Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz hCG

29.09.04, 18:46
No właśnie, już tyle było wątków, ale ja to chyba nie bardzo rozumiem,
wybaczcie mi moją indolencję smile Jak powinien się kształtować poziom hCG po
poronieniu? Bo dziś odebrałam wyniki i pani doktor nie była zadowolona, muszę
znowu powtórzyć za tydzień. Poroniłam (naturalnie, bez łyżeczkowania) 20
września. 21.09 poziom hCG wynosił 314, wczoraj, czyli 28.09 był już 8 (nie
powiedzieli mi w jakich to jednostkach). Niestety pani doktor nie jest
zadowolona, bo "powinien być <5". Po obejrzeniu "resztek" podejrzewano ciążę
zaśniadową, ale wyniki histpat. będą dopiero w połowie października. Dlatego
właśnie tak mi zależy na interpretacji wyników krwi - czy mogę już odetchnąć
z ulgą, że to nie zaśniad? Bo wydaje mi się, że przy zaśniadzie poziom byłby
sporo wyższy. A może się mylę? Anuteczku, Ty już pewnie masz mnie dość z tymi
moimi pytaniami o zaśniad, ale ja po prostu się boję... Co myślisz o mojej
HCG? Czy jest w miarę dobrze, jak na trochę ponad tydzień po poronieniu?
Obserwuj wątek
    • aquarius72 Re: Jeszcze raz hCG 30.09.04, 11:32
      Z tego, co pamiętam z poprzednich wątków na ten temat - poziom HCG może być
      kilka dni po poronieniu wyższy niż 5. Istotna jest tendencja spadkowa, a u
      Ciebie jest ona bardzo wyraźna. HCG nie od razu spada całkowicie i wcale nie
      musi to świadczyć o zaśniadzie.
      pozdrawiam
      • kumquat Re: Jeszcze raz hCG 30.09.04, 11:51
        Dzięki za odpowiedź! Następny pomiar hCG 5 października. Mam nadzieję, że
        będzie już mniej niż 5. Również pozdrawiam smile
      • carina2004 Re: Jeszcze raz hCG 30.09.04, 11:54
        Masz wyrazny spadek HCG, a wiec nie martw sie zasniadem. Ja mialam rowniez
        podejrzenie o zasniad, HCG mialam znacznie wyzsze - w dzien po poronieniu ponad
        13.000 a tydzien pozniej 314. Na szczescie badanie histopatologiczne nie
        potwierdzilo zasniadu. Masz tak wyrazny spadek, ze z pewnoscia to nie zasniad
        tylko zwykle poronienie co w nieszczesciu jest szczesciem.

Pozdrawiam
        Carina
        • kumquat Re: Jeszcze raz hCG 30.09.04, 12:49
          Serdeczne dzięki za słowa otuchy. Ja ostatnio tak dużo czytam o tych wszystkich
          okropnościach - i im więcej czytam, tym mniej wiem, a tym bardziej się boję...
          Mąż chce mi zablokować internet smile W sumie masz rację, nie ma co się
          doszukiwać czegoś złego, kiedy wyniki są całkiem, całkiem. Tylko mnie ta
          lekarka wytrąciła z równowagi, jak stwierdziła, że "już powinno być mniej niż
          5" i "że coś jest niedobrze". Dziekuję Ci Carina, zaczynam wierzyć, że wszystko
          będzie dobrze. Pozdrawiam!
    • anuteczek Re: Jeszcze raz hCG 30.09.04, 15:39
      Spokojnie,
      Ładnie spadło, norma wynosi dwa tygodnie, powtórz badania, tak jak radzi pani
      doktor, musi być dobrze
      andzia
    • paka25_k Re: Jeszcze raz hCG 30.09.04, 20:47
      do kumquat!U mnie po poronieniu zasniadowym hcg badam co tydzien lub dwa.Dzień
      po zabiegu wynosilo <1500,trzy dni póżniej też<1500,następne badanie było za
      tydzień i wynik to 1114,następny po tyg wynosil <2 a za nastepny tydzień znów
      wzrósl do 10,70 ;potem spadł do 2,55 i ostatnie moje badanie to <2. Wszystkie
      te badania robione byly w przeciagu dwuch miesiecy.Kolejne za 3 tyg.Jezeli bedą
      spadac i wszystko pójdzie dobrze to o dziecko moge starać sie za pol roku!!!
      Chodze do gin.onkologa (podobno specjalista od zasniadow)caly czas mowi ze
      bedzie dobrze a ja mu ufam bo inaczej zwariowała bym.Pozdrawiam!Trzymam za
      ciebie kciuki!Niestety nie wiem co oznacza twoje hcg ale mam nadzieje że nic
      zlego.W mojm przypadku zasniad wykryl lekarz który robil mi usg i stwierdził
      poronienie,badania histopat tylko potwierdzily!Badż dobrej mysli!
    • iks_75 Re: Jeszcze raz hCG 30.09.04, 22:03
      Kumquat, uważam, że jest ok. Ja 3,5 tygodnia po zabiegu miałam betę 36,5.
      Tydzień później spadła do 18. I to było najważniejsze czyli to, że spada. Kilka
      dni temu (czyli ponad 2 m-ce po zabiegu, a kilka dni po pierwszej @) robiłam
      badanie ponownie. Tym razem było już dobre czyli poniżej 2. Moja lekarka
      mówiła, że najważniejsze jest aby beta spadała, badanie najlepiej robić w
      odstępach tygodniowych.
      Ja też sie denerwowałam, ale podchodząc do tematu nie medycznie, a
      zdroworozsądkowo dla organiozmu poronienie to także szok. Szok, na który
      organizm potrzebuje czasu. Zmiany hormonalne nie nastąpią z minuty na minutę. A
      piersi? Także ich objętość nie spada od razu, ja miałam powiększone nadal przez
      dłuższy okres czasu. Uważam, że to normalne. Część informacji uzyskałam od
      lekarza, innych dowiedziałam się na podstawie własnych ?(niestety bolesnych)
      doświadczeń.
      A więc, moim zdaniem, nie powinnaś mieć powodów do obaw. Wydaje mi się, że o
      zaśniad także nie powinnaś się martwić. W przypadku pytań zadaj je. Po to tu
      jesteśmy, aby wymieniac się doświadczeniami. Dodam jeszcze, że wielokrotnie
      dziewczyny pisały, że lekarze mówili im, że oczyszczenie następuje także
      jeszcze podczas okresu i uważam, że tak jest, bo ja na krótko przed okresem
      miałam jakieś dziwne, gęste coś, które nigdy dotychczas mi się nie przytrafiło,
      a i pierwsza @ była obfitsza.
      Głowa do góry!
      Aneta
      • kumquat Dziękuję Wam Dziewczyny! 01.10.04, 08:10
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jesteście wspaniałe! Zawsze można się Wam
        pożalić i zawsze cierpliwie wysłuchacie i doradzicie. Masz rację Iks, że
        organizm potrzebuje czasu. Ja wciąż jeszcze plamię (w tej chwili nawet chyba
        więcej niż tuż po poronieniu), więc to znaczy, że wszystko jeszcze się czyści -
        stąd pewnie poziom HCG jest wciąż podwyższony. Też zauważyłam, że piersi są
        lekko obrzmiałe, jak przed @. Następny pomiar HCG we wtorek, ale dzięki Wam już
        nie będę tam szła z bólem brzucha na tle nerwowym smile Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka