hmmm11 25.05.06, 16:20 po ilu latach i na jakich zasadach można się ubiegać o obywatelstwo tegoż kraju ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saraanna Re: obywatelstwo!! 25.05.06, 19:16 Tu znajdziesz informacje- www.ind.nl/NL/verblijfwijzer/verblijfwijzer_mijnsituatie.asp?proc=komen&procedure=Nederlander%20worden&procedurestapnaam=Voorwaarden% 20naturalisatie&land=&duur=1&lang=nl Odpowiedz Link
napolnoc Re: obywatelstwo!! 26.05.06, 09:38 to sie naucz,bez tego obywatelstwa nie dostaniesz!pozdr. Odpowiedz Link
mister1 Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 15:57 chyba to nie ma znaczenia - obywateli UE to nie dotyczy (Mr od b.dawna podwojny obywatel) Odpowiedz Link
bbqueenpl Re: obywatelstwo!! 26.05.06, 13:21 tam jest na tej stronce tez wersja angielska. ale z tego co wiem to jak jest sie w zarejestrowanym zwiazku z holendrem lub holenderka to czeka sie 3 lata ,a tak to po 5 latach mozna starac sie o obywatelstwo ale trzeba byc tez zameldowanym w holandii przez te 5 lat. poczytaj na stronce ind a napolnoc ma racje,bez znajomosci holenderskiego marne szanse na uzyskanie obywatelstwa pozdro Odpowiedz Link
tijgertje Re: obywatelstwo!! 26.05.06, 17:26 Zgadza sie:-) Tyle, ze bez znajomsci holenderskiego nie tyle marne szanse, a zadne, zeby dostac obywatelstwo. Trzeba zdac egzamin albo po kursie "uspoleczniajacym", albo egzamin panstwowy z jezyka NT2 II( wyzszy poziom). Odpowiedz Link
a.polonia Re: obywatelstwo!! 26.05.06, 21:57 glupoty gadacie, na pewno w drugim watku zalozonym dzisiaj rano ktos cos madrzejszego powie ;-))))))))) Odpowiedz Link
napolnoc Re: obywatelstwo!! 26.05.06, 22:59 bo slyszalam ze sa wyjatki.Tak jak w latach 80-tych ,jak sie mialo owczarka niemieckiego to sie o azyl w Niemczech latwo bylo wystarac.Choc w NL, jak sasiedzi zeznaja ze trawe palisz,a KPN wykaze ze przez 0900 do PL dzwonisz,to twoje szanse spadaja na leb na szyje.Mozna zarobic dodatkowe punkty w tescie na obywatelstwo poprzez wywieszenie podczas MS pomaranczowej flagi w oknie,bo na upicie sie "na zdrowie Krolowej" to juz w tym roku za pozno.pozdr. Odpowiedz Link
a.polonia Re: obywatelstwo!! 26.05.06, 23:44 Napolnoc, NT2 mam zdane pieknie, ale notorycznie dzwonie przez 0900 do PL, jakie mam szanse?? Odpowiedz Link
napolnoc Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 00:08 czytalam ostatnio na stronie Belasting Dienst ze trzeba wykazac dobrowolne opodatkowanie sie na rzecz "buurschap" w wys 0,01% od inkomsten by przyspieszyc procedure w IND. Z drugiej strony,to przeciez nie fair ze komus robia problemy z powodu zakupow w polskim sklepie internetowym???Ja nawet tej strony nie otwieram ale moj uwielbia "sucha beskidzka" i juz na poczcie po przesylkach jestesmy odnotowani.Na szczescie kot ma holenderski paszport wiec jak cos ,to jako rodzice bedziemy sie starac.pozdr. Odpowiedz Link
tijgertje Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 01:07 Dziewczyny, o czym wy mowicie??? Skaldalam wniosek o obywatelstwo pare miesiecy temu, wzielam paszport, karte pobytu, ksiazeczke slubna, akt urodzenia i dyplom NT2. O nic wiecej sie mnie nikt nie pytal, o dziwo nawet sie pospieszyli, bo dosc szybko dostalam list z ministerstwa, ze w ciagu 12 tygodni krolowa podejmie decyzje. A straszyli, ze nawet ponad rok moge czekac... Kurcze, a moze Rita ma jakichs szpiegow i doniesie krolowej, ze ja do syna po polskiemu gadam i nie da? :-( Odpowiedz Link
napolnoc Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 01:13 a Ty myslisz ze jak to z ta krolowa jest?To wlasnie ona analizuje wszystkie te informacje,a raczej IND w jej imieniu.Ja tam ponad rok z nimi walcze bo im powiedzialm nieopatrznie ze teeleexpress ogladam w sieci.Ale sie ostatnio pokajalam i stampot ugotowalam,to mi odpisali ze za 6 m-cy dadza odpowiedz.To sie teraz staram,tylko w AH zakupy robie i na "nowe sledzie"czekam.pozdr. Odpowiedz Link
astarte7 Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 01:55 A co Wy z tym obywatelstwem sie uparlyscie? Co to? Polskie, piekne, nadwislanskie nie wystarczy??? Odpowiedz Link
tijgertje Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 10:07 Jak sie ma meza tubylca i syna poltubylca, to swojskie nadwislanskie jest fajne, ale tubylcze czasem ulatwia zycie:-) No i nadwislanskie obowiazkowo zostaje! Nikt sie na lotnisku na przyklad nie czepia, czy to aby na pewno swoje dziecko wioze, jak mi sie to juz zdarzylo:-/ Odpowiedz Link
napolnoc Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 12:44 ja i tak juz zkundlona jestem,mam polski i niemiecki paszport a teraz jeszcze holenderskie wlepki w nich,hihi. A kumpel z USA powiedzial ze z polskim paszprtem latwiej w Holandii niz z amerykanskim,ciagle mu robia problemy z przedluzeniem pobytu,juz sie zastanawial czy sie z polka dla ulatwienia nie ozenic,hihi.pozdr. Odpowiedz Link
a.polonia Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 13:28 Tijger, a jak to teraz jest, musisz zrezygnowac z polskiego, jak sie starasz o holenderskie? Jakby co to ja stampot robie i b. lubie (zuurkool), napolnoc, no to jak, mam szanse, czy nie?! no i mam jakies pomaranczowe ciuchy Odpowiedz Link
go.ga Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 16:48 > > Jakby co to ja stampot robie i b. lubie (zuurkool), napolnoc, no to jak, mam > szanse, czy nie?! no i mam jakies pomaranczowe ciuchy A masz "bonus card" do AH? Wycinasz "zegels" z herbatki Pickwick? Umiesz jechac na rowerze z dwojka dzieci, jedno z przodu, drugie z tylu i rozmawiac jednoczesnie przez komorke? Odpowiedz Link
a.polonia Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 17:27 masz "bonus card" do AH? Wycinasz "zegels" z herbatki Pickwick -------oczywiscie!!, z kawy DE tez (i tylko taka pije) poza tym mam air miles card i zawsze, jak jestem w AH, to rozgladam sie za aanbieding, z dziecmi to nie sprawdzalam ;-) Odpowiedz Link
astarte7 Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 19:16 A ogladacie we wtorki "Evelin"? Bo tam tez sie mozna dowiedziec jak sie znaturalizowac! Odpowiedz Link
napolnoc Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 20:53 hehe,smieszny ten serial. Moj chlop,nieholender,lubi "zonnetje in het huis". Ja czasem na jansenie sie zatrzymam. Ale generalnie TV jako watpliwy wystroj salonu sluzy(kurzem obrasniety).pozdr. Odpowiedz Link
go.ga Re: obywatelstwo!! 28.05.06, 11:42 astarte7 napisała: > A ogladacie we wtorki "Evelin"? Bo tam tez sie mozna dowiedziec jak sie > znaturalizowac! Juz nie. Przeciez sie skonczyl (mam nadzieje, ze po wakacjach wroci). Odpowiedz Link
astarte7 Re: obywatelstwo!! 28.05.06, 14:43 A nie wiem,ostatnio telewizje zaminenilam na komputer wiec juz nie jestem tak na biezaco z TV gidsem. Ale "Desperate Housewives" nie sa wakacjach, co? Bo to i tak moj faworyt. Odpowiedz Link
napolnoc Re: obywatelstwo!! 27.05.06, 19:18 jesz chleb z posypka? narzekasz na pogode? nosisz rozmiar 44(buta i reszty)? ach,jest tyle rzeczy....ze nie sposob ich wymienic.Ale jesli chcesz zatrzymac polski paszport to pamietaj o codziennym,najlepiej porannym piciu wodki,zaniechaniu mycia zebow i rzucaniu ku..ami dookola.Wtedy zaden Holender nie bedzie mial watpliwosci z kim ma do czynienia.pozdr. Odpowiedz Link
elite175 wyjatki 29.05.06, 09:17 wiec ja chyba jestem wyjatkiem nie znam holenderskiego i obywatelstwo dostalem po 2 latach pozdrawiam BM Odpowiedz Link