Dodaj do ulubionych

Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów?

03.06.06, 11:18
czy wyrabiacie im ich własne paszporty?
Pytam, bo w lipcu wyjezdżamy z synkiem dwulatkiem do Włoch i bylismy w biurze
paszportowym, aby go wpisać do paszportu męża, mamy mu zrobić zdjęcie
paszportowe, które i tak nie będzie w paszporcie męża, tylko zostanie u nich
w dokumentach. Wydaje mi się to bez sensu, bo skoro nie będzie go w
paszporcie, to każde dziecko można w ten sposób wywieźć zagranicę!!! To po co
jest zgoda obojga rodziców na wyjazd dziecka zagranicę, skoro poźniej mozna
na taki paszport wywieźć każde inne dziecko, oczywisćie w tym samym wieku.

No i mam dylemat, czy wyrabiać mu własny paszport, czy wpisać go do
paszportu, no bo skoro ma już swoje zdjecie paszportowe, to fajnie, jakby
miał też swój paszport smile

Pozdrawiam i czekam na Wasze odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 03.06.06, 11:29
      Jak wpiszesz dziecko do paszportu męża, to jakby co, Ty nie będziesz mogła z dzieckiem sama przekroczyć granicy.
      Oczywiście to działa w obie strony.
      My wyrobiliśmy dziecku paszport.

Pozdrawiam
    • juwelis Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 03.06.06, 12:25
      tez zrobilismy paszport nie kosztuje duzo a masz spokój
    • aniab_24 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 03.06.06, 13:24
      Własnie wpisałam małego do paszportu. przez dłuzszy czas nigdzie na pewno beze
      mnie nie bedzie wyjeżdżał. Koszt 5zł za znaczek skarbowy, a zdjęcia nie
      musieliśmy robić. Przy składaniu wniosku muszą być obecni obydwoje rodzice, albo
      potrzebna jest poświadczona noterialnie zgoda rodzica (tego, który jest
      nieobecny). Uważam, że dla tak małych dzieci pasport indywidualny jest bez
      sensu. I tak sam nigdzie nie pojedzie. Ale oczywiście to zalezy od indywidualnej
      sprawy rodziny, który z rodziców moze częściej wyjechac z dzieckiem, itp., itd...
      • jusytka Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 03.06.06, 22:10
        aniab_24 napisała:

>Uważam, że dla tak małych dzieci pasport indywidualny jest bez
        sensu. I tak sam nigdzie nie pojedzie.
        Chyba zapomniałaś, że paszport jest ważny 10 lat !!!
    • klubiale1 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 03.06.06, 14:20
      Za osobnym paszportem przemawia to,że:
      - dziecko może jechać tylko z 1 rodzicem, tym u którego nie byłoby wpisane do
      paszportu
      - może przekraczać granicę z dziadkami np na krótką wycieczkę z Zakopanego na
      Słowację
      - osobny paszport jest też lepszy jeśli rodzice wyjeżdżają sami bez dziecka np
      służbowo. Gdy ma się wpisane dziecko do paszportu, celnicy mogą robic problem
      na granicy.
      - poza tym własny dokument dziecka jest lepszy w sytuacjach niespodziewanych np
      osoba u której dziecko jest wpisane w paszport ulega wypadkowi i pozostaje w
      szpitalu, a reszta wraca do kraju (oczywiście lepiej by takich sytuacji nie
      było, ale gdyby coś, to ma się 1 dokument na 2 osoby i jak go wtedy podzielić?)

Ja wyrabiałam dzieciom paszporty. Planujemy sporo jeździć z maluchami
      (przynajmniej raz do roku) i na pewno będzie to wygodne rozwiązanie. Co innego
      gdyby wyjazd był jednorazowy, wtedy może lepiej zaoszczędzić.
      • aniab_24 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 03.06.06, 18:17

> - osobny paszport jest też lepszy jeśli rodzice wyjeżdżają sami bez dziecka np
        > służbowo. Gdy ma się wpisane dziecko do paszportu, celnicy mogą robic problem
        > na granicy.

Juz kiedys to wyjaśniałam na tym forum - nie ma żadnych problemów, gdy jedzie
        się bez dziecka - nigdzie nie trzeba zgłaszac, nigdzie tłumaczyć. To nadal mój
        paszport... Dowiadywałam sie u źródeł.
        • nchyb Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 05.06.06, 18:26
          Ty bez dziecka możesz z paszportem swoim wyjechać, ale dziecko bez Ciebie
          jużnie może. A czasme mogłoby pjechać, czy z tatą, czy z babcią, czy z kimś
          innym, że o przedszkolnych i wczesnoszkolnych wycieczkach nie wspomnę...
          • aniab_24 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 05.06.06, 18:44
            Napisałam, że wszystko zależy od indywidualnej sytuacji rodziny. W moim
            przypadku dziecko z tatą nie wyjedzie ze względu na jego pracę, a do czasu
            przedszkola i tym bardziej szkoły bedę mogła spokojnie wyrobić paszport. Sama
            byłam świadkiem na granicu sytuacji, gdy celnik nie chciał przepuścić przez
            granicę 9-letniego chłopca, bo w paszporcie miał zdjęcie na, którym miał ok. 2
            lat i był zupełnie niepodobny. Starszemu synowi wyrobiłam paszport jak miał 4
            lata. Teraz ma 8 i nadal widac podobieństwo.
            • nchyb Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 06.06.06, 07:30
              W jakiś wyjątkowo wyjątkowych sytuacjach, gdy zależy na czasie, gdy matka kłóci
              się z ojcem o dziecko, gdy pieniędzy brak, być może Twoje rozwiązanie jest
              dobre. Dla większości jednak rodzin - osobny paszport to coś lepszego i
              wygodniejszego na dłuższą metę...(moim zdaniem oczywiście)
              • aniab_24 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 06.06.06, 08:37
                Zupełnie nie rozumiem podanych przez ciebie przykładów ( jakieś kłótnie, brak
                pieniędzy....) Wiesz, niektórzy mają po prostu taką pracę , że częste i dłuższe
                urlopy nie wchodzą niestety w grę - tak jest w przypadku mojego męża. Jeden
                urlop w roku to wszystko. Ja mam pracę luźniejszą i mogę sobie pozwolić na
                częstsze wyjazdy z dzieckiem. Jeszcze raz powtórzę: to sprawa indywidualna, a
                takie komentowanie , uogólnianie jest po prostu nie eleganckie.... (moim zdaniem
                oczywiście)
                • nchyb Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 06.06.06, 11:07
                  Aniu, nie obrażaj się, jeżeli nie zrozumiałas wypowiedzi. Ja sie po prostu
                  ustosunkowałam do Twoich, m.in.:
                  >>Uważam, że dla tak małych dzieci pasport indywidualny jest bez
                  sensu.

Ja uważam, ze sens ma paszport osobny. Umożliwia wyjazd dziecka z inną osobą,
                  niż tą w ktorej paszporcie jest wpisane. W życiu wiele może się zdarzyć, m.in.
                  choroba osoby w której paszporcie jest dziecko, wtedy taka osoba np. wyjechać z
                  dzieckiem nie może, a czasem trzeba. Jak paszport jest, dziecko pojedzie,
                  wpisane do czyjegoś już nie...

> takie komentowanie , uogólnianie jest po prostu nie eleganckie....
                  chyba naprawdę nie zrozumiałaś o co chodzi i niepotrzebnie wzięłaś do siebie. Z
                  życia wzięte - wiem, że sa matki, które w trakcie planów rozwodowych wpisywały
                  dzieci do swoich paszportów, by mieć pewność, że po rozwodzie tatuś dziecka bez
                  nich nie wywiezie. Czy to na wakacje, czy na stałe. Ja nie pisałam tego o
                  Tobie, tylko o tym, zę to się zdarza. Co do pieniędzy, jak ktoś potrzbeuje na
                  gwałt wyjechać, a z pieniędzmi krucho w danym momencie - taniej wyjdzie wpisać
                  niż wyrabiać paszport. Niby niewielkie różniece - kilka złotych, a
                  kilkadziesiąt, ale czasem bardzo się liczą. I znów nie pisałam tego o Tobie,
                  ale jako wyjaśnienie,kiedy ewentualnie wpis jest brany pod uwagę.

Więc Aniu, nie obrażaj się, nie pisz o braku elegancji, tylko postaraj się
                  zrozumieć smile
                  Naprawdę, na dłuższą metę paszport jest wygodniejszy.
                  Pozdrawiam
                  • bielinka Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 06.06.06, 11:55
                    Wyrobilam swojemu synkowi paszport gdy mial 8 miesięcy i jeszcze nikt się nie
                    czepił, ze urósł smile a ma juz 2,5 roku. Ja uważam, ze jeśli nie ma przesłanek
                    typu - uniemożliwienie wywiezienie dziecka przez któregoś z rodziców, to osobny
                    paszport jest wygodniejszy. Jak tylko urodze swoje drugie malenstwo bedę od
                    razu wyrabiać mu paszport bo takie życie na walizkach sad. Polecam Ci oddzielny
                    paszport, ale oczywiście dopasuj to do swojej sytuacji.
            • bednarska27 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 06.06.06, 13:45
              Ja przekraczałam granicę z moim 8 letnim synem kilkakrotnie w momencie gdy on
              miał paszport w, którym widniało zdjęcie gdy synek miał osiem miesięcy. Każdy
              się bardzo serdecznie śmiał i był zdumiony, że wyrósł na tal dużego chłopczyka.
              poza tym nikt nie ma prawa zatrzymać nikogo skoro paszport jest ważny, chyba
              nie bez powodu jest wydawany na 10 lat.
        • wyrazny celnicy? 06.06.06, 16:49
          co ma wspólnego cło (niepobierane na granicach wewnątrzunijnych) z dzieckiem w
          paszporcie? Kidy ktoś ostatni raz widział celnika na unijnej granicy?
          • nchyb Re: celnicy? 06.06.06, 17:23
            pogranicznicy...
            jak zwał, tak zwał...
            a pogranicznicy na unijnych granicach w nowych państwach Unii są jak
            najbardziej. Np. na polsko-czeskiej, polsko-niemieckiej...
    • jusytka Własnie o to chodzi, aby ... 03.06.06, 17:29
      Własnie o to chodzi, aby nie tylko twój mąż mógł z nim przekroczyć granicę, ale
      również ty, babcia , czy też inne osoby, którym zaufasz i powierzysz jego
      paszport. Nie zapominaj, że paszport wydają na 10 lat, jest zdecydowanie
      bardziej praktyczny.
      • juri666 Re: Własnie o to chodzi, aby ... 06.06.06, 12:15
        nie licz na to, ze na wystawionym teraz paszporcie dziecko bedzie moglo jezdzic
        10 lat. w dokumencie musi byc aktualne zdjecie, a przez kilka najblizszych lat
        dzieciak zmieni sie bardzo. w tym momencie wybralbym opcje najszybsza i
        najtansza.
        • jusytka Re: Własnie o to chodzi, aby ... 06.06.06, 12:28
          Moje dzieci nie są już niemowlakami, tak jak na zdjęciach w ich paszportach, a
          jednak bez problemu przekraczają różne granice i to często (ostatnio tydzień
          temu)- nikt się nigdy nie przyczepił, więc niby dlaczego mam nie liczyć?
          Ani myślę zmieniać im ważnych paszportów ...

Łukaszek 7 lat
          Bartuś 5,5 lat
        • bednarska27 Re: Własnie o to chodzi, aby ... 06.06.06, 13:51
          moje dziecko ma już 9 lat i jeżdzi bez przeszkód na paszport wyrobiony kiedy
          miał 8 miesięcy
          • nchyb Re: Własnie o to chodzi, aby ... 06.06.06, 14:22
            mój 6-latek równiez jeździ z niemowlęcym zdjęciem...
    • lady.ms Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 03.06.06, 21:58
      wyrobienie paszportu utrwa okolo 1 miesiaca a jak to jest z wpisem do paszportu
      rodzica ? zalezy mi na czasie.
      • agaa27 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 04.06.06, 13:04
        lady.ms napisała:

> wyrobienie paszportu utrwa okolo 1 miesiaca a jak to jest z wpisem do
        paszportu
        >
        > rodzica ? zalezy mi na czasie

na wpis do paszportu czeka sie tydzień (ostatnio też byłam tym zainteresowana -
        wybrałam jednak paszport dla rocznej córeczki), a na paszport czekałam
        dokładnie miesiąc
        pozdrawiam
      • aniab_24 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 04.06.06, 18:22
        Ja czekałam 2 tyg.
    • zumka05 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 04.06.06, 14:55
      wyrobiłam zuzce paszport! na zdjęciu wyszła bardzo poważnie więc na wymianę
      trochę poczekamysmile
      wydaje mi się że to najlepsze rozwiązanie
      maleństwo może podróżować ze wszystkimi członkami rodziny a nie tylko z rodzicem
      u którego jest wpisane w paszport
    • omni4 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 05.06.06, 10:17
      My syna mielismy wpisanego do 3,5 roku(podrozowalismy wszedzie i zero problemu)
      jak sie Iga urodzila wyrobilam jemu paszport a mloga wpisalismy do nas.

Znam przypadki ze nie pozwolili na przekroczenie granicy bo nie bylo podobne do
      zdjecia(podroslo) smile))
      • jusytka zdjęcie niemowlaka w paszporcie 05.06.06, 18:55
        omni4 napisała:

> Znam przypadki ze nie pozwolili na przekroczenie granicy bo nie bylo podobne
        do zdjecia(podroslo) smile))

Wielokrotnie przekraczałam granice z dziećmi w różnych krajach, na zdjęciach w
        paszporcie mają kilka miesiecy i NIGDY się nikt nie "przyczepił" do tego, ze na
        zdjęciu wyglądają inaczej niż teraz, zawsze będzie widać podobieństwa !!!
        Paszport jest ważny 10 lat, tak stanowi prawo, a to oznacza, że dziecko ma prawo
        przekroczyć granicę na ważny paszport.
        Inaczej sytuacja będzie wyglądała z paszportami biometrycznymi, które mają
        podobno wejść od sierpnia - w przypadku dziecka mają być ważne tylko dwa lata.
        Jednak nasze paszporty oczywiście nie stracą ważności smile
        • omni4 Re: zdjęcie niemowlaka w paszporcie 05.06.06, 19:17
          smile)))widocznie celnik mial zly dziensmile
          • jusytka już nie ma celników na granicach ... 07.06.06, 08:19

• nchyb Re: już nie ma celników na granicach ... 08.06.06, 13:21
              ale są pogranicznicy... smile
              Jak ich zwał, tak zwał, grunt że na polskich granicach są i sprawdzają... smile
        • aniab_24 Re: zdjęcie niemowlaka w paszporcie 06.06.06, 08:38
          Ja tez byłam swiadkiem takiej sytuacji.
          • finezja012 Re: zdjęcie niemowlaka w paszporcie 06.06.06, 13:18
            No w sumie to nie rozumiem ludzi którzy twierdzą, że dzieciom osobny paszport
            jest niepotrzebny. Nie wiąże się to z jakimiś wielkimi kosztami("za wydanie
            paszportu uprawniającego do wielokrotnych wyjazdów za granicę osobom
            małoletnim, które w dniu złożenia podania o wydanie paszportu nie mają
            ukończonych 16 lat, pobiera się opłatę paszportową w wysokości 30
            zł."/www.mswia.gov.pl/index.php?dzial=72&id=31&poz=1/).

Osobiście w paszporcie mam zdjęcie na którym mam 10 lat a obecnie mam 18.
            Dopiero ostatnio(w marcu) na lotnisku celnicy zauważyli, że urosłamsmile Nie
            robili żadnych problemówsmile Wykazywali tylko lekkie rozbawienie. Tym bardziej
            nie wyobrażam sobie, żeby mogli mieć pretensje do dziecka kilkuletniego, że
            wygląda trochę inaczej niż rok czy dwa wcześniej.
            • mozdzins Re: zdjęcie niemowlaka w paszporcie 06.06.06, 13:23
              W październiku 2007 wchodzimy do układu Schengen więc nie będzie problemu
              przynjmniej po Europie.
              • jusytka Re: zdjęcie niemowlaka w paszporcie 07.06.06, 08:23
                niby tak, ale nie wszystkie europejskie kraje należą do tego układu.
            • jusytka Re: zdjęcie niemowlaka w paszporcie 07.06.06, 08:21
              i nie robią, ktoś tu nie potrzebnie robi ferment ...
    • denizka Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 06.06.06, 13:36
      Mieszkam na stale za granica. Mam 3,5 letnia coreczke. Gdy miala 6 mies.
      wyrobilismy jej paszport poniewaz na wakacje zostaje w Polsce i przywozi ja
      moja mama lub tata. Dlatego Wlasny paszport umozliwia jej dluzszy pobyt w
      kraju. Ja przylatuje 2 razy do roku przewaznie na 2 tyg.a corka zostaje
      dluzej. Jeszcze ani razu nie mielismy problemu na granicy z powodu zdjecia.
      Zdjecie zrobione gdy byla niemowlakiem a teraz to juz prawie 4 letnia
      dziewczynka. Ale to moja indywidualna sytuacja z powodu mojego miejsca
      zamieszkania.
    • omaf Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 06.06.06, 16:22
      Wczoraj mój mąż był w biurze paszportowym, bo chcemy z dziećmi wyjechać za
      granicę i też chcieliśmy je wpisać do paszportu, ale pani powiedziała, że jest
      to "mało opłacalne" bo w sierpniu mają się zmienić przepisy i dzieci będą miały
      obowiązek posiadania własnego paszportu. Poza tym dziecko można wpisać tylko do
      paszportu jednego rodzica, więc niestety drugi rodzic nie mogłby sam z
      dzieckiem wyjechać.
      • irlik.monika Co za bzdura 06.06.06, 16:46
        dziecko mozna wpisać do jednego paszportu - rodzica?? właśnie dzis wpisaliśmy z
        mężem dwójke dzieci, on do swojego ja do swojego. Żaden problem. A przepisy z
        sierpniem to chyba też wyssane z palca.
        Robienie paszportu dziecka też może być bez sensu, bo od nowego roku maja być
        wymieniane na paszporty z czipem biometrycznym tongue_out
        • nchyb Re: Co za bzdura 06.06.06, 17:37
          > Robienie paszportu dziecka też może być bez sensu, bo od nowego roku maja być
          > wymieniane na paszporty z czipem biometrycznym tongue_out
          zdaje się, że mają być sukcesywnie wymieniane, w miarę kończenia się ważności
          tych obecnych. Wymienianie na nowe, przed upływem daty wazności starych, ma
          ponoć znacznie więcej kosztować. A stare zachowują czas wazności do końca...
          www.mswia.gov.pl/index_wai.php?dzial=167&id=3244
          www.mswia.gov.pl/index_wai.php?dzial=72&id=31
          czyli finansowo, dla dziecka może być większy sens wyrobienie tego paszportu
          teraz...
          • jusytka Re: Co za bzdura 07.06.06, 08:28
            oczywiście smile
        • jusytka Re: Co za bzdura 07.06.06, 08:27
          Te biometryczne zgodnie z unijnym prawem mają obowiązywać już od sierpnia i
          pewnie je miała na myśli przedmówczyni - w przypadku dzieci mają być ważne
          zaledwie 2 lata i trzeba je będzie wymienić.
          Wiążą się z tym spore koszty, więc lepiej się chyba pospieszyć i wyrobić stary
          paszport dziecku...
    • maisy zdecydowanie tak! 06.06.06, 18:09
      wyrabiac
    • maisy zdecydowanie tak! 06.06.06, 18:25
      nasze dziecko zawsze mialo osobny paszport. To ze paszport wazny jest 10 lat
      niczego nie zmienia, bo w razie razacej zmiany wygladu wymieniaja paszport i
      placi sie wtedy mniej, proporcjonalnie do tego ile lat paszport jest jeszcze
      wazny. Sami tego doswiadczylismy. No ale my jezdzimy duzo, jezeli ktos jedzie
      tylko raz i potem nie ma takich planow, to moze faktycznie nie warto.
      • annie_laurie_starr Re: zdecydowanie tak! 06.06.06, 20:54
        Ja mialam corke wpisana do paszportu i bylo fajnie. Podrozowalysmy razem, a gdy
        podrozowalam sama, to nikogo ten wpis nie obchodzil. Tylko, ze pewnego dnia
        moj maz jechal na dwa tygodnie do Stanow i chcial mala zabrac do dziadkow. Na
        gwalt wyrabialismy malej polski paszport.
        • jaskka Re: zdecydowanie tak! 06.06.06, 21:05
          my wyrobilismy córce paszport jak miala 4 miesiace. Teraz ma piec lat... juz
          kiedy skonczyla rok, czepiano sie zdjecia czteromiesiecznego malucha. Poniewaz
          poki co jezdzimy sami z dziecmi (dosc czesto, minimum dwa razy w roku)
          wpisalismy ich do obu paszportow, mojego i meza.
    • travel_wawa Dzieciom można też wyrobić dowody osobiste. 06.06.06, 22:12
      Moje dzieci, obecnie 10 i 6 lat od początku miały paszporty własne. Kiedyś
      nawet takie dziecięce paszporty były za darmo.
      Obecnie my w podróżach wewnątrzunijnych korzystamy z dowodów osobistych, a
      dzieci z dotychczasowych paszportów, jednak dla wygody chcemy im wyrobić też
      dowody osobiste. Są wygodniejsze, bo mniejsze, a jak młody zgubi na wycieczce
      to wyrobienie nowego kosztuje 30 zl a nie 300 (karna oplata paszportowa).
      • mniklas5 Re: dziecko dzieckiem 06.06.06, 22:36
        a ja juz czekam 6 miesiecy na nowe polskie paszporty za ktore zaplacilem
        $248US(Dwa). Rozumiem ze teraz ambasady czy konsulaty polskie nie zalatwiaja
        ich, zalatwia kraj, ale jest to raczej zenujace. Na paszport USA czeka sie 10
        dni za $80US(jeden). Oczywiscie Konsulat PL w LA przepraszal za zwloke bo to z
        winy kraju.
      • jusytka Re: Dzieciom można też wyrobić dowody osobiste. 07.06.06, 08:34
        Dziwne trochę, wydaje mi się, ze w przypadku mniejszych dzieci paszportami
        powinien opiekować się opiekun grupy - tak jak u nas, a starszemu dziecku
        trzeba by zaufać, bo jak inaczej nauczy się odpowiedzialności?
        Tymczasowe dowody osobiste też kosztują, a za ich zgubienie też trzeba płacić,
        moim zdaniem takie rozwiązanie jest pozbawione sensu...
    • bielinka Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 07.06.06, 08:52
      My z naszym maluchem od prawie 2 lat mieszkamy w Kijowie, wiec dowód tymczasowy
      dziecka nie załatwia sprawy. Pozatym i tak bym wolała mu wyrobic paszport niz
      dwa dokumnety: dowód na Unię i paszport poza. MImo "niemowlęcego" zdjęcia
      jeszcze nikt naszego 2,5 latka sie nie czepia. POlecam pasport, koszt nieduzy,
      załatwiania tyle samo, no może czekanie dłuższe, ale jak dla mnie to jest
      wygodniejsze rozwiązanie.
      • onka37 Re: Czy wpisujecie dzieci do swych paszportów? 08.06.06, 10:17
        u mnioe była odwrotna sytuacja. mam dzieci wpisane do paszportu ale mają 13 lat
        i dowiadywałam sie czy lepiej żeby miały osobno swoje. Otóż tak! nikt nie umiał
        mi zagwarantować że nie przyczepią sie na granicy że takie duże dzieci a nie
        mają swojego dokumentu
    • joya a ja wyrobiłam Jej dowód osobisty 08.06.06, 23:33
      Dlaczego? Bo do USA mają być paszporty z chipem wiec soon trzebaby zmieniac
      paszport. Secundo- DO pozwala poruszać się Jej po Unii tak jak i nam i cała
      kołomyja- w paszport Mamy/Taty, robić własny- odpadła . A DO przyda się przy
      zakładaniu konta w banku. Kto pamięta SKO? smile
      • jusytka Re: a ja wyrobiłam Jej dowód osobisty 09.06.06, 08:35
        Paszporty biometryczne mają obowiązywać w Unii już od sierpnia, ale oznacza to
        tylko tyle, że nowo wyrabiane paszporty takie będą, stare nadal będą obowiązywać
        i nie musimy ich wymieniać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka