Dodaj do ulubionych

Koalicja Śląskich Stolic - regulamin

09.07.04, 12:55
Zainteresowanych zapraszam:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15718&w=14064067
Obserwuj wątek
    • wk53jan Re: Koalicja Śląskich Stolic - regulamin 10.07.04, 00:11
      Ciekawe. Wchodzę. Obecnie nie mieszkam w żadnym z miast wymienionych. Na forum
      olesnickie zaglądam z powodów sentymentalnych. JAN jest częścią nazwy mojej
      rodzinnej miejscowości k. Olesnicy a w O. kończyłem LO. W czasach szkolnych
      byłem też przewodnikiem po miescie. Był to czas, kiedy wiedziałęm sporo i dużo
      też mogłem opowiadać. Dzisiaj po latach pamięc już zawodzi. Bywałem też
      codziennie na zamku w czasie jego remonu, chodziłem po belkach stropowych (bo
      nie było prawdziwegop stropu).Byłem też na samym szczycie wieży, a ściślej na
      poziomie tych ostatnich 'okienek' Do dzisiaj pamiętam , jak ta wieża'chodziła'
      na wietrze.
      Ale - jak mawiają dzisiejsi 'wykształceni'- do adremu.
      Pochodzę ewidentnie z księstwa oleśnickiego, gród miałem okazję poznać i do
      poznania przez innych walnie się przyczyniłem. Mam duzo sympatii do tego miasta.
      Ergo zgłaszam swój udział.
      Pozdrawiam!
      PS Ciekawe, jaka będzie aktywność forumowiczów. Jak do tej pory , jest raczej
      mizernie. Z drugiej strony, dlaczego taki temat w Oleśnicy rzuca vratislavius ?
      czyżby na innych księstwach też ?
      • vratislavius Re: Koalicja Śląskich Stolic - regulamin 12.07.04, 08:33
        wk53jan napisał:

> Ciekawe. Wchodzę.
        Bardzo się cieszę! Witam w KSS!

> Pochodzę ewidentnie z księstwa oleśnickiego, gród miałem okazję poznać i do
        > poznania przez innych walnie się przyczyniłem. Mam duzo sympatii do tego
        miasta.
        Liczę, że zrobisz ze swej wiedzy użytek, a przede wszystkim podzielisz sie nią
        z forumowiczami z innych ślaskich stolic!

> PS Ciekawe, jaka będzie aktywność forumowiczów. Jak do tej pory , jest raczej
        > mizernie. Z drugiej strony, dlaczego taki temat w Oleśnicy rzuca
        vratislavius ?
        >
        > czyżby na innych księstwach też ?
        Oczywiście, że "w innych księstwach też"! A moje intencje rozszyfrowałeś
        bezbłędnie - chcę zwiększyć aktywność forów w miastach, które po wspaniałej
        przeszłości popadły w marazm. Liczę, że dzięki takim ludziom jak Ty nam się to
        uda! Pozdrawiam!
    • vratislavius Re: Zapomniana śląska stolica 13.07.04, 19:41
      Komunistyczna propaganda i dążenie Zielonej Góry do tego, aby za wszelką cenę
      utrzymać status miasta wojewódzkiego sprawiły, że dziś naweyt niewielużaganian
      wie, że mieszka na Dolnym Ślasku. Oficjale czynniki lansują pojęcie "ziemia
      lubuska" (celowo piszę małą literą). Mimo to, czasem udaje sie przemycić prawdę
      miedzy wierszami. Ciekawe, czy Wam się to uda. Oto link na oficjalną stronę
      miasta. Polecam zakładkę "Promocja":
      www.um.zagan.pl/index.php?id=33&lng=pl
      Specjalne pozdrowienia dla wk53jan!
    • vratislavius Re: Śląska heraldyka 14.07.04, 18:10
      Herby przywołują wspomnienia przeszłości. Czy Oleśniczanie lubią wspominać?
      Sprawdźmy:
      akromer.republika.pl/ter_slask.htmlPozdrowienia!
      • wk53jan Re: Śląska heraldyka 14.07.04, 21:43
        No... jestem pod wrażeniem !
        Przepraszam, ale jestem tylko biernym konsumnetem. Widzę, że nie trafiłem na
        amatora opluwania przy pomocy tego medium róznych osobistych wrogów, ale
        człowieka, który ma coś do powiedzenia. Nie będę się kompromitował swoimi
        postami ale slennie obiecuje wpadać na to forum.
        Przy okazji; link nie otwiera się.Obejrzałem go jednak przy Świdnicy.
        Widzę również, że nazwisko masz kolego z gatunku noblese oblige...
        A już zupełnie przy okazji;
        Żagań istnie był kiedyś śląski a teraz lubuski ale to chyba normalny proces
        historyczny. Ja osobiście żadnych zasług komuny tu nie widzę. I odwrotnie;
        obecnie miasta od Zgorzelca do Luabania włacznie były kiedyś łużyckie (a chyba
        nawet saksońskie, pewności nie mam). Cóż, historia kołem się toczy.
        Co województwa Śląskiego, toteż uważam, że bowinno być DOLNOślaskie i
        GÓRNOśląskie. Niemcy zreszta też tak dzielili; były Nieder... i Ober...
        Jeszcze raz wyrazy uszanowania. Ciekawe, czy mieszkańcy poszczególnych księstw
        raczą chociaż się odezwać.
        Pozdrawiam!

• vratislavius Re: Śląska heraldyka - errata 15.07.04, 10:10
          Zdarza mi sie nie pierwszy raz do linka dokleić słowo "pozdrawiam". zwykle to
          zauważam, ale nie tym razem - sorry Oleśniczanie! Dlatego tym razem bez zbednej
          pisaniny:
          akromer.republika.pl/ter_slask.html
        • vratislavius Re: I ty Brutusie przeciw mnie... 15.07.04, 11:15
          wk53jan napisał:

> A już zupełnie przy okazji;
          > Żagań istnie był kiedyś śląski a teraz lubuski ale to chyba normalny proces
          > historyczny. Ja osobiście żadnych zasług komuny tu nie widzę. I odwrotnie;
          > obecnie miasta od Zgorzelca do Luabania włacznie były kiedyś łużyckie (a
          chyba
          > nawet saksońskie, pewności nie mam). Cóż, historia kołem się toczy.
          Wbiłeś mi nóż w serce! Histroyczne regiony mają względnie stałe granice. Gdyby
          było inaczej, cóż stałoby na przeszkodzie, aby dzisiejszy Dolny Ślask był np.
          Katalonią? Tzw. "ziemia lubuska" to zaledwie część historycznego Dolnego
          Ślaska. Rozciągnięcie tego terminu na obszary pomiędzy środkową Odrą, a Borami
          Dolnośląskimi miało uwiarygodnić budowę nowotworu administracyjnego - najpierw
          województwa zielonogórskiego, a potem lubuskiego. No cóż mogę się mylić, ale co
          Ty na to?:
          www.msz.gov.pl/mszpromo/pl/3_6.htm
          Jak widzisz stronkę firmuje nasze MSZ. Wiem, że jest malutka, dlatego podaję
          linka, gdzie możesz ją znaleźć w rozmiarze umożliwiającym identyfikację. Chodzi
          o trzecią mapkę od góry:
          gregry.w.interia.pl/
          Jeśli pooglądałeś sobie stronkę o heraldyce, to teraz popatrz na herby
          paru "lubuskich" miast. Na poczatek mój Żagań:
          akromer.republika.pl/miasta/zagan.gif
          A to jedna ze stolic województwa "lubuskiego":
          akromer.republika.pl/miasta/zielonagora.gif
          No moze jeszcze"lubuska" Nowa Sól i Sulechów:
          akromer.republika.pl/miasta/sulechow.gif
          akromer.republika.pl/miasta/nowasol.gif
          Żeby nie pozostawić wątpliwości dodam, że nie mam nic przeciw
          nazwie "województwo lubuskie" - to nazwa jednostki administracyjnej. Co to
          jednak za "Ziemia Lubuska", gdzie 7km od Zielonej Gory płynie rzeczka Śląska
          Ochla, o jeziorze sławskim mówi się "ślaskie morze", na zachód od Żar są
          Lipinki Łużyckie, a jedna ze stolic województwa - siedziba wojewody - nazywa
          się Gorzów Wielkopolski, że o Strzelcach Krajeńskich zmilczę! Mało tego, w
          lokalnej "Gazecie Lubuskiej" można przeczytać o "lubuszanach z Głogowa", czy
          o "lubuskich żołnierzach" ze Świętoszowa!

> Co województwa Śląskiego, toteż uważam, że bowinno być DOLNOślaskie i
          > GÓRNOśląskie. Niemcy zreszta też tak dzielili; były Nieder... i Ober...
          Podzielam twoją opinię, ale z innych powodów. Takim molochem trudno byłoby
          zarządzać. Zresztą ambicje lokalnych polityków nigdy nie pozwolą sacalić Śląska
          w jego granicach z XII w.
          > Jeszcze raz wyrazy uszanowania. Ciekawe, czy mieszkańcy poszczególnych
          księstw
          > raczą chociaż się odezwać.
          > Pozdrawiam!
          Dzięki za wyrazy uznania! To nie jest tak, że nie masz nic do powiedzenia,
          czego dowodem powyższy post. I wcale nie musisz się ze mną ulegle zgadzać,
          zresztą z nikim innym też! Co do innych stolic śląskich, to i owszem,
          zaglądają, choć nieliczni :-(.
          Zaglądaj częściej. Pozdrawiam!
    • vratislavius Re: Żaganianka na polskim tronie 15.07.04, 18:32
      Nie chce mi się pisać kilka razy tego samego, dlatego załączam link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15718&w=14167046&a=14210891
      • wk53jan Re: Żaganianka na polskim tronie 16.07.04, 23:02
        Cholera, wsiorbało mi posta. Muszę jeszcze raz napisać.
        Mam nadzieję, że z tym wbijaniem noża w serce, to nie dońca poważnie...?
        Co do nazwy ‘dolny’ i ‘górny’ to chodziło mi o to, że te przymiotniki powinny
        być przy obu „śląskach” a nie tylko przy jednym. Ale, sądząc po aktywności na
        forum, wielu to nie przeszkadza. Mam jedynie nadzieję, że w końcu ktoś się tam
        obudzi i zacznie się interesować swoją historią.
        Faktycznie, nie zauważyłem, że rozgraniczasz pojęcia ‘administracyjny podział’
        i ‘historyczny...’
        Tak swoją drogą, to nie jest to chyba zwykłe hobby ?
        Jestem pod wrażeniem wiedzy i wykonanej pracy.
        Serdeczne pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka