to_pestka 14.07.10, 16:01 co u Ciebie kochana ? Jakieś wieści ? Jak się czujesz ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forumkowiczka Re: forumkowiczko ... 15.07.10, 13:24 Witam I przepraszam za moja 2 dniowa nieobecnoscPestko bylam wczoraj w szpitalu,badalo mnie 3 lekarzy,probowali odtworzyc dzwiek serduszka,ale niestety byla prosta linia i szumyPotwierdzili ,ze dzidzius zatrzymal sie na 7 tygodniu i nadal ma wymiar na 7 tydzien,moze minimalnie sie skorczyl.Pozniej przyszedl kolejny lekarz ten ,ktory kazal mi tydzien temu jeszcze zaczekac i z opuszczona glowa powiedzial ,ze niestety ,ale nie ma dobrych wiadomosci.(Wiedzielismy o tym juz od polskich ginekologow)Nastepnie pytanie do mnie:"Co teraz robimy poniewaz ,to musi byc wylacznie Twoja decyzja i nie mozemy tutaj naciskac,nie moge powiedziec kiedy zacznisz robic takze zostaje czekanie nawet do miesiaca,tabletki lub odsysanie"Pamietam ,ze cala sie trzeslam i gniotlam w reku chusteczke z tego wszystkiego...Powiedzialam ,ze poczekam...Gdy wyszlismy ze szpitala chcialo mi sie plakac ,ze musze podejmowac decyzje swiadomoge ronienia mojego upragnionego dziecka.Stwierdzialam razem z N,ze najlepszym wyjsciem bedzie zazycie tych tabletek i ronienie pod ich opieka.Po drugie musze juz wrocic do pracy i nie chodzi tutaj o sprawy materialne ,ale o to ,ze siedzenie w domu juz mnie dobija psychicznie.Zadzwonilismy i umowilismy sie na zabieg jutro.Bede tak dlugo jutro w szpitalu dopoki mnie do konca nie oczyszcza i ciekawe po ilu godzinach zaczna na mnie dzialac te tabletki.Nie chce natomiast zostac ,bo lezenie nawet 1 dzien z kobietami ciezarnymi itp.bedzie mnie dobijalo jeszcze bardziej.Powiem szczerze ,ze to byla najtrudniejsza decyzja do podjecia w moim 21 letnim zyciuDo tego ciagle dostaje poczte na pierwsze badania w 14 tyg w szpitalu,odprawki dla matek i dzieci itp.itd.masakraPrzepraszam ,ze sie tak rozpisalam ,ale tak juz mam A co Pestko u Ciebie??Poronilas juz calkowicie??Sciskam mocno Odpowiedz Link
to_pestka Re: forumkowiczko ... 15.07.10, 14:32 bardzo, ale to bardzo mi przykro ...faktycznie podjęcie decyzji i wzięcie odpowiedzialności za sposób poronienia jest jedym z trudniejszych momentów w całej tej sytuacji. Myślę że tabletka i kontrola ronienia jest bardzo dobrym wyjściem. Tak jak pisałam wczesniej zdecydowałam się na samoistne poronienie tak więc czekałam jakieś 4 dni aż się zaczęło. Moment kulminacyjny nadszedł w niedzielę... teraz dalej krwawię ale jest zdecydowanie lepiej. Z prespektywy nawet krótkiego czasu "cieszę się" że poczekałam a nie poszłam na zabieg - miałam czas żeby w jakiś sposób zaadaptować się i w gruncie rzeczy pożegnać się z dziecięciem... Również nie wzięlam ani jednego dnia wolnego w pracy bo w domu bym oszalała i tak wieczorami nie mogłam sobie znaleźć miejsca. Przytulam Cię bardzo mocno, dbaj o siebie i mocno wierzę że przyszłość okaże się łaskawsza dla nas. Odpowiedz Link
forumkowiczka Re: forumkowiczko ... 19.07.10, 13:23 Witam Pestko Jestem juz prawie 3 dni po zbiegu.W piatek rano dostalam tabletki w szpitalu,a zaczelam poraniac dopiero po 12h!!To czekanie naczczo tylko godzin wyprowadzalo mnie juz z rownowagi.o 22 dopiero wzieto mnie na sale operacyjna ,gdzie mialam oczyszczane i wysysane resztki.Nie ukrywam ,ze sie poryczalam poniewaz dolowal mnie jeszcze bardziej fakt iz obok w pokojach leza kobiety przed porodem i kobiety z noworodkami,cala noc slyszalam placzace kruszynki i myslalam ,ze zadna z nich nie jest moja:"(Ogolnie dochodze do siebie ,przestaje juz krwawic i w czwartek wracam do pracy.Chce jak najszybciej zrobic reszte badan i za jakis czas zabierac sie z N do pracyA co u Ciebie??Pozdrawiam serdecznnie Odpowiedz Link
88monia Re: forumkowiczko ... 19.07.10, 18:18 jakie bedziesz robila badania?mi lekarka nic nie zlecila, stracilam ciaze 15czerwca Odpowiedz Link
forumkowiczka Re: forumkowiczko ... 20.07.10, 23:17 Badania ktore mi zlecono: TSH f3fT4 anticardiolipin antibodies IgGIgM toksoplazmoza IgGIgM prolactine i progesteron Wspolczuje Ci rowniez straty dziecka ,moje 15 czerwca mialo 7 tygodni i bylo zdrowiutkie i bilo dobrze serduszko,a 3 tygodnie pozniej juz dowiedzialam sie ,ze ciaza obumarla Nie wiem czy w Polsce dostaniesz skierowania bez problemu na te badania jak nie ,a moglabys zrobic je prywatnie ,to zrob ,bo powiedziano mi przynajmniej tutaj gdzie mieszkam ,ze sa to wazne badania i lepiej je zrobic juz po stracie pierwszej ciazy ,aby upewnic sie czy wszystko jest okey przed kolejna proba.Pozdrawiam Odpowiedz Link
88monia Re: forumkowiczko ... 21.07.10, 18:26 dzieki z aodpowiedz...wiem z eprywatnie musze ale zrobie juz sobie zapisalam...a jak wyjdzie cos nie tak to niewiem co zrobie...bo lekarka nie kazal nic zrobic...i moze byc zla ze sie lecze na wlasna reke Odpowiedz Link
forumkowiczka Re: forumkowiczko ... 22.07.10, 13:43 Rozumiem.Z tego co tutaj czytalam i slyszalam ,to w Polsce dopiero po 2 poronieniu lub obumarciu ciazy lekarze kieruja na jakiekolwiek badania,ale wg mnie tj glupota.Ja bym postapila tak samo na Twoim miejscu gdybym nie dostala skierowania na zadne badania.Jednak dostalam ,postaram sie je w niedlugim czasie wykonac,skonsultowac i miec spokojna glowe ,ze jest wszystko wporzadku ze strony medycznej i zaczac starania o kolejne dziecko.Chociaz wiem ,ze obawy beda i strach czy ta tragedia sie znow nie powtorzyDodam jeszcze ,ze miałam juz zrobiony wymaz z szyjki macicy i wszystko wyszlo okeyPozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link
88monia Re: forumkowiczko ... 22.07.10, 13:52 fajnie ze ci dali skierowanie, mam nadzieje ze wyjdzie ok, ale jak coas w przyszlosci nie bede miala wyrzutow sumienia...czyli te wszystkie badania sa z krwi tak? Odpowiedz Link
forumkowiczka Re: forumkowiczko ... 22.07.10, 20:39 Dokladnie.Po badaniach bede wiedziala ,ze jestem gotowa i przebadanaTak, te wszystkie badania sa z krwi oprocz oczywiscie wymazu z szyjki macicyPozdrawiam Odpowiedz Link
88monia Re: forumkowiczko ... 23.07.10, 12:56 zrobilam dzis badania... anticardiolipin IgG toxo prolactine progesteron rozyczka cytomegalia APTT morfologia czekam na wyniki mam nadzieje ze jednak wszytsko wyjdzie ok...chco sie troche boje... jak myslicie czy powinnam jeszcze zrobic anticardiolipin iGM?? czy dopiero jak igG wyjdzie nietak?? jak radzicie?z gory dzieki Odpowiedz Link
forumkowiczka Re: forumkowiczko ... 23.07.10, 23:11 To dobrze,ze juz zrobilas tyle badan.Wiesz nie chce Cie wprowadzac w blad ,bo naprawde nie za bardzo orientuje sie czy powinnas zrobic anticardiolipin iGM.Ja osobiscie bym zrobila jak wszystko ,to wszystko.Jezeli chodzi o mnie ,to jeszcze troche musze poczekac z badaniami.Glowa do gory wszystko wyjdzie dobrze Odpowiedz Link
88monia Re: forumkowiczko ... 23.07.10, 19:03 a i napiszcie prosze co sadzicie o szczepionce przeciwko grypie?jesli wiecie cos wiecej na ten temat napiszcie.. z gory dziei Odpowiedz Link