Dodaj do ulubionych

Wigilijne potrawy

19.12.05, 21:10
Ja, zgodnie z tradycją, bez mięsa...Śledziki na różny sposób, karp w
galarecie i smażony, pierożki z kapustą i z grzybami, barszcz z uszkami..Kto
da więcej?Śledziki juz częściowo przygotowałam.Pycha...W pierwszy dzień Świąt
nie mam ochoty na coś innego, tylko na to , co zostało z Wigilii...
Obserwuj wątek
    • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 19.12.05, 21:35
      Do tego gruszewnik ...
      • czesiula Re: Wigilijne potrawy 19.12.05, 22:24
        Mama mojej koleżanki robi podobno pyszne kotleciki z samych grzybów...
        • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 20.12.05, 18:42
          To ja chyba wiem co to jest!
          To są takie duże grzyby w panierce,łudząco podobne do schabowych ...
          • czesiula Re: Wigilijne potrawy 20.12.05, 20:58
            Nie, to nie kanie. To obgotowywane i mielone opieńki. Oczywiście te zbierane
            jesienią i zamrożone ...
            • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 20.12.05, 21:25
              Tego nie znałem ...
              • czesiula Re: Wigilijne potrawy 20.12.05, 21:27
                Właśnie, to coś nowego i chyba niekoniecznie potrzebne są opieńki...
                • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 20.12.05, 22:00
                  No nie wiem,chyba będę musiał pogadać z teściową.Ona zna się na takich
                  sprawach.Może od kogoś słyszała coś na ten temat ...
                  • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 21.12.05, 21:11
                    A wracając do tego gruszewnika ... Jakiś ogromny sentyment mnie z nim łączy.On
                    nawet nie jest wcale dobry!Jakiś taki cierpki ... Ale bez niego,ani rusz!
                    Tradycja coś w sobie ma.Widzę to lepiej z roku na rok ... :)
                    • czesiula Re: Wigilijne potrawy 21.12.05, 22:24
                      Jak to dobrze, że spojrzenie na pewne sprawy z latami się wyostrzają i docenia
                      się lepiej różne rzeczy...Gruszewnik musi być...
                      • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 22.12.05, 17:12
                        A nie próbowałaś jakoś unowocześnić (mniejszy wpływ tradycyjnych potraw)
                        zwyczaj wigilijny?Czy miewałaś takie pomysły?
                        • czesiula Re: Wigilijne potrawy 22.12.05, 18:52
                          Wiesz, nie specjalnie...Ale robię wspaniałe "paszteciki" z półfrancuskiego
                          ciasta. Też z grzybami i kapustą w środku. Mogą być do barszczu czerwonego...
                          Karp właśnie pływa w wannie...
                          • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 22.12.05, 20:14
                            Zawsze mnie coś nęciło,żeby takiego karpia wypuścić.Ale nigdy nie zrobiłem
                            tego.Może kiedyś zdobędę się na to?
                            • czesiula Re: Wigilijne potrawy 22.12.05, 21:49
                              To samo przed chwilą myślałam, ale...
                              • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 23.12.05, 15:10
                                Był taki pomysł chyba "Zielonych",aby kupując jednego karpia,kupić drugiego i
                                darować mu życie wypuszczając go do rzeki lub stawu ... Tylko któremu darować
                                życie???
                                • czesiula Re: Wigilijne potrawy 23.12.05, 18:35
                                  No właśnie...A z karpiem trudna sprawa...Smaczny i szkoda go...
                                  • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 23.12.05, 18:53
                                    Następne święta będą bez karpia ... Tak mi szkoda ich,że zrezygnuję z tej
                                    tradycji! :(
                                    • czesiula Re: Wigilijne potrawy 23.12.05, 19:50
                                      Ja ograniczyłam się do karpia w galarecie...To już inaczej, niż w zeszłym roku,
                                      bo wtedy był jeszcze drugi, smażony...A w przyszłym? Kto wie?
                                      • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 23.12.05, 20:11
                                        Może go czymś zastąpić?
                                        • czesiula Re: Wigilijne potrawy 23.12.05, 20:18
                                          A czym! Wsio ryba! Hihi...
                                          • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 23.12.05, 22:08
                                            No cóż,na pomysł mamy czas do przyszłego roku ...
                                            • czesiula Re: Wigilijne potrawy 24.12.05, 16:02
                                              Weszłam na chwilkę...Wszystko już przygotowane.Teraz zadbam o siebie i
                                              usiądziemy przy wspólnym stole...Życzę wszystkim smacznego...
                                              • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 24.12.05, 16:33
                                                Dzięki,wzajemnie! :)
                                                • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 25.12.05, 10:05
                                                  W tym roku wyjątkowo smakowała mi smażona miruna ...
                                                  • czesiula Re: Wigilijne potrawy 25.12.05, 11:22
                                                    A jadłeś smażoną pangę...Pyszna...
                                                  • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 25.12.05, 12:32
                                                    Zgodnie z tradycją,trzeba spróbować wszystkich potraw.Ja jednak,skoncentrowałem
                                                    się na tej mirunie.A zrobiłem to tak mocno,że już prawie miejsca na nic innego
                                                    nie pozostało ... Pangi więc nie jadłem ... I dobrze mi tak,bo chyba lekko
                                                    przesadziłem z tym "mirunowaniem".

PS.Jak podobba Ci się galeria zdjęć?
                                                  • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 26.12.05, 10:25
                                                    Tak prawdę mówiąc,to pangi nie było!
                                                    Ale to dopiero dzisiaj stwierdziłem ... :)
                                                  • czesiula Re: Wigilijne potrawy 26.12.05, 18:29
                                                    No tak, ryb ci u nas wybór duży...
                                                  • arizona13 Re: Wigilijne potrawy 26.12.05, 19:59
                                                    I prędko się przejadają :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka