12.12.24, 19:31
www.youtube.com/watch?v=A9ywDLW_b58
Tu obszerny materiał nt grozacego nam porozumienia.

Bo czy rzeczywiscie naszemu rolnictwu tak bardzo zagraza kawa i banany?

Bo w krótkim czasie stalismy sie istotnym graczem na rynku soku pomarańczowego, na którym nasz rolnik nie chcesmile)) zarabiac.

A może jednak jest jakas mieszanka soku jabłkowego z pomarańczowym???
Kto taki lubi?

Banany? To jest w Europie kraj, który jest powaznym exporterem, zgadnijcie jakismile))

Argentyńskie zboże?

Za czasów Leppera wysypywał on zboże z wagonów.... ale jak sie potem okazało to wysypywał kieoskie gatunki zbóż, konkretnie pszenicy ale PASZOWEJ, której w Polsce mieliśmy deficyt. A nadwyzki dotyczyły pszenicy konsumpcyjnej.

Nie wiem czy nadal tak to wyglada ale podobne głósy były o zbozu ukraińskim.

To jednak skoro mamy lepsze i droższe zboze, to trzeba je sprzedawac za dobra kase a kupować paszowe i przemysłowe.

Bo moze szkoda naszego rzepaku na olej napedowy a zboza na etanol?

Podobno ukraińska pszenica kosztuje 100zł /t, to ja nie chciałby mąki ani nawet wódeczki. Jednak paliwo czemu nie?

Jak Dylewski w zalinkowanym opowiada,że Niemcy sa nawet wiekszym exporterem kawy (przetworzonej) niz Brazylia surowej. Tu szansa i dla naszego przemysłu spożywczego.

To KGHM ma tam kopalnie Cu i Ag, wiec czemu nie miałby zarabiac na exporcie do łe?
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Mercosur 12.12.24, 21:27
      Tu Damian Olszewski w obszernym materiale
      www.youtube.com/watch?v=LEpcUKCBJ6s
    • scand Re: Mercosur 12.12.24, 22:42
      Najpierw niektóre kraje Ameryki Łacińskiej powinny wyjść z BRICS. Przez udział Rosji Brics stał się hańbą!
      • ignorant11 Re: Mercosur 13.12.24, 10:49
        scand napisał:

> Najpierw niektóre kraje Ameryki Łacińskiej powinny wyjść z BRICS. Przez udział
        > Rosji Brics stał się hańbą!

No ale nie wiem czy bric jest oragnizacja w czymkolwiek wiązżąca jak np ue czy mercosur, Nafta, NATO itp.., dla mnie to raczej klub dyskusyjny o znaczeniu jedynie propagandowym
        • scand Re: Mercosur 13.12.24, 12:51
          BRICS w ruskiej propagandzie podawany jest jako kontrorganizacja dla Zachodu.
          • ignorant11 Re: Mercosur 13.12.24, 15:05
            scand napisał:

> BRICS w ruskiej propagandzie podawany jest jako kontrorganizacja dla Zachodu.

W propagandziesmile))

Nie sadze aby np Brazylia czy Indie szły na konfrontację, przeciwnie one wola wspołpracowac ale jesli sie moga podlewarowac to korzystają.

Konfrontacji nie chca nawet Chiny, a przeciez to Pekin gra głowne skrzypce i ma batutę.
      • eliot Re: Mercosur 13.12.24, 17:35
        scand napisał:

> Najpierw niektóre kraje Ameryki Łacińskiej powinny wyjść z BRICS. Przez udział
        > Rosji Brics stał się hańbą!

Mam nadzieję, że w obecnej postaci nie przejdzie. Jeśli PDT się przyłączy do Francy i Włoch, a moze i jeszcze parę krajów, to będzie na to szansa! W takiej formie jak obecnie nie powinno być zaakceptowane!
        • ignorant11 Re: Mercosur 17.12.24, 18:04
          eliot napisał:

> scand napisał:
          >
          > > Najpierw niektóre kraje Ameryki Łacińskiej powinny wyjść z BRICS. Przez u
          > dział
          > > Rosji Brics stał się hańbą!
          >
          > Mam nadzieję, że w obecnej postaci nie przejdzie. Jeśli PDT się przyłączy do Fr
          > ancy i Włoch, a moze i jeszcze parę krajów, to będzie na to szansa! W takiej fo
          > rmie jak obecnie nie powinno być zaakceptowane!

Pedet może sie przyłaczyc do Macrona, bo w Niemczech chyba juz ma co szukac, bo Mertz antymerklista i Tusk dla niego do odstrzały aby mu niee bruździł w Europce.
          • eliot Re: Mercosur 17.12.24, 18:50
            ignorant11 napisał:

> Pedet może sie przyłaczyc do Macrona, bo w Niemczech chyba juz ma co szukac, bo
            > Mertz antymerklista i Tusk dla niego do odstrzały aby mu niee bruździł w Europ
            > ce.
            Być może wszystkie obecne kroki PDT z tego wynikają...?
    • ignorant11 Re: Mercosur 13.12.24, 17:23
      eliot napisał:

> ignorant11 napisał:
      >
      > > No tak ale chyba tusniety juz sie podpisał pod mercosurem?
      > > Sa Włosi a jak Hiszpanie?
      > >
      > > Swoja droga z tym mercosurem to chyba jednak za duuuzy strach? ale to juz
      > na os
      > > obny watek
      > >
      >
      > PDT jeszcze się nie podpisał, czeka na po-wyborach wink. Z mercosurem jest przede
      > wszystkim ten problem, że nie obowiązują normy jakościowe UE i zakaz środków c
      > hemicznych obowiązujący w UE. Występuje (podobnie jak z ukraińskim np. zbożem
      > czy rzepakiem, miodem itp.) ogromna nierówność w kosztach produkcji. Czyli w ko
      > sztach nakładów na uzyskanie standardowej jednostki produktu. Stąd protesty, bo
      > efektem mtego jest zagłada produkcji rolnej w UE. Tu nie chodzi o kwestie cytr
      > usów czy kawy, bo te od dawna mają luzik...
      > wink

Zatem wkleiłem twój post w nowym watku.

W Polsce tez mamy poteżne zakłady przetwarzajace kawe, pdobno jacyś Ukraińcy przeniesli sie gdzies pod Jawor.

A z tymi normami, to one nie beda sprawdzane na wejsciu do Europy. Bo cłó, cłem mozna znieść ale tu az taaaka nierównośc no i zdrowie Europejczyków ale tym ostatnim juz nikt sie nie przejmuje.
      • ignorant11 Re: Mercosur 13.12.24, 17:25

Twój miałó byc
        >
        > W Polsce tez mamy poteżne zakłady przetwarzajace kawe, pdobno jacyś Ukraińcy pr
        > zeniesli sie gdzies pod Jawor.
        >
        > A z tymi normami, to one nie beda sprawdzane na wejsciu do Europy. Bo cłó, cłem
        > mozna znieść ale tu az taaaka nierównośc no i zdrowie Europejczyków ale tym os
        > tatnim juz nikt sie nie przejmuje.
        >
        >
        >
        >
    • eliot Re: Mercosur 17.12.24, 17:32
      Żeby było jasne, ja nie mam nic przeciwko rozszerzania stref wolnego handlu, ale obie strony muszą startować na takich samych warunkach. Wymogi co do upraw, stosowania nawozów, środków ochrony roślin, warunków hodowli, stosowania antybiotyków (w hodowli) itd, itp, musza być takie same. Tego to porozumienie nie zapewnia. A warunki narzucone nam przez KE są dla naszych rolników druzgocące. Dodać do tego jeszcze trzeba kwestie "klimatyczne" ETS1, ETS2, i co tam jeszcze pominąłem...? Dla nas, ale też np. Francy, to katastrofa. A i tak już pikujemy w dół nabierając prędkości...
      wink
      • ignorant11 Re: Mercosur 17.12.24, 18:06
        eliot napisał:

> Żeby było jasne, ja nie mam nic przeciwko rozszerzania stref wolnego handlu, al
        > e obie strony muszą startować na takich samych warunkach. Wymogi co do upraw, s
        > tosowania nawozów, środków ochrony roślin, warunków hodowli, stosowania antybio
        > tyków (w hodowli) itd, itp, musza być takie same. Tego to porozumienie nie zape
        > wnia. A warunki narzucone nam przez KE są dla naszych rolników druzgocące. Doda
        > ć do tego jeszcze trzeba kwestie "klimatyczne" ETS1, ETS2, i co tam jeszcze pom
        > inąłem...? Dla nas, ale też np. Francy, to katastrofa. A i tak już pikujemy w d
        > ół nabierając prędkości...
        > wink
        >
        >

Ależ mogłbym sie podpisac pod Twoim postem, wiec obiema rekoma.
        Szkoda, że nie mam sie do czego przyczepić, bo byłaby dyskysja....
        • eliot Re: Mercosur 17.12.24, 18:47
          ignorant11 napisał:

> >
          >
          > Ależ mogłbym sie podpisac pod Twoim postem, wiec obiema rekoma.
          > Szkoda, że nie mam sie do czego przyczepić, bo byłaby dyskysja....
          >
          No fakt! Nie ma tu zbyt dużo do dyskutowania, bo nasz interes jest oczywisty!
          • ignorant11 Re: Mercosur 18.12.24, 20:44
            eliot napisał:

> ignorant11 napisał:
            >
            > > >
            > >
            > > Ależ mogłbym sie podpisac pod Twoim postem, wiec obiema rekoma.
            > > Szkoda, że nie mam sie do czego przyczepić, bo byłaby dyskysja....
            > >
            > No fakt! Nie ma tu zbyt dużo do dyskutowania, bo nasz interes jest oczywisty!
            >

smile)))
    • ignorant11 Re: Mercosur 30.12.24, 11:41
      www.youtube.com/watch?v=kzejJNvuSP0
      Jeszcze jedno opracowanie
    • alojzymo Re: Mercosur 18.10.25, 12:33
      Mercosur i covid-19 to są układy korupcyjne i nawet jeśli znów okaże się, że ktoś ukradł pieniądze unijne to winni w Parlamencie Europejskim będą chronieni.
      • ignorant11 Re: Mercosur 18.10.25, 13:31
        alojzymo napisał:

> Mercosur i covid-19 to są układy korupcyjne i nawet jeśli znów okaże się, że kt
        > oś ukradł pieniądze unijne to winni w Parlamencie Europejskim będą chronieni.

smile))) bedą mieli azyl a ciepłych krajachsmile))
    • eliot Re: Mercosur 18.10.25, 17:36
      Mercosur jest tylko kolejnym gwoździem do trumny naszej gospodarki. Niestety pierwszym i podstawowym warunkiem jest usunięcie tej nieszczęsnej koalicji zanim dokona całkowitego zniszczenia naszej gospodarki i finansów. Powrót polskiej opcji do władzy, jednostronne wypowiedzenie Mercosuru, ETS1, ETS2, zielonego ładu i "porozumienia" imigracyjnego w sprawie "uchodźców. Sytuacja geopolityczna, szczególnie w naszym regionie ukształtowała się dość korzystnie. Czechy, Słowacja, Węgry nie tylko czekają na odrodzenie V4, ale też wiele państw z Bałkanów oraz państwa bałtyckie są żywotnie zainteresowane odrodzeniem koncepcji Trójmorza. Wszyscy oglądają się na Polskę, bo jest dla tej koncepcji kluczowa.
      • ignorant11 Re: Mercosur 18.10.25, 17:50
        eliot napisał:

> Mercosur jest tylko kolejnym gwoździem do trumny naszej gospodarki.

To jasne i to, co napisałes potem.

Ten bunt narasta ale niestety troche wolno...
    • moingeal Re: Mercosur 10.02.26, 18:26
      Jeśli tego szaleństwa sobie nie zablokujecie, to wy będziecie zjadać chemiczne mięso z pestycydami, hormonami wzrostu i innymi truciznami unijnymi. Nie jestem rolnikiem ale mam przydomową małą hodowlę zwierząt, roślin i dzięki temu mogę całkowicie odciąć się od rakotwórczej żywności unijnej. Zdrowa żywność jest dla mojej rodziny najważniejsza.
      • ignorant11 Re: Mercosur 15.02.26, 12:11
        moingeal napisała:

> Jeśli tego szaleństwa sobie nie zablokujecie, to wy będziecie zjadać chemiczne
        > mięso z pestycydami, hormonami wzrostu i innymi truciznami unijnymi. Nie jestem
        > rolnikiem ale mam przydomową małą hodowlę zwierząt, roślin i dzięki temu mogę
        > całkowicie odciąć się od rakotwórczej żywności unijnej. Zdrowa żywność jest dla
        > mojej rodziny najważniejsza.

Bardzo dobrze! Ale wkrótce zrobia tak, że trzeba bedzie prosić urzednika o zgode na skoszenie trawy.

Kazde zwierze musi byc kolczykowane i drób tzrymany w zamknieciu, bo ptaki roznosza grypesmile)))

Z roslinami podobnie rolnik nie moze zasiewac włąsnymi nasionami...
        • eliot Re: Mercosur 17.02.26, 15:29
          ignorant11 napisał:

> Bardzo dobrze! Ale wkrótce zrobia tak, że trzeba bedzie prosić urzednika o zgod
          > e na skoszenie trawy.
          >
          > Kazde zwierze musi byc kolczykowane i drób tzrymany w zamknieciu, bo ptaki rozn
          > osza grypesmile)))
          >
          > Z roslinami podobnie rolnik nie moze zasiewac włąsnymi nasionami...
          >
          Ze względu, że "planeta płonie" a CO2 zabija, to od powiedzmy 2040 roku, trzeba będzie wystąpić do Komisji Europejskiej o zgodę na posiadanie dzieci. Z tym, że będą dwa rodzaje zgód. Pierwsza, łatwiejsza, to zgoda na przydzielenie dziecięcia do adopcji, najchętniej "kolorowego" ze względu na "inkluzywność" i jaki związek małżeńsko/partnerski masz zawarty... "faszystowski heteronormatywny" raczej będzie wykluczony... Dla istniejących jeszcze nielicznych związków "faszystowskich" możliwość posiadanie potomstwa będzie możliwa jedynie dzięki sztucznemu zapłodnieniu (inseminacji) licencjonowanym przez UE nasieniem...
          Witajcie w nowym wspaniałym świecie...
          wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka