Dodaj do ulubionych

Mother's help

05.07.04, 19:59
Chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z Was uczestniczył bądź zamierza
uczetniczyć w programie Mother's halp lub Nannies. Proszę o kontakt. Sama sie
nad tym zastanawiam, czy jest to legalne??? Pozdrowionka.
Obserwuj wątek
    • arwen.a Re: Mother's help 05.07.04, 20:02
      Nic nie wiem o tym programie. Napisz o nim coś bliżej.
      • gocha05 Re: Mother's help 05.07.04, 20:17
        Mother's Help
        Program Mother's Help oczekuje pracy pomiędzy godz. 8 a 12 codziennie oraz 2
        wieczory na tydzień w charakterze baby-sitter. Kandydatka musi mieć 1,5 do 2
        dnia wolnego w tygodniu i otrzyma kieszonkowe w wysokości 95-200 funtów
        tygodniowo. Rodzina zapewnia kondydatce własny pokój oraz całodzienne
        wyżywienie.

Wymagania do programu Mother's Help:

wiek pomiędzy 18 i 30 lat,
        stan cywilny wolny,
        bardzo dobre doświadczenie w opiece nad dziećmi (mile widziane kursy
        pedagogiczne, wychowawcze czy kolonijne),
        znajomość języka w stopniu co najmniej komunikatywnym,
        wykształcenie średnie,
        brak jakichkolwiek nałogów,
        dobry stan zdrowia,
        kandydatka powinna być zmotywowana, łatwo przystosowująca się, komunikatywna,
        pracowita, dojrzała psychicznie i kochająca dzieci,
        bardzo mile widziane prawo jazdy i doświadczenie w prowadzeniu samochodu.
        Znalazałam to w internecie na stronie www.aupair.pnet.pl/index.php?
        content=nowosc, ale jeszcze gdzies w tej chwili nie mogę tego znaleźć.
        Zasatanawiam się nad wyjazdem jako au pair do Anglii, ale ten program jest
        bardziej korzystaniejszy dla mnie i chyba dla większości jesli chodzi o kwestię
        finansową. Jednak nie wiem, czy jest to legalne.
    • taksoofka Re: Mother's help 05.07.04, 20:17
      Mother's help to nic innego jak "poszerzone" au-pair, chyba 8 h/dzień, nanny to
      praca opiekunki w rodzinie, to jest normalna praca, ty jestes pracownik a
      rodzina twój pracodawca, dostajesz pensje a nie kieszonkowe

Jeśli chodzi o legalność, to obie opcj, tego co się orientuje, występują w UK,
      a tam Polacy mogą legalnie pracować od 1 maja

T.
      • gocha05 Re: Mother's help 05.07.04, 20:22
        Dzięki.
        • ed.kow Re: Mother's help 25.08.04, 17:34
          Hej!Ja zostałam zakwalifikowana do programu.Jak masz jakies pytania to chętnie
          Ci odpowiem. 100%legalność i tak jest to program do GB.
          Pozdrawiam
    • gocha05 Re: Mother's help 26.08.04, 15:35
      Witam, pytań to ja mam dużo. Po 1. z jakiego biura wyjeżdżasz??? Po 2. czy
      procedura jest podobna do programu au pair, tz. czy rodzina Ciebie wybiera
      itp. ??? Po 3. jak Twój angielski??? Zastanawiam się nad wyjazdem jako au pair
      do Anglii, ale sama nie jestem pewna. Musiałabym wziasc dziekankę i takie tam.
      Program mother`s help jest korzystniejszy pod względem finansowym. Nie wiem
      jednak, czy bym sobie poradziła z obowiązkami, zwłaszcza z gotowaniem.
      Pozdrawiam.
      • ed.kow Re: Mother's help 26.08.04, 17:41
        Acha.No to spróbujmy po kolei. Dokładnie mój program nazywa się mini mothers
        help. Załatwiane przez agencję: Anya - jeszcze nie wyjechałam to nie będę
        chwalić ani krytykować. Liczba godzin pracy - 45.Póltora dnia wolnego w
        tygodniu. 120-140 funtów tygodniowo. Obowiązki - rozszerzone au-pair.Faktycznie
        sporo pytają o umiejętności gotowania, aczkolwiek konstrukcja pytania jest
        niejasna tzn. Czy umiesz przyrządzić: i wymieniane; ryby mięso, sałatkę itd.
        Aplikacja identyczna jak w przypadku zwykłego au-pair, rzeba wykazać większe
        doświadczenie w opiece (cokolwiek ponad standard; pedagogiczna szkołe,
        wolontariat w domu dziecka itp.).Angielski - średniozaawansowany, mile widziane
        prawo jazdy (ja nie mam). Dziekanka to pikuś też brałam 3 lata temu - to
        najlepsza decyzja jaką podjęłam.A studia skończyłam i chociaż mi mgr przed
        nazwiskiem zostało ;). Pozdrawiam
    • daisy55 Re: Mother's help 12.10.04, 23:04
      Ja też szukam jak najwiecej na temat Mothers help. Wiem, jak wyglada oferta
      wyjazdu, ale nie wiem jak to bedzie w praktyce.
      Są 2 rodzaje: Mother Help (ok. 50 godz/tydz. i MiniMother/help - ok.40
      godz./tydzien. Mother help - 200 funtów/tydzień, M. Mother-help 120-140/tydzień.
      Jeżeli wyjechałyscie z programu Mothers help, proszę napiszcie, jak w praktyce
      to wygląda, obowiązki, itp.
      • mijaczek Re: Mother's help 12.10.04, 23:50
        Jesli dziewczyny nie odpowiedza ci na forum to mozesz zawsze sprobowac pisac na
        ich gazetowe adresy mailowe :o)
        Pozdrafiam,
        Mia
    • ed.kow Re: Mother's help 15.10.04, 21:40
      Hej!
      Mam te przyjemnosc reprezentowac mini mothers help - pracuje 37 godzin. To
      dopiero moj pierwszy tydzien wiec...nie wiem czy bede w stanie odpowiedziec na
      Twoje pytania:). W trakcie oczekiwania na rodzine, poznalam pare dziewczyn,
      ktore znalazly sie w tym programie lub w mothers help. Wiekszosci z nich nie
      udalo sie wyjechac...niestety. Ja mialam szczescie...doslownie-przewazyly nie
      referencje kwalifikacje itp. ale wlasnie szczescie. Jesli masz jakies pytania
      to postaram sie oczywiscie odpowiedziec w miareswoich skromnych mozliwosci.
      Mojroboczo dzien zaczyna sie od 7.30 do ok. 11.30 i potem od 16.00-do
      19.00.Jesli chcesz moge opisac swoj grafik...ale niewiem czy toCie nie
      zniecheci do wyjazdu...:).Napisz konkretnie w czym ewentualnie moge Ci pomoc!
      • daisy55 Re: Mother's help 15.10.04, 22:00
        Czy wiesz, dlaczego tamtym dziewczynom nie udało się wyjechać? Ta ktrudno
        agencji znaleść rodzinę? Troche to dziwne, w internecie jest mnóstwo ofert. Z
        jakiej agencji wyjachałaś? Jeśli możesz, opisz swój grafik ...., myślę, że
        wiele osób to zaciekawi. Wazne jest uzgodnienie obowiązków. Czy obowiazki
        miałaś narzucone do zaakceptowania, czy ewent. mogłaś negocować?
        Jeżeli możesz, napisz tez co z kursem języka - ile razy masz w tygodniu, ile za
        niego płacisz.
        Ps. Pozwoliłam sobie wysłać do Ciebie maila z pytaniami (hm, w zasadzie
        powtórzyłam je tutaj)
        Z góry dzięki za informacje. Jak dobrze pójdzie, to po nowym roku też tam będę.
        • ed.kow Re: Mother's help 20.10.04, 12:17
          Hej!
          No coz, nie udalo im sie wyjechac bo ten program to lipa!!!Rodzin chetnych zeby
          Ci zaplacic powyzej 100 funtow nie ma zbyt wielu...a polskich bezrobotnych
          pedagogow i nauczycieli jest od cholery.
          Czesc rzeczy opisalam Ci juz w mailu, zeby sie nie powtarzac to tylko szybko
          grafik: Codziennie od 7.30 - do ok. 11.00 (czyli naprawde do 10.30 -12-30) i po
          poludniu od 16.00 do ok. 19-20. Zadnych negocjacji nie bylo - przynajmniej w
          sprawie obowiazkow;).
          Rano to glownie sprzatanie po poludniu przygotowanie obiadu, posprzatanie po
          posilku itp.
          Sobota od 8.00 - do 10.00 w praktyce zazwyczaj do 11.00-12.00 na wlasne
          zyczenie bo wtedy moge spedzic wiecej czasu z dziecmi.
          Szkola za darmo 10 minut drogi ode mnie, na przeciwko biblioteka i Internet za
          darmo.
          W domu rodziny mam dwa pokoje, lazienka, lodowka TV, radio, komputer i...fax
          (???)
          37 godzin tygodniowo, nadgodziny placone dodatkowo, 2 dzieci 3 urodzi sie w
          grudniu, host mama w domu host tata ora na to wszystko calymi dniami.Jakies
          pytania??
          • daisy55 Re: Mother's help 20.10.04, 13:50
            Słowem, dobrze trafiłaś. Teraz wiem już o Mother's help prawie wszystko. Bardzo
            dziekuję Ci za wyczerpujace wyjasnienia. Szoda tylko, że z tym wyjazdem to taka
            loteria - mozna czekać, czekać i nie doczekać się na rodzinę.
            Zyczę udanego pobytu w Angli. Pozdrawiam
    • vat5 Re: Mother's help 11.11.04, 02:12
      Dziewczyny, co o czym wy piszecie!
      Jesli zadna z Was nie ma pelnego kontraktu z rodzina (co do ubezpieczenia,
      godzin, dokladnych obowiazkow i platnych chorobowych i urlopu), nie
      otrzymujecie od rodziny tygodniowych cy miesiecznych payrolls z wyraznym
      zaznaczeniem pobranego podatku (tax) i National Insurance contributions to wg
      brytyjskiego prawa zadna z was nie jest zadna Mother's help ale poprostu au-
      pair!
      Przegladnijecie sobie prawne strony!
      Mother's Help musi miec wieksze kwalifikacje i wykazywac sie bardzo dobrymi
      referncjami.
      Podobnie jak Nannies, Mother's Help jest zatrudniana przez rodzine jako
      pracownik i otrzymuje wynagrodzenie, a nie kieszonkowe.
      Wg wytycznych a full-time live-in Mother's Help otrzymuje £180 tygodniowo
      netto tj. £233 z tax i NIC. A full-time live-out (dochodzaca) otrzymuje £200-
      £280 netto + tax i NIC.
      Co do Nanny to nikt nie zatrudni osoby bez minimum 2 lat dyplomowego kursu tzw.
      Btec in childcare, NSQ Levels 2or 3 lub CACHE Diploma. Wiem, ze pare Polek
      zalapalo sie jako Nannie ale byly one dyplomowanymi pielgniarkami
      pediatrycznymi z bardzo dobra zanjomoscia jezyka angielskiego. Pomimo
      Zaswiadczenia o Niekaralnosci z Polski musialy takze zaplacic za brytyjski
      Criminal Record Check.
      A full-time Nanny pracuje piec dni w tygodniu od 7 rano do 19 wieczorem i ma
      dwa wieczorowe babysitting.Posiada kontrakt pomiedzy rodzina i otrzymuje
      wynagrodzenie (salary).Otrzymuje pelnoplatne 4 tygodnie holiday (dwa tygodnie
      wybrane przez nanny, a dwa pozostale przez rodzine).Jesli chodzi o wynagrodzenie
      to jesli mieszka z rodzina to rodzina placi jej £320 brutoo czyli £250 netto.
      Jesli jest dochodzaca i mieszka w Londynie jej wynagrodzenie bedzie £595 za
      tydzien brutoo czyli £400 netto. Jej kontrakt z rodzina jest prawnie wiazacy i
      nannies maja wieksze obowiazki i odpowiedzialnsc wzgleden zajmujacych sie dzieci
      (przewaznie od noworodka do 2 lub 3 roku zycia gora).
      Pozdrawiam.

• daisy55 Re: Mother's help 11.11.04, 10:18
        Faktycznie, piszesz tutaj o Mother's Help araz Nanny, ale w klasycznej formie.
        My piszemy tutaj o pracy załatwianej przez agencje AU PAIR. I jezeli jest
        mozliwośc wyjechać z wyzszą ilość godzin + wyższe wynagrodzenie, to dlaczego
        nie. Skoro i biurto i tzw. Mother's help jest zadowolona. Wydaje mi się, że
        jest to tylko rozszerzenie zakresu posrednictwa przez biura a co za tym idzie
        większa ilość kandydatek + większa kaska za posrednictwo.
        Też bedę korzystać z takiej mozliwości wyjazdu, ale nie przez biuro AU Pair i
        nie widzę w tym nic złego.
        • ed.kow Re: Mother's help 11.11.04, 16:53
          Hej!
          Jak patrze teraz w swoj kontrakt to widze: position: mothers help.
          Jestem zarejestrowana a rodzina placi podatek od mojej 'dzialalnosci'.
          Posiadam wyzsze wyksztalcenie pedagogiczne i mam przetlumaczony przez tlumacza
          przysieglego dyplom.Mam 2 tygodnie platnego urlopu.To tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka