newmamisio 15.01.07, 09:19 Mam pytanie czy mimo, że brałyscie luteinę poroniłyście? Miałyście jakieś plamienia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margot602 Re: Czy luteina powstrzyma poronienie? 15.01.07, 09:57 Cześć, ja luteinę dopochwowo zaczęłam brać ok. 5/6 tc, bo mialam krwawienie. lekarz zapisal mi sporą dawkę, bo aż 3 razy dziennie po 2 tabl. pozniej ta dawke zmniejszyl do 4 tabl.dziennie.cały czas mialam taką mleczną wydzielinę, czasami bardziej kremową - tylko podkreślam, że to też dlatego, że bralam je dopochwowo. u mnie luteina na pewno przyczynila sie do tego, że ciąża dłużej trwala. Niestety, w moim przypadku bylo to puste jajo płodowe. czekaliśmy do 10 tc - pęcherzyk podtrzymywany luteina urósł do ponad 30 mm - niestety nie pojawilo sie echo zarodka i musialam miec zabieg. Osobiście wydaje mi się, że gdyby nie luteina, poronilabym tą ciążę juz wtedy, gdy rozpoczelo się to pierwsze krwawienie w 5/6 tc. Jeżeli ciąża jest zagrożona z powodu niskiego progesteronu,który utrzymuje ciążę, to na pewno luteina pomoże. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link
newmamisio Re: Czy luteina powstrzyma poronienie? 15.01.07, 10:02 Ja nie plamię wogóle, ale jestem po biochemicznej, 4 tc obecnie. Luteinę biore 3 x 1 tab dopochwowo ale od 2 dni zaniknęły u mnie objawy ciązy, przede wszystkim piersi przestały mnie bolec i nie wiem czy wogóle ta ciąża jest, Wczoraj zrobiłam test i wyszłedł pozytywnie ale martwię się tymi piersiami. Wizyte mam za tydzień. Eh.. Odpowiedz Link
maretina piersi 15.01.07, 18:35 przestaly mnie bolec po terminie @. ciaze donosilam. to nie jest wyznacznik ciazy! Odpowiedz Link
czesia74 Re: Czy luteina powstrzyma poronienie? 15.01.07, 10:23 Pierwsza ciaze nie brałam - poroniałam Drugą brałam - mam córeczkę Trzecia nie brałam (lekarz zdecydował ze skoro urodziłam, to pierwsza strata nic innego jak wypadek przy pracy) nie brałam - poroniłam. Teraz codziennie mysle, ze gdyby nie to zaniedbanie, nie doszłoby do drugiego poronienia. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link
margot602 Re: Czy luteina powstrzyma poronienie? 15.01.07, 10:34 Newmamisio, jeśli coś Cię niepokoi, nie wahaj się zadzwonić do lekarza. Z tymi objawami to naprawdę różnie bywa. U mnie zwalilo sie wszystko na raz, tzn. krwawienie+bół brzucha i pleców+miekkie cycki. W Twoim przypadku może to też reakcja na luteinę, sama nie wiem...Nie bagatelizuj objawów, które Cię martwią. Pozdrawiam i życzę, żeby wszystko bylo ok. Odpowiedz Link
newmamisio Do lekarza już dzwoniłam 15.01.07, 11:41 powiedział że to niedobrze z tymi piersiami ale kazał dalej brać luteinę, poza tym nic mnie nie boli. A jutro odbiore wyniki bety. nie będę co 2 dni robiła testu. Odpowiedz Link
tymonka30 Re: Czy luteina powstrzyma poronienie? 15.01.07, 12:12 Niekoniecznie. Może podtrzymać ciążę jeśli za mało progesteronu ale jeśli inna wada to nie. Odpowiedz Link
megisa1 Re: Czy luteina powstrzyma poronienie? 15.01.07, 16:17 czyli jesli jest inna wada to ciąza się nie utrzyma na progesteronie ??? hmmm mój pecherzyk przestał sie rozwijać w 6tc jak stwierdzono na usg a zabieg miałam w 10tc ...i brałam dophaston 1 tab dziennie lekarz powiedział że nie ma sensu czekac bo ciąza mocno się trzyma wydaje mi sie ze to była zbyt mała dawka żeby tu coś wnieść ale jednocześnie zastanawiam się czy gdybym go nie brała to moze obyłoby się bez zabiegu... widze tu takie małe dwie sprzeczności dawka duphastonu w tej dawce pewnie nic nie wniosła, a ciąza mocno sie trzymała jednocześnie organizm ją utrzymywał choc prawdopodobnie była jakas wada... hmmm czyli co mozna wniskować ? inna wada ? czy za mało progesteronu ? bo tak rozważam duphaston przy kolejnej ciąży ale nie wiem czy jest sens... a dodatkowo masakrycznie posypały mi się włosy po zabiegu moze jednak ta 1 tabl dziennie to i tak było za dużo.....? co sądzicie? Odpowiedz Link
tymonka30 Re: Czy luteina powstrzyma poronienie? 15.01.07, 16:56 Megisa nie odpowiem Ci teraz na to pytanie, już za późno, można było zbadać prog. w ciąży i wtedy by było wiadomo czy były niedobory czy nie. Ja brałam 2 tabl. dziennie i też się skończyło jak u Ciebie. Czasem bierze się i więcej i leży... mi się wydaje, że to był u mnie jednak za słaby zarodek (nikt nie bada ich jakości), chociaż zważywszy na fakt, że mam PCO i niedobory hormonalne to mógł być też i ten progesteron... już się tego nie dowiem ale w przyszłej ciąży będę na pewno go łykać. Odpowiedz Link
mentafolia Re: Czy luteina powstrzyma poronienie? 15.01.07, 19:21 Tez mam mieszane uczucia jesli chodzi o podawanie duphastonu w ciąży,ale raczej jestem na nie. Czytałam gdzieś,ze wiele było badań porównujących ciąże kobiet po suplementacji progesteronem i bez suplementacji.Okazało sie że ilość poranianych ciąż w jednej grupie i drugiej była taka sama. Wiem,że w Szwecji,USA czy Wielkiej Brytanii nie podaje sie progesteronu,a % poronień wcale nie jest w tych krajach wyzszy niz u nas. A juz chyba megabzdurą jest mówienie o nieszkodliwosci duphastonu.Nie ma bezpiecznych leków,a to ze dzieci matek przyjmujących duphaston rodza się z rękami i nogami na miejscu i maja 10 pkt.apgara wcale nie znaczy że będą zdrowe.Tego nikt nie moze zagwarantować. Odpowiedz Link
mentafolia jeszcze coś 15.01.07, 19:26 Twoja ciąża była mocna,bo prawdopodobnie mialas dobry poziom progesteronu.Zresztą jeśli doszło do zagnieżdzenia to nie jest to odryciem Ameryki ) Gdybys nie miała zabiegu to prawdopodobnie i tak poroniłabys w niedługim czasie. Odpowiedz Link
dragica Re: nie/nt 15.01.07, 18:46 nie ma stuprocentowych dowodow na to, ze progesteron pomoyze utrzymac cize. jesli przed ciaza byl niedostatak tego hormonu-branie go w ciayz nie ma wiekszego znazcenia. Odpowiedz Link