Dodaj do ulubionych

POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre

06.02.14, 16:16
zamknięty
Zastanawiasz się, co wypada robić, a czego nie? Plączesz się w zasadach dobrego zachowania?

Rozmowa ze specjalistą od Savoir-Vivre'u, który pomoże rozwiać wątpliwości dotyczące dobrych manier. Nasz gość odpowie na pytania w piątek, 7 lutego, w godzinach 11-17.

Zapraszamy do zadawania - uprzejmych - pytań smile
    • brzydki_bruno Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 09:46
      zamknięty
      Czy kodeks dobrego zachowania ma jakies zrodla? W sensie roznych publikacji np. publikacje Kamyczka.
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 11:05
        zamknięty
        brzydki_bruno napisał:

> Czy kodeks dobrego zachowania ma jakies zrodla? W sensie roznych publikacji np.
        > publikacje Kamyczka.

Podobnie, jak inne istotne fakty, istniał od początku.
        Savoir-vivre to - jak żyć.

Nowożytny s-v, to baron Adolph von Knigge. Wydał on 1788 roku, książkę pod tytułem: O obcowaniu ludzi. Baron „musiał” wzorować się na Biblii, bo proponuje czytelnikowi zasady postępowania. Utarło się powiedzenie, że kto przestrzega Kniggego, ten potrafi znaleźć w każdej sytuacji. Knigge zauważa, że człowiek żyje w społeczności, a nie na pustkowiu.

Ciekawostka

Kamyczek to Janina Ipohorska.
      • bene_gesserit Szanowni Państwo 08.02.14, 15:23
        zamknięty
        Dobre_maniery to buba. Po więcej informacji zapraszam na forum savoir-vire.
    • zagrzyp Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 09:53
      zamknięty
      Mam taki problem z sąsiadami. Bardzo głośno się kłócą, maja nastoletniego syna, który krzyczy, płacze, trzaska drzwiami, a jak się obrazi to puszcza muzykę na full. Mieszkam pod nimi i to wszystko słyszę. Co powinienem zrobic zgodnie z sv? Udawac ze nie slysze? Pójść i poprosić o spokój? Napisac anonimowy liścik?
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 11:09
        zamknięty
        zagrzyp napisał:

> Mam taki problem z sąsiadami.

Poprosić, dobrze aby to było w spokoju, kiedy jesteśmy uśmiechnięci i opanowani.

W razie nieskuteczności naszych wysiłków podejmować dalsze kroki.
    • anapola123 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 10:17
      zamknięty
      Nie lubie mojej bratowej, na każdym zdjęciu z jej ślubu z moim bratem mam skwaszoną minę. JAK z tego wybrnąć? sad(( jestem miła, ale czuje, że wychodzi to sztucznie. Co radzi sv?
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 11:18
        zamknięty
        anapola123 napisała:

> Nie lubie mojej bratowej, na każdym zdjęciu z jej ślubu z moim bratem mam skwas
        > zoną minę. JAK z tego wybrnąć? sad(( jestem miła, ale czuje, że wychodzi to sztu
        > cznie. Co radzi sv?

Zdjęcia nie kłamią. Jak mówi powiedzenie - jeden obraz znaczy więcej, niż 1000 słów.

Inne - Nie lubimy, bo nie znamy, a nie znamy, bo nie lubimy.

Pomyśl, że Jej w ogóle nie znasz i bez swoich filtrów, uprzedzeń, spróbuj Ją na nowo poznać.

Uda się.
    • domino28 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 10:31
      zamknięty
      Kto mipomoz znaleźć prace przy sprzątaniu klatek schodowych?.Dziekuje!
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 11:11
        zamknięty
        - myślę, że ktoś uczestników forum się odezwie. Ważne, że szukasz.
        • totorotot Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 18:31
          zamknięty
          O Jezu, Buba naprawdę poszedł na eksperta smile))))
    • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 10:37
      zamknięty
      Dzień dobry!

Cieszę się, że są już pytania.

Pytanie, które nie padło. Jak się do siebie zwracać?

Jak w internecie, na Ty, co jest wyjątkowe w kodeksie s-v, a w tym miejscu jest w pełni uzasadnione sytuacją.
      Proszę, po prostu przechodzić do pytania.

Uważam, że to mamy za sobą, ale na pytania dotyczącego tego, jakże kontrowersyjnego zagadnienia z przyjemnością powrócę.

O mnie?

Pasjonuję się s-v i relacjami między ludźmi, a to wszystko w powiązaniu z odczytywaniem mowy ciała.

Zaczynamy.

Zapraszam do zadawania pytań.
      • morfeusz_1 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 11:17
        zamknięty

Dzyn dybry

Jezdem już i wchodząc zapytam czy mogę nie zdejmować butów jak już tu lub czasopisma w gościach jestem ?
        • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 11:21
          zamknięty
          Tak
          • morfeusz_1 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 11:24
            zamknięty

szybki vist - nieźle, dzięki
      • urko70 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 12:57
        zamknięty
        dobremaniery napisał:

> Zapraszam do zadawania pytań.

1. jak oceniać zachowanie moderatora dyskusji, który z dużą dowolnością
        usuwa pewne dyskusje i nie prezentuje (w kontakcie poza forum) argumentów?

2. Co zrobić z taką osobą? jak w pkt1

3. Czy jeśli jest kilku moderatorów szerokiej dyskusji to powinni oni wpływać
        na oceny innego moderatora czy też mogą zachować się w stylu "nie mieszam
        się do decyzji innego moderatora" ?
        • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 13:20
          zamknięty
          urko70 napisał:

> 1. jak oceniać zachowanie moderatora dyskusji, który z dużą dowolnością
          > usuwa pewne dyskusje i nie prezentuje (w kontakcie poza forum) argumentów?

- W pierwszym swoim poście napisałem, co sądzę o usuwaniu wszelkich treści z dyskusji.
          To przecież historia, która jest do badania dla potomnych. Nie należy jej retuszować.

> 2. Co zrobić z taką osobą? jak w pkt1

- zapomniałem się zadeklarować, że nie na każde pytanie będę znał odpowiedź.
          Nie wiem.
          Życie pełne jest sprzeczności i paradoksów. Może jest ciekawsze?

Najgorsze czasami jest to, że coś złego, staje się z czasem, otrzymuje atrybut... tradycji.

A tradycję, to już ciężko moderować.
          smile

> 3. Czy jeśli jest kilku moderatorów szerokiej dyskusji to powinni oni wpływać
          > na oceny innego moderatora czy też mogą zachować się w stylu "nie mieszam
          > się do decyzji innego moderatora" ?

Mądre powiedzenie mówi, że zło się panoszy, kiedy sprawiedliwi milczą.
          • akson_ka Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 08.02.14, 10:19
            zamknięty
            dobremaniery napisał:

> urko70 napisał:
            >
            > > 1. jak oceniać zachowanie moderatora dyskusji, który z dużą dowolnością
            > > usuwa pewne dyskusje i nie prezentuje (w kontakcie poza forum) argumentów?

> - W pierwszym swoim poście napisałem, co sądzę o usuwaniu wszelkich treści z dyskusji.
            > To przecież historia, która jest do badania dla potomnych. Nie należy jej retuszować.

Kłamiesz - Twój pierwszy post to:
            forum.gazeta.pl/forum/w,1214,149398001,149409956,Re_POW_Pytaj_o_Wszystko_Savoir_Vivre.html

> > 2. Co zrobić z taką osobą? jak w pkt1

> - zapomniałem się zadeklarować, że nie na każde pytanie będę znał odpowiedź.
            > Nie wiem.
            > Życie pełne jest sprzeczności i paradoksów. Może jest ciekawsze?
            >
            > Najgorsze czasami jest to, że coś złego, staje się z czasem, otrzymuje atrybut.
            > .. tradycji.
            >
            > A tradycję, to już ciężko moderować.
            > smile

A może tak dla odmiany coś na temat? Bełkot jest mało przekonujący, Bubo.

> > 3. Czy jeśli jest kilku moderatorów szerokiej dyskusji to powinni oni wpływać.
            > > na oceny innego moderatora czy też mogą zachować się w stylu "nie mieszam
            > > się do decyzji innego moderatora" ?

> Mądre powiedzenie mówi, że zło się panoszy, kiedy sprawiedliwi milczą.

Mądre powiedzenie starych pszczół mówi, że nie należy pieprzyć bez sensu.
            • urko70 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 11.02.14, 14:34
              zamknięty
              akson_ka napisała:

> Kłamiesz - Twój pierwszy post to:
              > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,1214,149398001,149409956,Re_POW_Pytaj_o_Wszystko_Savoir_Vivre.html

Nie ma to jak zarzucić komuś kłamstwo podając linka do:
              "Nie znaleziono strony o podanym adresie"

> A może tak dla odmiany coś na temat? Bełkot jest mało przekonujący, Bubo.
              > ]

A ja zrozumiałem.

> > Mądre powiedzenie mówi, że [b]zło się panoszy, kiedy sprawiedliwi milczą[
              > /b].
              >
              > Mądre powiedzenie starych pszczół mówi, że [u]nie należy pieprzyć bez sensu[
              > /u].

To czemu tak pieprzysz...
        • akson_ka Skarżypyta! 08.02.14, 09:53
          zamknięty
          urko70 napisał:

> 1. jak oceniać zachowanie moderatora dyskusji, który z dużą dowolnością
          > usuwa pewne dyskusje i nie prezentuje (w kontakcie poza forum) argumentów?

Pełna dowolność - możesz oceniać jak chcesz.

> 2. Co zrobić z taką osobą? jak w pkt 1

Zabić?

> 3. Czy jeśli jest kilku moderatorów szerokiej dyskusji to powinni oni wpływać
          > na oceny innego moderatora czy też mogą zachować się w stylu "nie mieszam
          > się do decyzji innego moderatora" ?

Niby czemu mieliby wpływać jeden na drugiego? Pouczać się wzajemnie?
          Chyba niezgodne z s-v.
          • urko70 Re: Skarżypyta! 11.02.14, 14:45
            zamknięty
            akson_ka napisała:

> Pełna dowolność - możesz oceniać jak chcesz.

Ty to możesz wszędzie... smile

> Zabić?

Tak masz?

> Niby czemu mieliby wpływać jeden na drugiego? Pouczać się wzajemnie?
            > Chyba niezgodne z s-v.

Temu aby unikać wpadek, temu aby podnosić jakość moderacji.
            Jeśli moderator się myli to lepiej prostować takie pomyłki i nie powtarzać ich
            niż w nich tkwić.
    • pnyewalc Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 11:56
      zamknięty
      Dzień dobry,
      mam kilka pytań:
      1. Jak radzić sobie z brakiem kultury w dyskusjach w internecie?
      2. Jak kulturalnie acz skutecznie prosić o podwyżkę?
      3. Czy nie jest tak, że chamstwo jednak skuteczniej tępi się siłą niż godnością osobistą?
      4. Czy należy przepuszczać w drzwiach kapłanów?
      5. Co z osobami niepełnosprawnymi? Jak się w stosunku do nich zachowywać? Zbytnia kultura i uprzejmość może chyba być dla nich przykra? Gdzie leży granica?
      6. Załóżmy, że znajoma jest w ciąży - stan jest widoczny, ale nie na tyle, by stwierdzić, że to ciąża, a nie zła dieta (sama też nie informuje, ale te kanały, kanaliki towarzyskie doniosły). Czy można gratulować zanim się przyzna, czy to niegrzecznie?smile
      Dziękuję i życzę wspaniałego dnia
      Pnyewalc Pierwszy Młodszy
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 12:23
        zamknięty
        pnyewalc napisał:

> Dzień dobry,
        > mam kilka pytań:
        > 1. Jak radzić sobie z brakiem kultury w dyskusjach w internecie?

- Seria dobrych pytań.
        Odpowiem na każde osobno, bo może inni zechcą się włączyć i też komentować.
        Do tego ostatniego zapraszam.

Jestem zwolennikiem nie zakładania, że interlokutor ma złą wolę, troluje, prowokuje.
        Nie powinno się niczego z komentarzy wycinać, bo każdy odpowiada za siebie.
        Można odpowiedzieć lub nie. Forum, to także miejsce, gdzie każdy, choć nie zapytany, może się wypowiedzieć.

Twoją siłą będzie spokój i nie odpowiadanie na poziomie, którego nie akceptujesz.
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 12:38
        zamknięty
        > 2. Jak kulturalnie acz skutecznie prosić o podwyżkę?

- Wybrać swobodniejszy moment.
        Odpowiednio usiąść, nigdy na stojąco lub kiedy pozycje są nie równe, konfrontacyjne.

Pozycja odpowiednia, to znalezienie się po jednej stronie stołu, w pozycji współpracy.
        Podobnie siadają pary.
        Zawczasu przemyśleć swoje argumenty i możliwości ich zbicia.
        Argumenty nie powinny mówić o Twoich potrzebach, ale o korzyściach dla firmy, z Twoim udziałem.

Należy pamiętać, że wynegocjowanie za dużej gaży, to także stres związany z możliwością utraty posady.
      • sueellen Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 13:20
        zamknięty
        6. Załóżmy, że znajoma jest w ciąży - stan jest widoczny, ale nie na tyle, by stwierdzić, że to ciąża, a nie zła dieta (sama też nie informuje, ale te kanały, kanaliki towarzyskie doniosły). Czy można gratulować zanim się przyzna, czy to niegrzecznie?smile

Moim zdaniem do momemtu gdy nie do konca wiadomo czy kobieta jest w ciazy czy to jedynie sadełko na brzuchu, należy ignorowac.

Pytanie, czy ja jako kobieta, w podobnym wieku jak ta potencjalnie ciężarna, powinnam jej np ustąpić w autobusie?
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 13:26
        zamknięty
        > 3. Czy nie jest tak, że chamstwo jednak skuteczniej tępi się siłą niż godnością
        > osobistą?

- Nie będę odkrywczy.
        Nie można dać się sprowokować, pozwolić sprowadzić się do takiego poziomu, kiedy to zostaniemy pokonani doświadczeniem.

Nie polecam.
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 13:38
        zamknięty

> 4. Czy należy przepuszczać w drzwiach kapłanów?

- Myślę, że wtedy kiedy zdajesz sobie z tego sprawę. Uznajesz ową konwencję.
        S-v zaleca względy w następującej kolejności: hierarchia, płeć, wiek.
        Na gruncie zawodowym jedynie hierarchia.

W rozmowie z policjantem, bezpiecznie i rozsądnie jest tytułować - Panie oficerze.
        Dotyczy to posterunkowego, jak i szefa policji.
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 13:46
        zamknięty
        > 5. Co z osobami niepełnosprawnymi? Jak się w stosunku do nich zachowywać? Zbytn
        > ia kultura i uprzejmość może chyba być dla nich przykra? Gdzie leży granica?

- Łatwo powiedzieć normalnie?
        Należałoby swym zachowaniem "zniwelować" ową dysproporcję. Wczuć się, że to Ty siedzisz na wózku, nie masz ręki i co byś oczekiwał, w tej sytuacji od innych?

Wypowiem, coś niepopularnego, ale niepełnosprawni, to także wcześniejsi sprawni i niekoniecznie - dobrze wychowani.
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 13:58
        zamknięty
        > 6. Załóżmy, że znajoma jest w ciąży - stan jest widoczny, ale nie na tyle, by s
        > twierdzić, że to ciąża
        , a nie zła dieta (sama też nie informuje, ale te kanały,
        > kanaliki towarzyskie doniosły). Czy można gratulować zanim się przyzna, czy to
        > niegrzecznie?smile

- Przychylam się do zdania poniżej, że należy się wstrzymać.

Dygresja
        Jako gatunek ludzki dążymy do uporządkowania, dość różnorodnego otoczenia.
        Stąd widząc znajomego nam Pana w towarzystwie młodej kobiety, zakładamy, że to jego córka.
        S-v podpowiada, że należy określić Ją, jako miłą, młodą, czy ładną - Panią.

> Dziękuję i życzę wspaniałego dnia
        > Pnyewalc Pierwszy Młodszy

- Dziękuję za pytania.
        Wzajemnie.
    • sueellen Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 12:15
      zamknięty
      Czy sv ewoluuje? Czy dopasowuje się do zmieniających się okoliczności? Podczytuję blog Krajskiego, ale jego poglądy są delikatnie mówiąc anachroniczne. Czy wszelkie modne obecnie style zycia: eko, wegetarianizm, minimalizm itp są zgodne z sv? Jak pogodzic filozofie gender, tolerancje dla homoseksyalizmu itd itp z wytycznymi sv?
      • bassooner Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 12:31
        zamknięty
        Łał! Wow! Łał! Kliknąłem tutaj zupełnie przypadkowo i gdzież trafiłem? Fajnie, że coś takiego jest. No, no... wink
        • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 13:21
          zamknięty
          Pytaj i Ty.
          Spróbuję odpowiedzieć.
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 13:02
        zamknięty
        sueellen napisała:

> Czy sv ewoluuje?

- bardzo ciekawe, jednocześnie kontrowersyjne pytanie.

Należałoby zgodnie ustalić, co jest ewoluowaniem, a co trzymaniem się fundamentu.

Ewoluują środki przekazu, komunikacji, tej drogowej czy międzyludzkiej.
        Szacunek dla drugiej osoby pozostaje niewzruszony.

Mijanie się na kładce, czy ustalenie kolejności na nowoczesnym lotnisku podlegają podobnym zasadom.

> Czy dopasowuje się do zmieniających się okoliczności?

- Tak. Choć to jest trudne i różnie interpretowane.

> Podczytu
        > ję blog Krajskiego, ale jego poglądy są delikatnie mówiąc anachroniczne.

- Dobrze robisz. Każdy niezależny autor ujmuje s-v po swojemu, co jest zarówno wadą, ale i zaletą.

Do Ciebie należy samodzielny wybór, próby przedyskutowania z innymi. Przekonania ich, lub pozwolenie na przekonanie siebie. Obserwowanie zachowań innych. Przyznanie się przed samym sobą do błędów.
        Dyskutując, pytaj się o uzasadnienie stanowiska rozmówcy.

> Czy ws
        > zelkie modne obecnie style zycia: eko, wegetarianizm, minimalizm itp są zgodne
        > z sv? Jak pogodzic filozofie gender, tolerancje dla homoseksyalizmu itd itp z w
        > ytycznymi sv?

S-v to tolerancja, czasami niedowidzenie. Intuicja, szerokie spojrzenie i wyczucie.

Jednocześnie, czego jestem zwolennikiem, nie podążanie w bezrefleksyjny sposób, za zachowaniem większości.
    • anapola123 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 16:18
      zamknięty
      To teraz trudniej. Co zrobić z szefem, który jest głupio miły? Tj. jest sympatyczny, ale nie znosi sprzeciwu. Uśmiecha się, potakuje, a robi swoje. Wściekam sie na samą myśl. Jak sobie z tym poradzić?
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 07.02.14, 16:43
        zamknięty
        anapola123 napisała:

> To teraz trudniej. Co zrobić z szefem, który jest głupio miły? Tj. jest sympaty
        > czny, ale nie znosi sprzeciwu. Uśmiecha się, potakuje, a robi swoje. Wściekam s
        > ie na samą myśl. Jak sobie z tym poradzić?

- skoro jest szefem, do tego miłym, a jednocześnie apodyktycznym?

Nie wiele można zrobić w takiej sytuacji. Przełożony, właściciel, dowodzący odpowiada za swój odcinek zadania. Jak sama napisałaś, jest miły ponad Twoje oczekiwanie.

Może nie należałoby się przejmować, zaakceptować, że skoro ponosi odpowiedzialność, to chce decydować?

Dobrą stroną jest fakt, że nie ponosisz odpowiedzialności, kiedy wszelkie decyzje podejmuje przełożony.
    • nick_ze_hej Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 08.02.14, 07:54
      zamknięty
      Czy specjalista od SV może popełniać rażące błędy ortograficzne?
      • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 08.02.14, 08:15
        zamknięty
        nick_ze_hej napisał:

> Czy specjalista od SV może popełniać rażące błędy ortograficzne?

- nie powinien, podobnie, jak każdy z nas.
        Zwłaszcza tych rażących.
        • emigrantkaaa Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 09.02.14, 04:52
          zamknięty
          A błędy interpunkcyjne?

Zapytam z czystej ciekawości: co decyduje o tym, że stawiasz przecinki w miejscach, w których je stawiasz? Z pewnością nie są to zasady interpunkcji. Więc co? Obstawiam zupełny przypadek tongue_out
          • dobremaniery Re: POW - Pytaj o Wszystko. Savoir-Vivre 09.02.14, 12:14
            zamknięty
            emigrantkaaa napisał:

> A błędy interpunkcyjne?
            >
            > Zapytam z czystej ciekawości

- Przeważnie pytamy z ciekawości.

> co decyduje o tym, że stawiasz przecinki w miejsc
            > ach, w których je stawiasz? Z pewnością nie są to zasady interpunkcji. Więc co?
            > Obstawiam zupełny przypadek tongue_out

- maniera i nieumiejętność sprostania wymagającemu uczestnikowi forum.

Z tego prozaicznego powodu, nie podjąłbym się wypowiadać w tej właśnie dziedzinie.
            Także ubolewam z tego mojego niedociągnięcia, wady i przepraszam, co bardziej wrażliwych.
            Wszystkich!

Z kolei występujący obecnie w TV, autorytet języka polskiego, eksponuje gołe nogi, bo nie przywiązuje uwagi do długości skarpetek.
            Niemniej, ja odnoszę korzyści z Jego ogromnej wiedzy i prostego sposobu jej przekazywania.

Myślę, że organizatorzy spotkania w TV, mogli dać Gościowi odpowiednie skarpetki, o wartości 5 zł (magazyny garderoby w TV są pokaźne), lub nie robić "najazdu" na jego gołe nogi.

Ja - analogicznie, niestety, nie mieszkam z korektorką tekstu. Większe teksty oddaje do ostatecznej korekty.

Cały urok, że wszyscy, poza teoretycznymi wyjątkami, popełniamy błędy, gafy.
            Dyskutując, możemy je jedynie ograniczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka