fakir530 30.01.09, 20:53 Reprezentacja Polski ma zagrac towaszyski mecz z RPA 06.06.2009. Czy cos wiecie na ten temat?U nas czarna magia jak przystalo na Czarny Kontynent.Wiadomosc dostalem na emaila od:chrissk@iafrica.com Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brat_filencjusz Re: pilka nozna 02.02.09, 20:38 Cicho, głucho. Może dlatego, że media głównie zajmują się wymianą Leo na jakiegoś wybitnego przedstawiciela wybitnej polskiej myśli trenerskiej i takimi duperelami, jak mecz, zajmować się nie będą :) Ale coś ciekawego mi się obiło o uszy w związku z MŚ. Podobno deklarowane zainteresowanie biletami, zwłaszcza w Europie, jest bardzo małe, bo odstrasza... przestępczość w RPA. Co wy tam wyprawiacie, skoro nawet angielscy i holenderscy kibole się boją??? :P Odpowiedz Link Zgłoś
fakir530 Re: pilka nozna 03.02.09, 17:23 To nie my tylko nasi bracia-kibice, ktorych zachowanie jest podobne do Chorowatow po przegranym meczu finalowym na MS w pilce recznej. Problem jest bardzo zlozony i trudno wyjasnic w kilku zdaniach... Po prawie 20 latach mieszkania w tym kraju moglem tylko zaobserwowac kilka faktow. Pilka nozna interesuja sie tylko czarni mieszkancy tego kraju.Teraz juz chyba na przekor bialym. Przez wiele lat wczesniej tylko ta dyscyplina sportu byla dostepna gdzies na obrzezach miast w osiedlach murzynskich.Biali grali w rugby na pieknych stadionach. Po zmianach politycznych w 1994 sytuacja odmienia sie.Pozostaly jednak uprzedenia z miniomych lat co chyba powoduje takie a nie inne zachowanie kibicow i nie tylko... Niemal wszysy sie martwimy co bedzie z tymi mistrzostwami RPA 2010? Napewno od strony technicznej bedzie wszystko przygotowane na czas, ale nie da sie zmienic od razu metalnosci spoleczenstwa i zwyczajow w tym kraju. Byc moze to tez jeden z powodow , ze tak male zainteresowanie? Zreszta mieszka tutaj wielu Niemcow i jeszcze wiecej Anglikow - i oni tez widza , ze nie jest bezpiecznie w RPA...i moga te wiadomosci przekazywac do rodzin w swoich ojczystych krajach... Odpowiedz Link Zgłoś
brat_filencjusz Re: pilka nozna 03.02.09, 21:23 Faktycznie, przypomniało mi się, że RPA to raczej te 'wyspiarskie' dyscypliny: rugby (zdaje się, ze swego czasu z duzymi sukcesami) i - o ile mnie pamieć nie myli - polo? A, i parę markowych pól golfowych... Fakir, Ty może mieszkasz w mieście, które będzie gospodarzem MŚ? Przyznam szczerze, że z geografią RPA u mnie cienko i poza Pretorią, Johannesburgiem i Kapsztadem, to raczej nic... :/ Pytam, bo widziałem reportaż o przygotowaniach do MŚ i jak na początek 2009 roku, to dość kiepsko to wygląda. Trochę to przypomina sytuację z IO u Greków, kiedy za pieć dwunasta zaczęli pracować po 24 godziny na dobę. A co do tej przestępczości, to raczej chodziło o tę pozastadionową, skierowaną głównie przeciw turystom. Odpowiedz Link Zgłoś