Dodaj do ulubionych

Historia Olesnicy

IP: 62.67.3.* 30.03.01, 22:44
Halo Olesnica,
Ja jestem bardzo zaskoczony faktem, ze Olesnica sie do niemieckiej przeszlosci
przyznaje.Ja nie poznalem w internecie zadnego drugiego miasta na SLASKU
(dolnym i gornym) ktore tak wiarygodnie swoja historie przedstawilo.
Jak by jeszcze ktos byl w stanie ludnosci naplywowej prawdziwa role "POLSKICH"
PIASTOW na SLASKU przedstawic, to wtedy musi tez EU przyznac, ze Polska
wrocila do tolerancji i jej nacjonalizm pozwala jej na wejscie do EU.
Niestety wiekszosc ludnosci naplywowej historii tych ziem nie zna
i prawdziwa historie przemilcza.

WASZ
Czeslaw Litwin

Obserwuj wątek
    • Gość: emil Re: Historia Olesnicy IP: *.muzyczneradio.com.pl 31.03.01, 09:24
      Przyznam, ze ja tez jestem zaskoczony. Zaskoczony Pana
      Czeslawa twierdzeniem, ze Olesnica jest jedynym
      slaskim miastem, przyznajacym sie do niemieckiej.
      Siegalem do materialow dotyczacych wielu miast naszego
      regionu i sporo o dziejach niemieckich pisano.
      Dla uscislenia: coz rozumiemy przez "niemiecka
      historie"? Czy czas, kiedy Olesnica - czy inne miasta
      Slaska - nalezaly do Niemiec (liczmy lata od wojen
      slaskich i wlaczenia Slaska do Prus 1742 az po rok
      1945), czy tez czas, kiedy to na Slasku osiedlali sie
      Niemcy, czyli jakies pozne XIII stulecie. Ale jesli
      przyjmiemy to drugie kryterium, to z rownym skutkiem
      mozemy mowic o np. ormianskiej czy zydowskiej historii
      Slaska - wszak tu zawsze osiedlali sie przedstawiciele
      roznych nacji. I w tym wlasnie Slaska sila!
      I jeszcze jedno: nie do konca wiem, o co Panu
      Czeslawowi chodzi, gdy pisze o "polskich" Piastach na
      Slasku, skad ten cudzyslow? Czyzby wedlug Pana
      Piastowie to tez "niemiecka historia Slaska"? Prosze
      wiec sprobowac powiedziec po niemiecku: "Boleslaw
      Krzywousty przeprowadzil podzial dzielnicowy w roku
      tysiac sto trzydziestym osmym, a ziemie slaska
      przyznam najstarszemu z synow". I jak idzie? :-)
      Pozdrawiam!
      • Gość: Czeslaw Re: Historia Olesnicy IP: 62.67.0.* 31.03.01, 21:55
        Nie, prosze pana, ja nie pisalem o pruskiej przeszlosci Olesnicy ani o czesko-
        morawskiej,
        ormianskiej (armenskiej nie znam ) potomkowie judy tez jej nie zalozyli.
        Zalozylo ja dwoch soltysow cytuje z historii miast:
        " Przełomową datą w historii Oleśnicy był dzień 22 lutego 1255 roku. W dniu
        tym książę wrocławski Henryk III wystawił dokument lokacyjny, nadając
        niemieckim zasadźcom Albertowi i Richolfowi, którzy byli sołtysami, prawa
        miejskie Civitas nostra "

Na temat Piastow (prastare polskie ziemie piastowskie - " komunistyczny slogan
        lat powojennych)powien tylko, ze wiekszosc nosila niemieckie imiona
        jak np.Heinrich a polskim jezykiem od czasow sw.Jadwigi nie wladali a w
        bitwie pod GRUNWALDEM po niemieckiej (krzyzackiej) stronie walczyli.
        Jeszcze raz cytuje z historii Olesnicy:
        " W roku 1410 w bitwie pod Grunwaldem książę Konrad VII Biały Starszy walczył
        po stronie Zakonu Krzyżackiego. Natomiast książę Konrad VIII Młodszy był
        Prowincjałem Zakonu Krzyżackiego na Czechy i Morawy. "
        Teraz niech mi pan pokaze drugie miasto na ziemiach odzyskanych co tak
        otwarcie pisze o swojej historii, wystarczy mi pan tylko jedno miasto pokaze.
        Takie miasta jak Szklarska Poreba, Jelenia Gora czy Karpacz przemilczaja swoja
        historie, choc niemiecki Liczyrzepa (Ruberzahl) z ich stron pochodzi.
        Jezyk Slazakow (Autochtonow ) z Gornego Slaska jest spokrewniony z
        z gwarami czesko- morawskimi. Na Dolnym Slasku gwara slaska (slowianska)juz
        duzo wczesniej ( tylko z powodu POLSKICH PIASTOW ) wymarla.

Cz.Litwin

• Gość: emil Re: Historia Olesnicy IP: *.muzyczneradio.com.pl 02.04.01, 08:11
          Czy spieramy sie o to, czy istniala niemiecka przeszlosc miast slaskich? Chyba
          nie - bo ja sie z tm zgadzam.
          Spieramy sie natomiast o to, czy ta historia jest swiadomie przemilczywana - a
          to wlasnie Pan utrzymuje. Na jakiej podstawie - jest dla mnie niejasne. Byc
          moze korzystamy z innych zrodel? :-)
          W czasie mojego kursu przewodnickiego, czy obecnie pracy jako przewodnik
          sudecki nie miewam problemow z uzyskaniem informacji o niemieckiej przeszlosci
          Slaska. Te informacje sa! Przeszkoda tkwi w tym, ze aby opublikowac jakies
          materialy o niemieckim okresie Slaska, najpierw nalezy dotrzec do oryginalnych
          dokumentow, przetlumaczyc je z laciny badz niemieckiego (czasami tez czeskiego,
          albo dawnego polskiego - np. poemat "Sudety" Steczynskiego) - a to wymaga
          czasu. Nie za bardzo wiec rozumiem Pana zarzut, dodatkowo pod nie wiadomo czyim
          adresem.
          Pisze Pan o soltysach zakladajacych Olesnice, ktorych miesjcowosc otrzymala
          ptrawa miejskie. Super, ale zeby byc soltysem miejscowosci X, to ta miejscowosc
          najpierw musi istniec. Tak wiec - juz tylko na gruncie logiki, a nie historii -
          niemiecki soltys w wieku XIII nei implikuje rownie niemieckich korzeni
          miescowosci.
          Nastepnie pisze Pan o Slazakach walczacych w roku 1410 po stronie krzyzackiej.
          Owszem - bylo to juz po pokoju w Namyslowie. Ale co sie dzialo te 300 czy 400
          lat wczesniej? Przypomne np., ze biskupstwo wroclawskie powstalo w roku 1000
          jako element polskiej struktury koscielnej. Takie i inne wydarzenia
          potwierdzaly zwiazki z Polska przynajmniej do roku 1138. Skad wiec zarzut, iz
          mowienie o komunistycznym rodowodzie "sloganu" o polskosci slaskich Piastow?
          Jeszcze jedno: Slaska nie sposob rozpatrywac na zasadzie: polski,. czeski,
          niemiecki, polski, paragwajski itd. Slask jest po prostu slaski - swoisty, na
          granicy kultur i tradycji.
          Pozdrawiam!
          • Gość: Czeslaw Re: Historia Olesnicy IP: 62.67.7.* 02.04.01, 21:32

A jakie korzenie ten niemiecki soltys w 13 wieku implikowal?
            To jest wlasnie moj argument, pan nie ma zadnych dowodow na to, ze tam
            mieszkaly Polacy, ale pan to sugeruje.
            Panie Emilu pan dokladnie wie , ze to byly wsie zalozone przez osadnikow
            niemieckich
            Pan chyba sam w to nie wierzy , ze te wsie byly polskie a mialy niemieckich
            soltysow?
            To jest wlasnie ta nietolerancja i przemilczanie historii.
            To nie jest tylko cecha Polakow, niech pan wejdzie na strone Budziszyna
            (Bautzen)
            To miasto sie wstydzi swej luzyckiej przeszlosci.
            Niech pan przeczyta historie Pragi , ani slowa o tym ,ze byla kiedys stolica
            cesarstwa niemieckiego.Olesnica jest tu naprawde wyjatkiem.
            Ja nigdy nie napisalem, ze Slazacy walczyli po stronie krzyzackiej, ja
            napisalem cytujac z
            historii Olesnicy, ze Piastowie walczyli po stronie krzyzackiej a przypuszczam,
            ze w wojskach Piastow Slaskich walczyli najemnicy z Flandrii ,Flamandii,
            Frankonii , Hesji itd.Piastowie byli juz w tym czasie zniemczeni i dbali o
            germanskie otoczenie.
            Nigdy nie twierdzilem, ze Slask nie mial powiazan z Polska, co najmniej do 13
            wieku,
            dalej ale uwazam, ze Piastowie zniemczyli Slask a ich powiazania z Polska
            ograniczaly sie do
            Cytuje z Mini Encyklopedii Sredniowiecza:
            “ Piastowie śląscy w połowie XIV w. popadli w zależność od Czech. Jako poddam
            obcej korony przestali być uważani za książąt polskich, co już w XIV dobitnie
            wyraził w swej kronice Janek z Czarnkowa. Sami Piastowie śląscy jednak, choć
            dogłębnie zniemczeni, bardzo długo określali się “książętami polskimi” i
            podtrzymywali tradycję pochodzenia “z rodu królów Polski".
            Z innej beczki.
            Szukam adresu w internecie, gdzie moglbym cos wiecej o historii Sw.Jadwigi,
            patronki Slaska przeczytac.Trzebnica bardzo malo na temat jej slynnej
            mieszkanki pisze.

Pozdrawia

CZESLAW L.
          • Gość: Czeslaw Re: Historia Olesnicy IP: 62.67.7.* 02.04.01, 21:33

A jakie korzenie ten niemiecki soltys w 13 wieku implikowal?
            To jest wlasnie moj argument, pan nie ma zadnych dowodow na to, ze tam
            mieszkaly Polacy, ale pan to sugeruje.
            Panie Emilu pan dokladnie wie , ze to byly wsie zalozone przez osadnikow
            niemieckich
            Pan chyba sam w to nie wierzy , ze te wsie byly polskie a mialy niemieckich
            soltysow?
            To jest wlasnie ta nietolerancja i przemilczanie historii.
            To nie jest tylko cecha Polakow, niech pan wejdzie na strone Budziszyna
            (Bautzen)
            To miasto sie wstydzi swej luzyckiej przeszlosci.
            Niech pan przeczyta historie Pragi , ani slowa o tym ,ze byla kiedys stolica
            cesarstwa niemieckiego.Olesnica jest tu naprawde wyjatkiem.
            Ja nigdy nie napisalem, ze Slazacy walczyli po stronie krzyzackiej, ja
            napisalem cytujac z
            historii Olesnicy, ze Piastowie walczyli po stronie krzyzackiej a przypuszczam,
            ze w wojskach Piastow Slaskich walczyli najemnicy z Flandrii ,Flamandii,
            Frankonii , Hesji itd.Piastowie byli juz w tym czasie zniemczeni i dbali o
            germanskie otoczenie.
            Nigdy nie twierdzilem, ze Slask nie mial powiazan z Polska, co najmniej do 13
            wieku,
            dalej ale uwazam, ze Piastowie zniemczyli Slask a ich powiazania z Polska
            ograniczaly sie do
            Cytuje z Mini Encyklopedii Sredniowiecza:
            “ Piastowie śląscy w połowie XIV w. popadli w zależność od Czech. Jako poddam
            obcej korony przestali być uważani za książąt polskich, co już w XIV dobitnie
            wyraził w swej kronice Janek z Czarnkowa. Sami Piastowie śląscy jednak, choć
            dogłębnie zniemczeni, bardzo długo określali się “książętami polskimi” i
            podtrzymywali tradycję pochodzenia “z rodu królów Polski".
            Z innej beczki.
            Szukam adresu w internecie, gdzie moglbym cos wiecej o historii Sw.Jadwigi,
            patronki Slaska przeczytac.Trzebnica bardzo malo na temat jej slynnej
            mieszkanki pisze.

Pozdrawia

CZESLAW L.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka