Dodaj do ulubionych

opieka zdrowotna

14.09.06, 10:27
Cześć
jutro wyjezdzam do Anglii na au pair. Rodzina wspominała, że pójdą ze mną do
lekarza jak już tam będę. A czy tu w Polsce muszę jakieś papiery załatwiać od
NFZ, żeby się móc bezpłatnie w miarę możliwości leczyć? Byłam w NFZ i mi
powiedzieli, że mogę otrzymać tylko jakiś papier na 2 miesiące ważny, a
przeciez jadę na dłużej, więc nie wzięłam. Może coś doradzicie, jak to wygląda
w Anglii i czy muszę tu coś w tej kwestii w Polsce załatwić?
Obserwuj wątek
    • asiczek21 Re: opieka zdrowotna 14.09.06, 10:40
      niestey nie wiem, ale chetnie bym sie dowiedziala jak to wyglada w kwestii
      wyjazdu do niemiec.pozdr
      • jolietta Re: opieka zdrowotna 14.09.06, 11:06
        zeby miec darmowa opieke zdrowotna w UE trzeba miec karte EKUZ z NFZ, ktora
        jest wydawana maksymalnie na 2 miesiace albo na okres waznosci legitymacji
        studenckiej, co nie znaczy ze bez niej nie jest sie ubezpieczonym tylko jesli
        sie jej nie ma to w razie wizyty u lekarza trzeba przefaksowac zaswiadczenie o
        ubezpiczeniu w NFZ, co moze nie byc takie wygodne, wszytskie informacje sa na
        www.nfz.gov.pl Ale jesli rodzinka cie bedzie ubezpieczac jak to chyba
        jest jesli jest sie ofijalnie zatrudnionym jako aupair to w ogole nie musisz
        sie tym przejmowac.
        • agatta20 Re: opieka zdrowotna 14.09.06, 11:25
          Jesli masz karte euro albo isic z ubezpieczeniem to nie powinnas miec problemu
          poza tym, ze najpierw musisz wylozyc pieniadze na wizyte, a oni zwracaja ci te
          pieniadze pózniej. Jesli chodzi o krate z nfz JA BEZ PROBLEMU DOSTALAM JA NA 5
          MIESIECY - PO PROSTU POWIEDZIALAM, ZE DO TEGO I TEGO DNIA POTRZEBUJE. wIDAC
          WSZYSTKO ZALEZY OD UZREDNIKÓW:) aLE MOZESZ WZIAC JA na dwa miesiace i np.
          upowaznic twoja mame zeby ci ja potem przedluzyla i przeslala do ciebie. Pozdro!
          • laura771 Re: opieka zdrowotna 14.09.06, 11:50
            ok, dzięki.
            To jak rodzina mnie ubezpieczy, to się nie będe przejmować tym już w Polsce.
            • agatta20 Re: opieka zdrowotna 14.09.06, 13:15
              W Anglii rodzina nie ma obowiazku cie ubezpieczec - wg zasad programu tutaj to
              ty sama musisz o to zadbac. Nie licz wiec na to, ze ci wykupia jakas polise, co
              jest bardzo drogie, a ty powinnas miec ubezpieczenie normalnie z Polski. Tylko,
              ze pózno sie za to zabralas skoro jutro wyjezdzasz...
          • redrose1984 Re: opieka zdrowotna 15.09.06, 15:36
            To ze ktos wyrobil ci karte ktora jest wazna do kiedys tam o niczym nie
            swiadczy... Musza byc odporowadzane skladki, jesli mialas je odprowadzae to nie
            ma sprawy, a jesli ich nie mialays i cos by sie stalo to i tak po jakims czasie
            kazaliby Ci za to zaplacic... Nalazilam sie strasznie po NFZ i UP przed
            wyjazdem... wiec wiem ze zasady panujace w naszym kraju sa smeichu warte...
    • redrose1984 Re: opieka zdrowotna 15.09.06, 15:33
      hmm... z tego co ja wiem to mozna wyrobic ta karte do momentu kiedy masz wazna
      legitymacje studencka, pozniej nie masz ubezpiczenia, chyba ze:
      - ktos podbije Ci legitymacje,
      - bedziesz zarajetrowana w UP jako osoba bezrobotna i co miesiac (czy dwa -
      jzu nie pamietam) bedziesz podpisywala jakas tam karte,
      - bedziesz placila skladki na NFZ we wlasnym zakresie
      Ja jestem w takiej sytuacji ze w czerwcu obronilam prace licenjacka, legitymacje
      mam wazna do konca pazdizrnika. wiec ubezpiczona jestem tylko do kocna
      pazdziernika... i koniec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka