Dodaj do ulubionych

Szlak cysterski

05.09.22, 19:22
baga napisała:
Szlak Cysterski to szlak obejmujący klasztory zakonu cystersow. Te nadal czynne, jak rownież te,
ktore zmieniły swoje przeznaczenie lub uległy częściowemu zniszczeniu. Szlak ten został powołany
do istnienia w ramach programu Europejskich Drog Kulturowych, zważywszy że opactwa i
klasztory cysterskie były w średniowieczu ważnymi ośrodkami kultury, nauki oraz wprowadzania
postępu w rzemiośle i rolnictwie.
Więcej o zakonie cystersow można przeczytać tutaj:
pl.wikipedia.org/wiki/Cystersi
www.ocist.org/ocist/
A o szlaku cysterskim tutaj:
pl.wikipedia.org/wiki/Szlak_Cysterski
Zapraszam więc do wędrowki szlakiem cysterskim i wklejania swoich zdjęć i
opowieści smile

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/file/d/12_MerB_zXb6qmwinAdeZUab7yqWfafHg/view?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • ewak225 Re: Szlak cysterski 03.02.23, 07:17
      Koprzywnica/Świętokrzyskie. Klasztor Cystersów w Koprzywnicy powstał w XII w., Klasztor po carskiej kasacji w kwietniu 1819 r. decyzją władz carskich, wcielił w życie rząd Królestwa Polskiego, klasztor skasowano i od tego momenty popadł w ruinę Do czasów współczesnych zachowało się skrzydło wschodnie klasztoru.
      Obok klasztoru zachował sie kościół pocysterski z elementami od stylu romańskiego po barok.
    • matanzani Re: Szlak cysterski 09.01.24, 16:22
      Rudy k/ Raciborza.....
      Dzieje zakonu cystersów sięgają początków XI w., kiedy to opat Robert z Molesme opuścił macierzysty zakon benedyktynów i założył własny- późniejszych cystersów. Na ziemie Polski zakon trafił w 1140 r. do Jędrzejowa, a w XIII w. utworzono jego filię w Rudach...
      Dzisiejszy zespół klasztorno-pałacowy to średniowieczna część pocysterska i barokowe skrzydła rezydencji pałacowej. Część kościelna została odrestaurowana w latach 90-tych XX w., a pozostałe zrujnowane obiekty przekazano później diecezji gliwickiej... Do dziś są sukcesywnie restaurowane....
      • matanzani Re: Szlak cysterski 09.01.24, 16:24
        Ciąg dalszy kościoła...
        • matanzani Re: Szlak cysterski 09.01.24, 16:26
          Część klasztorna...
      • baga Re: Szlak cysterski 09.01.24, 23:07
        matanzani napisała:

> Rudy k/ Raciborza.....

O rety! Byłaś w Rudach! To wyjątkowo bliskie mi miejsce. Kiedy jeszcze mieszkałam w Gliwicach i pracowałam, bardzo często przejeżdżałam tamtędy i oczywiście wstępowałam za każdym razem. Obserwowałam też jak postępowały prace konserwacyjne. I wyobrażałam sobie, że prawdopodobnie przychodziła tu na pielgrzymki moja pra-pra-prababka, która mieszkała w okolicach Raciborza. Tęsknię teraz za tym miejscem, szkoda że już nie mam okazji tak często tam bywać.
        Za to Kot ma zdaje się ambiwalentne uczucia do tego miejsca ;P
        • matanzani Re: Szlak cysterski 11.01.24, 11:03
          Ja byłam tam pierwszy raz... byłam pod wrażeniem ogromu pracy jaki tam włożono...
          Żałuję ,że -jak zawsze - brakowało mi czasu...ech...
        • kot.peter Re: Szlak cysterski 11.01.24, 11:24
          baga napisała:
          > Za to Kot ma zdaje się ambiwalentne uczucia do tego miejsca ;P

Wyłącznie dlatego, że recenzent mojej magisterki spędził tam dłuższy czas i podczas obrony każde zdanie zaczynał od "Kiedy byłem w Rudach Śląskich...", aż w końcu mój promotor usadził go, mówiąc: "Panie doktorze, pani Kot nie miała obowiązku być w Rudach, zwłaszcza że pisała pracę o średniowiecznych irlandzkich rękopisach iluminowanych". smile

Niemniej chętnie tam pojadę, jeśli się uda, zwłaszcza że jest po remoncie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka