Dodaj do ulubionych

prawo jazdy w Anglii

17.05.05, 17:37
czy ktos moze sie orientuje jak wyglada sprawa wyrobienia prawka za granica?
Ile to kosztuje etc.? Mam zamiar wyrobic taki dopkument. Z tego co sie
dowiedzialem nie jest to tanie rozwiazanie, ale... Dowiedzialem sie, ze musze
gdzies wysylac swoj passport etc, wypelnic na poczcie jakis formularz itp
otd.. Czy ktos moze przebrnal przez to w praktyce, wie cos wiecej i ma jakies
ciekawe info?
Planuje robic w Strathclyde'owskim oddziale BSM (www.bsm.co.uk).
Pozdrawiam serdecznie, Vision!
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: prawo jazdy w Anglii IP: *.access.as9105.com 23.05.05, 15:09
      ty chcesz robic prawko w UK czy wymienic polskie prawko na uk-owe?
      bo z twojego postu nic nie wynika... ;)
      • vsn Re: prawo jazdy w Anglii 23.05.05, 15:11
        zrobic nowe 'od zera' :)
        • Gość: ela Re: prawo jazdy w Anglii IP: *.access.as9105.com 23.05.05, 15:14
          uuu sorki, ja ci nie pomoge.
          ja moge pomoc w tym drugim przypadku ;)
          powodzenia
        • Gość: GK Re: prawo jazdy w Anglii IP: 209.130.141.* 23.05.05, 15:18
          Ja jestem w trakcie wyrabiania: musisz pobrać na poczcie wniosek (Application
          for a driving licence)- D1, wypełnić, załączyć czek, paszport i wysłać.
          Wszystko jest wytłumaczone w załączonej ulotce. Ubiegasz się o tymczasowe
          prawo, a po zdaniu teorii i praktyki, otrzymujesz stałe prawo jazdy.
          • vsn Re: prawo jazdy w Anglii 23.05.05, 16:01
            no OK, a na jaka kwote wysyla sie czek, i skad go wziasc, skoro moj bank nie
            daje czekow? Nie bales sie wysylac paszportu? Na czym polega dokladnie
            to 'tymczasowe'? Moge na nim jezdzic z naklejona czerwona L'ka?
            • Gość: GK Re: prawo jazdy w Anglii IP: 209.130.141.* 23.05.05, 18:59
              Paszport wyślij przesyłką 'special delivery'
    • deadeasy Re: prawo jazdy w Anglii 23.05.05, 15:42
      Tez mialam jazdy przez BSM. Bardzo sobie chwale instruktora. Przez pierwsze
      poltorej godziny sprawdzal co robie zle a potem powiedzial ile godzin bede
      potrzebowac na "podszlifowanie" na zdanie egzaminu. Nie naciagal mnie
      na "dodatkowe" lekcje. Z egzaminem (bo za ten czas tez sie placilo) bylo tego
      12 godzin. Facet byl na prawde super. Trzymam kciuki zebys na takiego samego
      trafil i zdal za pierwszym podejsciem.
      :o)
      • xiv Re: prawo jazdy w Anglii 23.05.05, 15:45

podstawowa rada - ustawic krzywo lusterka, aby patrzenie w nie zmuszalo do
        zmiany ukladu ciala - egzaminator musi zauwazyc, ze korzystasz z lusterek

rada zupelnie powazna od instruktora, ale smiac mi sie chcialo :)))
      • vsn Re: prawo jazdy w Anglii 23.05.05, 16:02
        czyli zdecydowanie - nic innego jak tylko BSM? :)
        Jak to wyglada finansowo? Zmieszcze sie w 1500£?
        • Gość: GK Re: prawo jazdy w Anglii IP: 209.130.141.* 23.05.05, 18:58
          Wszystkie informacje: jak płacić i ile (chyba GBP 35 za tymczasowe prawo jazdy)
          znajdziesz w ulotce załączonej do wniosku. Na tymczasowym prawie możesz jeździć
          tylko z kierowcą, który ma prawo od co najmniej 3 lat, i z naklejką 'L' na
          samochodzie. Cenniki są dostępne na odpowiednich stronach internetowych, ale za
          1500 funtów to wyrobisz sobie nie jedno prawo jazdy, ale dwa.
        • deadeasy Re: prawo jazdy w Anglii 23.05.05, 19:59
          Jesli nie jezdzisz w UK to popros kogos zeby z Toba pojezdzil, nauczyl
          manewrow. Odejdzie Ci wtedy koszt tych "podstawowych" lekcji a podczas nauki z
          instruktorem bedziesz sie koncentrowal na tych drobnych niuansach, ktore
          decyduja o tym czy egzaminator postawi Ci z czegos kreske czy nie. W sumie
          instruktorzy ucza tyle zeby zdac egzamin. Choc z drugiej strony, nie jestem
          pewna,czy sa jakies nowe wymogi co do "wyjezdzonych" godzin. Od tego bedzie
          decydowal koszt. BSM nie jest jedyna firma. The AA organizuje kursy ale jest
          tez mnostwo prywatnych instruktorow. Wszystko zalezy od czlowieka - firma ma
          niewiele chyba z tym wspolnego. Ja pierwsza lekcje mialam z the AA, facet
          powiedzial, ze bede potrzebwala ok 25h. BSM zaplacilam 12 lekcji.
          :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka