paenka 17.08.06, 15:43 Mam pianino Calisia. W jakiej cenie teraz są pianina tej marki? Oczywiscie uzywane ale w 100% sprawne. To nie jest w zasadzie ferta sprzedazy bo mam sentyment, chcialabym wiedziec po prostu ilejest ono warte. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szycha-ns Re: Pianino Calisia 17.08.06, 19:43 Na forum pewnie się tego nie dowiesz... polecam odwiedziny u rzeczoznawcy bądź sklepu z antykami jeśli pianino jest wiekowe. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Pianino Calisia 17.08.06, 19:52 Nie może być wiekowe, bo to Calisia a nie Fibiger. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Pianino Calisia 17.08.06, 19:55 Źle się wyraziłem, w każdym razie może pochodzić nawet z początku XX wieku (wariant optymistyczny ;) ), a to już coś. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Pianino Calisia 17.08.06, 21:27 Ale na początku XX wieku to one nadal Fibigery były. :) Dopiero jak komuna przyszła, to się wszystko zje... :( Nie wiem dlaczego Fibigerowie nie dostali ten fabryki po 1989. Przecież sąd im ją oddał... Pewnie Ksienztwo będzie wiedział dlaczego, on dziennikarz. :p Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Pianino Calisia 17.08.06, 21:51 o00 napisał: > Ale na początku XX wieku to one nadal Fibigery były. :) > Dopiero jak komuna przyszła, to się wszystko zje... :( > Nie wiem dlaczego Fibigerowie nie dostali ten fabryki po 1989. > Przecież sąd im ją oddał... > Pewnie Ksienztwo będzie wiedział dlaczego, on dziennikarz. :p Były dziennikarz jak już ;) to trochę skomplikowana sprawa. Po upadku komuny rodzina Fibigerów założyła sprawę w sądzie. Jednocześnie państwowi właściciele fabryki robili wszystko, by przedsiębiorstwo było jak najmniej warte - częśc majątku i wszystkie zamówienia przenoszono do Leszna - stąd właśnie Calisia o mało co nie została zlikwidowana, do takiej zapaści finansowej państwo ją doprowadziło. W każdym razie, nie wiem do końca jak to było dokładnie, ale Fibigerowie chyba dostali jakąś kasę+willę w której za komuny przerobiono na biura. Dziś w tej willi jak wiadomo mieści się restauracja Roma (nie wiem czy Fibigerowie tylko dzierżawią budynek restauratorce, czy też sprzedali). Oprócz tego rodzina Fibigerów (dzieci Ireny Fibiger, zmarłej w 1994 albo 1997) posiada w Kaliszu 2 kamienice (na Częstochowskiej). Byc może uda mi się coś więcej dowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Pianino Calisia 17.08.06, 22:31 A dlaczego do Leszna? Co w tym Lesznie było/jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Pianino Calisia 17.08.06, 22:41 jak to co? fabryka fortepianów - też ukradziona przez PRL. Przed wojną należała do Bettinga o ile mi wiadomo (tego, co nie wytrzymał konkurencji w Kaliszu konkurencji pozostałych 2 fabryk). Czy nadal w Lesznie działa ta fabryka - nie wiem, ale chyba padła. Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthes Re: Pianino Calisia 17.08.06, 23:39 Ja mam starego Fibigera i planuję jego renowację, bo już nie da się na nim grać. Będzie mnie to kosztować jakieś 4 tysiące (u znajomego bez rachunków).Oczywiście samo jest warte duż więcej. A Twoje może być warte z 10 tysięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Pianino Calisia 17.08.06, 23:46 łooł żartujesz 10 tysięcy? Wprawdzie orientowalam sie na allegro. Tam wystawiane sa za ok 2000 - 3000 zł ale tamte sa takie proste pudlowe a moje ma ladny kolorek i do tego rzezbione nozki i frazes maly na przodzie. Nie mam pojecia ile lat ma pianino bo odkupowalam je od pewnej starszej kobiety jak szlam do szkoly muzycznej a to bylo jakies uu 13 lat temu, wiec nalezalo by dodac jeszcze te lata ktore stalo u tej pani. Nie wie ktos jak sprawdzic to ile lat ma pianino? Jakis grawer poiwnno miec? Odpowiedz Link Zgłoś
dwamartaki Re: Pianino Calisia 18.08.06, 20:42 A wiecie może kiedy fabryka Fibigerów ruszyła? Bo pianino po mojej prababci, na którym mój najmłodszy brat teraz plumka, to ponoć pierwsza seria. No to ciekawe ile ma lat - nie wiem, a o dziwo działa jak należy. Klawisze pożółkłe, ale piękne. Czarne, rzeźbione, ze świecznikami, pachnące dawnymi czasami:). Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Pianino Calisia 18.08.06, 21:20 dwamartaki napisała: > A wiecie może kiedy fabryka Fibigerów ruszyła? Bo pianino po mojej prababci, na > którym mój najmłodszy brat teraz plumka, to ponoć pierwsza seria. No to ciekawe > ile ma lat - nie wiem, a o dziwo działa jak należy. Klawisze pożółkłe, ale > piękne. Czarne, rzeźbione, ze świecznikami, pachnące dawnymi czasami:). Fibigerowie przybyli do Kalisza z Austrii pod koniec XIX wieku. Założyciel fabryki Gustaw Arnold Fibiger pierwszy fortepian skonstruował w 1878 r. Nie wiem tylko czy zrobił to w Kaliszu czy jeszcze w swoim rodzinnym kraju. Początkowo fabryka fortepianów mieściła się przy Aleji Józefiny, ale lokal był zbyt mały dla rozwijającej się firmy - stąd w 1898 r. przeniosła się firma do budynku przy dzisiejszej ul. Szopena. Reasumując, fortepian Twej Prababci pochodzi zapewne z lat 90-tych XIX wieku :) Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthes Re: Pianino Calisia 21.08.06, 22:42 Nie kupisz dobrego pianina poniżej 10 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Pianino Calisia 21.08.06, 23:09 Na aukcjach: Seiler, 1903 - 24.000,00 zł; Quandt, 1893 - 17.000,00 zł; Forster, 1930 - 13.000,00 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Pianino Calisia 18.08.06, 21:41 paenka napisała: > Mam pianino Calisia. W jakiej cenie teraz są pianina tej marki?(...) W Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku powinni wiedzieć. Mają sporą kolekcję fortepianów i pianin. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Kiedy pojawiły się pianina Calisia? 21.08.06, 22:53 Czy tę markę wprowadziła komuna po nacjonalizacji fabryki, czy jeszcze Fibiger? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kiedy pojawiły się pianina Calisia? 21.08.06, 22:58 No przecież Fibiger produkował Fibigery! :> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kiedy pojawiły się pianina Calisia? 21.08.06, 23:00 Marka "Calisia" jest w 100% tworem komunistycznym. Dobre i to, bowiem mało brakowało, a żadne pianina nie byłyby produkowane. Hitlerowcy robili w fabryce meble, a komuchy postanowiły to kontynuowac. Na szczęście Gustaw Arnold Fibiger III przekonał nowe władze do powrotu do budowania pianin i fortepianów (sam też pracował w niej przez wiele lat). Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Kiedy pojawiły się pianina Calisia? 21.08.06, 23:07 ksiestwokaliskie napisał: > Marka "Calisia" jest w 100% tworem komunistycznym.(...) Nie byłem tylko pewien, czy to był na pewno ich własny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Calisia 21.08.06, 23:16 Nie zawsze jednak nazywały się Calisia. :) Jakaś partia wysłana do jakiegoś skandynawskiego kraju (nie pamiętam już do którego) wróciła, bo w tubylczym języku "kalisia" znaczyło "kalesony". Nazwę marki zmieniono więc na "Polonia" i pianina odesłano z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Arnold Fibiger 22.08.06, 02:31 Arnold Fibiger, 1937 - 67.000,00 zł, cena wywoławcza w domu aukcyjnym we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Arnold Fibiger 26.08.06, 03:44 Bechstein, po kapitalnym remoncie przeprowadzonym w Kaliszu: 110.000,00 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie A propos pianin i fortepianów 22.08.06, 09:50 Koncerty na fortepianach wyprodukowanych na początku XIX i XX wieku chce organizować Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku w powiecie kaliskim. Pomysł szczytny, ale niestety bardzo kosztowny. - Fortepiany, na których miałby się odbywać koncerty muszą być tak wyremontowane, żeby grały, a to niestety kosztuje niemalże "fortunę". Renowacja jednego fortepianu to nawet 30 tysięcy złotych - mówi Jerzy Marciniak, dyrektor muzeum. Władze placówki jednak będą próbowały pozyskać na przedsięwzięcie pieniądze z Ministerstwa Kultury. W muzeum w Opatówku są 64 fortepiany, 51 jest wystawionych. W zbiorach jest również jeden fortepian pionowy, tzw lira. Ostatni nabytek to fortepian Bettinga, muzeum dostało go w darowiźnie z Warszawy. rc.fm Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 A.Fibiger vs. Calisia 22.08.06, 15:36 Mam w swoim ksiegozbiorze "Pol wieku Technikum Budowy Fortepianow" Walczaka i Wanki wydane w 2004 w zwiazku ze zjazdem absolwentow. Z rozdzialu o historii wynika, ze jeszcze w 1947 fabryka byla znana jako "Arnold Fibiger". Wprawdzie nie podano od kiedy zaczeto uzywac nazwy "Calisia", ale bylo to najpozniej w 1953. Niestety nie mam zadnych publikacji K. Rottermunda, w ktorych na pewno sa podane szczegoly. Moze ktos sprawdzi jego "Przemysl muzyczny Kalisza XIX i XX wieku. Ze szczegolnym uwzglenieniem rodziny Fibigerow", Wroclaw 1985? K.R. napisal tez na ten temat w "Dziedzictwie przemyslowym Kalisza i regionu", ale nie mam teraz czasu tego sprawdzic (ksiazka mi sie gdzies zawieruszyla). Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Arnold Fibiger 26.08.06, 15:30 Krzysztof Rottermund był uczniem Gustawa Arnolda Fibigera, teraz pracuje w Katedrze Edukacji Artystycznej Uniwersytetu Szczecińskiego. Krzysztof Rottermund, "Kaliscy fortepianmistrzowie z XIX i początku XX wieku", [w:] Muzyka fortepianowa VI, Janusz Krassowski (red.), Akademia Muzyczna w Gdańsku, Prace Specjalne nr 37, Gdańsk 1985 Nie jestem pewien (!), ale od 1947 fabryka nazywała sie już "Calisia", a pierwszy powojenny fortepian (pod tą marką) wyprodukowano albo właśnie w 1947, albo w 1949. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Arnold Fibiger 26.08.06, 15:55 Najtrudniej wpaść na najprostszy sposób. ;) www.piano.calisia.pl/historia.htm Ostatnie zdanie czwartego akapitu: "Od 1949 roku, fabryka wznawia produkcję pianin i fortepianów pod nazwą CALISIA." Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Pianino Calisia 26.08.06, 18:17 ja mam to pianino tylko sloje sa w pionie a nie w poziomie. Nie ma cennika albo ja jestem slepa. www.piano.calisia.pl/oferta/pianina/Chippendale.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
chudychudy Re: Pianino Calisia 05.04.25, 17:05 Witam jest ktoś w stanie powiedzieć mi coś wiecej na temat tego Pianina ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś