Gość: Zouza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 11:04 Szukam dobrego gabinetu do takiego zabiegu. może ksiązeca?? Polecicie cos. poza tym - jak potem z kotka? co robic?? czy to dlugo sie goi?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lw Re: Sterylizacja kotki - wawa IP: *.crowley.pl 12.08.04, 16:52 nie znam nikogo z Warszawy,ale jeśli chodzi o sam zabieg,to zalezy wszystko od temperamentu kotki-niektóre mimo środków przeciwbólowych nie jedzą nawet 3 dni,niektóre mimo iż rozbudzone po zabiegu-po przyjściu do domu zasypiają i potrafią spac do nastepnego dnia,inne po 2-3 godzinkach już zaczynają chodzić po mieszkaniu a wieczorem już wołają za jedzeniem-ważne jest aby kota nie zmuszać do jedzenia-w dniu zabiegu ma mieć tylko wodę do picia bezwzględnie-jeśli jest już zupełnie przytomny a nie chce pić to można lekko zwilżyć pyszczek mokrym palcem(środki używane do narkozy i np.atropina do premedykacji powodują zmniejszenie wydzielania śliny,ketamina powoduje otwarcie oczu i kot w trakcie zabiegu ma otwarte oczy-powinien mieć zakroplone krople np.sztuczne łzy lub zawiesinę antybiotyku,jeśli zabieg na ketaminie,bo potem mogą trochę łzawić podrażnione przez wysuszenie oczy) jeśli chodzi o ranę to widoczne gojenie rany skórnej jest już koło 5 dnia,całkowite zagojenie zależnie od zdolności gojenia ukota i wieku-7-14 dni(przeciętnie 10),ale rana w mięśniach goi się kilka tygodni-kot nie powinien byc więc lapany,ściskany i bardzo skakać przez kilka tygodni po zabiegu-tu też kotki są różne-jedne nie interesują się raną i nie trzeba nic robić-inne wrażliwsze na ból lub świąd jak tylko się rozbudzą zaczynają wylizywać i wtedy albo kubraczek z otworami na łapki albo kołnież(niektóre koty w ubranku przestają się ruszać-choc po kilku godzinach mogą sie przyzwyczaić,inne rzucają się wściekle dopóki go nie zedrą z siebie i wtedy trzeba kołnierz)-najbardziej swędzi gdy rana zaczyna się goić-3-6 dzień,jeśli kot ma zdrową jamę ustną bez kamienia,osadu na zębach,zapalenia dziąseł to sporadyczne polizanie rany nie szkodzi,w innym wypadku mogą zakazić ranę bakteriami z pyszczka i rana zacznie sączyć ropą i jeszcze bardziej swędzieć jedzenie przez kilka dni po zabiegu zwłaszcza jeśli kot wymiotował po środkach od narkozy-a tak też się zdarza,że może wymiotować albo zaraz po podaniu leków w lecznicy,albo w domu np.jak juz przestanie działać atropina użyta do premedykacji,albo jeśli ma kłopoty z oddaniem kału(bo niektóre środki, np.atropina powodują zwolnienie ruchów jelit,tak samo ból w jamie brzusznej po zabiegu,nie picie prawie cały dzień wody w dniu zabiegu i to samo z nie jedeniem-ruchy jelit nie są pobudzane)-najlepiej żeby było bardziej wilgotne i rozdrobnione,jakieś delikatniejsze mięso(warto dodać trochę błonnika,aby pobudzać pracę jelit-warzywa-marchewkę np.,odrobinkę sparzonych otrębów,jeśli bardzo problem z oddaniem kału-np.chodzenie do kuwety i widać,że nie idzie,to można dodać dobrego oleju roślinnego),chyba,że kot woli jednak suchą karmę(też można ją polać trochę dobrym olejem roślinnym) niż gotowane czy karmę wilgotną z puszek czy saszetek(bo namoczoną suchą karmę mało który kot lubi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: Sterylizacja kotki - wawa IP: 212.160.172.* 13.08.04, 15:44 Nie podalas jaki rejon Warszawy Cie interesuje. Ja sterylizowalam w A-Z Wecie na Zamiejskiej 28 (tel. 678 33 22). To klinika calodobowa, od lat lecze tam moje zwierzeta i mam pelne zaufanie do tamtejszych lekarzy. Poszlam z koteczka na wizyte, lekarz ja zbadal i umowilam sie na konkretny dzien i godzine na zabieg. Po przywiezieniu kotke zostawilam, a potem mialam dzwonic czy sie wybudzila. Po wybudzeniu przyjachalam ja odebrac. Przywiezienie kotki na umowiony zabieg i odbior po zabiegu - bez kolejki. Kilka lat temu suczke tam sterylizowalam i dopiero pozniej przypadkiem sie dowiedzialam, ze probowala pogryzc weta przy przebudzeniu. Lekarza to rozbawilo (na szczescie lapy jej sie rozjachaly zanim go chapnela), a mnie bylo wstyd za nia :-) Pozdrawiam zielona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Re: Sterylizacja kotki - wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 23:58 raczej centrum wawki. kotka ma juz 1,5 roku, robi sie taka z niej cholera... i tylko nie wiem co sie spodziewac po operacji - ile dni sprzatania i meczarni nas czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Sterylizacja kotki - wawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.realestate.net.pl 14.08.04, 00:59 Sprzątania i męczarni? Mam wrażenie że sprzątanie i męczarnie to miałaś teraz, kiedy kotka rujkowała. Właściwie więcej męczarni to miała kotka. Po sterylce trzeba na kotę uwazać przez parę dni. Żeby nie skakała, żeby się wykoopkała,wysioosiała. I do jedzenia dawać jej raczej miękkie rzeczy, np. gotowanego kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś