Dodaj do ulubionych

pytanie o badania

21.05.04, 17:27
Poroniłam w 15 tyg, jednak już w 10 tyg płod był o 9 dni za mały ale było
jeszcze tętno, w 14 tyg stwierdzono martwą ciążę. Chcę sobie zrobić badania i
czy możecie mi w związku z tym podpowiedzieć jak szukać ewentualnego powodu.
Słyszałam, że można sobie podarować badania hormonów bo to za późno jak na
poronienie związane z zaburzeniami hormonalnymi. Nie mam też wad
anatomicznych, hormony tarczycy w porządku. Na pewno zrobię toxoplazamozę. W
którym dniu cyklu zrobić prolaktynę i czy jest sens???
Obserwuj wątek
    • tangerines Re: pytanie o badania 21.05.04, 17:38
      I jeszcze jedno, czy jest sens robić: przeciwciała antykardiolipidowe,
      przeciwciała przeciwplemnikowe, przeciwciała przeciwłożyskowe??
      • anuteczek Re: pytanie o badania 21.05.04, 18:41
        Naprawdę jest mi bardzo przykro z powodu tego, co Cię spotkało.
        Jeśli chodzi o badania to sądzę, że powinnaś zacząć od OB i morfologii -
        wykażą one istnienie ewentualnych stanów zapalnych. Następnie toksoplazmoza,
        cytomegalia, listerioza. Koniecznie testy ilościowe! Jeśli przechorowałaś
        różyczkę lub byłaś szczepiona, badanie to możesz chwilowo odpuścić.
        Jak wyżej wymienione badania nic nie wykażą wtedy zrób hormony, chociaż może
        zdarzyć się tak, że przyczyna była podwójna np toksoplazmoza +hormony.
        Hormony
        Progesteron odpowiada za ciążę do 16 tygodnia, warto więc na wszelki wypadek
        zrobić to badanie. Ostatnio słyszałam, że prolaktyna po zagnieżdżeniu nie ma
        już nic wspólnego z utrzymaniem ciąży, ale ja bym zrobiła to badanie.
        Jeśli i hormony niczego nie wykażą wtedy zrób różyczkę.
        Wymienione przez Ciebie przeciwciała warto zrobić na końcu, jeśli wykluczysz
        już wszystkie inne powody. Najciężą artylerię wytacza się na końcu. Jeśli
        jednak to badanie wyjdzie dobrze wtedy dopiero kariotyp.
        Pomyśl, czy nie chorowałaś i nie brałaś leków, czy nie miałaś podwyższonej
        temperatury, itp.
        Warto jeszcze zrobić chlamydię u obojga i badanie bakteriologiczne nasienia.
        ściskam Cię bardzo mocno
        andzia
        ps. wymaz z szyjki też może się przydać - może np. gronkowiec się przyplątał
        • tangerines Re: pytanie o badania 21.05.04, 19:03
          Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Na różyczkę zaszczepiłam się pół roku przed
          ciążą i generalnie jestem typem nie chorującym. Badania (krew i mocz) w czasie
          ciąży wychodziły mi bardzo dobre nic nie wskazywało na stan zapalny lub
          chorobę. Na dzień przed poronieniem morfologia była bdb - nic nie było
          przekroczone, HCG 418(spadało). Lekarz podejrzewa raczej coś z łożyskiem lub
          pępowiną, bo płód był już wcześniej za mały jak na swój wiek lub po prostu wadę
          genetyczną. Po poronieniu miałam jak to określono tylko delikatne
          łyżeczkowanie, potem osłonowo brałam antybiotyki. Teraz - 5 tyg po zabiegu
          czuję się dobrze, lekarz potwierdził, że wszystko się zagoiło. Chcę sobie
          zrobić dla własnego spokoju badania, żeby w miarę możliwości uniknąć powtórnego
          poronienia.
          Pozdrawiam
          • malomi Re: pytanie o badania 21.05.04, 19:55
            częste są tzw wady rozwojowe do których dochodzi gdzieś na początku w czasie
            podziału komórek. U mnie tak było, a wyszło to dopiero w 4 miesiącu. Nie ma
            przyczyn takich wad, tak przynajmniej móił lekarz
            • tangerines Re: pytanie o badania 21.05.04, 20:19
              Mój też tak mówi. Nie tyle staram się dojść przyczyny poronienia co chcę
              zabezpieczyć się jak tylko można przed następnym.
    • golo25 Re: pytanie o badania 24.05.04, 06:30
      Warto zrobić sobie prolaktynę, bo juz miesiąc po poronieniu powinna wrócić do
      normy. Jeżeli jest za wysoka, to warto ja zbić. Podwyższona prolaktyna to zła
      praca przysadki mózgowej a w rezultacie wywoływanie skurczów macicy, które
      doprowadzają do wydalenia dzidzi.
      Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka