Dodaj do ulubionych

KOT pręgowany leprzy od białego

IP: 213.134.140.* 23.04.04, 13:06
Napiszcie swoje zdanie.
W czym kot pręgowany, taki burasek "dachowiec" jest lepszy od białego (chodzi
o kolor sierści).
Jakie ma cechy charakteru, zdrowotne itp.
Koleżanka wymyśliła, że chce białego kotka, a ja mam do oddania tylko
pręgowane i teraz ona nie chce wziąć ode mnie kociaka, co robić?
Pozostaje mi ją przekonać, ale potrzebuję dobrych argumentów... :)
Obserwuj wątek
    • lena_zienkiewicz Re: KOT pręgowany leprzy od białego 23.04.04, 13:26
      Mam jednego pręgowanego i jednego białego.W niczym się nie różnią.Być może
      twoja koleżanka nie wie w jaki sposób odmówić ci przygarnięcie kotka, więc
      wymyśla jakieś powody.Nie wiem, ale ja nie widzę różnicy oprócz tej wizualnej.

Serdecznie pozdrawiam
    • fritzek Re: KOT pręgowany leprzy od białego 23.04.04, 13:27
      w niczym nie jest ani lepszy ani gorszy.jedyna różnica to,że biały kot może być
      głuchy.głuchota białych zwierzaków jest wrodzona i dosyć często spotykana.może
      tym ją przekonasz.powodzenia!
      • lena_zienkiewicz Re: KOT pręgowany leprzy od białego 23.04.04, 13:30
        fritzek napisała:

> w niczym nie jest ani lepszy ani gorszy.jedyna różnica to,że biały kot może
        być
        >
        > głuchy.głuchota białych zwierzaków jest wrodzona i dosyć często
        spotykana.może
        > tym ją przekonasz.powodzenia!

Kurcze, myślałam, że głuchota białych zwierząt nie dotyczy kotków, ale
        najwidoczniej się mylę. :-(
    • Gość: monikaM Re: KOT pręgowany leprzy od białego IP: 81.219.117.* 23.04.04, 14:26
      Ja mam kota białego i widzę jedną nie związanę ze zdrowiem i charakterem,
      wyraźną wadę kotów białych, biała sierść jest widoczna na dywanach ubraniach
      meblach o wiele bardziej niż sierść kota szarego, a takiego też miałam.
      • Gość: gosia Re: KOT pręgowany leprzy od białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 14:53
        jeżeli jej tak bardzo zalezy na kolorze kota to moze lepiej znajdź kotkowi
        lepszy domek i kogoś kto będzie go kochał bez względu na kolor siersci
    • gaz.gaz.gaz.na.ulicach Nie ma zadnej roznicy. 23.04.04, 15:03
      Potwierdzam opinie Leny. Twoja kolezanka nie chce zadnego zwierzatka i
      wymyslila sobie pretekst.
      Twojej kolezance nie zalezy na zwierzatku a na futerku. To jest roznica.
      • wybredna Re: Nie ma zadnej roznicy. 25.04.04, 18:53
        Rzeczywiście koty białe,ale albinosy(!) mogą osić gen warunkujący gluchotę
        (takie koty rasowe muszą mieć na wystawie dokument od lekarza,że słyszą).
        Jest jeszcze jeden minus kotow bialych-ich futerko latwo ulega zabrudzeniu(np
        okolice pyszczka-w trakcie jedzenia,sutki przy karmieniu mlodych),a z
        wywabieniem plamek jest problem.
        Ale na silę koleżance kota nie wciskaj-jeżeli nie chce pręguska może się nim
        źle opiekować.
    • krolewna.sniezka Re: KOT pręgowany leprzy od białego 23.04.04, 15:04
      myslalam ze ludzie juz nie wierza w takie zabobony typu "rudy to falszywy".
      • fritzek Re: KOT pręgowany leprzy od białego 23.04.04, 17:16
        niestet,problem wrodzonej głuchoty u białych kotów jest sprawą bardzo
        pospolitą.każdy biały kot,który ma być wystawiany musi posiadać zaświadczenie
        od weta o stanie słuchu.sama znam dwie osoby posiadające białe i niestety
        głuche koty.i nie ma to nic wspólnego z rasą.jeden to znaleziony na śmietniku
        dachowiec,drugi rasowy po doskonałych rodzicach.

druga kwestia-skoro jakaś osoba wymarzyła sobie białego kota,to jest jej
        prawo.można tylko spróbować ją nakłonić do zmiany zdania.ocenianie tej osoby
        jako miłośnika futer określonego koloru to wielkie i niesprawiedliwe nadużycie.
        -pewnie znowu mi się oberwie,że 'szpieguje i napadam'...
        • orissa Re: KOT pręgowany leprzy od białego 23.04.04, 18:03
          Uważam, że każdy ma prawo do wyboru maści zwierzaka, obojetnie jakiej by nie
          był rasy. Każdy ma swoje powody, dla których woli mieć np. kota rudego, czy
          białego, czy łaciatego. I nie jest w tym nic nienormalnego. Osobiście miałam
          wiele kotów różnej maści i każdego bardzo kochałam, a obecnie mam czarnego kota
          i gdy planowałam z jakiegoś miotu wziąć kociaka, to właśnie czarnego chciałam.
          Z kilku powodów. Jednak nie oznacza to, że nie lubie innych kotów, choć w domu
          wolę mieć czarnego.
          Olu, zaproś koleżankę do siebie, pokaż jej wszystkie kotki, niech weźmie je na
          ręce, pobawi się z nimi, trochę z nimi poprzebywa. Uprzedź ją o częstej
          głuchocie białych kotów, może to przemyśli. A kiedy zdecyduje się na innego
          kociaka, to jestem pewna, że pokocha go bezgranicznie.
          --
          orissa
    • Gość: beduika Re: KOT pręgowany leprzy od białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 20:19
      Zawsze uwazalam, ze wszystkie kotki sa piekne. Oprocz bialych :)))

I tak mi sie w zyciu zlozylo, ze mialam dwa kotki -obydwa biale:))
      Nadal twierdze, ze biale kotki sa brzydkie -za wyjatkiem dwoch przeslicznych egzemplarzy...

Twoja kolezanka niestety najprawdopodobniej kota nie chce miec, albo nie widziala jeszcze maluchow.
      Jesli ich jeszcze nie widziala -zapros ja na conajmniej godzinna zabawe z kociakami -napewno, jakis zawroci jej w glowie.
    • mysiam1 Chwileczkę, a czy... 25.04.04, 18:57
      ...akurat TA koleżanka MUSI wziąć od Ciebie kotka? Być może kilka innych
      zakrzyknie z radości na widok burasków?
    • Gość: heja Re: KOT pręgowany leprzy od białego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.04.04, 20:40
      Naprawdę głuchota dotyczy zwykłych białasków? Ja żyłam w przeekonaniu że
      skłonności taki mają koty białe z jednym okiem niebieskim, drugim żółtym :P nie
      pamiętam skąd mi się to wzięło...
    • Gość: ola Re: KOT pręgowany leprzy od białego IP: 213.134.140.* 26.04.04, 08:41
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
      Przemyślę całą sprawę jeszcze raz biorąc pod uwagę Wasze wypowiedzi.
      Pozdr. ola
    • pejsaty Re: KOT pręgowany leprzy od białego 27.05.04, 13:28
      Gość portalu: ola napisał(a):

> Napiszcie swoje zdanie.
      > W czym kot pręgowany, taki burasek "dachowiec" jest lepszy od białego (chodzi
      > o kolor sierści).

etam fajne sa i buraski i rudzielce i czarnuchy i inne zwykle dachowce. nie
      lubie jedynie wydziwaczonych ras, np. z sierscia na kilometr lub wcale bez
      siersci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka