Dodaj do ulubionych

Irlandia - parę pytań

IP: 153.19.15.* 21.06.05, 11:46
W związku z tym, że za niecałe dwa tygodnie wyjeżdżam do Irlandii miałbym
kilka pytań związanych z tym krajem.

1. Ile pieniędzy zabrać ze sobą zakładając, że pierwszą wypłatę dostanę po
dwóch tygodniach? Mieszkanie mam zapewnione.
2. W jakim banku najlepiej założyć konto ? (minimum formalności itp.)
3. Jak najtaniej dzwonić do Polski ?
4. Kartę SIM jakiej sieci najlepiej opłaca się kupić ?
Obserwuj wątek
    • Gość: lipa Re: Irlandia - parę pytań IP: *.unknown.be.uu.net 21.06.05, 13:24
      dlaczego zakladaszz e wyplata po 2 tyg znaczy odrazu jak zladujesz idziesz do
      roboty ??? bo czesto pierwsza tygodniowka jest wstrzymana wiec 2 miehy na
      szukanie roboty + 2 tyg do pierwszej wyplaty to jakies 2,5 miesiaca
    • Gość: lipa Re: Irlandia - parę pytań IP: *.unknown.be.uu.net 21.06.05, 13:26
      a co do konta w banku to sie przekonasz ze to nie jak u nas idziesz i se
      zakladasz zreszta sam zobaczysz i wdze ze duzo optymizmu w tobie wiec
      powodzenia co do kasy to jak najwiecej 1000 juz jest w miare spoko
    • Gość: Kaśka Re: Irlandia - parę pytań IP: *.chello.pl 21.06.05, 14:09
      Rany jezu, ale z was ludzie, tak się składa, że są ludzie co sobie potrafią
      znaleźć robote i nie będą musieli jej szukać przez 2 miechy. Ja jade za półtora
      tygodnia i mam pewną pracę i mieszkanie, więc też byłabym zainteresowana
      sensownymi odpowiedziami na pytania kolegi, ale jak widać na wiele to tu
      liczyć nie można.
      Przykre
      • Gość: lipa Re: Irlandia - parę pytań IP: *.unknown.be.uu.net 21.06.05, 14:29
        sama jestes przykra po pierwsze jak by cie to inetesowalo to mozna sprawdzic w
        5 sek ceny np tesco.ie ale to hyba za trudne jak dla ciebie pozatym widze ze
        jestes kozaczka i wezmiesz ze soba cale 30E w przpadku jak nie bedzie roboty bo
        cos sie zmieni ani haty to hyba sie zaczniesz puszczac co by do domu wrocic bo
        to daleko trudno stopem jak widze kolesi z calym 50e w kieszeni zero jezyka
        haty ani roboty no to nie wiem czy sie smiac czy plakac ostatnio widzialem jak
        grupka "poloczkow" czaila sie coby ukrasc zebrakowi kubek z drobniakami NO
        COMENT
        • asik_w Re: Irlandia - parę pytań 21.06.05, 15:22
          Walasnie jestem w Eire i z praca nie jest tak rozowo, chyba ze ktos mial
          zalatwiona juz w Polsce przez jakas agencje, jest masa Polakow, Wlochow,
          Hiszpanow a i tutejsi studenci szukaja pracy na wakacje!! moim zdaniem trzeba
          brac jakies 500euro minimum, chyba ze naprawde masz prace ale trzeba zalatwic
          jeszcze pps, czekasz okolo 10 dni, pamietaj dopoki nie masz pps nie zalatwisz
          sobie tax\credit i zabieraja ci 20% z wyplaty, a to ze zatrzymmuja tygodniowke
          to pierwszy raz slysze!!w banku sporo formalnosci czeka sie okolo 2 tyg na
          decyzje, daja tylko karte do bankomatu!
          My (para) za maly pokoj w galway placimy 120 euro tygodniowo, zycie jest drogie
          np w tesco za 3 male kawalki kurczaka placisz 4,45, wieprzowina, wolowina to
          samo drozyzna, pamietajcie ze Irlandia to jeden z najdrozszych krajow Europy, a
          jesc trzeba!za 200g truskawek 3 euro!! pozdrawiam
          • mr_franek Re: Irlandia - parę pytań 21.06.05, 16:35
            Dlaczego zabieraja, przeciez 20% to stawka podatku PIT?
            PPS to 5-7 dni. Niezbedne poswiadczenie adresu (np. umowa najmu mieszkania,
            rachunek za prad, gaz, telefon)
            Ja mam konto w AIB. Rzeczywiscie procedury nie sa najkrotsze i troche dziwne
            ale ok. 2 tyg i wszystko.
            Szukac LIDLa - tanszy od TESCO.
            • Gość: lipa Re: Irlandia - parę pytań IP: *.unknown.be.uu.net 21.06.05, 16:54
              mr_franek napisał:

> Dlaczego zabieraja, przeciez 20% to stawka podatku PIT?
              ciekawe o co ci z tym hodzi jaki podatek pit ???
              Niezbedne poswiadczenie adresu (np. umowa najmu mieszkania,
              > rachunek za prad, gaz, telefon
              akurat to nie jest takie latwe do zdobycia szczegolnie po przyjezdzie
              list od landlorda nie zawsze jest uznawany wiec moze sie przeciagnac
              jezeli nie zarejestrujemy sie w tax office to wtedy stawka podatku emergensy
              wynosi 42% i tyle bioro wiec z "polskiego" zarobku 300e zostaje niezbyt wiele
              czesto kasy firma nie placi inaczej niz na konto wiec dopuki go nie masz nie
              masz kasy wiec to nie tak ze jak sie pracuje to odrazu po tygodniu sa pieniadze
              czasami sie to moze przeciagnac kilka tygodni wiec oszolomy to niewazne ze
              przyjezdzasz i masz prace pieniadze mozesz zobaczyc puzniej ludzie bierzcie
              kase na wyjazd jakies 500e zeby potem z siebie szmaty nie robic

• Gość: asik Re: Irlandia - parę pytań IP: 86.42.11.* 21.06.05, 18:55
                hej!!
                tez nie wiem o co chodzi z tym podatek pit!!
                ja wiem jedno dopoki nie mialam tax credit a tylko pps to od kwoty ktora
                zaroblam odciagali mi 20% wlasnie na podatek i plus jakies grosze na
                ubezpieczenie, na payslip wszystko jest wyszczegolnione
                Lipa prawde mowi, ze jak nie masz jeszcze pps to zabieraja 42%
                teraz sa wakacje na pps czekasz sie do 10 dni!ja czekalam az 9!
                to prawda niektorzy wpalacaja wyplate tylko na konto, ewentualnie dostajesz
                czek, nie slyszalam zeby kawali cash do raczki
                aha i trzeba pamietac ze placi sie depozyt w mieszkaniu, u nas babka wziela
                po 200e od osoby, prawdopodobnie zwraca, zobaczymy!
                • mr_franek Re: Irlandia - parę pytań 22.06.05, 12:54
                  PIT = Personal Income Tax = podatek dochodowy od osob fizycznych = ten wlasnie
                  podatek o ktorym piszecie (stawka 20%) - proste?
                  • Gość: lipa Re: Irlandia - parę pytań IP: *.unknown.be.uu.net 22.06.05, 13:33
                    > PIT = Personal Income Tax = podatek dochodowy od osob fizycznych = ten
                    wlasnie
                    > podatek o ktorym piszecie (stawka 20%) - proste?

nie dokonca proste bo to sie nie nazywa PIT tylko jak juz to tax
                    sa rozne systemy ja jestem w pay as you earn i to moze jest i 20%
                    ale pomniejszone o tax credit co w efekcie moze dac zerowa stawke podatku o tym
                    jakos nie wspomniales
          • mr_franek Re: Irlandia - parę pytań 22.06.05, 12:56
            asik_w napisała:

> pamietaj dopoki nie masz pps nie zalatwisz
            > sobie tax\credit i zabieraja ci 20% z wyplaty,

???
        • Gość: Kaśka Re: Irlandia - parę pytań IP: *.chello.pl 21.06.05, 21:47
          Ach jak ty świetnie wiesz co jest dla mnie trudne a co łatwe, ile pieniędzy ze
          sobą wezmę itd. NIe wyjeżdzam do pracy pierwszy raz i wiem ,że zawsze trzeba
          mieć plan na najgorszy scenariusz, a do grupy "polaczków" co języka nie znają
          się nie zaliczam.
          Co do jednego się zgadzam - NO COMMENT
          a hata to się pisze przez "ch"
    • obywatel Re: Irlandia - parę pytań 21.06.05, 21:50
      Gość portalu: wyjeżdżający napisał(a):

> W związku z tym, że za niecałe dwa tygodnie wyjeżdżam do Irlandii miałbym
      > kilka pytań związanych z tym krajem.
      >
      > 1. Ile pieniędzy zabrać ze sobą zakładając, że pierwszą wypłatę dostanę po
      > dwóch tygodniach? Mieszkanie mam zapewnione.
      > 2. W jakim banku najlepiej założyć konto ? (minimum formalności itp.)
      > 3. Jak najtaniej dzwonić do Polski ?
      > 4. Kartę SIM jakiej sieci najlepiej opłaca się kupić ?

Witam,
      zastrzegam, ponizsze odpowiedzi sa moimi najzupelniej subiektywnymi
      twierdzeniami;

ad.1. nie wiem kiedy dostaniesz prace? Od razu? Za tydzien? Za miesiac? Jezeli
      mieszkanie masz zapewnione (za darmo) to pozostaje Ci przede wszystkim koszt
      wyzywienia. Na skromnym poziomie to (wg mnie) tak od 5 do 10 euro dziennie.
      Przemnoz ta kwote przez liczbe dni jaka bedziesz czekal na pierwsza wyplate,
      dorzuc cos jeszcze "na wszelki wypadek" - i masz obliczona kwote :-)

ad.2. ja zalozylem w AIB. Mialem problem z podwojnym potwierdzeniem adresu, a
      to byl jedyny bank ktory tego nie wymagal (wystarczylo odpowiednie pismo od
      pracodawcy, z moim adresem, numerem pps i data urodzenia). Z tego co wiem sporo
      Polakow wlasnie tu zaklada konta.

ad.3. z kafejek internetowych. Od 8 centow za 1 min (na telefony stacjonarne,
      na komorki spotkalem sie z cenami od 18 do 40 centow za minute)

ad.4. O ile sie orientuje, wiekszosc naszych Rodakow wybiera Meteora. Pakiet
      startowy kosztuje 20 euro (i od razu masz te 20 euro do wykorzystania na sms-y
      i rozmowy). Jest to najtansza siec, aczkolwiek czasami zawodzi. Poza miastami
      moze byc tez problem z zasiegiem. Ja mam 2: vodafone (najlepsza - i najdrozsza)
      i meteora wlasnie (najtansza i ... :-)

Mam nadzieje ze choc troche pomoglem :-)

Pozdrawiam
      Piotr Slotwinski
      www.obywatel.blog.onet.pl <-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka