Dodaj do ulubionych

sucha skora

03.12.13, 10:43
Córka (10,5 msc) ma bardzo sucha skore. Generalnie do ok 8/9 msc kapalismy ja w oilatum baby. Pozniej zrobilismy miesieczna przerwe i bylo ok, ale od jakiegos czasu zrobily jej sie szorstkie policzki, a od tygodnia cale cialo ma bardzi wysuszana skore (zwlaszcza konczyny i policzki). Wrocilismy do oilatum, ale efektow poprawy nie widze.
Moje pytanie brzmi: jak Wy sobie radzicie z bardzo sucha skora dziecka? W czym kapiecie, czym smarujecie?
Dodatkowo chcialabym zapytac, czy sucha skora zawsze jest skutkiem alergii? Moga byc jakies inne przyczyny? Powietrza suchego w domu nie mamy. Proszku do prania nie zmienialam. Corka od kilku dni (4) dostaje codziennie troche buleczki - problemy skorne zaczely sie jednak wczesniej.
Obserwuj wątek
    • stokrotka_beauty Re: sucha skora 03.12.13, 11:13
      Dlaczego wcześniej kąpaliście w oilatum?
      • kopiko-lol Re: sucha skora 03.12.13, 19:00

jak córka miała 4tyg to zaleciła tak pediatra. Ponoc miała sucha skore, choć ja wtedy tego nie widziałam. Tak nam zostało na dłużej
    • angel_karolcia Re: sucha skora 03.12.13, 12:41
      niezbyt podoba mi się to, że policzki i kończyny są najbardziej wysuszone... to może ale nie musi być alergiczne
      my od urodzenia smarujemy córkę cetaphilem md. w międzyczasie próbowałam innych preparatów, ale cetaphil najlepiej nawilża, szybko się wchłania, nie jest tłusty i nie ma zapachu.
      dodatkowo można polecałabym kurację kapsułkami topialyse - u córki pomogło
      • kopiko-lol Re: sucha skora 03.12.13, 19:02

w sumie to najgorsze są dlonie (chodzi bez rekawiczek-jeśli to ma wpływ) kolana(pelza ale na kolanach) i policzki
    • 1matka-polka Re: sucha skora 03.12.13, 13:13
      Kiedy temperatura spada poniżej zera to wilgotność powietrza również spada i skóra robi się jeszcze bardziej sucha niż zwykle i zaczyna pękać.
      U nas pomaga: kąpiel pod prysznicem zamiast w wannie, najlepiej raz na trzy dni, minimalna ilość mydła czy innego środka do mycia, krem mediderm (ale raz dziennie, a nie co 5 minut, bo skóra w ogóle przestaje pracować), leki doustne na alergie, ubrania i pościel z naturalnych materiałów, unikanie alergenów, dodatnia temperatura i słońce.
    • murwa.kac Re: sucha skora 03.12.13, 16:38
      jak sie zaczyna sezon grzewczy u syna tez pojawia sie sucha skora.

kapie 2 - 3 razy w tygodniu w krochmalu, smaruje balsamem babydream. u nas ten zestaw sie sprawdza bardzo dobrze.
      • kopiko-lol Re: sucha skora 03.12.13, 19:04

jutro przygotuje krochmal, moze to faktycznie wilgioc jest winna
    • 1matka-polka Re: sucha skora 03.12.13, 18:06
      Zauważyłam, że skóra zaczyna u nas pękać, kiedy wilgotność powietrza spada poniżej 50%.
      • kopiko-lol Re: sucha skora 03.12.13, 19:06

u nas jest 49, latem bylo ok 70. Może faktycznie wilgoć odpowiada za przesuszona skore
    • anjaka1983 Re: sucha skora 04.12.13, 09:53
      u nas na przesuszoną skórę z czerwonymi plackami (wyglądało to jak zmiany alergiczne) bardzo pomógł zestaw oilatum do kąpieli plus cetaphil md do smarowania.
      • kopiko-lol Re: sucha skora 04.12.13, 19:14

kupilam dzisiaj cetaphil md balsam. Tez masz balsam czy krem intensywnie nawilżający? Na moim nic nie pisze ze to dla niemowląt, taki ma byc??? wink
        • anjaka1983 Re: sucha skora 04.12.13, 20:21
          balsam smile na swojej stronie napisali, że może być stosowany od pierwszych dni życia, zresztą nasza dermatolog też powiedziała, że młody jak najbardziej może stosować (a miał wtedy 4 miesiące chyba).
          daj znać, czy pomaga. u nas poprawa była po kilku dniach.
          • kopiko-lol Re: sucha skora 04.12.13, 20:23
            dzieki, odezwe sie na pewno smile
    • grajfrutt Re: sucha skora 04.12.13, 13:40
      Mój syn zawsze w sezonie grzewczym ma suchą skórę, w tym roku udalo mi się trochę zapobiec bo spodziewałam sie problemu. Kąpię co 2 dzień, w oilatum (metodą prób i błędów ten kosmetyk dla nas jest najlepszy), ręcę myjemy w białym jeleniu, po każdym myciu/kapieli smaruję kremem najgorsze partie skóry (buzie to akurat cały rok), jak nie jest przesuszona to krem balneum albo oilatum, jak gorzej to na noc cos bardziej tłustego, dobrze sprawdzała mi sie maść cholesterolowa (robiona w aptece). I przed każdym wyjściem na dwór dobry krem na buzię i ręcę (mimo noszenia rękawiczek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka