Dodaj do ulubionych

TSH, FT4, FT3-wyniki

04.05.10, 15:29
Odebrałam dzisiaj wyniki TSH, FT3 i FT4. Czy pomożecie je
zinterpretować? Wiem że przeliczacie na procenty, ale nie wiem w
stosunku do czego, a i z matematyki za mocna nie jestemwink.

TSH - 2,520 mU/l (norma 0,27-4,2)
FT4 - 16,46 pmol/l (norma 12-22)
FT3 - 5,24 pmol/l (norma 3,1-6,8)
Obserwuj wątek
    • marta_an Re: TSH, FT4, FT3-wyniki 10.05.10, 21:44
      A to nie jest tak że wszystko mieści się w tej normie. Ani nie jest za mało ani za dużo i jest OK? wink Nie znam sie na tym, ale jeśli podali normy...?
      • aagata4 Re: TSH, FT4, FT3-wyniki 10.05.10, 23:32
        marta_an napisała:

> A to nie jest tak że wszystko mieści się w tej normie. Ani nie jest za mało ani
        > za dużo i jest OK? wink Nie znam sie na tym, ale jeśli podali normy...?
        >
        niestety nie... ja jestem tego przykładem ... niby w normie a totalnie wyniki
        rozjechane .... ponieważ duzo osób ma problemy z tarczycą to normy bardzo
        rozszerzono, nie wiem czy to z powodu ilości chorych, czy po prostu
        zbagatelizowano tych chorych którym nie zagraża utrata zycia a jedynie tylko
        uciążliwości w postaci poronień, czy kiepskiej pamięci i koncentracji lub
        nadpobudliwości, płaczliwości czy też ogólnie zbytniej nerwowości albo wrecz
        całkowity brak energii... wyniki mieszczące sie w normach nie zawsze są
        prawidłowe...

poniżej podaję link do kalkulatora, który przelicza na procenty

samodobro.host56.com/
        wyniki które podałaś mogą byc prawidłowe ... ale sama nie wiem, może zwróć uwagę
        na inne objawy niedoczynności ... czy je masz i miałaś przed ciążą...

pozdrawiam

Agata
        • martitka333 Re: TSH, FT4, FT3-wyniki 11.05.10, 17:10
          Wczoraj odebrałam wynkiki na T3 i T4. Wyliczyłam wedlug tego
          kalkulatora, ale nie wiem o co chodzi. Wytlumaczylabyś mi czy są oki

FT4 35.77% [wynik 7.32, norma (4.87 - 11.72)]

FT3 58.42% [wynik 1.17, norma (0.58 - 1.59)]
    • dragica Re: TSH, FT4, FT3-wyniki 11.05.10, 09:50
      Tsh jest ok,ft4 i ft3 blizej gornej granicy normy,w kierunku nadczynnosci.Moze
      powinnas zbadac antyciala tarczycowe?
    • imiriam Re: TSH, FT4, FT3-wyniki 11.05.10, 10:19
      W tzw. międzyczasie byłam u ginekologa i dla niego wyniki są ok.
      W drugiej ciąży internista wysłał mnie do endokrynologa z powodu
      wyniku FT3, albo FT4 (w tej chwili nie pamiętam który to) lekko
      poniżej normy. Endokrynolog nie widział większego problemu, ale
      brałam Letrox 25(chyba).
      • 1_ania_79 Re: TSH, FT4, FT3-wyniki 11.05.10, 13:02
        ja też miałam wszystko w normach, ale własnie Ft3 i Ft4 przy górnej granicy i z
        miejsca dostałam skierowanie na USG tarczycy i przeciwciała aTPO, aTG, P-ciała
        p/receptorom TSH, P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA. Na szczęście
        wszystko jest dobrze, ale skierowali mnie właśnie przy podwyższonym FT3 mimo, że
        było w normie. Jestem teraz trochę spokojniejszasmile Powodzeniasmile
        • aagata4 Re: TSH, FT4, FT3-wyniki 11.05.10, 15:10
          generalnie FT3 i FT4 powinny być w górnej granicy normy u większości z nas,
          jednak warto tez zwrócić uwagę na objawy niedoczynności , czy je mamy. Zwykle w
          przypadku chorej tarczycy mamy ich kilka a nie wszystkie ...

niskie FT3 przy prawidłowych pozostałych hormonach może świadczyć tez o anemii,
          ale nie zawsze tak jest, wtedy bardzo często mamy objawy nadczynności tarczycy a
          paradoksalnie tarczyca jest w niedoczynności smile (czyli wysokie FT3 i FT4 i
          niskie TSH)o objawach niedoczynności można poczytać sobie na wikipedi

napisałaś też iz dostałas skierowanie na badania tarczycowe przy wynikach FT3 i
          FT4 blisko górnej normy ... hmm są to prawidlowe wyniki,

przypuszczam ze lekarz u Ciebie zauważył coś jeszcze skoro skierował Cię na te
          badania tarczycowe, może wole Hashimoto na szyji, może przeprowadził wywiad
          dotyczących pozostałych objawów ... rzadko się to zdarza iż lekarze tak
          wnikliwie badają tarczycę ...

dobrze iz nie bagatelizujecie spraw związanych z tarczycą, choć w przypaku
          wykrycia problemow ciężko o pomoc lekarza w sprawach związanych z ciążą ...

pozdrawiam

Agata
          • dragica aagata4 11.05.10, 19:24
            Niskie tsh i wysokie ft3 i ft4 to NADCZYNNOSC,nie niedoczynnosc.Anemia zas
            powiazana jest z niedoczynnoscia czesto,czyli z wysokim tsh a niskim ft4 i
            ft3.Badanie ft4,ft3 i tsh nie sa jakimis sczegolnie wnikliwymi badaniami
            tarczycy,a fizykalne badanie tarczycy moze wykonac nawet l.rodzinny.
            • aagata4 Re: aagata4 11.05.10, 22:29
              dzięki dragica, że to zauważyłaś... z rozpędu napisałam odwrotnie, miało być:
              (wysokie TSH i niskie FT3 i Ft4)

dlaczego sądzisz iż badania FT3i FT4 są mało wnikliwymi badaniami tarczycy?

pozdrawiam

Agata
              • dragica Re: aagata4 11.05.10, 22:32
                Wnikliwe sa badania antycial tpo czy trab,usg i scyntygrafia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka