Dodaj do ulubionych

Pianino Calisia

17.08.06, 15:43
Mam pianino Calisia. W jakiej cenie teraz są pianina tej marki? Oczywiscie
uzywane ale w 100% sprawne. To nie jest w zasadzie ferta sprzedazy bo mam
sentyment, chcialabym wiedziec po prostu ilejest ono warte.
Obserwuj wątek
    • szycha-ns Re: Pianino Calisia 17.08.06, 19:43
      Na forum pewnie się tego nie dowiesz... polecam odwiedziny u rzeczoznawcy bądź
      sklepu z antykami jeśli pianino jest wiekowe.
      • o00 Re: Pianino Calisia 17.08.06, 19:52
        Nie może być wiekowe, bo to Calisia a nie Fibiger.
        • szycha-ns Re: Pianino Calisia 17.08.06, 19:55
          Źle się wyraziłem, w każdym razie może pochodzić nawet z początku XX wieku
          (wariant optymistyczny ;) ), a to już coś.
          • o00 Re: Pianino Calisia 17.08.06, 21:27
            Ale na początku XX wieku to one nadal Fibigery były. :)
            Dopiero jak komuna przyszła, to się wszystko zje... :(
            Nie wiem dlaczego Fibigerowie nie dostali ten fabryki po 1989.
            Przecież sąd im ją oddał...
            Pewnie Ksienztwo będzie wiedział dlaczego, on dziennikarz. :p
            • ksiestwokaliskie Re: Pianino Calisia 17.08.06, 21:51
              o00 napisał:

> Ale na początku XX wieku to one nadal Fibigery były. :)
              > Dopiero jak komuna przyszła, to się wszystko zje... :(
              > Nie wiem dlaczego Fibigerowie nie dostali ten fabryki po 1989.
              > Przecież sąd im ją oddał...
              > Pewnie Ksienztwo będzie wiedział dlaczego, on dziennikarz. :p

Były dziennikarz jak już ;) to trochę skomplikowana sprawa. Po upadku komuny
              rodzina Fibigerów założyła sprawę w sądzie. Jednocześnie państwowi właściciele
              fabryki robili wszystko, by przedsiębiorstwo było jak najmniej warte - częśc
              majątku i wszystkie zamówienia przenoszono do Leszna - stąd właśnie Calisia o
              mało co nie została zlikwidowana, do takiej zapaści finansowej państwo ją
              doprowadziło. W każdym razie, nie wiem do końca jak to było dokładnie, ale
              Fibigerowie chyba dostali jakąś kasę+willę w której za komuny przerobiono na
              biura. Dziś w tej willi jak wiadomo mieści się restauracja Roma (nie wiem czy
              Fibigerowie tylko dzierżawią budynek restauratorce, czy też sprzedali). Oprócz
              tego rodzina Fibigerów (dzieci Ireny Fibiger, zmarłej w 1994 albo 1997) posiada
              w Kaliszu 2 kamienice (na Częstochowskiej). Byc może uda mi się coś więcej
              dowiedziec.
              • o00 Re: Pianino Calisia 17.08.06, 22:31
                A dlaczego do Leszna? Co w tym Lesznie było/jest?
                • ksiestwokaliskie Re: Pianino Calisia 17.08.06, 22:41
                  jak to co? fabryka fortepianów - też ukradziona przez PRL. Przed wojną należała
                  do Bettinga o ile mi wiadomo (tego, co nie wytrzymał konkurencji w Kaliszu
                  konkurencji pozostałych 2 fabryk). Czy nadal w Lesznie działa ta fabryka - nie
                  wiem, ale chyba padła.
    • anaesthes Re: Pianino Calisia 17.08.06, 23:39
      Ja mam starego Fibigera i planuję jego renowację, bo już nie da się na nim grać.
      Będzie mnie to kosztować jakieś 4 tysiące (u znajomego bez rachunków).Oczywiście
      samo jest warte duż więcej.

A Twoje może być warte z 10 tysięcy...
      • paenka Re: Pianino Calisia 17.08.06, 23:46
        łooł żartujesz 10 tysięcy? Wprawdzie orientowalam sie na allegro. Tam
        wystawiane sa za ok 2000 - 3000 zł ale tamte sa takie proste pudlowe a moje ma
        ladny kolorek i do tego rzezbione nozki i frazes maly na przodzie.
        Nie mam pojecia ile lat ma pianino bo odkupowalam je od pewnej starszej kobiety
        jak szlam do szkoly muzycznej a to bylo jakies uu 13 lat temu, wiec nalezalo by
        dodac jeszcze te lata ktore stalo u tej pani. Nie wie ktos jak sprawdzic to ile
        lat ma pianino? Jakis grawer poiwnno miec?
        • dwamartaki Re: Pianino Calisia 18.08.06, 20:42
          A wiecie może kiedy fabryka Fibigerów ruszyła? Bo pianino po mojej prababci, na
          którym mój najmłodszy brat teraz plumka, to ponoć pierwsza seria. No to ciekawe
          ile ma lat - nie wiem, a o dziwo działa jak należy. Klawisze pożółkłe, ale
          piękne. Czarne, rzeźbione, ze świecznikami, pachnące dawnymi czasami:).
          • ksiestwokaliskie Re: Pianino Calisia 18.08.06, 21:20
            dwamartaki napisała:

> A wiecie może kiedy fabryka Fibigerów ruszyła? Bo pianino po mojej prababci, na
            > którym mój najmłodszy brat teraz plumka, to ponoć pierwsza seria. No to ciekawe
            > ile ma lat - nie wiem, a o dziwo działa jak należy. Klawisze pożółkłe, ale
            > piękne. Czarne, rzeźbione, ze świecznikami, pachnące dawnymi czasami:).

Fibigerowie przybyli do Kalisza z Austrii pod koniec XIX wieku. Założyciel
            fabryki Gustaw Arnold Fibiger pierwszy fortepian skonstruował w 1878 r. Nie wiem
            tylko czy zrobił to w Kaliszu czy jeszcze w swoim rodzinnym kraju. Początkowo
            fabryka fortepianów mieściła się przy Aleji Józefiny, ale lokal był zbyt mały
            dla rozwijającej się firmy - stąd w 1898 r. przeniosła się firma do budynku przy
            dzisiejszej ul. Szopena.

Reasumując, fortepian Twej Prababci pochodzi zapewne z lat 90-tych XIX wieku :)
        • anaesthes Re: Pianino Calisia 21.08.06, 22:42
          Nie kupisz dobrego pianina poniżej 10 tysięcy.
          • o00 Re: Pianino Calisia 21.08.06, 23:09
            Na aukcjach: Seiler, 1903 - 24.000,00 zł; Quandt, 1893 - 17.000,00 zł; Forster,
            1930 - 13.000,00 zł.
    • kaliszanin2 Re: Pianino Calisia 18.08.06, 21:41
      paenka napisała:

> Mam pianino Calisia. W jakiej cenie teraz są pianina tej marki?(...)

W Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku powinni wiedzieć. Mają sporą kolekcję
      fortepianów i pianin.
    • kaliszanin2 Kiedy pojawiły się pianina Calisia? 21.08.06, 22:53
      Czy tę markę wprowadziła komuna po nacjonalizacji fabryki, czy jeszcze Fibiger?
      • o00 Re: Kiedy pojawiły się pianina Calisia? 21.08.06, 22:58
        No przecież Fibiger produkował Fibigery! :>
      • ksiestwokaliskie Re: Kiedy pojawiły się pianina Calisia? 21.08.06, 23:00
        Marka "Calisia" jest w 100% tworem komunistycznym. Dobre i to, bowiem mało
        brakowało, a żadne pianina nie byłyby produkowane. Hitlerowcy robili w fabryce
        meble, a komuchy postanowiły to kontynuowac. Na szczęście Gustaw Arnold Fibiger
        III przekonał nowe władze do powrotu do budowania pianin i fortepianów (sam też
        pracował w niej przez wiele lat).
        • kaliszanin2 Re: Kiedy pojawiły się pianina Calisia? 21.08.06, 23:07
          ksiestwokaliskie napisał:

> Marka "Calisia" jest w 100% tworem komunistycznym.(...)

Nie byłem tylko pewien, czy to był na pewno ich własny pomysł.
          • o00 Re: Calisia 21.08.06, 23:16
            Nie zawsze jednak nazywały się Calisia. :) Jakaś partia wysłana do jakiegoś
            skandynawskiego kraju (nie pamiętam już do którego) wróciła, bo w tubylczym
            języku "kalisia" znaczyło "kalesony". Nazwę marki zmieniono więc na "Polonia" i
            pianina odesłano z powrotem.
            • o00 Re: Arnold Fibiger 22.08.06, 02:31
              Arnold Fibiger, 1937 - 67.000,00 zł, cena wywoławcza w domu aukcyjnym we
              Wrocławiu.
              • o00 Re: Arnold Fibiger 26.08.06, 03:44
                Bechstein, po kapitalnym remoncie przeprowadzonym w Kaliszu: 110.000,00 zł.
    • ksiestwokaliskie A propos pianin i fortepianów 22.08.06, 09:50
      Koncerty na fortepianach wyprodukowanych na początku XIX i XX wieku chce
      organizować Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku w powiecie kaliskim. Pomysł
      szczytny, ale niestety bardzo kosztowny.

- Fortepiany, na których miałby się odbywać koncerty muszą być tak
      wyremontowane, żeby grały, a to niestety kosztuje niemalże "fortunę". Renowacja
      jednego fortepianu to nawet 30 tysięcy złotych - mówi Jerzy Marciniak, dyrektor
      muzeum.

Władze placówki jednak będą próbowały pozyskać na przedsięwzięcie pieniądze z
      Ministerstwa Kultury.

W muzeum w Opatówku są 64 fortepiany, 51 jest wystawionych. W zbiorach jest
      również jeden fortepian pionowy, tzw lira. Ostatni nabytek to fortepian
      Bettinga, muzeum dostało go w darowiźnie z Warszawy.

rc.fm
      • kalamata99 A.Fibiger vs. Calisia 22.08.06, 15:36
        Mam w swoim ksiegozbiorze "Pol wieku Technikum Budowy Fortepianow" Walczaka i Wanki wydane w 2004 w zwiazku ze zjazdem absolwentow. Z rozdzialu o historii wynika, ze jeszcze w 1947 fabryka byla znana jako "Arnold Fibiger". Wprawdzie nie podano od kiedy zaczeto uzywac nazwy "Calisia", ale bylo to najpozniej w 1953. Niestety nie mam zadnych publikacji K. Rottermunda, w ktorych na pewno sa podane szczegoly. Moze ktos sprawdzi jego "Przemysl muzyczny Kalisza XIX i XX wieku. Ze szczegolnym uwzglenieniem rodziny Fibigerow", Wroclaw 1985? K.R. napisal tez na ten temat w "Dziedzictwie przemyslowym Kalisza i regionu", ale nie mam teraz czasu tego sprawdzic (ksiazka mi sie gdzies zawieruszyla).
        • o00 Re: Arnold Fibiger 26.08.06, 15:30
          Krzysztof Rottermund był uczniem Gustawa Arnolda Fibigera, teraz pracuje w
          Katedrze Edukacji Artystycznej Uniwersytetu Szczecińskiego.

Krzysztof Rottermund, "Kaliscy fortepianmistrzowie z XIX i początku XX wieku",
          [w:] Muzyka fortepianowa VI, Janusz Krassowski (red.), Akademia Muzyczna w
          Gdańsku, Prace Specjalne nr 37, Gdańsk 1985

Nie jestem pewien (!), ale od 1947 fabryka nazywała sie już "Calisia", a
          pierwszy powojenny fortepian (pod tą marką) wyprodukowano albo właśnie w 1947,
          albo w 1949.
          • o00 Re: Arnold Fibiger 26.08.06, 15:55
            Najtrudniej wpaść na najprostszy sposób. ;)
            www.piano.calisia.pl/historia.htm
            Ostatnie zdanie czwartego akapitu: "Od 1949 roku, fabryka wznawia produkcję
            pianin i fortepianów pod nazwą CALISIA."
    • paenka Re: Pianino Calisia 26.08.06, 18:17
      ja mam to pianino tylko sloje sa w pionie a nie w poziomie. Nie ma cennika albo
      ja jestem slepa.
      www.piano.calisia.pl/oferta/pianina/Chippendale.jpg
    • chudychudy Re: Pianino Calisia 05.04.25, 17:05
      Witam jest ktoś w stanie powiedzieć mi coś wiecej na temat tego Pianina ? pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka