Dodaj do ulubionych

Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik bar...

IP: *.nplay.net.pl 24.07.11, 12:14
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ahmad Re: Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 12:25
      To chyba ta firma która asystowała tych niemieckich turystów gdy zaatakował ich rekin. 2 chyba zmarło...
    • Gość: Jurek Re: Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik b IP: *.pools.spcsdns.net 24.07.11, 12:51
      Diving Pro dziala w Egipcie NIELEGALNIE i jest wpisane na czarna liste CDWS (egipska organizacja nadzorujaca centra nurkowe), a wlascicel tej "bazy" jest poszukiwany w Polsce listem gonczym...

Zanim wybierzecie baze z ktora chcecie nukowac w Egipcie polecam sprawdzic ja na stronie CDWS: cdws.travel/diving/black-list-dive-centers.aspx
    • allerune Re: Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik b 24.07.11, 16:46
      a ja radzę Wam bardzo dobrze sprawdzać sprzęt, który dostajecie, Polskie biura podróży korzystają zwykle z najtańszych dostawców, którzy wszystko mają gdzieś

2 tygodnie temu przydarzyła się akcja, gdy pod wodą podczas nurkowania odłączyła się od ustnika rurka doprowadzająca powietrze, tylko szybka interwencja instruktora zapobiegła tragedii. Potem podczas tej samej sesji inna osoba dostała sprzęt tylko z jednym ustnikiem, trzeba było walczyć o poprawnie działający sprzęt, generalnie po tej opowieści nie prędko zdecyduję się na podobnego typu przyjemności
      • Gość: radek Re: Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik b IP: *.180.85.77.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.07.11, 18:36
        rzeczy się zdarzają jak nie masz własnego automatu i octopusa, po to własnie on jest aby ktoś Ci go podał jak wystapi takie zdarzenie. Sam uczestniczyłem przy czyś takim i jak to pod woda spokojne działanie i było bez stresu. Wolne wynurzenie w analiza problemu naprawa i pod wodę.
        Ludzie nurkowanie jest fantastyczne a takie zdarzenia mogą wystapić zawswze. Ptyanie czy osoby które nurkowały były nurkami i miały pojęcie o zachowaniu pod wodą. Czy też było to klasyczne "ciąganie ścierwa" :)?
        • Gość: Jurek Re: Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik b IP: *.pools.spcsdns.net 25.07.11, 05:36
          Fajnie, ale to ma odniesienie do certyfikowanych nurasow. Sytuacja opisana powyzej miala miejsce w trakcie nurkowania INTRO (czyli wozenie nieswiadomego klienta pod woda przy rafie) w NIELEGALNEJ "bazie" Diving Pro, ktora dziala na doczepke z Sheikh Coast. Poniewaz dzialaja nielegalnie, nie maja sprawdzonego i autoryzowanego sprzetu (np. przez SAS), takie sytuacje beda sie jeszcze czesto zdarzac. A polskim hienom, o pardon "rezydentom" to wsio rybka. Diving Pro daje najwyzsza prowizje hienom, ooopsss przepraszam "polskim rezydentom" (ponad 50%) kosztem bezpieczenstwa turystow. Ale koniec koncow pani rezydentka tak wlasnie zarabia na splacenie kredytu hipotecznego w Polsce...........
    • Gość: mats nie gadamy, nurkujemy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 21:17
      to był taki skecz o nauce nurkowania w Egipcie.
      Najbezpieczniej jest zrobić OWD w Polsce, z dobrym, sprawdzonym instruktorem a do Egiptu polecieć z własnym lub klubowym sprzętem ( poza butlą, rzecz jasna )
      • grogreg Re: nie gadamy, nurkujemy... 24.07.11, 22:47
        Tia...... bo w Polsce to taki hardcor, że kto przeżyje ten horror to nic mu nie jest straszne.

Bzduuura!

Każde środowisko ma swoja specyfikę. W Polskich jeziorach prądów, fal przyboju, nie uświadczysz. Zasadą powinno być: wchodzisz do nieznanej wody, nie kozacz i zawsze weź przewodnika/instruktora z miejscowego centrum nurkowego. Po pierwsze kolo wie co w tej wodzie i jak a po drugie pokaże ci rzeczy któryś sam byś nie znalazł albo nie zauważył.
        • Gość: Jurek Re: nie gadamy, nurkujemy... IP: *.pools.spcsdns.net 25.07.11, 05:40
          Swieta prawda. Malo to widzialem polskich kozakow (ba instruktorow) wyszkolonych w jeziorach, co w pradzie dawali dluga kopiac pletwami jak debile.... Potem trzeba trzeba bylo takich szukac na plazy w Ejlat'cie.
    • Gość: antyslajd Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik bar... IP: *.chelmnet.pl 24.07.11, 21:48
      gejzetka tradycyjnie musiała umieścić artykuł w kretyńskich slajdach -ja przy drugim zrezygnowałem z dalszego czytania.

spadajcie głąby
    • krolis11 Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik bar... 24.07.11, 22:15
      Autorzy zapomnieli o jeszcze lepszym miejscu - Marsa el-Alam. Sharm i Hurgada nie moga się równać z Marsa. Nie dziwie się autorom, o Marsa trzeba się dowiedziec, a najlepiej być i sprawdzić, bo o reszczie miejsc to wystarczy poklikac po necie :) i przetłumaczyć angielskei teksty :). Zresztą, tłumaczenie nazw egipskich wysp na Polski , ehhh Wyspa Braci :) - Brothers Island (nie mówie, że źle, ale na miejscu to się nikomu nie przyda, to tłumaczenie)
      • Gość: Jurek Re: Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik b IP: *.pools.spcsdns.net 25.07.11, 05:47
        eeee tam, o Marsa tez wystarczy poklikac by zasiegnac info. Tylko "myszka" autorki i nie "klika" tam gdzie trzeba. Pozdro dla Habisia autorki ;-)
      • Gość: Eryk Re: Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik b IP: 91.208.93.* 25.07.11, 07:37
        Masz rację. Marsa-al-Alam is the best pod tym względem.
    • Gość: gość Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik bar... IP: *.cdma.centertel.pl 24.07.11, 22:25
      Ja właśnie w Egipcie nauczyłam się nurkować. Wcześniej latałam tam po prostu na wakacje ale 2 lata temu rezydent a Alfy powiedział nam, że obok naszego hotelu znajduje się bardzo dobre centrum nurkowe, w którym jednym z instruktorów jest Polak. Namówiłam męża i postanowiliśmy spróbować. O dziwo oboje złapaliśmy bakcyla i teraz latamy do Egiptu dać nura- super wrażenia:)
      • grogreg Re: Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik b 24.07.11, 22:51
        Gratulacje. Nurkowanie to naprawdę fajna forma turystyki.
        Przyznam, że sam w Egipcie nie nurkowałem..... i raczej mnie tam nie ciągnie. Wolę chyba nieco zimniejsze.... i mniej tłoczne wody.
    • Gość: niki Tjaaa... IP: *.access.telenet.be 24.07.11, 23:02
      Grunt to mieć jakiekolewiek pojęcie o tym, o czym pisze się artykuł - pani autorka szanowna to chyba nurkowała, ale w wannie we własnej łazience...
      Przede wszytskim to co to są w ogóle za kursy? Skoro poradnik ma być "super-praktyczny", to wypadałoby na przykład podać głębokość divesite'u i stopień trudności. Heh...
      • grogreg Re: Tjaaa... 24.07.11, 23:18
        > głębokość divesite'u

A gdzie się podziało poczciwe "nurkowisko"?

> stopień trudności. Heh...

W jakiej skali?
        • Gość: niki Re: Tjaaa... IP: *.tunnel.hp.net 25.07.11, 08:27
          Nurkowisko - niestety pierwszy raz widzę to słowo, nawet zabawnie brzmi :-P

W jakiej skali? Choćby w takiej, że jeśli - niech ci będzie - nurkowisko jest do 30 m i w dodatku występują prądy i inne atrakcje, to przecież nie wyślesz tam kogoś świeżo po OWD z 10 nurkowaniami zalogowanymi. Tymczasem pani autorka wspomina o kursach pt. "Discover scuba diving" (ewentualnie OWD referral w drugim przypadku).
          • grogreg Re: Tjaaa... 26.07.11, 13:30
            > Nurkowisko

Słowo które wypowiadam i słyszę od kiedy nurkuję.

> W jakiej skali? Choćby w takiej, że jeśli - niech ci będzie

Myślałem, że istnieje jakaś skala np 1-10 o której nie wiem. Nie wiem jakie zwyczaje panują w kraju faraonów.

Artykuł jest rozrywkowy a nie specjalistyczny. Musi być troszku sensacyjny.
    • Gość: mats Nurkowanie w Egipcie. Poradnik i przewodnik bar... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 16:54
      Widocznie źle trafiliście. Z pewnością należy wybrać instruktora z doświadczeniem w nurkowaniach nie tylko w polskich jeziorach. Może się wysilicie ( choć wysiłek będzie tu pewnie zbędny ) i przypomnicie sobie przypadki niefrasobliwości w połączniu z chciwością gostków z Egiptu, którzy nawet upranych w trzy d..y ruskich spychali z butlą do wody.
    • Gość: judaszowy Zapraszam na nurkowanie - w krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 10:38
      tel. 692 10 10 11 - zabieram pod wodę nawet tych co nie umieją nurkować i nie mają kursu nurkowego
    • michal19805 Egipt nurkowanie. Poradnik i przewodnik bardzo ... 03.02.12, 08:22
      Ja szukałem czegoś bardziej konkretnego o tym jak za pierwszym razem sobie poradzić z organizacją nurka i polecam początkującym link stronę na którą trafiłem:
      www.gpcn.pl/nurkowanie-w-egipcie/ Bardzo konkretnie napisane punkty i wszystkie porady się sprawdziły. Dodam tylko, ze jak zrobi się trochę cieplej to zaczynam kurs.
    • agnieszkad2326 Nurkowanie 03.02.12, 11:41
      Mogę polecić dobrą stronę , na której znajdziecie wszystkie potrzebne informację o nurkowaniu. gpcn.pl/nurkowanie-w-egipcie/
      • Gość: NowakL Re: Nurkowanie IP: *.echostar.pl 06.05.18, 10:20
        Ja poleciam I Live under water. Jest tam cała baza miejsc nurkowych i wszystkie centra. Cały Egipt, Europa i Turcja. Zobacz w zakładce Lokalizacje: www.iliveunderwater.com/pl/search-dive
    • Gość: luca Egipt nurkowanie. Poradnik i przewodnik bardzo ... IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 07.09.12, 17:09
      Wyjazdy nurkowe to cos wspanialego, wrocilem z wycieczki z zingtravel, malo ktore biuro oferuje takie wypady ! Zaszczepilem sie tym hobby
      • barteknurek Re: Egipt nurkowanie. Poradnik i przewodnik bardz 05.06.13, 09:08
        A ja głównie sam jeżdżę na wyjazdy, choć czasami wspomagam się takim biurem z Łodzi Najlepsze Nurkowania. Przy okazji pozdrowienia dla Marka ;)
    • Gość: piotr Egipt nurkowanie. Poradnik i przewodnik bardzo ... IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 09.09.12, 20:04
      W Egipcie jest pieknie, jednak jezdze juz tam 4 rok z rzedu. Czy sa wyjazdy nurkowe w inne miejsca ?
    • Gość: Łukasz Nurkowanie z delfinami (snorkeling) Hurghada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.13, 00:06
      Zdecydowanie polecam nurkowanie z delfinami organizowane przez firmę DevilDivers (devildivers.pl). Mają swoją łódź, ciekawy program i są mega koleżeńscy oraz otwarci dla ludzi. No i ceny są znośne. W Egipcie byłem już kilka razy, ale zdecydowanie z DevilDivers nurkowanie wspominam najlepiej :)
    • barteknurek Egipt nurkowanie. Poradnik i przewodnik bardzo ... 05.06.13, 09:05
      Witaj opisy miejsc nurkowych w egipcie są w kilku miescach w sieci:
      www.hotdive.com/divemap,c64,sites.html
      szczegółowo wymienione praktycznie wszystkie

A tutaj po kliknięciu w mapę można zobaczyć je wszystkie na mapie google:
      www.nurkowanie.travel.pl/regiony,opis,egipt,12
    • Gość: leadinglady Egipt nurkowanie. Poradnik i przewodnik bardzo ... IP: *.toya.net.pl 19.08.13, 20:55
      nurkowałam w tym roku z synem w Hurgadzie, zdecydowałam się na Egipską szkołę i jestem bardzo miło zaskoczona: mega bezpiecznie - szczególnie dla dziecka, profesjonalnie, mądrze, konkretnie. Nikt nie zna lepiej miejsca od ludzi którzy tam żyją i pracują od małego. Oczywiście cena bardzo konkurencyjna co stanowi również niewątpliwą zaletę. Wszystko do ustalenia indywidualnie. W razie zainteresowania chętnie podam kontakt mailem. Uważam że naprawdę warto. Polecam szczerze.
    • Gość: Alan Egipt nurkowanie. Poradnik i przewodnik bardzo ... IP: 146.185.158.* 17.02.14, 14:52
      Ja w tym roku do Egiptu jadę po raz pierwszy. Wybieram się tu:
      www.nurkowanie.travel.pl/baza,egipt-hamata,orca-dive-club-wadi-lahmy-hamata,152
      Udało mi się znaleźć całkiem niedrogą ofertę i nie mogę się już doczekać jak to będzie zanurzyć się w wodach Hamaty.
    • Gość: Ewe Egipt nurkowanie. Poradnik i przewodnik bardzo ... IP: *.dynamic-ww-1.vectranet.pl 09.12.15, 10:49
      Dla planujących nurki w Egipcie polecam stronę scubatravellers.blogspot.com Informacje w pigułce o miejscach nurkowych w rejonie Marsa Alam
    • Gość: Ewe Egipt nurkowanie. Poradnik i przewodnik bardzo ... IP: *.dynamic-ww-1.vectranet.pl 28.12.15, 11:23
      Właśnie wróciłam z nurkowania w rejonie Marsa Alam. Piękne rafy, spotkanie z rekinami na Elphistone Reef.Więcej na scubatravellers.blogspot.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka