jelly.bean 04.08.04, 12:35 Hej dziewczyny Pod koniec miesiąca będę już w Dublinie i szukam tam kogoś do pogadania :) Jest tam ktoś? a może któraś z Was też tam się wybiera? Piszcie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allison Re: IRLANDIA Dublin 10.08.04, 16:22 Hej jelly.bean! Ja wlasnie zastanawiam sie nad Irlandia. Dostalam ciekawa propozycje od rodziny z Dublina. Tylko, ze ja praktycznie nic o tym kraju nie wiem :( Ile zarabija tam operki? Czy tam jest drogo? Jacy sa Irlandczycy (wiem, ze to toche wzgledne pojecie...). Mozesz napisac mi cos wiecej o Dublinie? Bylabym Ci bardzo wdzieczna. Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link
daisy75 Re: IRLANDIA Dublin 20.01.05, 17:43 Możecie mi napisać ile wynosi kieszonkowe w Irlandii? Z góry dziękuje. Odpowiedz Link
kasha77 Re: IRLANDIA Dublin 21.01.05, 15:08 ja pracowałam jako au pair w irlandii przez 1,5 roku.jak macie pytania to proszę bardzo...jak tylko bedę wiedziała to służę pomocą.ja dostawalam kieszonkowego ponad 250 euro ,ale wiem,że to dużo jak na au pair(ale tez miałam 4 dzieci),irlandia jest droga-chyba najdroższa w europie po wejściu euro.pogoda rzeczywiście srednia-nie spodziewajcie się upałów latem,ale tez nie ma strasznych mrozów zimą.dublina nie lubię i nie polacam jako miejsca pracy,drogo,wszędzie daleko i ogolnie srednio-za to małe miasteczka sa bardzo miłe..wszystcy się znają,dojdziesz wszędzie na piechote(transport w iralndii jest dosyć drogi),wszyscy się znają i ogólnie chyba atmosfera lepsza..ja tam polecam eire jako miejsce CZASOWEGO pobytu:) Odpowiedz Link
apas13 Re: IRLANDIA Dublin 04.02.05, 08:28 Hi! Prosze o kilka informacji. Za 2-3 tygodnie moge jechac na zastepstwo (do maja) jako au-pair. Jade po raz pierwszy. Moj mail: apas13@gazeta.pl Odpowiedz Link
operka3 Re: IRLANDIA Dublin 21.01.05, 14:27 Jesus Christ, nie jedzcie do Irlandii! Ja tu mieszkam dopiero 9 dni i juz chce wyjezdzac. zimno, wieje, pada, Irlandczycy do bani, jakims niezrozumialym jezykiem belkocza, w urzedach nie mozna nic zalatwic, piwo drogie, waskie drogi, a Wam jeszce przyjdzie sie z dzieciakami uzerac. Odpowiedz Link
gosik3 Re: IRLANDIA Dublin 21.01.05, 17:23 Jestem w Dublinie 4 miesiace i rzeczywiscie pogoda nie jest z specjalna, caly czas pada a jak nie pada to wieje, albo jedno i drugie... poza tym jak naraie spotkalam sie z bardzo sympatycznymi irndczykami i jak do te pory w urzedach nie mialam zadnych problemw w przeciwienstwie do polski :) zalatwilam w zaledwie kilka dni pps number i miedzynarodowa karte zdrowia i nkt zadnych probleow nie robil (mozmam szczescie :)) co do kieszonkwego zarabiam 100 euro tygodniowo, moze to nie wiele ale obowiazkow tez nie mam za duzo, moje obowiazki to odrobienie lekcji z dziecmi i danie im jesc, raz w tyg poodkurzac i zmyc podloge na mokro i w sumie to tyle a u sasiada wlasnie zalapalam dodatkowa prace przy sprzataniu i zarabiam 12 e za h!!!! Dublin jest piekny ale wszedzie tloczno, komunikacj dosc dobra dojedziesz wszedzie koszt biletu t ok 1-2 euro zalezy jaka odleglosc, choc to prawda ze wszedzie daleko, najlepiej jak sie mieszka w samym centrum tylko znow wszystko tam najbardziej drogie... chociaz sa sklepy gdzie brania sa wyjatkowo tanie taniej niz polsce, taki najtanszy skep z ciuchami to pennyes (czy.t penis :)) pozdrawiam ps. do kasha77: zarabialas 250 e tyg czy miesiecznie????????? Odpowiedz Link
kasha77 Re: IRLANDIA Dublin 21.01.05, 17:33 tygodniowo:)ale jak już pisalam,obowiązków miałam dużo. Odpowiedz Link
gosik3 Re: IRLANDIA Dublin 21.01.05, 21:08 wow!! to naprawde niezle kieszonkowe dostawlas, ja dostaje 100 e tyg a z tego co wiem to itak ponad norme.. tylo wlasnie ja obowazkow nie mam za wiele... teraz wlasn glowkuje jak zaczac rozowe o platnosci za nadgodziny bo ida ferie i zno czuje ze bede siedziec z dziecmi non stop a wtedy obowiazkow mam wiele ojjjj wiele!! najgorsze jest to ze nie wiem jak powiedziec, jak wspomniec niby uklad miedzy mna a rodzina jest super dogadujemy sie ale jesli chodzui o kase niwiem jak rozmawiac.. a wiadomo ze jak bylo ustalone 30 h powinno byc 30 a czasem jak dzieci maja ferie lub sa chore mam 60!! :((( Odpowiedz Link
jelly.bean Re: IRLANDIA Dublin 23.01.05, 22:10 no no ale mój wątek się rozrósł :D Hej Gosik, ja jestem już Polsce, szkoda, że nie udało nam się spotkać w Dublinie. Byłam w Irlandii 4 miesiące i tak jak mówicie - wieje i pada, wieje i kropi i tak w kółko :) och, czasami świeci również słońce i wtedy jest pięknie, szczególnie jak się siedzi nad morzem, echh. Gosik, coś wiem o tych ponadprogramowych godzinach, czy to ferie czy choroba czy normalny tydzień zawsze dostawałam tyle samo a różnica w godzinach i obowiązkach była ogromna. Odpowiedz Link
operka3 Nieco OT 04.02.05, 19:39 Czy znacie moze ceny hosteli albo innych tanich noclegow? Kumpel przyjezdza i nie chce go do siebie na wies ciagnac, w Dublinie bysmy sie spotkali porozrabiac troche. Odpowiedz Link
operka3 Re: Nieco OT - i jeszcze cos 04.02.05, 19:42 Czy sa jakies kluby/dyskoteki z salsa. Jezeli nie, to czy jest zainteresowanie jako takie muzyka latynoska, na wypadek, gdyby czasem komus przyszlo do glowy taki biznes rozkrecic. Odpowiedz Link