Dodaj do ulubionych

kot ktory kicha

06.12.04, 12:32
Czesc
Od jakiegos czasu moj kot kicha. Nie wiem czym to jest spowodowane, bo ogolnie
jest zdrowy i ma sie dobrze, ale kicha kilka razy dziennie. Kiedys nie kichal
tak czesto.
Czy moze byc chory?
Bardzo prosze o jakas odpowiedz.
Pozdrawiam
Pasikonna
PS> Jest to kot, ktory mieszka tylko w domu, nie wychodzi na zewnatrz.
Obserwuj wątek
    • ontarian twoj kot kicha 06.12.04, 12:58
      na kielicha
      • pasikonna ja mowie powaznie 15.12.04, 17:54
        Kot kicha i to bardzo. Coraz bardziej. Prosze o rade Kociarzy, co to moze byc.
        Pozdrawiam
        Pasikonna
        • mysiam1 Re: ja mowie powaznie 15.12.04, 17:56
          Pasikonna, a nie ma tam u Ciebie weterynarza? Poważnie mówiąc - kot nawet nie
          wychodząc z domu może mieć koci katar (nie mylić z banalną infekcją ludzką), na
          przykład "przyniesiony" przez kogoś na butach. Czy kot był szczepiony?
          • miss_kicia Re: A ja pytam. 15.12.04, 18:14
            A czym się różni POWAŻNY katar koci od BANALNEJ {sic!} infekcji ludzkiej???
            • mysiam1 Re: A ja pytam. 15.12.04, 19:28
              miss_kicia napisała:

> A czym się różni POWAŻNY katar koci od BANALNEJ {sic!} infekcji ludzkiej???

Zaraz Ci powiem, Miss_Kiciu. Człowiek od "swojego" kataru nie umrze, a kot od
              kociego kataru - owszem, może, bo to poważna infekcja, zwłaszcza dla kotów
              młodych, osłabionych albo schorowanych. Jeśli byłaś kiedykolwiek w schronisku,
              to znakomita większość kotów tam przebywających ma koci katar - objawia się on
              nie tylko wyciekiem z nosa, ale także "cieknącymi", zaropiałymi oczami.W takich
              warunkach jest on niemal niemożliwy do wyleczenia, bo leczy się najlepiej...we
              własnym, bezpiecznym domu (dlatego pisałam wcześniej o stresie). Kot, który raz
              przeszedł tę infekcję, na całe życie zostaje nosicielem kociego kataru, a poza
              tym w okresach osłabienia czy silnego stresu wirus odżywa.
              Dlatego jeśli kot zaczyna kichać i widać wyraźnie, że nie jest to spowodowane
              paproszkiem, który wpadł mu do nosa, lepiej szybko iść do weta.
              Zwykle koty są szczepione p/kociemu katarowi (w szczepionkach kompleksowych),
              co wprawdzie nie zapobiega w 100% zarażeniu, ale sprawia, że jeśli nawet kot
              gdzieś tę infekcję złapie, to będzie ona o wiele lżejsza.
              • pasikonna Re: A ja pytam. 16.12.04, 16:07
                Bardzo dziekuje.
                Umowilam sie do weta, jedziemy zrobic kotu przeglad. ja najpierw myslalam ze to
                nic takiego, bo kot sobie smiesznie kichal, ale jak zaczal kichac na mokro no to
                sie przestraszylam.
                Pozdrawiam wszystkim i napisze jak sie skonczylo.
                P.
    • pasikonna Lecze kota 20.12.04, 15:48
      Kot rzeczywiscie ma lekka odmiane wspominanego tu kataru, dostal zastrzyk i
      antybiotyk. Dziekuje wszystkim za pomoc, pozdrawiam, Pasik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka