Dodaj do ulubionych

Leki przeciwbólowe

18.04.04, 12:30
Dziewczyny,
Znowu występuję w roli posłańca przynoszącego złe wiadomości. Tym razem
chodzi o leki przeciwbólowe. Preparaty na bazie ibuprofenu przyjmowane tuż
przed i po zapłodnieniu zwiękaszają ryzyko poronienia o około 80%. Pochodne
ibuprofenu obniżają płodność kobiet i mężczyzn poprzez hamowanie syntezy
prostagladyn zawartych w nasieniu, macicy i jajnikach.
podobnie niebezpieczne są leki na bazie naproksenu i kwasu
acetylosalicynowego. Bardzo niebezpieczne są w tym okresie zwykła etopiryna,
tabletki z krzyżykiem, anapiryna, itp. Dowiedziono, że zwiększają ryzyko
wystąpienia wad układów moczowo-płciowego i nerwowego.
Bezpieczny jest tylko paracetamol - bo ma inny mechanizm działania, ale nie
podawajcie go dzieciom!!! Przewrotnie, dla dzieci bezpieczniejszy jest
ibuprofen.
Od razu zaznaczam, że nie reklamuję żadnego preparatu. Po prostu dostałam
raport z badań nad działaniem leków przeciwbólowych na kobiety w ciąży i
uznałam, że powinnam Was ostrzec.
Jeszcze jedno. Niebezpieczna dawka ibuprofenu to już 3 tabletki dziennie w
okresie okołoowulacyjnym.
pozdrawiam,
andzia
Obserwuj wątek
    • scirprusik Re: Leki przeciwbólowe 19.04.04, 21:48
      Uważam, ze takie"zle wiadomosci" bardzo, ale to bardzo sa przydatne!Wlasnie
      zaczelismy starania, a mnie jak na zlosc juz drugi raz dopada migrena. moze
      znasz jakies nie-tabletkowe sposoby na zwalczenie tego typu bolu. Bylabym
      wdzieczna za namiary na raport n/t przeciwbolow w ciazy, o ktorym pisalas...Do
      mnie dotad dotarly nazwy lekow, czy tez skladnikow poszczegolnych, nigdzie
      natomiast nie spotkalam sie z informacja o groznej juz dawce.To wazny temat,
      wart pociagniecia. z gory dzieki!
      • anuteczek Re: Leki przeciwbólowe 20.04.04, 13:36
        Kochane dziewczyny,
        Niestety, nie mogę podać namiarów na ten raport, bo nie ma go w sieci, w tej
        chwili nawet nie mam go już na dysku. Dostałam go do przetłumaczenia i
        obowiązuje mnie tajemnica. Te badania nie zostaną opublikowane - z wiadomych
        względów.
        Na migrenę bardzo pomaga mi kąpiel z kilkoma kroplami amolu, natarcie nim
        skroni i nadgarstków, do tego herbatka z melisy. Można sobie pomóc
        paracetamolem - jest bezpieczny w I i II trymestrze.
        pozdrawiam serdecznie,
        andzia
        • scirprusik Re: Leki przeciwbólowe 20.04.04, 21:39
          Strasznie szkoda, ale wobec tego zadam Ci jeszcze kilka pytań.Migrena meczy
          mnie praktycznie z niewielkimi przerwami od tygodnia i mam powoli dosc...Jest
          za wczesnie, by robic test, ale wychodze z zalozenia, ze lepiej dmuchac na
          zimne. Lykalam apap, no ale ilez mozna?Jaka dawke mozna uznac za bezpieczna, bo
          chyba mimo bezpieczenstwa paracetamolu, sa jakies ograniczenia?Probowalam kawy
          z cytryna i okladow z wody z octem.Jutro kupie amol!Wiesz cos na temat
          coffecornu?
          Jedna z dziewczyn z edziecka napisala, ze przez pierwszy t.c., a nawet dluzej
          dryfujace w jajowodzie jajeczko nie ma kontaktu z krwiobiegiem. Ty pisalas o
          wrazliwosci juz okoloowulacyjnej!
          aha i jeszcze jedno,zaszkodzic moga juz 3 tabletki z ibuprofenem dziennie, czy
          zatem jedna nie jest jeszcze niebezpieczna?
          Czepiam sie okropecznie, wiem, wiem. Swoja droga to straszne, ze tak wazne dane
          satak trudne(niemozliwe?!)do zdobycia. Pozdrawiam.
          • anuteczek Re: Leki przeciwbólowe 20.04.04, 22:22
            Apap - apap można łykać bezpiecznie, bylebyś sobie żołądka nie podrażniła.
            Dawka dopuszczalna to 5g, czyli 10 tabletek, 16 tabletek - to dawka śmiertelna.
            Ibuprofen ja napisałam hamuje syntezę prostagladyn zawartych w nasieniu,
            jajowodach i macicy.
            Zaburzenia w wydzielaniu prostaglandyn w czasie ciąży są powodem poronień.
            Prostaglandyny odgrywają ważną rolę w pękaniu i wydalaniu pęcherzyków
            jajnikowych w czasie owulacji. Jedna tabletka zażyta sporadycznie nie powinna
            zaszkodzić, ale jeśli przyjmujesz przez kilka dni po jednej tabletce, mogą
            pojawić się kłopoty.
            Coffecornu niestety nie można stosować w ciąży, bo zawarta w nim ergotamina
            powoduje skurczenie (zaciśnięcie) naczyń macicy i w konsekwencji może prowadzić
            do niedokrwienia. Do zagnieżdżenia się zarodka potrzebna jest dobrze ukrwiona
            macica. Oprócz tego powoduje też skurcz mięśni gładkich macicy - sprzyjający
            raczej wydaleniu niż przyjęciu zarodka...
            pozdrawiam,
            andzia
            • scirprusik Re: Leki przeciwbólowe 21.04.04, 21:36
              Wielkie dzieki za te informacje.Brzmia profesjonalnie i wiarygodnie. swoja
              droga dobrze miec swiadomosc, ze ktos moze takich informacji udzielic. i
              udziela...Dzieki i pewnie bede jeszcze pytac!smile))
    • aniao3 Re: Leki przeciwbólowe 20.04.04, 00:43
      Slowem nie zawsze gozdzikowa i pilot maja racje
      a lek "silniejszy" nie znaczy lepszy...
      Dzieki za wiesci.
      I jak cokolwiek innego wytropisz - daj znac!!!
      anka
      • cedex Re: Leki przeciwbólowe 21.04.04, 09:19
        Anuteczek! Dzięki za te ważne informacje! A czy któraś z Was wie czy
        znieczuenie u dentysty może mieć podobne skutki co leki przeciwbólowe? Nie
        mówiąc juz o stresie... brrr.
        • malomi Re: Leki przeciwbólowe 21.04.04, 09:31
          dobre pytanie, ja też się zastanawiam. Postanowiłam zrobić porządek z zębami, a
          bez znieczulenia ani rusz.
        • 30.tka Re: Leki przeciwbólowe 23.10.04, 22:10
          Czesc Babeczki,
          odzywam sie w sprawie znieczulenia u dentysty. Bylam tydzien po owu i zarowno
          gin jak i dentysta zapewnili mnie, ze znieczulenia sa bezpieczne dla kobiet w
          ciazy.

Oczywiscie, to jest czysto praktyczne doswiadczenie. Co tak naprawde w trawie
          piszczy... nie mam pojecia.

Aniteczek, wielkie dzieki za kazde info!!! Jestes WIELKA smile
    • anuteczek Re: Leki przeciwbólowe 19.05.04, 20:00
      do góry, bo chyba trzeba
      a.
    • malomi Re: Leki przeciwbólowe 07.07.04, 14:37
      podrzucam
    • monik24 Re: Leki przeciwbólowe 16.07.04, 18:40
      Dzięki Anuteczek zawiadomości, mnie dość często męczą migreny, dwa miesiące
      temu poroniłam, nie wiem co było przyczyną...
      A może sa jakieś środki homeopatyczne?
      Mój mąż ostatnio (przed zajściem w ciąże )łykał Ketonal, czy tomogło spowodować
      poronienie?
      Monika
    • vovve Re: Leki przeciwbólowe 16.07.04, 21:05
      Zgadzam sie z tym, co napisalas o lekach typu NSAID, w kraju w którym mieszkam
      pojawilo sie ostrzezenie na np lekach zawierajacych ibuprofen.
      Ale czy moglabys mi powiedziec, anuteczek, na jakiej podstawie twierdzisz, ze
      dzieciom nie nalezy podawac paracetamolu??? Jedynym lekiem, jaki powinno sie
      podawac dzieciom wg moich farmaceutycznych wiadomosci jest wlasnie paracetamol.
      Natomiast do 18 roku zycia nie nalezy podawac leków NSAID, np wlasnie
      ibuprofenu ze wzgledu na ryzyko wystapienia tzw syndromu Reysa!!!
    • basia_31 Re: Leki przeciwbólowe 18.09.04, 01:01
      no to hop!
    • ciemnanocka tlko paracetamol? 24.10.04, 01:51
      Wiecie co, to chyba trzeba w razie co sie tylko na paracetamol przerzucic...
      a w ferveksie co jest? Bo ja na poczatku ciazy mialam chyba grype i jadlam
      aspiryny i fervex... ale Malenstwo umarlo w 8 tygodniu...
      • anuteczek Re: tlko paracetamol? 25.10.04, 21:43
        w fervexie jest paracetamol
        a maleństwo raczej nie od tego umarłosad
        a.
        • aska_f Re: tlko paracetamol? 26.10.04, 22:41
          Anuteczku, mój ginekolog powiedział żeby nie brać żadnych leków przeciwbólowych
          (nawet APAP'u) w pierwszych tygodniach ciąży. Co się namęczyłam w piewrszym
          trymestrze to moje, bo od lat cierpię na chroniczne bóle głowy i bez opakowania
          dziennie (!!!) w przypadku ataku nie dawałam rady przeżyć sad No ale czego się
          nie robi dla maleństwa.
          Co do znieczulenia u dentysty - jest bezpieczne, ale trzeba mówić o ciąży, bo
          lekarz daje wtedy troszkę inne znieczulenie niż normalnie, słabiej i krócej
          działające (nie pamiętam dokładnie bez czego, ale aby uniknąć skurczy macicy) -
          wiem to na pewno, bo bez znieczulenia żaden dentysta nigdy mnie nie widział smile)
          A jeśli chodzi o leki dawane dzieciom to mnie zadziwiłyście - ja daję mojemu
          małemu (za poleceniem pediatry) zarówno ibuprofen, jak i paracetamol
          (oczywiście jak zajdzie potrzeba). Słyszałam że nie można aspiryny, bo może
          wystąpić zespół Reya-Reya (o ile dobrze pamiętam nazwę).

Pozdrawiam serdecznie,
          Aśka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka