Dodaj do ulubionych

Becikowe od kiedy?

19.01.06, 11:30
Od kiedy becikowe dla wszystkich matek?, myslałam że od tego roku, a jak
wyczytałam ustawa wchodzi w życie za rok.
Czy ktoś wie napewno.
Obserwuj wątek
    • mallenstwo Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 12:17
      Dla wszystkich mam od wczoraj, dla tych które maja dochód na osobe nizszy niz
      504 PLN od 1 stycznia 2006
      • tsunami05 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 12:23
        Nie od wczoraj, a od dnia wejścia w życie ustawy - czyli za 14 dni... Wczoraj dopiero prezydent podpisał - musi zostać ogłoszona w Dzienniku Ustaw i dopiero wejdzie w życie. Rodzę 26 stycznia, wrrr, 5 dni później byłoby ok smile
        • mallenstwo Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 12:33
          Ustawa wchodzi w życie 14 dni po OGŁOSZENIU a nie po podpisaniu przez
          Prezydenta (a została ogłoszona 29 grudnia 2005).
          M
          • aguska231 DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! 19.01.06, 12:39
            • tsunami05 Nie 19.01.06, 12:43
              Ogłoszona została ta o becikowym dla najuboższych - nie może być tak, ze w Dzienniku ustaw ogłasza się coś, czego nie podpisze prezydent... Kobity - anarchię może mamy w tym kraju, ale aż tak źle nie jest.
              • tsunami05 Re: Nie 19.01.06, 12:47
                isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20052672260&type=2&name=D20052260.pdf
                Oto co jak na razie zostało ogłoszone w Dz. U. Nie ma tam ani słowa o becikowym dla wszystkich.
                Takie jest prawo - ustawę zgłasza Sejm, potem Senat zatwierdza, prezydent ma 21 dni na podpisanie, termin minął wczoraj, prezydent podpisał i ustawa ma teraz 14 dni na wejście w życie. Wszystkie ustawy w Dz. U. sa podpisane nazwiskiem prezydenta - ta wklejona również (nie trzeba czytać całej - wystarczy zjechać na sam dół wink
            • malinka255 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 19.01.06, 12:44
              wczoraj w wiadomościach na onecie, wp, było napisane że to będzie działac od 1
              stycznia 2007r, dziś to znikło; co w końcu? dajcie link gdzie pisze że od teraz?
              malinka
              • edyta.23 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:46

znikło bo była to POMYŁKA Onetu!
                Zresztą nie tylko Onetu
                • mallenstwo Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:48
                  Sprawdzałam u prawnika - 14 dni od ogłoszenia Ustawy!!!
                  • mallenstwo Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:51
                    Na stronie www.sejm.gov.pl jest jako Ustawa Uchwalona!!!!
                    • tsunami05 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:54
                      uchwalona ale nie OGŁOSZONA w Dzienniku. Proszę cię.... Uchwalono obie 29 stycznia. Jedna weszła w życie 14 stycznia i oto ona:
                      isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20052672260&type=2&name=D20052260.pdf
                      z klauzulą, że 1000 dla najuboższych jest od 1 stycznia,
                      drugą można ogłosić po podpisaniu przez prezydenta. Ja rozumiem, że są dwie usstawy i można się pomylić, dlatego trzeba uważnie czytać i znać polskie prawo...
                  • tsunami05 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:51
                    No więc od dziś 14 dni - czy tam od wczoraj. Kobieto - aby ogłosić musi być podpis. Sprawdź u prawnika!!
                    • kalia29 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:53
                      Wiecie co wy piszecie? Prezydent już podpisał, tylko każda ustawa ma 14dni na
                      to żeby wejść w życie.W ciągu tych 14 dni może też wiele się wydarzyć
                    • mallenstwo Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:54
                      Chyba nie umiesz czytać, znajdź sobie tekst i przeczytaj: 14 DNI OD DATY
                      OGŁOSZENIA!!!!! nie PODPISANIA!!!!
                      • kalia29 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:55
                        TO MOŻE JESZCZE SIE POBIJEMY O TO? CZY TO AŻ TAKIE WAŻNE ? BĘDZIE TO BEDZIE NIE
                        TO NIE. SZKODA SIĘ DENERWOWAĆ I NASZE MALEŃSTWA
                      • tsunami05 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:56
                        To ty nie umiesz czytać
                        Ogłasza się PO podpisaniu!!! A uchwala się przed podpisaniem. Bo inaczej nie byłoby co podpisywać. Po cholerę byłby prezydent gdyby jego podpis miał być tylko zbędną formalnością, zastanów się.
                        • kalia29 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:57
                          Dziewczyno odpuść sobie...
                        • mallenstwo Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:59
                          A znasz Konstytucję RP i mówi Ci coś nazwa Trybunał Konstytucyjny i odwołanie
                          Ustawy przed podpisaniem przez Prezydenta do Trybunału?
                      • mallenstwo Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:57
                        Po co te nerwy.... Tylko kasa i kasa...
                        A tak wogóle to jest mi wszystko jedno, bo nie po to jestem w ciąży żeby dostać
                        1000 PLN.
                        Chcę mieć dziecko bez względu na kasę...... Jak sie decydowałam nie był to dla
                        mnie żaden agrument (tym bardziej, że wtedy nikt jeszcze o tym nie mówił)
                        M (32 tc)
                        • kalia29 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 12:58
                          Popieram Cię w 100 %.
                        • tsunami05 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 13:01
                          No to ciesze się, że wreszcie zrozumiałaś smile Nia ma to jak umiec się przyznac do błędu. Ja tam trochę załuję, bo jestem w 39 tc i gdybym rodziła 5 dni później to bym dostała 1000 zł, a prtzydałoby się bardzo, bo do teraz pracuję (piszę właśnie artykuł o tym becikowym, stąd moje szperanie i dociekanie) i nie moge sobie odpuścić kasy jako samotna matka bez stałej pracy, wychowawczych itp.
                          • mallenstwo Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 13:03
                            Spróbuj przekonać Twoje Maleństwo, żeby poczekało 5 dni... Może sie uda...
                            Życzę powodzenia, M
                            • tsunami05 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 13:09
                              26 mam termin cesarki smile Może ginekologa przekonam wink
                              • mallenstwo Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 13:13
                                Wiesz Ginekolog też człowiek... Może się uda. I nie piszę tego złośliwie, życzę
                                Ci tego z całego serca. Ja akurat jestem w takiej sytuacji, że jak mbedzie
                                becikowe to ok. jak nie to tez dam radę.
                                Pozdrawiam, Msmile

• majatusia Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 13:10
                            Jesli brakuej Ci 5 dni .. to masz jeszcze szanse się załapać! Dzieci to nie
                            zegarki- nie da się ich tak dokładnie "nakręcić" na okrśloną datę. Przecież ten
                            ginekologiczny "termin" zawse jest +/- 7 dni. Baaa.. a jako poród o czasie
                            uzajen sie wszytkie pomiedzy 38 a 42 tygodniem. Ponoć pierwsze dzieci mają
                            skłonność do dłuższgo "leniuchowania" w brzuszkach zanim się wybiorą w swój
                            dlugi. cieżki spacer.
                            • sallyx Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 13:17
                              a ja bym chciała sie tylko dowiedzieć czy jako ubezpieczona w krusie (ubezp.
                              rolnicze) też dostanę te 1000zł, jeśli się załapię na ten termin ( bo mam na 1
                              luty) bo podobno dostanę porodowego z krusu prawie 2 tyś. i nie wiem czy
                              jako "każdej matce" należy mi się też jeszcze to becikowe czy też nie...sad
                              pozdr.
                              • tsunami05 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 13:21
                                zadzwon do krusu
                                • sallyx Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 13:28
                                  niestety tam nic nie wiedzą...sad
                                  • moreno500 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 14:13
                                    ja myślę, że dostaniesz - przecież wszystkie matki, a nie ma znaczenia, czy w
                                    KRUS-ie, czy w ZUS-ie, czy nigdzie (bo są i takie). Jest to niezależne od
                                    dochodu ani od niczego innego - trzeba być tylko obywatelem RP
                                • aguska231 DZWONILAM DO .......SEJMU :))) 19.01.06, 13:28
                                  I juz wszystkowiem!!!!!! wszyscy dostaja becikowe od 1 stycznia bo ustawa
                                  weszla w zycie 1 stycznia! czyli mamy ktore urodzily wczoraj, tydzien temu a
                                  nawet 5 stycznia dostaja 1000 gdy dochod jest 504 zl +1000 zl dla wszystkich!!!
                                  o i to calafilozofia koniec klutni na tymforum trzeba bylo tak od razu.
                                  Pozdrawaim
                                  • annika-ja Re: DZWONILAM DO .......SEJMU :))) 19.01.06, 13:34
                                    big_grin big_grin big_grin big_grin
                                    • przeszlosc gdzie i kiedy po becikowe? 19.01.06, 13:40
                                      jak w temacie Do MOPS? z jakimi dokumentami? zagubilam sie bo dziewczyny pisza
                                      chyba tez o tym drugim tysiacu dla najubozszych Pita nie musze zabierac?
                                  • tsunami05 Pod ktory numer? 19.01.06, 13:51
                                    Próbuję od dawna i tam non stop mam zajęcte. Do kogo dzwoniłaś? Sorki że tak pytam ale muszę ten artukuł skończyć a w urzędach ode mnie się dowiadują o tym, że becikowe itp... Możesz mi podać numer pod który dzwoniłaś?
                      • nikki30 Re: DOKLADNIE TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.06, 15:28
                        Zarzadza się ogłoszenie ustawy w Dz.U niezwłocznie po podpisaniu ustawy
                        najczęsciej odbywa sie to w tym samym dniu.
    • ewkam1 Dochod 504 zl 19.01.06, 13:41
      jaki okres jest brany pod uwage do wyliczneia tego "504 zl"?
      • tsunami05 Re: Dochod 504 zl 19.01.06, 13:52
        PIT z 2004 roku
        • aguska231 Re: Dochod 504 zl 19.01.06, 13:54
          Wybrany podmiot:
          Sejm
          Link do podmiotowej strony WWW:
          www.sejm.gov.pl

Informacje o podmiocie
          Adres podmiotu:
          00-902 Warszawa ul. Wiejska 4/6/8
          Telefon:
          0-22 694-25-00
          Fax:
          0-22 694-25-00
          Adres e-mail:
          zjablon@sejm.gov.pl

• tsunami05 telefon do sejmu 19.01.06, 14:22
            Hmmmmm, rozmawiałam z panią z biura informacji w sejmie. Powiedziała, że jej się WYDAJE, że obowiązywać to będzie osoby, które urodzą po wejsciu w życie ustawy - czyli nawet nie za 14 dni od dziś po w wydawnictwie dziennika powiedzieli, że dziennik ukaże się jutro i od jutra 14 dni. Pani też poinformowała mnie,że w sejmie nie uzyskam takiej informacji a ona sama nie jest prawnikiem i nie wie.
            • aguska231 Re: telefon do sejmu 19.01.06, 14:29
              hmmm ja rozmawialam z jakims panem powiedzial mi ze ustawa jest z dnia 29
              grudnia bo wtedy wpynela na prezydenta a on ja podpisal wczoraj ale
              wchodzizdniem1 stycznia dlawszystkich!!! ejjj nierobcie sobie jaj bo mi
              dokladnie to samopowiedziala babkaw MOPSIE!!! Cholera a juz sie cieszylam!! W
              mopsiemi tylko dodala ze niewiiadomo czy oni mi to wyplaca czy gmina bo sie
              jeszcze nie dogadali i wyplacac beda wszystkimco URODZILI I URODZA w tym roku a
              tsunami dzwonilaspod ten nr co ja
              • tsunami05 Re: telefon do sejmu 19.01.06, 14:39
                Pod ten co mi podalas. Połączono mnie z biurem informacji.
                Ten pan może cię nie zrozumiał, bo co to za różnica kiedy wpłynęłą do prezydenta. Liczy się ogłoszenie i wejście w życie a tutaj jest to tak proste, jak to co poniżej pisze sineira i jak ja już na samej górze napisałam.
                • aguska231 Re: telefon do sejmu 19.01.06, 14:47
                  no ta ja sie niezalapiesad(( tylko czemu mi ta kobieta w mopsie to
                  potwierdzila????
      • aguska231 Re: Dochod 504 zl 19.01.06, 13:52
        pit za 2004 rok koniecznie, jesli ktos nie pracowal w 2005 zaswiadczenie
        dodatkowo z UP akt urodzenia, pesel dzidzi , akt z urzedu stanu cywilnego i do
        MOPSU po 1000 z tytulu 504 zl dla biednych. tamdadza ci druki do wypelnienia. A
        po drugie becikowe to alezy od miasta bo albo gmina bedzie wyplacac albo mops
        tojuz zalezy od miasta a nie od SEjmu tyle sie dowiedzialam
    • sineira Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 14:25
      Zalezne od dochodu - od 1 stycznia 2006.
      Niezależna od dochodu - 14 dni od ogłoszenia ustawy, co jest jak byk napisane w
      tejże ustawie:
      orka.sejm.gov.pl/opinie5.nsf/nazwa/40_u/$file/40_u.pdf
      Ogłoszą = wydrukują w Dzienniku Ustaw.
    • malinka255 Dzwoniłam też-hurraaaa 19.01.06, 14:41
      Musiałam to usłyszec na własne uszy, dzwoniłam do tego sejmu, jak się w tym
      tyg. ukaże ta wcziorajsza ustawa w dzienniku istaw, to od tego czasu za 14 dni
      wejdzie w życie; hurraaaaaaaaaaa
      malinka
      • tsunami05 czyli w lutym :( 19.01.06, 14:43
        i jak tu przenosić o 5 dni smile
        • tucik tyle kłótni... 19.01.06, 14:59
          ach, tyle kłótni o to becikowe...proszę nie naskakujcie na sibie dziewczyny,
          wiem, że dla niektórych to bardzo istotne dzień w tą sytronę czy tamtą dlatego
          ważne jest dysponowac rzetelną informacją ale naprawdę po co sięgać po nerwy???
          Mam nadzieje, że wszystkie "zdążycie" na te 1 tys zł, jak już rozdają (za co i
          tam zapłącimy czy to w wersji dla ubogich czy nie) to też sie cieszę, że i ja
          dostanę! ale lepszym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie podatku VAT na artykuły
          dziecięce, który obecnie jest astronimiczny 30%!!!!!!!!!!!a kupić te rzeczy
          wszystkie musimy...
          • trosia Re: tyle kłótni... 19.01.06, 15:51
            tucik napisała:
            > ale lepszym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie podatku VAT na artykuły
            > dziecięce, który obecnie jest astronimiczny 30%!!!!!!!!!!!a kupić te rzeczy
            > wszystkie musimy...

VAT 30%?? Gdzie? Bo chyba nie w Polsce...
        • ameraa Re: czyli w lutym :( 19.01.06, 15:00
          Użyj swojego matczynego autorytetu.... dzidzia napewno poczeka... wytłumacz, że
          nigdzie jej nie bedzie tak dobrze jak u mamusi w brzuszku więc póki może niech
          korzysta
          • malinka255 hurraaa 19.01.06, 15:01
            hihi, ale się cieszę
            a ja wole to becikowe tysiąc+tysiąc niz obniżke vat na art.dziecięce
            malinka
            • sineira Re: hurraaa 19.01.06, 16:33
              > a ja wole to becikowe tysiąc+tysiąc niz obniżke vat na art.dziecięce
              Czyli prezentujesz sposób myślenia zbliżony do naszych geniuszy rządowych.
              Przecież wydatki na dziecko to nie tylko wyprawka! Ty to dziecko będziesz
              żywić, leczyć i ubierać jeszcze przez wiele lat, a po tych nędznych 2 tysiącach
              baaardzo szybko zostanie Ci tylko wspomnienie.
              • tucik dot. vatu 19.01.06, 21:49
                odpowiadam na pytanie zadane wyżej i uściślam jedocześnie, otóż podatek VAT
                wynosi 22% od 2004 roku (podwyższony z 7%) i obowiązuje na następujące
                artykuły:
                - dziecięce (np. pieluchy, tornistry, wózki, smoczki) a także zabawki, sanki,
                łyżwy, narty;
                - artykuły medyczne (np. strzykawki, opatrunki, okulary); więc nadal uważam że
                lepsze byłoby zmniejszenie podatku niż mydlenie oczy marnym tysiącem no ale
                lepszy rydz niż nic

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;18;51/st/20060530/k/5ba5/preg.png
    • anax5 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 15:33
      dzwoniłam do ogólnopolskiego biura LPR, ale tam to dopiero nic nie wiedzą
      powiedział mi taki jeden , że ponoć w monitorze to mogą ogłosić dopiero za 3
      tygodnie a potem jeszcze te 14 dni!
      już nic nie kumam - przecież miało obowiązywać od 1 stycznia a myslałam że
      wypłacać będę po wejściu w zycie
      mam termin na 30 stycznia więc się lekko wkurzam
      ale dlaczego do cholery nigdzie nie podadzą rzetelnej informacji na ten temat?
      • malinka255 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 15:39
        zadzwon sobie do sejmu, nr tel masz w tym wątku tyle że trochę wyżej
        malinka
        • anax5 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 15:40
          do sejmu juz nie będę dzwonic bo już kilka dziewczyn dzwoniło i chyba tam też
          tak do końca nie wiedzą
          chyba trzeba poczekać, może w wiadomościach coś wyjaśnią
        • tsunami05 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 15:41
          W sejmie nie wiedzą - pisałam, że pani podała tylko swoją interpretację.
          Nie podają rzetelnej informacji bo tak naprawdę to tylko nas obchodzi - ich zadaniem jest powiiedzieć, że prezydent podpisał i tyle, nikogo nie interesuje kto się załapie... Jestem dziennikarzem i też oddałam do druku info bez szczegółów - spędziłam cały dzień na dochodzeniu do tego.
          • anax5 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 15:44
            cos czuję że to będzie kwestia dni i się nie załapię - cesarkę mam najpóźniej
            02.02
            chciałam nawet dzwonić do wiadomości czy cos wiedzą ale zwątpiłam
            • aguska231 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 15:53
              jak bedzie w dzienniku ustaw to tam bedzie od kiedy wchodzi w zycie taj jak z
              becikowym ze stycznia ktora weszla1 stycznia i tamtobylo zaznaczone wiec jutro
              mozesie cos wyjasni jak bedzie juz dziennikustaw, a tak pozatym tomacie racje
              kazdy mowi co innego, i to w tym samym urzedzie!!! mam nadzieje ze wczoraj
              podpisal to i od wczoraj weszlo!!!!
            • czarna83 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 16:20
              spokojnie dostaniesz bez niczego
    • czarna83 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 16:19
      becikowe dla wszytkich matek wchodzi od tego roku anie od 2007.
      • tsunami05 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 16:35
        Czarna - to my wiemy - jedynie zastanawiamy się czy od stycznia czy od lutego smile)) Dla takich jak ja - z terminem na 26 stycznia - ma to znaczenie
    • em_zetka Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 17:46
      Chciałam tylko sprecyzować że podwyższone becikowe "dla najuboższych" (1000 zł)
      dotyczy nie tylko mam które urodziły po 1 stycznia 2006 ale także tych któe
      urodziły w roku 2005 ale z wnioskiem o przyznanie becikowego wystapiły bądź
      wystąpią po 1 stycznia 2006.
      Oto fragment zamieszczony na stronie ZUS (www.zus.pl/niusy/k060112.htm):

>>Zmiany obowiązujące od 1 stycznia 2006 r.
      Nowa wysokość dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka
      Od 1 stycznia 2006 r. obowiązuje nowa wysokość dodatku do zasiłku rodzinnego z
      tytułu urodzenia dziecka. Dodatek ten wynosi 1000 zł.
      Przypominamy, że dodatek ten jest dodatkiem jednorazowym i przysługuje z tytułu
      urodzenia dziecka. Jeżeli urodzi się więcej niż jedno dziecko przy jednym
      porodzie, dodatek przysługuje na każde urodzone dziecko. Dodatek przysługuje
      pod warunkiem, że na dziecko przysługuje zasiłek rodzinny. Dodatek wypłaca się,
      jeżeli z wnioskiem o jego przyznanie pracownik wystąpi do ukończenia przez
      dziecko pierwszego roku życia.
      W nowej, wyższej wysokości (tj. 1000 zł) należy wypłacać dodatek tym wszystkim
      uprawnionym, dla których termin wypłaty dodatku przypada po 31 grudnia 2005 r.
      Dodatek w nowej wysokości przysługuje zatem także na dzieci urodzone przed 1
      stycznia 2006 r., jeżeli termin wypłaty dodatku na nie przypadnie po 31 grudnia
      2005 r.<<

Z wnioskiem o wypłatę świadczenia można wystapić do MOPSu nie później niż do
      ukończenia przez dziecko 1 roku życia.
      Pozdrawiam
      • iwonagos Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 18:36

Ja wiem, że ta kasa nie jest naważniejsza, żeby tylko dziecko było zdrowe!!!
        Ale to naprawdę jest przykre, gdy się tej kasy nie ma za wiele, a 1000
        przejdzie koło nosa. Ja miałam termin na 15 stycznia, dzieciątko na świat się
        nie spieszy, na rodzenie mam jechać w poniedziałek 23 stycznia. Tak niewiele
        zabrakło, a już mojej małej nie mogę namóić na to, żeby poczekała....
        Pozdrawiam te mamuśki, które się załapią i te, którym przeszło koło nosa
      • echo_28 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 23:22
        IDĄC TYM TROPEM NALEŻALOBY STWIERDZIĆ, ŻE TO SAMO POWINNO DOTYCZYĆ WSZYSTKICH MATEK..
        NAWET JEŚLI USTAWA, O KTÓREJ WSZYSTKIE DYSKUTUJEMY, WEJDZIE W ŻYCIE W LUTYM, TO O WYPŁATĘ ZAPOMOGI MOŻNA UBIEGAĆ SIĘ W TERMINIE 3 MIESIĘCY OD DNIA NARODZIN DZIECKA. A WIĘC ANALOGICZNIE JAK W USTAWIE DLA NAJUBOŻSZYCH O BECIKOWE BEDA MOGŁY UBIEGAĆ SIE MATKI KTÓRE URODZIUŁY TRZY MIĘSIĄCE PRZED WEJŚCIEM W ŻYCIE USTAWY.
        W PRZYPADKU NAJUBOŻSZYCH TERMIN TEN JEST DŁUŻSZY I WYNOSI ROK, ALE LICZY SIE ZASADA. SKORO JEDNĄ USTAWĘ TAK INTERPRETUJĄ, TO Z DRUGA NIE MOGĄ POSTĄPIĆ INACZEJ, BO BYŁOBY TO BARDZO DLA NAS NIEWSPRAWIEDLIWE!
    • juskak Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 20:00
      witam,
      ta debata na temat becikowego bardzo mnie zmobilizowała do sprawdzenia tematu (
      sama jestem zainteresowana) i:
      1. sprawdziłam na www.prezydent.pl że 18.01.2006r prezydent podpisał ustawę z
      dn. 29 grudnia 2005r o zmianach w świadczeniach rodzinnych
      2. na www.sejm.gov.pl w aktach prawnych sprawdziłam datę od której obowiązuje (
      weszła w życie owa ustawa) i tam wyraźnie pisze, że oprócz kilku punktów które
      obowiązują od 1.01.2006, cała ustawa wchodzi w życie z dniem 14.01.2006r.
      3. tak więc, becikowe, ponieważ prezydent ustawy nie zawetował, obowiązuje od
      14.01.2006r

Pozdrawiam serdecznie
      • sallyx Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 20:10
        no tak ale to chyba chodzi o becikowe dla najbiedniejszych, nieprawdaż?
      • zoska7777 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 20:19
        Nieprawda,
        Ustawa wchodzi w zycie nie z data, z jaka uchwalono ja w sejmie, ani w 14 dni
        od daty uchwalenia jej w sejmie.
        Ustawa wchodzi w zycie rowniez nie z data podpisania przez prezydenta.

Ustawa ta wchodzi w zycie w 14 dni od ogloszenia jej w dzienniku ustaw.

Z tego co wiem, prezydent po podpisaniu jej, musi w ciagu 7 dni ja opublikowac,
        zatem becikowe dla wszystkich obejmie matki, ktore uradza 14 dni po publikacji
        ustawy w dzienniku ustaw.
        smile
        • sallyx Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 20:25
          no to chyba się nie załapięsad
        • zoska7777 Re: Becikowe od kiedy? 19.01.06, 20:31
          Jeszcze jedno... nie jestem pewna tych siedmiu dni, w ciagu ktorych prezydent
          ma zarzadzic publikacje w Dzienniku ustaw, bo na stronie Sejmu - senatu tego
          nie pisze. To jest adres strony - jak wyglada uchwalenie i ogloszenie ustawy:
          www.senat.gov.pl/senatrp/noty/jakpow.htm
          Ale gdyby jutro oglosili w Dzienniku Ustaw, to wedlug mnie na becikowe zalapaly
          by sie wszystkie mamy, ktore urodza po 3-4 lutym...

Pozdrawiam
          • tucik Informacja z rzetelnego źródła!!!!!!!!! 19.01.06, 22:05
            zaciekawił mnie temat i postnawiłam sprawdzić i upewnić się od KIEDY FAKTYCZNIE
            USTAWA WCHODZI W ZYCIE i tak zajrzałam do podręcznika ze studiów "Polskie prawo
            konstytucyjne" gdzie wyraźnie autor podaje: warunkiem wejścia ustawy w zycie
            jest jej OGŁOSZENIE W DZIENNIKU USTAW (art.122 ust.2 KONSTYTUCJI)

Zaś na etapie podpisania ustawy przez prezydenta możliwe jest jeszcze
            skierowanie ustawy przez prezydenta do Trybunału Konstytucyjnego lub
            zastosowanie weta ustawodawczego, które powoduje konieczność ponownego
            uchwalenia ustawy przez Sejm większościa trzech piątych głosów.
    • monisia77 Re: Becikowe od kiedy? 24.01.06, 12:08
      Proszę, moze ktos wie jakie formalności należy załtwić żeby dostac becikowe? Do
      kogo nalezy sie zwrócić, do urzędu gminy? sa jakies specjalne wnioski, czy
      nalezy napisać pism jakieś? Z góry dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka