                                                    >
                                                    > www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/banner2.jpg

Szycha-ns, chciałbym zacząć Ci przesyłać ( na adres meilowy) spis
                                                    grobów w poszczególnych kwaterach od I do XVII, wg stanu ze spisu
                                                    robionego w 1998 r. Powiedz czy bedzie można na tej stronie zmieścić
                                                    te blisko 800 nazwisk, a nawet więcej. Bo okazuje się,że znajdujemy
                                                    stare, ,,bezdomne'' tablice , które nie jesteśmy w stanie przypisać
                                                    do konkretnego grobu. Byłaby to pewnie ,,XVIII'' kwatera ? Wartoby
                                                    to zrobić w pdf-ie , tak by można było dopisać trochę wiecej
                                                    informacjji o zmarłym, a nie tylko datę zgonu..Myślę tez o
                                                    wstawieniu zdjec grobu czy grobowca , takze z tablicą epitafijną, o
                                                    ile będzioe spełniała warunki tzn. mam tu na myśli przedewszystkim
                                                    walory artystyczne lub ,,godność'' persony. Te kryteria powinniśmy
                                                    uzgodnić z Greffenem.Podpowiedz nam zaten, jak to widzisz ze swojej
                                                    strony .
                                                  • szycha-ns Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 10:48
                                                    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale taki spis już się znajduje na
                                                    stronie głównej:
                                                    www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/spis_zmarlych.pdf

Co do grobów i tablic, jeszcze myślę jak to rozwiązać... może w
                                                    ramach przewodnika lub galerii? Sam nie wiem, dam jeszcze znać w tej
                                                    sprawie.
                                                  • greffen Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 12:00
                                                    Wydaje mi się że najlepiej byłoby się spotkać w trójkę w realu i uzgodnić
                                                    wszystkie szczegóły najlepiej w Karafce bo tam jest dostęp do sieci. Trzeba się
                                                    rzeczywiście zastanowić gdzie umieścić te opisy.
                                                  • szycha-ns Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 12:16
                                                    To byłoby najlepsze rozwiązanie, ja jestem wolny... choćby jutro,
                                                    kwestia ustalenia godziny. Późniejsze dni mam zawalone robotą.

PS. Macie gdzieś w Kaliszu darmowy dostęp do Internetu, tak jak w
                                                    Ostrowie na rynku? Zabrałbym laptopa i byłoby wygodniej, bo mam tam
                                                    wszystkie mateiały.
                                                  • greffen Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 12:51
                                                    Mnie do końca tygodnia nie będzie w Kaliszu. Najważniejszy problem który mamy do
                                                    rozwiązania to gdzie powinny się znajdować opisy pomników, dzieje rodzin itp. To
                                                    jest olbrzymi materiał w którym powinny się znaleźć opisy dokumenty, fotografie
                                                    itp. Są dwie wersje. W jednym przypadku tak jak pierwotnie planowaliśmy do
                                                    opisów tych przechodziłoby się z przewodnika. W drugim ze spisu zmarłych. Każda
                                                    z tych propozycji ma swoje zalety i wady. Np. ze spisu nazwisk jest to wygodne
                                                    dla osób poszukujących danych o osobach pochowanych ale nie umożliwia osobie
                                                    oglądającej przewodnik dowiedzenia się do kogo należy pomnik który ją
                                                    zainteresował. Tutaj musi się zastanowić Szycha jak to rozwiązać. W dodatku z
                                                    przewodnika nie da się "dojść" do wszystkich pomników np do grobu Hindetmithów
                                                    czy Goerne (kobieta z urną) Jak rozwiążemy ten problem to już będziemy do
                                                    przodu. Dzięki za umieszczanie banerów. Może na wikipedii trzeba by zmienić
                                                    nazwę strony bo to juz nie przewodnik multimedialny, ale strona cmentarza
                                                    ewangelicko - augsburskiego.
                                                  • gladki0 Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 14:48
                                                    szycha-ns napisał:

> Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale taki spis już się znajduje na
                                                    > stronie głównej:
                                                    > <a
                                                    href="www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/spis_zmarlych.pdf"

target="_blank">www.galeriawielkopolska.info/cmentarz/spis_zmarlych.p
                                                    df</a>
                                                    >

To jest spis alfabetyczny i też nie kompletny. Ja proponuje - spis
                                                    grobów w poszczególnych kwaterach. Zawiera on groby od nr 01 do nr
                                                    xx w danej kwaterze i dla naszych celów jest lepszy szczególnie przy
                                                    konfrontacji w terenie. Oczywiście zamieścilibyśmy wtedy daty ur. i
                                                    zgonu, ewent. nazwisko rodowe fotografie zmarłego i gronu itd. Dane
                                                    takie pozwalają lepiej ustalac koligacje rodowe, dzieci wg
                                                    starszeństwa and so on.

> Co do grobów i tablic, jeszcze myślę jak to rozwiązać... może w
                                                    > ramach przewodnika lub galerii? Sam nie wiem, dam jeszcze znać w
                                                    >tej sprawie.

Myśl szycha , myśl :)
                                                    Ja myslałem, że w tekście można dać ,,na niebiesko'' odnośnik np.
                                                    KWATERA I i jak się na niego kliknie to w pdf otwiera się zasób
                                                    danej kwatery. Poszperam i może znajdę jakiś przykład.
                                                  • gladki0 Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 15:00
                                                    greffen napisał:

> W takim razie zawiadamiam meilowo studentów. Prace godz 15 .
                                                    Przydałoby się
                                                    > dokończyć prace przy Balczewskim i przestrzeń pomiędzy
                                                    narzędziownią też jest
                                                    > paskudnie wypełniona ziemią.

Byłem dzisiaj i sprawdzałem - wybierzemy tę ziemię przy garażu i
                                                    uporzadkujemy grób p[rofesora.

Zobaczcie jaka jest sytuacja z pojemnikami jakby
                                                    > były puste to powinny być na swoim miejscu.

Pojemniki są pełne, bo nic nie zabierano. Zostały tylko koleiny po
                                                    sprzęcie PUK-u (chyba?)

Co do ,,górki'' przy smutnej dziewczynie? O którą chodzi? czy tą od
                                                    Welke,go czy od van der Launitza?
                                                  • greffen Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 18:47
                                                    Myślę że pomysł aby istniała druga lista zawierająca spis grobów kwaterami i to
                                                    ona zawierała materiały o historii jest bardzo dobra.
                                                  • greffen Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 18:57
                                                    Na razie niech Szycha wprowadza sobie przesłane dane. A potem będziemy myśleć.
                                                    No i chyba trzeba już założyć nowy wątek poświęcony cmentarzowi. (-:
                                                  • ok333 Re: Cmentarz ewangelicki 10.11.08, 19:02
                                                    Tutaj już zamykamy i od tej chwili piszemy w watku nr 5.
                                                  • ok333 Re: Cmentarz ewangelicki + Odcinek nr 3 dla potom 01.04.09, 22:27
                                                    ok333 napisał:

> Tutaj już zamykamy i od tej chwili piszemy w watku nr 5.

Ale pozwalam sobie umieścić tutaj Część nr # m by nie znikła:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=82658207&v=2&s=0
    • ok333 Re: Cm.E-A ( cz 4.)+cz.I poart 01-100 retrosp. 01.05.09, 21:48
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=81225158&v=2&s=0
      Udało się odzyskać min. opis grobowca z kw.XIII - Louise Julianne
      Henkel .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka