Dodaj do ulubionych

compassion focused therapy

21.11.13, 18:16
Czy ktoś wie jak się na tę terapię mówi po polsku, bo google coś malo pomocne?...
Obserwuj wątek
    • wiolcia29_2 Re: compassion focused therapy 21.11.13, 19:12
      Terapia oparta na współczuciu?

Chodzi o współczucie wobec siebie samego.
      • galadriella Re: compassion focused therapy 21.11.13, 19:22
        Dzięki, znam angielski i znam założenia tej terapii (po angielsku właśnie).
        Nie mogę tylko znaleźć jakim zgrabnym terminem się ją zwykle nazywa po polsku.

Słowo "współczucie" ma po polsku trochę inne konotacje, sama też musiałaś dokonać uściślenia. Miałam nadzieję, ze już cos zgrabnego wymyślono i jest ustalone jak się tę terapię nazywa - bez konieczności uściśleń.
        • to.niemozliwe Re: compassion focused therapy 21.11.13, 19:54
          Ja bym to raczej nazwal "Terapia nakierowana na znaczenie".
          Z opisu tej terapii wynika, ze jej fundamentem jest swiadomosc znaczenia "meaning" siebie dla innych i innych dla siebie.
          Znaczenie zbudowane na compassion, odwolujace sie do pierwotnego, wrodzonego imperatywu spolecznego.
          On brzmi w duzym skrocie: Urodzilem sie z naturalnym ukierunkowaniem na istnienie dla kogos i dzieki komus.
      • to.niemozliwe Re: compassion focused therapy 21.11.13, 19:58
        Nie chodzi o wspolczucie wobec siebie samego, tylko o wspolodczuwanie potrzeb innych i akceptacje tego, ze czesc wlasnych potrzeb mozemy zaspokoic jedynie poprzez zawierzenie siebie innym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka