Dodaj do ulubionych

Pytanie do akwarystów

15.03.04, 15:46
Może nie jest za bardzo czym sie chwalić, ale wczoraj wieczorem w moim
akwarium pojawiło się małe stadko gupików-noworodków. Są maleńkie i śliczne.
To pierwsze ryby, które udało mi się rozmnożyć - stąd moje pytanie - jak je
odchować??? Póki co odłowiłem większe ryby (platki, molinezje) żeby nie
potraktowały tych maleństw jako przekąski i przeniosłem do większego
zbiornika i wyłączyłem filtr (żeby tych maleństw nie zassało). Pytanie co
dalej? W jaki inny sposób filtrować wodę? Co takim maluchom dawać jeść?
Sproszkowany pokarm płatkowy? Larwy komara, albo wręcz jakiś plankton???
Pytanie może się wam wydaje banalne, ale ja po prostu chciałbym, żeby jak
największa ilość tych maleństw przeżyła :-)

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: lw Re: Pytanie do akwarystów IP: *.crowley.pl 15.03.04, 21:00
      Gdy miałam duże 90 l akwarium i roślinki-bodajże wgłębka-taka pływająca po
      powierzchni roślinka przypominająca mech,delikatna i rozgałęziona,a na dnie darń
      z mchu wodnego to nie wyławiałam małych rybek,choć zdarzało się chyba z 3
      razy,że wpadły do zewnętrznego filtra-wtedy były to filtry warstwowe(obudowa
      szkło,w środku wata szklana,węgiel aktywny i gąbka,nad tym była warstwa wody
      wlewającej się)wystarczyło je wyłowić.Pierwsze akwarium miałam mniejsze-wtedy
      przenosiłam małe rybki do dużego słoja z moczarką(bo produkuje dużo tlenu-)i
      trochę wgłębki(roślin nie może być za dużo bo w nocy=bez światła same pobierają
      tlen z wody)-małym gupikom to w zupełności wystarcza,słoje były 2 na zamianę-w
      jednym odstana woda więc wystarczyło je tylko wyłowić i przenieść-filtr nie
      jest potrzebny dla tak małych rybek,jeśli się często zamienia wodę(1x na
      tydzień).Do jedzenia to samo co dorosłym rybom tylko rozdrobnione-dokładnie jak
      piszesz,najlepiej gotowy pełnoporcjowy pokarm w płatkach bo najmniej
      zanieczyszcza wodę a dafnię(rozwielitki)-łatwostrawna,jako uzupełnienie,
      roślinki będą skubać same.W akwarystycznych książkach polecali małe akwaria-
      tzw.kotniki-które są bez podłoża-żeby łatwo sciągnąć część wody cienkim
      wężykiem z dna z zanieczyszczeniami+tylko kilka roślinek.Kiedyś były filtry
      wewnętrzne z gąbki,które miały końcówkę dającą malutkie bąbelki powietrza
      =odpowiednio mały nie "przyssie" rybek ani ruch wody nie będzie ich znosił,nie
      wiem czy teraz jeszcze takie są.Dawniej jak nie było tak łatwo dostępnych
      pokarmów gotowych to urozmaicałam rybom diete z suszonej dafni o gotowane
      jajko,wątróbkę,makaron-przetarte przez małe sitko i wrzucane po malutkiej
      porcji aby jak najwięcej wychwyciły ryby,ale tego nie można za często bo za
      bardzo kaloryczne,podobnie jak rureczniki(ja kroiłam żyletką,brrr,dla małych)i
      ochotka,no i brudzi wodę.Larwy komarów są dość duże i drapieżne-tylko dla
      dorosłych ryb i lepiej,żeby wszystkie zjadły bo larwy w kilka dni
      przekształcają się w postać owada.Wszystkożernym rybkom,a taka jest większosć
      akwariowych,smakowała też spażona goracą wodą-żeby była miękka-sałata,zwłaszcza
      glonojadom.
      Jest bardzo dużo pięknych i ciekawych gatunków rybek ale chyba najmilsze i
      najwdzięczniejsze są właśnie te miniaturowe "karpiki"-gupiki,zwinniutkie,
      kolorowe,o różnokształtnych ogonkach i tak mało wymagające,niagresywne,a te ich
      tańce godowe.Powodzenia Tobie i tym milutkim rybkom.
      • Gość: Aśka Re: Pytanie do akwarystów IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 16.03.04, 15:23
        Jak narazie postępujesz prawidłowo. Wody nie musisz rybkom tak bardzo filtrować
        bo one są maleńkie i niewiele brudzą. Poczekaj aż troszkę podrosną - nastąpi to
        szybko. Kup w sklepie akwarystycznym specjalny pokarm dla narybku
        roślinożernego, pełno teraz tego wszędzie. Rybki dużo nie jedzą, więc nie
        przesadzaj z ilością.
        Powodzenia!
        • Gość: rumcajs_m Re: Pytanie do akwarystów IP: *.zep.com.pl 17.03.04, 14:12
          Polecam rowniez wnikliwe przejrzenie postow na grupie pl.rec.akwarium -
          zapytania tego typu pojawiaja sie dosc czesto, a i innych informacji o hodowli
          ryb jest mnostwo - nie pozalujesz

pozdrawiam
          rumcajs_m (co jeszcze nie jest akwarysta-praktykiem, ale na razie zdobywa
          wiedze w tym zakresie i juz niedlugo ... ;) )
    • jurek_kiler Re: Pytanie do akwarystów 19.03.04, 11:39
      Dzięki za wszystkie porady. Małe chowają się dobrze, apetyt im dopisuje. Oprócz
      sproszkowanej karmy płatkowej (3 rodzeje - na zmianę) podaję im też kupiony w
      sklepie akwarystycznym mrożony plankton. Rybki są karmione b. małymi porcjami
      jakieś 5,6 razy dziennie. W zbiorniku pracuje na minimalnych obrotach filtr
      Aqua Szut Mikro (to chba najmniejszy na rynku filtr wewnętrzny) i dla pewności
      (żeby nie zassał narybku) zapakowany (za radą specjalisty z ww. sklepu) w
      obcięty kawałek... damskiej rajstopy (gęste oczka zabezpieczają ryby, nie
      utrudniając jednocześnie filtracji. W tym miejscu chcę złożyć wielkie
      podziękowania mojej żonie za jej wielkie poświęcenie i oddanie dla dobra nauki
      pary nowiuteńkich rajstop :-))).
      Trochę się martwiłem o los tych maleństw bo sprzedawca radził też odłowić
      rodziców, którzy ponoć bardzo chętnie... zjadają własne potomstwo.
      Zaryzykowałem i pozostawiłem matki z dziećmi. Póki co jest spokojnie. Stan
      osobowy chyba sie zgadza, a myślę że ze wzrostem narybku będą też malały jego
      szanse na zjedzenie przez własnych rodziców. Zresztą one są bardzo samodzielne,
      a ja staram się po prostu nie przeszkadzać naturze... ;-)

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka