margonik 01.02.05, 21:08 Umieściłam ten post w wątku łacina, ale tam za pewne już mało kto zagląda, tym bardziej, że wątek rozrósł się ogromnie. Decidua et villi placentae cum fibrosi, hyalinosi et necrobiosi focali. Proszę, pomóżcie! Co to znaczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danade Re: Proszę, pomóżcie! 01.02.05, 22:13 Doczesna i kosmki łożyska z ogniskowym włóknieniem, szkliwieniem (a skąd to to nie mam pojęcia ) i obumieraniem. Nie jestem pewna czy "focali - ogniskowe" dotyczy tylko nekrobiozy, czyli obumierania, czy wszystkich trzech, ale to w sumie nieistotne. Jak dowiesz się, co w praktyce oznacza to szkliwienie to napisz proszę. Pozdrawiam i głowa do góry Odpowiedz Link
margonik Re: Proszę, pomóżcie! 04.02.05, 01:05 Dziękuję bardzo! Ale niestety w czasie wizyty lekarskiej byłam tak przejęta, że zapomniałam zapytać o szkliwienie A każdym razie lekarka mnie skutecznie pocieszyła. Od razu zaczęła planować moje przygotowania do drugiej ciąży. Poczułam się, jakbym miała robić dziecko z nią, a nie z mężem Pytałam o badania. Powiedziala, że wiekszość specjalistycznych badań po pierwszym poronieniu nie ma sensu, gdyż wg wszelkich opracowań po I poronieniu nie rośnie prawdopodobieństwo poronienia kolejnej ciąży - przed pierwszą ciążą jest 10% i po pierwszym poronieniu nadal 10%. Powiedziała, że może mi je zlecić, ale niepotrzebnie poniosę koszty. Skierowała mnie natomiast na toxoplazmozę i cytomegalię, oraz zaleciła szczepienie na różyczkę i 2 tury na WZW B. Oczywiście nadal folik + jakieś czopki przeciwbakteryjno-grzybiczne, a jak tylko zajdę w ciażę duphaston i bodajże kwas acetylowy(?) od samego początku. Ponadto ścisły nadzór lekarski do 12 tc. Tak do tego podeszła, że całkowicie przestawiła moje myślenie ze "stracić dziecko" na "robić dziecko" Odpowiedz Link
danade Re: Proszę, pomóżcie! 04.02.05, 10:11 Witaj jeśli jeszcze nie wpisałaś swojej lekarki na "Białą listę" to zrób to Pozdrawiam i tak trzymaj Odpowiedz Link